Memilih Kawan

Assalamualaikum, hai semua! Kak Sue nak kongsikan kata-kata ringkas yang Kak Sue salin dan simpan sebagai ingatan dan rujukan untuk diri Kak Sue sendiri dan juga panduan untuk kita semua. Selalu nasihat orang-orang lama, dalam memilih kawan, cari lah kawan yang dapat menarik kita ke arah kebaikan atau kawan yang lebih baik dari kita. Sebabnya, secara tak langsung kita pun terkena aura baik atau positif dari kawan kita tu dan sebab tu juga kita kena pandai memilih kawan..

Memilih Kawan
Memilih Kawan

Memilih Kawan

Kak Sue dah tak ingat Kak Sue salin ayat-ayat nie dari mana, tapi ada kena mengena la dengan topik memilih kawan nie. Selain kita kena pandai memilih kawan nie, kita pun kena didik diri kita juga la kan ikhlas dalam berkawan. Jangan lah kita sibuk nak cari kawan yang baik, sedangkan diri kita pun kita tak nak betulkan. Tak boleh juga macam tu tau..

Kadang kita nie bila berkawan ada niat disebaliknya, tak ikhlas. Ya, betul nak ikhlas dalam semua hal tu memang payah, tapi kita boleh didik diri dan hati kita kan. Macam Kak Sue sendiri pun, sekarang nie agak berhati-hati bila nak berkawan nie. Bukan apa, kadang tu disebabkan terlalu seronok berkawan sampai terlupa had yang sepatutnya dan akhirnya nanti Kak Sue yang rasa kecewa. Dengan sebab tu lah Kak Sue suka baca ayat nie dan nak kongsikan dengan korang..

Rasullulah ada pesan, kena pilih kawan.. bukan yang hartawan, rupawan, yang berjawatan.. tapi yang ikhlas dalam persahabatan. Kita tak tau hati manusia, maka kepadaNya kita berdoa, temukan yang ikhlas tak kira siapa, pisahkan yang sebaliknya. Jangan sedih jika yang kita percaya.. Allah jauhkan juga, sebab Dia tak nak kita merana, Dia beri yang terbaik untuk hamba-NYa. Tapi, hati kita yang perlu dijaga, ikhlas dalam semua perkara, Lillahi Taala. SAS..

Semoga kata-kata ringkas kat atas nie memberi ingatan dan manfaat kepada kita semua ya. Jumpa lagi nanti, papai!


Keep Reading»

Set Hadiah Wangian Terbaru Enchanteur Paris

Assalamualaikum, hai semua! Kali nie Kak Sue nak kongsikan dengan korang Set Hadiah Wangian Terbaru Enchanteur Paris yang sesuai kalau korang nak jadikan hadiah untuk keluarga dan kawan korang. Biasanya kita hadiahkan jambangan bunga, coklat dan kad hadiah yang tak bertahan lama kan tapi dengan set hadiah wangian terbaru Enchanteur Paris nie adalah salah satu hadiah yang menarik dan ideal untuk dihadiahkan pada yang teristimewa..
Set Hadiah Wangian Terbaru Enchanteur Paris
Set Hadiah Wangian Terbaru Enchanteur Paris

Set Hadiah Wangian Terbaru Enchanteur Paris

Set Hadiah Wangian Terbaru Enchanteur Paris nie mengandungi intipati wangian kuntuman bunga semerbak dan juga gabungan simbolik keintiman dan kemewahan. Set hadiah nie memang sesuai untuk dijadikan hadiah pada mana-mana majlis atau ulangtahun kerana rekaan pembungkusannya yang cantik, eksklusif dan lengkap dengan rejim penjagaan diri sebab mengandungi wangian EDT dan juga losyen badan. Sekarang jom Kak Sue nak kongsikan dengan korang 5 set hadiah wangian terbaru dari Enchanteur yang direka cantik dan ekskusif sesuai untuk semua acara dan majlis. Jom kita tengok jom..

Set Hadiah Wangian Terbaru Enchanteur Paris
Set Hadiah Wangian Terbaru Enchanteur Paris

5 Set Hadiah Wangian Terbaru Enchanteur Paris

1. Set Hadiah EDT Mini Enchanteur Paris (Belle Amour & Mon Amie)
Mon Amie bermaksud "sahabatku" memberikan aroma yang tenang dengan penuh kesegaran apabila berada diluar. Untuk Belle Amour pula bermaksud "Keindahan Cinta" wangian yang didambakan dari gadis impian.

Kedua wangian floral ini melambangkan persahabatan dan cinta yang mekar direka khas dengan bahan-bahan unik yang dapat melahirkan mood keseromokan pada siang hari dan pengalaman suasana temu janji yang indah pada malam hari

2. Set Hadiah EDT Mini Echanteur Paris (Mon Amie & Adore)
Set hadiah ini digubah khas untuk terasa istimewa dan berkeyakinan

Set ini direka dalam bentuk botol bersaiz comel dengan penutup berbentuk reben Echanteur Paris yang tersendiri - seolah-olah hadiah yang diikat dengan reben. Kedua set ini di datangkan dalm kotak Menara Eiffel yang cantik dan boleh didapati secara eksklusif di Watsons sahaja

Set Hadiah Wangian Terbaru Enchanteur Paris
Set Hadiah Wangian Terbaru Enchanteur Paris
3. Set Hadiah Mini Echanteur Paris Mon Amie
Set ini mengandungi sebotl wangian EDT bersaiz 15ml dan losyen badan dan tangan Light & Fresh bersaiz 100ml. Losyen nie diperkayakan dengan lidah buaya, portulaca, estrak liquorice dan ejen pelindungan matahari bertujuan untuk melindungi kulit agar lebih lembut, cerah, lembap dan sentiasa dilindungi dari sinaran UV

Diformulasi agar bertekstur ringan dan tak berminyak yang membolehkan pemakai melakukan aktiviti harian dengan mudah dan selesa serta berbau harum sepanjang hari. Set ini digubah dalam kotak berwarna ceria dan boleh didapati secara eksklusif di farmasi Gurdian seluruh negara

4. Set Hadiah Mini Enchanteur (Mon Amie & Charming)
Set hadiah ini terdiri daripada wangian Mon Amie dan Charming bersaiz 15ml setiap satu dan berkonsepkan siang dan malam. Set ini juga melengkapi gaya hidup pemakai yang gemar menggunakan aroma berbeza untuk waktu yang berbeza

Pada siang hari Mon Amie mempunyai persona individu yang periang dan mudah didekati. Manakala pada waktu malam wangian Charming dengan haruman sofistikated yang menonjolkan keanggunan diri. Set hadiah ini boleh didapati di kedai runcit utama / pasaraya di seluruh negara juga Lazada

Set Hadiah Wangian Terbaru Enchanteur Paris
Set Hadiah Wangian Terbaru Enchanteur Paris
5. Set Hadiah Mini Enchanteur (Belle Amour & Romantic)
Diilhamkan dari personaliti romantis pemakai, ENCHANTEUR memperkenalkan set hadiah di dalam kotak merah jambu yang terdiri daripada wangian Belle Amour dan Romantic bersaiz 15ml setiap satu

Kedua-dua wangian ini bertujuan untuk menyemarakkan cinta dan kasih sayang untuk menjadikan setiap detik bersama berharga. Wangian ini pasti mempersona dengan keanggunan dan kecantikan pemakai. Set ini dijual di kedai runcit/pasaraya  utama di seleruh negara dan juga LAZADA

Set Hadiah Wangian Terbaru Enchanteur Paris
Set Hadiah Wangian Terbaru Enchanteur Paris

Harga Set Hadiah Wangian Terbaru Enchanteur Paris

Bagi yang berminat nak beli atau nak jadikan hadiah, korang boleh tengok kat bawah nie ya

1. ENCHANTEUR Paris Miniature EDT Gift Set - RM34.90 (SM & SS)

2. ENCHANTEUR Paris Mon Amie Gift Set - RM23.50 (SM & SS)

3. ENCHANTEUR Miniature EDT Gift Set - RM34.90 (SM & SS)


Keep Reading»

Mister Potato Terbaru Edisi Terhad Udang Pedas

Assalamualaikum, hai semua! Baru-baru nie Kak Sue ternampak kawan blogger Azlinda Alin kongsi Mister Potato Terbaru Edisi Terhad Udang Pedas di Instagram beliau. Nampak macam menarik aja kan, tambah pedas pula memang kena lah dengan selera Kak Sue. Kebetulan baru-baru nie masa Kak Sue keringkan kain kat dobi, singgah 99 Speedmart nak beli barang sikit. Sekali ternampak Mister Potato terbaru edisi terhad Udang Pedas yang Linda kongsikan, lelaju lah Kak Sue beli satu, lepas tu tambah satu perasa original dan satu lagi 'hot n spicy. Haaa.. tiga sekali Kak Sue beli buat stok makan dalam kereta..

Mister Potato Terbaru Edisi Terhad Udang Pedas
Mister Potato Terbaru Edisi Terhad Udang Pedas

Mister Potato Terbaru Edisi Terhad Udang Pedas

Rumah Kak Sue memang selalu juga lah ada stok Mister Potato nie Kak Sue beli buat kudapan layan tv atau santai-santai. Selalunya Kak Sue beli perasa original, yang lain anak-anak lah pilih nak perasa apa. Kebetulan ternampak Mister Potato terbaru edisi terhad Udang Pedas nie Kak Sue beli lah satu nak rasa. Macam sebelum nie ada perisa 'sweet potato' yang warna unggu tu kan, Kak Sue suka sangat perisa yang tu. Siap beli lebih buat stok kat rumah masa tu. Makan sorang pun boleh habis tau, ada rasa manis dan masin.. tak muak.. ehehe..

Mister Potato Terbaru Edisi Terhad Udang Pedas
Mister Potato Terbaru Edisi Terhad Udang Pedas
Korang kalau nak tau rasa macam mana Mister Potato Terbaru Edisi Terhad Udang Pedas nie kena lah beli dan cuba sendiri. Tadi Kak Sue ke Aeon Anggun Rawang pun masih ada lagi stok edisi terhad Udang Pedas nie tau. Biasa kalau edisi terhad nie memang cepat habis, sebab nama pun edisi terhad kan. Korang kalau nak rasa juga kena cecepat lah pergi beli ya.. nanti lambat-lambat habis stok macam yang sebelum nie, gigit jari la jawabnya.. ehehe.. Jumpa lagi nanti, papai!

Keep Reading»

Giveaway Souvenirs Pulau Jeju By SitiYangMenaip & Salbiahm

Assalamualaikum, hai semua! Untuk entri hujung minggu, Kak Sue nak join Giveaway Souvenirs Pulau Jeju By SitiYangMenaip & Salbiahm pula. Syarat pun mudah aja korang, jom kita join dan support ramai-ramai jom. Mana tau ada rezeki nanti kan..

Giveaway Souvenirs Pulau jeju By SitiYangMenaip & Salbiahm
Giveaway Souvenirs Pulau Jeju By SitiYangMenaip & Salbiahm

Giveaway Souvenirs Pulau Jeju By SitiYang Menaip & Salbiahm

Kak Sue dah siap ikut semua syarat mudah dan Kak Sue nak kongsikan dengan korang hadiah bakal dimenangi oleh korang yang join giveaway nie. 

Souvenirs Yang Bakal Diberikan :

1. 3 x Fridge Magnet Pulau Jeju ( 3 Orang Pemenang )

2. 5 x Keychain Khas Pulau jeju ( 5 Orang Pemenang )

Klik banner untuk join dan good luck semua.. :)


Keep Reading»

Sambutan Hari Jadi Mbah Lanang

Assalamualaikum, hai semua! Kali nie Sambutan Hari Jadi Mbah Lanang agak meriah dengan anak cucu sebab semua ada. Kecuali Abang Luqman dan Abang Sukor tak dapat hadir sebab ada kerja dan komitmen masing-masing. Kali nie pun macam biasa Kak Jam dan Adik Nurul ipar Kak Sue yang plan buat makan-makan di kedai seafood di Pekan Langkap, khas untuk sambutan hari jadi Mbah Lanang. Senang sikit sebab esoknya kami semua dah nak balik sebab tak ada cuti panjang, jadi senang buat kat kedai semua dah disediakan..

Sambutan Hari Jadi Mbah Lanang
Sambutan Hari Jadi Mbah Lanang

Sambutan Hari Jadi Mbah Lanang

Semua hal berkaitan dengan majlis sambutan hari jadi Mbah Lanang, Acik Nurul yang uruskan dengan pemilik kedai seafood sebab Kak Jam dan Abang Man duduk jauh kan. Kalau nak berbincang pasal sambutan hari jadi Mbah Lanang nie pun melalui whatsapp aja lah.

Bab makan apa jenis lauk dan berapa hidangan, kek dan tempat semua Acik Nurul settelkan. Kami semua tinggal datang makan dan memeriahkan aja, ehehe.. Terima kasih Acik Nurul, seronok dapat berkumpul ramai-ramai macam nie, meriah dengan kerenah masing-masing. Selalu sibuk dengan urusan kerja kan, dapat kumpul dengan keluarga macam nie memang meriah..

Sambutan Hari Jadi Mbah Lanang
Sambutan Hari Jadi Mbah Lanang
Lagi satu kan, mesti ada yang tertanya-tanya kan Mbah Lanang tu apa? Kalau orang jawa atau menantu orang jawa mesti tau punya.. ehehe.. Mbah Lanang nie maksudnya Atok lelaki atau Tokwan. Mbah tu untuk atok atau nenek, lanang tu untuk lelaki. Anak-anak Kak Sue panggil bapak Abang Man dengan panggilan Mbah Lanang la jadinya.. paham dah kan.. ?

Apapun dikesempatan ini Kak Sue nak ucapkan selamat hari jadi Bapak, semoga sentiasa dalam lindungan dan rahmat Allah, diberi kesihatan yang baik, umur yang bermanfaat, dimurahkan rezeki dan dipermudahkan urusan dunia,akhirat.. aamiin ya rabb.. 

Keep Reading»

10 Cara Kreatif Bersedekah

Assalamualaikum, hai semua! Salam Jumaat, hari nie Kak Sue nak kongsikan dengan korang 10 Cara Kreatif Bersedekah. Sebenarnya ada banyak cara kita nak bersedekah, tambah pada hari Jumaat yang penuh keberkatan nie kan. Bukan lah maksudnya boleh sedekah hanya hari Jumaat, tapi hari Jumaat hari istimewa untuk kita semua kena pahala lebih berganda. Jom kita tengok 10 cara kreatif bersedekah yang sangat mudah. Semoga dengan perkongsian nie membuka hati kita semua untuk membuat kebaikan yang lain juga ya..

10 Cara Kreatif Bersedekah
10 Cara Kreatif Bersedekah - Sumber gambar dari Google

10 Cara Kreatif Bersedekah

1. Letak sabun basuh tangan
Ada kebanyak masjid yang kita pergi, macam kekurangan sabun. Toilet pula kadang-kadang agak berbau sebab tak ada pewangi. Jadi ada baiknya kalau kita dapat belikan sabun dan juga pewangi, lepas tu letakkan di masjid berhampiran. InsyaAllah ramai yang dapat guna

2. Selipar untuk masjid
Kebanyakn masjid juga kekurangan selipar yang kita selalu guna untuk ambil wudhu ataupun masuk ke tandas. Apa kata kita beli beberapa selipar jepun dan letak di Masjid

3. Simpan syiling
Kita kumpul duit syiling, simpan dalam tabung. Tiap kali weekend kita keluarkan duit syiling tadi dan sedekah

4. Berikan baki bayaran
Yang ini paling mudah, contoh kita beli nasi lemak harga RM2, tapi kita bagi saja duit besar RM5, dan mintak pakcik atau makcik yang berniaga tu simpan saja baki bayaran. Buatlah sekali, lama-lama akan jadi habit

5. Kain pelikat dan telekung
Sedekahkan kain pelikat dan telekung di surau, shopping mall, surau, petrol station dan masjid. Semoga bermanfaat dapat digunakan bersama. Katakan di masjid dekat rumah kita, dah ada banyak telekung tapi kotor, kita boleh bawa balik basuh di rumah atau hantar dobi

6. Makanan Kucing
Walaupun kita tak bela kucing, kita boleh beli makanan kucing dalam 'small pack', 'standby' letak dalam kereta. Bila kita turun di RnR atau di mana-mana perhentian untuk makan, ternampak kucing terbiar di tepi jalan, boleh bagi makan kucing. Bagi binatang makan pun sebahagian dari sedekah

7. Konsep 'carpool'
Allah s.w.t kurniakan kita kenderaan agar kita boleh berkongsi manfaat dengan orang lain. Kalau kita ada kawan atau jiran yang nak pergi ke destinasi yang sama dengan kita, tumpangkanlah mereka tanpa sebarang bayaran. Konsep 'carpool' pergi kerja juga salah satu konsep sedekah yang sangat bagus

8. Kertas dan Pen
Di mana-mana majlis ilmu sama ada ceramah, tazkirah atau kuliah masjid, biasanya mereka yang hadir tidak membawa sebarang pen dan buku catatan. Kita boleh beli satu kotak pen dan kertas A4 lepas tu diagihkan di dalam majlis ilmu tersebut. Kos bagi pen dan kertas bukanlah mahal, tetapi manfaatnya sangat besar, insyaAllah

9. Al Fatihah
Sedekahkan Al Fatihah kepada suami atau isteri, kedua-dua ibubapa kita, sahabat-sahabat dan kenalan-kenalan kita yang telah meninggal dunia

10. Doakan kebaikan
Doakan yang baik-baik untuk setiap orang yang kita jumpa. Contoh, masa di airport kita ternampak ada suami isteri nie bertengkar atau berbalah. kita terus submit doa semoga Allah lembutkan hati mereka dan datangkan kasih sayang supaya mereka dapat cari jalan penyelesaian

Bersedekah yang paling baik ialah kita dapat berikan sesuatu yang orang perlukan

"Setiap kebaikan adalah sedekah" 
Hadis Riwayat Bukhari & Muslim

Do Good, Be Good, Feel Good

* Perkongsian dari whatsapp - terima kasih pada yang berkongsi, semoga pahala pada yang berkongsi terus mengalir selamanya.. aamiin ya rabb..




Keep Reading»

Resepi Masak Lemak Tempoyak Ikan Patin

Assalamualaikum, hai semua! Baru-baru nie ada kawan Abang Man sedekahkan ikan hasil beliau memancing masa singgah gerai burger Kakak. Kak Sue tengok banyak juga tau ikannya, yang bagi kat Kak Sue size sederhana besar, hidup lagi ikannya pula tu. Terus Kak Sue terbayang nak buat Masak Lemak Tempoyak Ikan Patin. Kebetulan tempoyak pun ada banyak lagi, stok baru masa musim durian baru-baru nie. Berapa hari dok tertangguh nak masak, hari nie baru sempat. Jom lah Kak Sue nak kongsikan resepi masak lemak tempoyak ikan patin cara Kak Sue jom..

Resepi Masak Lemak Tempoyak Ikan Patin
Masak Lemak Tempoyak Ikan Patin

Resepi Masak Lemak Tempoyak Ikan Patin

Selalunya kalau ikan nie memang ngam kalau buat masak lemak tempoyak ikan patin kan. Masak lain Kak Sue belum pernah cuba lagi dan rasanya baru pertama kali Kak Sue cuba masak menu nie, sebelum nie kalau masak lemak guna ikan lain. Dah rezeki orang sedekah nie, apa lagi terus lah nak cuba masak lemak tempoyak. Memang puashati masak sendiri nie, puas makan nak pedas ka, nak letak tempoyak lebih ka, semua ikut selera kita kan. Macam resepi Kak Sue nie, Kak Sue tambah sikit serbuk kunyit sebab tak nak nampak kuah tu pucat aja kan, baru menarik sikit. Okay lah jom kita tengok bahan-bahan dan cara nak masak lemak tempoyak ikan patin..

Masak Lemak Tempoyak Ikan Patin

Bahan-bahan :
1 ekor ikan patin (saiz sederhana) - dipotong kecil
1 kotak santan Kara
1 biji bawang besar (saiz sederhana) - dikisar
3 biji bawang putih - dikisar
2 inci kunyit hidup - dikisar
1 inci halia - dikisar
10 biji cili padi - dikisar
2 batang serai - diketuk
1 helai daun kunyit - dicarik kecil
1 keping asam gelugor
1/2 kiub ayam Knorr
Sedikit tempoyak - ikut suka korang nak letak banyak mana
Sedikit garam

Cara-cara :
Masukkan semua bahan kisar tadi kedalam periuk
Masukkan air dan santan, ikut suka korang nak letak air banyak mana
Masukkan asam keping dan serai tadi, masak campuran tadi sehingga mendidih
Kemudian masukkan ikan dan tempoyak
Kacau lagi sehingga sebati
Akhir sekali masukkan daun kunyit dan perasakan dengan garam
Tutup api, untuk elakkan santan pecah minyak kacau dulu beberapa minit
Sedia untuk dihidangkan

Keep Reading»

Pasar Malam di Anggun City Rawang

Assalamualaikum, hai semua! Kak Sue nak kongsikan dengan korang tempat niaga baru Abang Man, Pasar Malam di Anggun City Rawang. Sebelum nie kan Kak Sue ada kongsikan kami bergambar kat kawasan situ masa jalan-jalan cuti sekolah. Rupanya tiap hari ahad ada pasar malam di Anggun City Rawang nie. Masa kami bergambar kat situ, Abang Man sempat lagi tanya-tanya orang kat situ macam mana nak mohon berniaga kat kawasan tu. Dah nama kaki niaga kan, ada peluang ja Abang Man akan usahakan. Alhamdullilah, ada rezeki kami sekeluarga Abang Man dapat satu tapak niaga kat situ.

Pasar Malam di Anggun City Rawang
Pasar Malam di Anggun City Rawang

Pasar Malam di Anggun City Rawang

Abang Man baru aja mula niaga Pasar Malam di Anggun City Rawang nie, baru dua kali ahad. Setakat nie sambutan Alhamdullilah menggalakkan walaupun kebanyakan peniaga dan pelanggan yang datang adalah kaum cina. Lagi pun pasar malam di Anggun City Rawang nie masih baru, ramai lagi penduduk yang berdekatan tak tau kat sini ada pasar malam. Rasanya nanti kalau dah ramai peniaga melayu dan ramai yang tau kat sini ada pasar malam, makin meriah lah nanti. Harap-harap lah kan..

Pasar Malam di Anggun City Rawang
Pasar Malam di Anggun City Rawang
Kak Sue plan nak meniaga Laksa Batu Kurau kat pasar malam nie nanti. Cuma pasar malam kat sini agak menitik berat penjagaan dan kebersihan kawasan, maksudnya kalau nak masak berminyak tu kena lapik kawasan tapak niaga. Tak boleh suka-suka hati masak macam tu aja. Ikutkan bagus lah macam tu kan, tapi tak tau la dapat kebenaran nak meniaga laksa kat situ sebab Kak Sue nak meniaga bahan tak menggunakan minyak kan. Kuah laksa kena sentiasa panas kan baru la menarik dan sedap nak makan. Harap ada rezeki dan peluang Kak Sue nak meniaga kat situ juga..

Korang yang tinggal berdekatan atau pekan Rawang boleh la datang singgah sini nanti ya. Pasar Malam di Anggun City Rawang nie sebelah aja dengan Aeon Anggun Rawang dan belakang restoran Mc Donald. Kalau ada datang ke sana hari ahad, meh la datang singgah. Parking pun luas, nak parking kawasan atas atau kat basement pun boleh. Jangan lupa singgah nanti tau.. papai!


Keep Reading»

Peraduan Traveloka Fly & Win CNY

Assalamualaikum, hai semua! Rasanya semua orang dah tahu tentang Traveloka, syarikat teknologi terkemuka yang menyediakan penerbangan dan perkhimatan tempahan hotel dalam talian, yang berpusat di Jakarta, Indonesia. Untuk korang yang kaki travel dan suka bercuti Traveloka adalah teknologi yang korang dapat mencari penerbangan atau hotel dengan cepat dan harga yang murah tanpa sebarang tambahan bayaran tersembunyi. Dalam pada tu Traveloka akan adakan tawaran atau promosi dari masa ke semasa dan kali nie Kak Sue nak kongsikan dengan korang Peraduan Traveloka Fly & Win CNY yang bakal diadakan tak lama lagi..

Peraduan Traveloka Fly & Win CNY
Peraduan Traveloka Fly & Win CNY

Peraduan Traveloka Fly & Win CNY

Sebelum Kak Sue kongsikan dengan korang Peraduan Traveloka Fly dan Win CNY nie, Kak Sue nak kongsikan sikit tentang Traveloka nie. Macam yang Kak Sue dah bagi tau kat atas tadi, Traveloka nie adalah satu website yang kita boleh guna untuk tempah hotel atau penerbangan percutian kita. Tambah pula sekarang nie zaman semua kerja hanya dihujung jari, boleh aja kita nak tempah secara online dari rumah atau di mana-mana secara serta merta pula tu.

Maksudnya kalau kita nak guna tu, boleh aja tempah on the spot! Senang kan, korang hanya perlu download aplikasi Traveloka di Playstore untuk adroid dan apstore bagi Iphone. Kemudian boleh lah korang register jadi ahli, senang kalau register nie ada banyak kelebihannya nanti dan jangan risau register jadi ahli nie percuma ja tau.. lelaju install dan register tau korang. Jom Kak Sue nak kongsi secara ringkas cara nak guna pula ya..

Peraduan Traveloka Fly & Win CNY
Peraduan Traveloka Fly & Win CNY

Cara Nak Guna Aplikasi Traveloka


1. Memula, lepas korang install aplikasi Traveloka, sila daftar sebagai ahli dulu. Banyak tau kelebihan bila jadi ahali nie

2. Kemudian, korang pilih aja nak tempah hotel, penerbangan atau nak tengok promosi apa yang best pun boleh

3. Lepas dah pilih, confirmkan dan isi form yang dah disediakan

4. Akhir sekali, buat pembayaran dan untuk pembayaran nie macam biasa korang boleh guna online banking. Nak guna debit atau kredit kad pun boleh.

5. Bila dah selesai buat pembayaran Traveloka akan hantar e-ticket, jadi senang dah sekarang nie korang. Nanti bila nak check in korang tunjuk ja e-ticket. Tak risau dah tiket hilag atau tertinggal. Selesai semua, korang boleh berlepas dengan senang hati..

Haaa.. senang kan! Dengan Traveloka nie kita tak payah kusut nak menempah atau nak buat pembayaran semua kat situ dah disediakan termasuk lah e-tiket. Selain dari tempah tiket penerbangan, nak tempah hotel pun cara yang sama juga tau korang. Dan bukan untuk dalam negara ja, luar negara pun korang boleh tempah juga kat Traveloka nie. Nak bandingkan harga ke, nak tengaok website penerbangan ke, semua yang kat dalam satu aplikasi nie.

Okay, selesai satu bab. Sekarang Kak Sue nak kongsikan kelebihan mengunakkan aplikasi Traveloka pula. Jom kita tengok..

Peraduan Traveloka Fly & Win CNY
Peraduan Traveloka Fly & Win CNY

Kelebihan Aplikasi Traveloka

1. Aplikasi Traveloka nie senang, kemas dan yang paling penting percuma

2. Boleh bandingkan harga-harga dengan pilihan yang lain

3. Tiada caj yang tersembunyi

4. Memudahkan kita membuat pembayaran secara oline banking, debit atau kredit

5. Kemudahan e-ticket untuk check in

6. Pembelian insuran perjalana

7. Selalu ada promosi, kena rajin cek lah ya korang

Akhir sekali, Kak Sue nak kongsikan promosi baru dari Traveloka macam Kak Sue bagi tahu kat atas tadi, Peraduan Traveloka Fly & Win CNY pula untuk korang ya. Peraduan  nie bermula 22 Januari sehingga 28 Febuari 2018. Terbuka kepada semua rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas. Ada beberapa step yang korang perlu lengkapkan sebelum korang layak menang peraduan Traveloka Fly & Win CNY nie tau. Hadiah pun tak kurang menarik juga, rugi kalau korang tak join. Kak Sue pun rasa macam nak join la juga.. ehehe.. mana tahu ada rezeki kan..

Peraduan Traveloka Fly & Win CNY
Peraduan Traveloka Fly & Win CNY

Syarat Peraduan Traveloka Fly & Win CNY

1. Terbuka kepada semua warganegara Malaysia dan penduduk Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas ( pada Januari 2018) menetap di malaysia tidak termasuk pekerja atau ahli keluarga terdekat Traveloka Sdn Bhd

2. Peserta yang berumur 18 tahun  perlu mendapat persetujuan keluarga

3. Tempoh peraduan adalah pada 22 Januarai sehingga 28 Febuari 2018 dan pihak penganjur berhak memendekkan atau memanjangkan tempuh peraduan tanpa perlu memberi notis dahulu

4. Ikut arahan permainan yang perlu dilengkapkan

5. Peserta perlu mempunyai akaun Facebook, follow Fan Facebook Page. Peserta juga perlu sertain permainan di laman website yang disediakan juga perlu mengisi detail tentang diri mereka

6. Peserta boleh berkongsi maksimum 5 kali sehari dan perlu mencapai skor yang tertinggi. Hanya tiga pememang yang akan dipilih dan dipilih secara rawak. Kegagalan mematuhi syarat di atas akan kehilangan syarat kelayakan untuk menang hadiah

Hadiah Peraduan Traveloka Fly & Win CNY

Hadiah peraduan Traveloka Fly & Win CNY ada tiga pemenang tau korang. Meh kita tengok apa hadiah yang disedikan oleh Traveloka kali nie

Hadiah Utama ialah perjalanan 6 hari 5 malam ke Seoul, Korea untuk dua orang

Hadiah kedua pula perjalanan 5 hari 4 malam ke Phuket, Thailand untuk dua orang

Hadiah ketiga perjalanan 4 hari 3 malam ke Langkawi, Malaysia untuk dua orang

Hadiah lain, voucher Traveloka RM1000 kepada dua pemenang dan setiap pemenang hanya layak untuk satu hadiah voucher sahaja

* Hadiah pertama, kedua dan ketiga kat atas nie adalah untuk penerbangan dan penginapan sahaja tau. Semua pemilihan pemenang adalah mukatamad sebarang surat menyurat atau rayuan tidak akan dilayan.

Apalagi korang jom kita join ramai-ramai dan jangan lupa kongsi dengan kawan-kawan yang lain ya..










Keep Reading»

Mek Zumbie 2k18 Giveaway

Assalamualaikum, hai semua! Kali nie Kak Sue nak join Mek Zumbie 2k18 Giveaway pula. tengok syarat pun mudah sangat. Hadiah pula siap boleh pilih mana yang berkenan dalam list yang dah disediakan. Mana tahu ada rezeki kan, sambil kita support kawan blogger apa salahnya join kan. Untuk syarat-syarat dan nak join korang boleh klik banner bawah nie tau..

Mek Zumbie 2k18 Giveaway
Mek Zumbie 2k18 Giveaway - Klik banner untuk join

Mek Zumbie 2k18 Giveaway

Semua syarat dah Kak Sue ikut dah dan hadiah yang Kak Sue pilih ialah novel Dari Alam Lain, sebab Kak Sue memang suka baca kisah misteri macam nie. Siap ada koleksi lagi kat rumah nie tau, kalau terpilih sebagai pemenang Mek Zumbie 2k18 nie bertambah lagi satu koleksi novel kesayangan Kak Sue lah nanti.


Semoga ada rezeki untuk Kak Sue kali nie dan kalau terpilih sebagai pemenang email Kak Sue skabdy@yahoo.com. Good luck semua yang join ya :)






Keep Reading»

Beli Dashing dan Menang Hadiah ke Manchester

Assalamualaikum, hai semua! Selamat berhujung minggu, sambil santai-santai meh Kak Sue nak kongsi dengan korang satu contest yang menarik untuk korang join. Untuk peminat sukan bola sepak, korang wajib join contest Beli Dashing dan menang hadiah ke Manchester. Haa.. gila tak nak kan dapat hadiah macam nie. Dapat ke Stadium Ethihad yang bertaraf dunia dan menonton secara langsung pasukan kegemaran korang. Jom beli Dashing dan menang hadiah ke Manchester jom..

Beli Dashing dan Menang Hadiah ke Manchester
Beli Dashing dan Menang Hadiah ke Manchester

Jom Beli Dashing dan Menang Hadiah ke Manchester

Macam yang kita sedia tahu, Dashing satu jenama penjagaan diri khusus untuk lelaki. Kali nie Dashing menganjurkan satu peraduan untuk tahun ketiga tahun berturur-turut dan ganjaran kali nie lebih hebat dan menarik. Dashing nak bagi penginapan 4 hari 3 malam, trip pergi balik ke Manchester, United Kingdom termasuk tiket VIP bagi perlawanan secara langsung anatra MCFC dan MU. Hadiah pula untuk 6 orang bertuah tau, menarik kan.. sapa nak bagi. Jom cepat beli Dashing dan menang hadiah menarik ke Manchester!

Beli Dashing dan Menang Hadiah ke Manchester
Beli Dashing dan Menang Hadiah ke Manchester
Pemenang bukan setakat dapat saksikan perlawanan bola sepak pasukan EPL dengan tiket tempat duduk vip di Stadium Etihad sahaja, tapi korang akan dapat..

* Melawat National Football Museum dan Stadium seperti Old Trafford, Etihad dan Anfield

* Dapat berjumpa dan tandatangan dari beberapa pemaian lagenda MCFC

* Sebagai bonus, pemenang berpeluang untuk menyertai lawatan Magical Mystery Tour, ke beberapa lokasi pilihan kisah kumpulan muzik ternama The Beatles

Beli Dashing dan Menang Hadiah ke Manchester
Beli Dashing dan Menang Hadiah ke Manchester
Haaa.. best kan, okay sekarang, Kak Sue nak kongsi cara nak join contest menarik dari DASHING nie pula. Caranya mudah sangat tau, ikut aja semua step nie tau..

1. Beli Dashing atau Elite dalam 1 resit pembelian

2. Ambil gambar resit dan whatsapp kan nama penuh, no kad pengenalan / passport  dan outlet korang beli barang kat mana

3. Akhir sekali, whatsapp ke +6016-9972373

Jangan tunggu lagi, cepat dapatkan produk DASHING dan join contest nie tau. Tarikh tamat pada 31 Januari 2018, sempat lagi kalau korang nak join.

Untuk lebih detail macam biasa Kak Sue kongsikan kat bawah nie ya



No Tel : 03 - 8023 8311










Keep Reading»

Serimuka Durian Sedap di BTP

Assalamualaikum, hai semua! Kak Sue rasa ramai antara korang nie suka makan serimuka durian kan. Kat rumah Kak Sue nie kalau kuih muih tradisonal memang anak-anak kurang nak makan., tengok juga jenis kuih nya, Beberapa hari lepas rasa teringin pula nak makan kuih serimuka durian sedap di BTP nie. Kak Sue order aja dari kawan satu taman dengan kawasan perumahan Kak Sue nie. Dah banyak kali juga sebenarnya order dengan kawan nie, siap hantar depan pintu lagi tau. Memang puashati..

Serimuka Durian Sedap di BTP
Serimuka Durian Sedap di BTP

Serimuka Durian Sedap di BTP

Sebelum nie Kak Sue rasanya belum pernah order dari mana-mana peniaga yang buat kuih serimuka durian nie. Kira pertama kali order dengan kawan Kak Sue nie lah, Azrina Fizi terus melekat sampai hari nie. Rasanya serimuka durian paling sedap di BTP nie dari air tangan Rina lah. Semua cukup dan terasa duriannya tau. Memang puas makan, harga pun sangat berpatutan..

Selain menjual dan menerima tempahan kuih muih tradisional nie, Rina juga ada buat tempahan kek. Pilihan kek Rina pun menarik, macam-macam jenis kek ada. Kak Sue pernah order Kek Cheese dan Kek Durian kat Rina, macam biasa air tangan Rina memang tak pernah mengecewakan. Korang kalau nak rasa atau nak tempah kek boleh lah cari Rina di facebook beliau Azrina Fizi ya. Rasanya Rina ada juga buat penghantaran ke area Kuala Lumpur sebab pejabat Rina kat sana. Kak Sue yakin sekali dah rasa, mesti nak lagi.. Selamat mencuba korang, papai!


Keep Reading»

Riadah Petang di Sekolah Adik

Assalamualaikum, hai semua! Lama Kak Sue tak kongsi cerita pasal Adik kat sini kan. Petang tadi sempat Kak Sue singgah tengok riadah petang di sekolah Adik. Sebelum nie pun Kak Sue dah pernah kongsikan dah cerita yang sama kan sini. Kali nie nak ulang lagi, saja nak kongsi cerita pasal Adik. Pejam celik dah setahun lebih dah Adik kat sini, cuma masa mula-mula dulu lepas habis riadah petang di sekolah Adik nie, kira Adik dah habis kelas. Sekarang bila dah mula ke tahap yang lain, kelas Adik sampai lewat malam dah..

Riadah Petang di Sekolah Adik
Riadah Petang di Sekolah Adik

Riadah Petang di Sekolah Adik

Biasanya selepas solat asar, anak-anak dibenarkan riadah petang di sekolah Adik nie. Kadang Kak Sue nampak ada ustaz atau warden yang pantau, tapi kalau tak ada, abang-abang senior pun ada bermain sekali. Jadi tak ada lah kita risau kalau ada perkara yang tak dijangkan berlaku kan. Alhamdullilah, sekarang Adik dapat main bola sama-sama dengan pelajar lain, tak macam dulu kalau pelajar-pelajar baru atau yang kecil-kecil nie nak bersaing dengan abang-abang memang dapat tengok bola aja lah. Sekolah Adik kali nie, lain sikit semua orang main sama-sama.. semangat tengok Adik rebut bola tadi. Kemahin seronok Adik..

Riadah Petang di Sekolah Adik
Riadah Petang di Sekolah Adik
Bagus juga ada aktiviti riadah petang macam nie kan, dapat juga keluarkan peluh dan merehatkan minda. Ya lah, seharain memerah otak mengahafal bila ada aktiviti riadah macam nie tak ada lah anak-anak rasa tertekan sangat. Untuk riadah petang nie, pelajar-pelajar diwajibkan pakai t.shirt hitam tapi ada juga yang pakai t.shirt putih tu, ehehe.. Tepat pukul tujuh pelajar kena balik ke asrama untuk bersiap solat maghrib pula. Selepas solat Maghrib sambung menghafal dan baca surah Al Waqiah. Kemudian solat Isyak, lepas tu makan malam dan sambung menghafal lagi. Akhir sekali sebelum habis kelas, ada taklim antara pelajar dan ustaz. Selesai semua, pelajar dibenarkan masuk tidur. Ha.. macam tu lah aktiviti pelajar-pelajar tahfiz serba sedikit yang dapat Kak Sue kongsikan kat sini.. Kut lah ada ibu bapa yang tertanya-tanya kan macam mana aktiviti anak-anak tahfiz..

Riadah Petang di Sekolah Adik
Riadah Petang di Sekolah Adik
Setakat nie Kak Sue rasa agak berpuashati juga dengan jadual belajar Adik, cuma Adik agak keletihan sikit sekarang nie. Tak apa lah nak, letih kejar akhirat tu dihujungnya manis. Ibu doakan Adik dan semua anak-anak di madrasah sentiasa dalam rahmat dan lindungan Allah, diterangkan dan ditenangkan hati, diberi kesihatan yang baik, cemerlang di dunia dan akhirat.. Semoga terus istiqomah ya anak-anak semua, aamiin ya rabb..

Baca juga Selamat Bersekolah Anak-Anak Ibu



Keep Reading»

Lauk Paling Sedap

Assalamualaikum, hai semua! Hari nie nak sembang santai lagi dan pasal makanan lagi.. ehehe! Salah satu lauk paling sedap bagi Kak Sue sekeluarga ialah ikan bilis goreng letak bawang dan cili padi. Haa.. kalau masak simple macam nie memang bertambah makan tau. Nak-nak Abang Man, memang suka sangat kalau Kak Sue masak macam nie. Kira lauk paling sedap lah, tak ada lauk lain pun tak apa dah..

Lauk Paling Sedap
Lauk Paling Sedap

Lauk Paling Sedap

Kadang kan sampai dah tak idea dan tak tahu dah nak masak apa dah kan. Nasib Abang Man jenis yang tak cerewet, janji pedas sudah. Lagi-lagi kalau lauk jenis simple, yang tu lah lauk paling sedap bagi Abang Man. Selain ikan bilis goreng campur bawang dan cili padi nie, satu lagi lauk paling sedap bagi Abang Man telur mata kerbau letak kicap dan cili padi. Memang bertambah makan, siap cakap masak hari-hari pun tak apa. Senang gila nak jaga kan.. ehehe..

Lagi satu Abang Man memang tak reti nak makan kalau ada banyak-banyak lauk. Selalunya kalau balik rumah Mak Kak Sue lah, Mak suka masak lauk banyak jenis, memang dah terbiasa. Kadang yang jadi banyak jenis tu sebab nak ikut lauk kegemaran anak, menantu dan cucu. Akhirnya sedar tak sedar jadi banyak jenis lauk pulak dah.. ehehe.. Tu yang dah tak tau nak makan lauk yang mana satu. Okay la, setakat sini dulu sembang makan-makan Kak Sue kali nie, jumpa lagi nanti.. papai!





Keep Reading»

Birthday Giveaway By MamaPipie

Assalamualaikum, hai semua! Untuk tahun nie Birthday Giveaway By MamaPipie adalah giveaway atau segmen pertama yang Kak Sue join. Agak lama juga Kak Sue tak join mana-mana aktiviti dari rakan blogger nie. Jadi apa salahnya sesekali kita support kawan-kawan blogger yang buat aktiviti macam nie kan. Sebelum join Birthday Giveaway By MamaPipie nie, jom kita tengok syarat-syaratnya dulu jom..


Birthday Giveaway By MamaPipie

Antara syarat-syarat Birthday Giveaway By MamaPipie ialah

1. Add Blog MamaPipie dalam bloglist
2. Follow Blog MamaPipie
3. Masukkan Blog MamaPipie dalam bloglist korang
4. Follow Instagram MamaPipie dan like FB Page MamaPipie
5. Buat satu entry dan letakkan banner kat atas dan backlink ke entri MamaPipie
6. Dalam entry tu pilih satu post MamaPipie yang korang suka baca dan juga sebabnya. Jangan lupa letak link post yang korang pilih tau. Cerita serba ringkas  aja. Saja MamaPipie nak tau topik menarik dalam blog nie yang korang suka
7. Selepas siap semuanya tinggalkan komen di post ini berserta link korang

Entri Blog MamaPipie Yang Kak Sue Suka

Dalam banyak-banyak entry Blog MamaPipie yang Kak Sue suka, Kak Sue pilih entry Apa Perlu Dibuat Jika Terjumpa Barang Berharga sebab Kak Sue kadang tertanya-tanya apa perlu kita buat, atau apa hukumnya kita gunakan barang yang kita jumpa. Takut juga kan nak guna barang orang lain punya yang bukan hak kita. Korang nak tau lebih lanjut kena lah baca entri MamaPipie nie tau..

Hadiah Birthday Giveaway By MamaPipie

Hadiah yang disediakan adalah 2 hadiah utama dan 3 hadiah saguhati. Pemenang hadiah utama akan berpeluang memilih buku/majalah/novel/Al-Quran yang berharga RM50 terbitan Krangkraf. Korang boleh pilih mana-mana tajuk yang korang suka. Bagi hadiah saguhati pula, hadiah buku juga tapi tak boleh pilih tajuk tau. Pemenang pula akan dipilih melalui Encik Random.org.

Cepat tau korang join, giveaway nie sampai 25 Januari pukul 9.10 malam ( MamaPipie pilih waktu kelahiran beliau) Good luck semua!



Keep Reading»

Tips Sambal Tumis Tahan Lama

Assalamualaikum, hai semua! Kali nie Kak Sue nak kongsi dengan korang Tips Sambal Tumis Tahan Lama. Rasanya boleh dikatakan kebanyakan ibu-ibu dah tau kan macam mana nak masak resepi yang satu nie kan, cepat dan mudah. Kalau kat rumah Kak Sue nie masak berkali-kali pun tak apa, sebab salah satu lauk kegemaran anak-anak. Kadang kalau kita masak sambal, tak kira lah sambal apa pun kalau tak betul cara masak cepat basi dan sakit perut tau. Jadi kali nie Kak Sue nak kongsikan tips sambal tumis tahan lama dengan korang..

Tips Sambal Tumis Tahan Lama
Tips Sambal Tumis Tahan Lama

Tips Mudah Sambal Tumis Tahan Lama

Sebenarnya tips mudah sambal tumis tahan lama nie Kak Sue dapat dari Mak Kak Sue sendiri. Biasa lah orang tua kan, banyak tips dan petua yang mereka amalkan baik dari segi masakan atau dalam kehidupan sehari-hari. Caranya senang aja pun sebenarnya, macam biasa bila korang dah tumis sambal dalam kuali tu, korang biarkan kuah sambal tumis masak lebih lama sikit dengan api sederhana dan sampai kuah sambal tu nampak berkilat. Bila dah nampak kuah berkilat, kacau sekejap baru tutup api. Kata Mak Kak Sue kalau kuah sambal masak lama dan berkilat macam tu, baru tahan lama. Haa.. gitu aja tipsnya, masak lama dan sampai berkilat..

Untuk korang yang nak berniaga atau nak buat stok kuah sambal tumis supaya senang kerja korang nak masak nanti boleh lah cuba tips nie ya. Caranya senang aja pun, sambil tunggu sambal tumis masak dan berkilat korang boleh aja sambil buat kerja lain kat dapur tu. Lain kali, kalau korang rasa nak masak sambal tumis ikan bilis ka, sotong ka, udang petai ka, cuma panaskan aja balik kuah sambal tu. Kerja pun jadi mudah dan cepat. Korang pun cukup masa nak rehat.. eh macam pantun pula kan. Semoga perkongsian ringkas Kak Sue kali nie beri manfaat untuk korang semua ya, selamat mencuba.. papai!

Baca juga Sunnah Ketika Masak

Keep Reading»

Sanah Helwah Mak Tersayang

Assalamualaikum, hai semua! Hari nie harijadi Mak Kak Sue, Sanah Helwah Mak Tersayang.  Alhamdullilah, masih dipanjangkan umur dan masih sihat. Cuma kadang-kadang tu biasa lah kan bila umur dah banyak nie, badan dah tak kuat tapi semangat Mak yang sentiasa kuat. Masih macam dulu, rajin masak makan untuk anak cucu, ada aja kerja yang nak dibuat tak boleh duduk diam. Kadng bila Kak Sue telefon Mak tu tak berangkat, rupanya kadang kat belakang rumah tengok pokok yang Mak tanam lah, itik lah, ayam lah. Apapun Orang doakan Mak sentiasa sihat tau, kena jaga kesihatan juga ya Mak. Jangan dok lasak-lasak sangat..

Sanah Helwah Mak Tersayang
Sanah Helwah Mak Tersayang

Sanah Helwah Untuk Mak Tersayang

Kak Sue cuma dapat ucapkan Sanah Helwah untuk Mak tersayang dari jauh aja lah. Nak balik sambut dengan adik-beradik yang lain tak dapat. Ya lah, anak-anak sekolah kan. Nanti lah bila cuti-cuti nanti boleh lah bawa Mak keluar makan dan belikan Mak hadiah. Mak tak kisah pun, tapi sesekali kita berbelanja dan gembirakan hati Mak kita apa salahnya kan.. Mak Kak Sue sebenarnya susah juga nak makan kat luar, lebih suka masak sendiri. Kadang bila dah berkumpul ramai-ramai adik beradik, Mak ikutkan aja lah..

Sebelum nie kan, beberapa hari lepas Kak Sue boleh tersalah buat ucapan harijadi Mak, hadoi la! Selalu macam tu tau, keliru tarikh harijadi Mak. Nasib tak call Mak wish birtday beria lagi hari tu, kalau tak nampak sangat tak ambik berat tarikh hari jadi Mak. Sorry tau Mak, tengok kat facebook Mak memang betul tarikh tu, sekali salah lah pulak. Nampaknya nak kena betulkan balik nanti.. huhuhu..

Sempena harijadi Mak nie, Orang nak ucapkan terima kasih sebab Mak lahirkan, didik dan sabar dengan kerenah Orang dari kecik sampai lah dah tua nie. Orang doakan semoga Mak sentiasa dalam rahmat dan lindungan Allah, diberi kesihatan yang baik, umur yang bermafaat, dimurahkan rezeki dan dipermudahkan urusan Mak dunia dan akhirat.. aamiin ya rabb.. Orang sayang Mak sangat-sangat. Nanti kita pergi makan-makan dan orang belikan Mak hadiah tau.. lebiu Mak..



Keep Reading»

Cerita Blog Shuhaida Kabdy

Assalamualaikum, hai semua! Hari nie Kak Sue nak sembang Cerita Blog Shuhaida Kabdy, blog Kak Sue sendiri. Ala tak ada cerita hebat pun pasal blog Shuhaida Kabdy nie pun korang, saja ja Kak Sue nak sembang santai kat sini. Kak Sue mula buat blog dah agak lewat dalam tahun 2011 macam tu. Masa tu Kak Sue baru nak kenal media sosial, lepas tu nampak blogger masakan selalu kongsi resepi di Facebook. Tu yang Kak Sue pun timbul minat nak ada blog nasakan juga, sambil-sambil belajar memasak kan..

Cerita Blog Shuhaida Kabdy
Cerita Blog Shuhaida Kabdy


Cerita Blog Shuhaida Kabdy

Kak Sue dulu kan, bukanlah seorang yang pandai memasak, sekarang pun bukan lah pandai sangat pun, masih banyak lagi nak belajar sebenarnya. Disebabkan Kak Sue suka dan minat tengok blogger masakan kongsikan resepi dengan gambar yang cantik dan langkah demi langkah yang mudah buat Kak Sue tertarik nak cuba resepi mereka dan nak  ada blog masakan sendiri juga. Tu yang Kak Sue pun buat blog, kalau tak silap dalam tahun 2011 macam tu. Masa tu ayat dalam entri pun entah apa-apa, bila baca balik kelakar gila.. malu pun ada, hahaha!

Masa tahun 2014, bila Kak Sue tengok balik blog Kak Sue tak ada satu entri pun yang Kak Sue update. Kira lama juga lah Kak Sue senyap kat blog dekat setahun tak aktif sampai lah Kak Sue join satu kelab blogger nie untuk belajar dan mengembangkan lagi bisnes Kak Sue dan Abang Man dan terus aktif sampai sekarang. Dari blog masakan, Kak Sue tukar niche blog ke Lifestyle, Parenting dan Food. Ya la, entri Kak Sue bukan bercerita pasal resepi ja sekarang nie, macam-macam Kak Sue kongsi. Kak Sue juga berpeluang dapat duit poket dan gift dari hasil berblogging walaupun tak sebanyak kawan-kawan lain tapi Alhamdullilah tetap ada. Seronok sangat..

Untuk tahun nie, Kak Sue harap blog Kak Sue mencapai target yang Kak Sue nak. Selepas tu mungkin Kak Sue akan slow down kut, tapi jangan risau.. Kak Sue tetap support kawan-kawan blogger yang lain tau. Semoga apa yang Kak Sue kongsikan di Blog Shuhaida Kabdy, memberi manfaat dan pahala yang terus mengalir walaupun Kak Sue dah tak ada nanti... aamiin ya rabb.. Jumpa lagi nanti, papai!







Keep Reading»

Restoran Sixty9 Islamic SteakHouse Taman Melawati

Assalamualaikum, hai semua! Cuti hujung minggu macam nie kadang malas nak masak kan, rasa nak rehat dan makan kat luar bersama keluarga. Kadang sampai habis dah idea nak masak apa, bila cuti hujung minggu macam nie apa salahnya sesekali kita makan kat luar kan. Jom lah Kak Sue nak kongsikan dengan korang satu tempat makan yang Kak Sue pergi masa cuti sekolah hari tu. Untuk korang yang memang peminat makanan barat, boleh lah korang cuba ke Restoran Sixty9 Islamic SteakHouse Taman Melawati. Sebenarnya Kak Jam, kakak Abang Man yang pelawa kami lunch kat sini hari tu, katanya makanan kat sini sedap dan portion pun agak banyak. Kami plan lepas makan di Restoran Sixty9 Islamic SteakHouse Taman Melawati nie nak pergi cari barang sekolah Adik dan Abang terus. Dah alang-alang keluar kan, sekali kita settelkan apa yang patut..

Restoran Sixty9 Islamic SteakHouse Taman Melawati
Restoran Sixty9 Islamic SteakHouse Taman Melawati

Restoran Sixty9 Islamic SteakHouse Taman Melawati

Kami sampai di Restoran Sixty9 Islamic SteakHouse yang terletak di Taman Melawati  agak lewat juga hari tu. Dah keluar lewat dari rumah ditambahkan lagi dengan hujan dan jem, ambik paham aja lah kan macam mana punya lewat. Nasib Kak Jam dan Along pun belum sampai lagi kat situ, kalau tak kesian juga depa nak tunggu lama. Kata Kak Jam, tak apa lah kalau tak sempat lunch kita order aja makanan yang lain nanti. Rupanya restoran nie dekat juga dengan Melawati Mall tau korang, betul-betul tepi jalan dan senang ja nak cari. Parking pun senang, samada nak parking depan restoran tepi-tepi jalan atau parking seberang jalan sana pun ada. Memang tak payah risau bab parking

Restoran Sixty9 Islamic SteakHouse Taman Melawati
Restoran Sixty9 Islamic SteakHouse Taman Melawati
Bila Kak Sue masuk aja ke dalam restoran rasa macam wah, nampak mewah restoran nie deko pun simple aja tapi cantik. Sebelah kanan pintu masuk ada dapur ala tardisonal untuk masak pizza, memang menarik. Tak payah tunggu lama lepas kami duduk staff terus datang ambik order. Minuman Abang Man pesan Teh O panas, depa serve dalam teko tau, jadi boleh tambah sendiri gula nak macam mana. Adik nak air kosong, mana-mana nak air kosong tau Adik nie. Abang Tihie Lemonade Haus Boom dan selebihnya Kak Sue, Kakak, Kak Jam dan Along order Ice Lemon Tea..

Restoran Sixty9 Islamic SteakHouse Taman Melawati
Restoran Sixty9 Islamic SteakHouse Taman Melawati
Restoran Sixty9 Islamic SteakHouse Taman Melawati
Restoran Sixty9 Islamic SteakHouse Taman Melawati
Untuk makanan pula, Kak Sue, Abang, Adik dan Along order Chicken Chop Set, Kakak order Lamb Chops dan Kak Jam order Chicken Burger Set. Disebabkan kata portion banyak Abang Man kata nak kongsi dengan Adik, takut tak habis pula nanti kan, sambil tengok menu kut ada yang berkenan kat hati. Makanan pun tak ambil masa yang lama, sekejap dah siap. Kak Sue tak pasti lah kan memang cepat servisnya atau hari tu memang tak ramai sangat pelanggan kan. Apapun jom kita layan gambar dulu..

Chicken Chop - RM30.00++
Restoran Sixty9 Islamic SteakHouse Taman Melawati
Restoran Sixty9 Islamic SteakHouse Taman Melawati
Lamb Chop RM50.00++
Restoran Sixty9 Islamic SteakHouse Taman Melawati
Restoran Sixty9 Islamic SteakHouse Taman Melawati
Chicken Burger RM26.00++ (tak ada dalam gambar, sorry.. ehehe)
Restoran Sixty9 Islamic SteakHouse Taman Melawati
Restoran Sixty9 Islamic SteakHouse Taman Melawati
Bagi Kak Sue servis kat sini memang cepat dan mesra. Makanan memang sedap dan portion banyak. Harga pun sangat berbaloi dengan hidangan. Air minuman siap boleh refill tau kat sini korang, boleh minum sampai kembung, ehehe! Kemudahan yang disediakan kat sini selain tandas, ada surau kat dalam restoran tau, jadi korang tak payah risau nak cari surau atau nak kena keluar dari restoran. Nama pun restoran Islamik kan! Lagi satu ada satu bilik nie khas untuk majlis tertutup, tak kira majlis apa pun boleh tempah kat sini. Bilik pun macam besar juga lah, Kak Sue lupa nak tanya boleh muat berapa orang.

Restoran Sixty9 Islamic SteakHouse Taman Melawati
Restoran Sixty9 Islamic SteakHouse Taman Melawati
Restoran Sixty9 Islamic SteakHouse Taman Melawati
Restoran Sixty9 Islamic SteakHouse Taman Melawati
Korang yang tercari-cari restoran makanan barat yang sedap dan Islamik boleh la singgah sini nanti, memang recomanded! Terima kasih Kak Jam dan Along ajak makan kat sini, lain kali ajak lagi ya.. hahaha! Macam biasa, Kak Sue kongsikan detail kat bawah nie untuk korang. Selamat mencuba, papai!

Restoran Sixty9 Islamic SteakHouse Taman Melawati

Alamat
Wisma global Globe
No 341, Lorong Sarawak (Block B)
Melawati Urban 1, Pusat Bandar Melawati
53310 Kuala Lumpur

No Tel
03 - 4162 1312


Keep Reading»

Resepi Ayam Teriyaki Versi MamaPipie

Assalamualaikum, hai semua! Kali nie Kak Sue nak kongsikan Resepi Ayam Teriyaki Versi MamaPipie, yang mudah dan sedap. Lama Kak Sue tak cuba resepi baru, balik-balik masa menu yang sama ja, bila nampak resepi Ayam Teriyaki versi Mamapipie nie kat blog beliau terus rasa nak cuba. Cara dan bahan nak sediakan pun mudah, senang nak cari kat kedai kawasan rumah Kak Sue nie. Musim hujan nie, Abang Man kata malas nak keluar jauh-jauh. Jadi kita beli barang dekat kedai sini aja, jom kita tengok bahan dan cara nak masak jom, senang sangat..

Resepi Ayam Teriyaki Versi MamaPipie
Ayam Teriyaki Versi MamaPipie

Resepi Ayam Teriyaki Versi MamaPipie

Sebelum nie Kak Sue rasa macam pernah tau makan ayam yang rasa sama macam resepi Ayam Teriyaki versi MamaPipie nie. Tu pun dah lama sangat, zaman Kak Sue belum kahwin dan masih bekerja. Ingat-ingat lupa dah, dah nak masuk puluh tahun dah rasanya tapi rasanya macam masih teringat-ingat sebab sedap! Kebetulan anak-anak Kak Sue memang suka makan ayam, apa salahnya kan cuba resepi baru. 

Cuma bahan ada yang Kak Sue tambah-tambah sendiri sikit, sebab Kak Sue nak masak dalam kuantiti yang banyak. Tu pun tadi terlupa nak masukkan garam sebab macam tak nampak dalam resepi kat Blog MamaPipie, rabun ke apa entah nie.. kahkahkah! Kalau korang jenis tak makan masin, tak masuk garam pun okay ja, jangan macam Kak Sue nie kuat masin sebenarnya tau.. tu semua mengundang penyakit kan. Air pun Kak Sue main agak aja sebab nak blender semua bahan yang kat tas tu kan. Lagi satu, kalau korang nak masak dengan kuantiti yang sikit boleh refer ke resepi asal yang Kak Sue letak kat bawah nie tau. Terima kasih resepinya MamaPipie aka Adda, mintak halal resepinya ya..

Ayam Teriyaki Versi MamaPipie


Bahan-bahan :
1 ekor ayam - di potong ikut kesukaan masing-masing ya
1/2 biji bawang besar - dikisar
3 biji bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
4 sudu besar sos tiram
4 sudu kecil kicap soya pekat - Kak Sue guna kicap Cap Kipas Udang
4 sudu besar gula perang
Secubit garam

Cara-cara :
Campurkan semua bahan yang dikisar tadi, gaul sebati dan perap selama 5-10 minit
Kemudian panaskan minyak, goreng ayam tadi dengan api sederhana sehingga perang keemasan. Kalau api kuat sangat takut ayam hangus pula kan, tapi ayam Kak Sue pun macam nak hangus sebab nak bagi garing sikit.. hahaha!
Bila nampak ayam dah masak, angkat dan ketepikan
Kemudian dengan menggunakan kuali yang sama, masukkan lebihan sos dari perapan tadi
Didihkan sos sampai nampak pekat sedikit
Akhir sekali masukkan ayam tadi dan kaup balik dengan sos
Tutup api, sedia untuk dihidangkan





Keep Reading»

Menang Top Komentator Blog Azlinda Azman

Assalamualaikum, hai semua! Menang Top Komentator Blog Azlinda Azman. Alhamdullilah, Kak Sue terpilih sekali lagi sebagai pemenang Top Komentator tapi kali nie di blog Azlinda Azman pula. Sebenarnya blog Linda antara blog yang kerap juga Kak Sue singgah dan menjadi rujukan pada Kak Sue bila nak tulis satu-satu entri. Ya lah orang hebat kan, kita belajar cara-cara menulis dan mengunakan ayat. Kadang memang tak ada idea bila nak update satu-satu entri, jadi Kak Sue lebih suka blog walking ke blog kawan-kawan atau singgah komen. Lagi pun kalau kita rajin komen blog kawan yang lain, InsyaAllah mereka pun akan datang komen balik kat blog kita..

Menang Top Komentator Blog Azinda Azman
Menang Top Komentator Blog Azinda Azman

Menang Top Komentator Blog Azlinda Azman

Terima kasih Linda sudi hantarkan hadiah Kak Sue menang Top Komentator nie terus ke rumah. Seronok dapat jumpa Linda yang entah ke berapa kali di rumah Kak Sue pula kali nie. Kebetulan Linda cuti hari tu, dapat lah kami jumpa dan sembang-sembang sekejap. Selalu jumpa kat mana-mana event memang tak dapat bersembang lama-lama. Ya lah, masing-masing ada kerja yang nak dibuat kan. Ralat sikit aja tak dapat nak menjamu selera kat Linda hari tu, nanti datang lagi tau Linda..

Menang Top Komentator Blog Azinda Azman
Menang Top Komentator Blog Azinda Azman

Linda nie rajin juga bagi kawan-kawan hadiah, sebelum nie masa nak sambut raya Linda ada hadiah kan Kak Sue Yasin comel. Kalau korang nak tau Linda ada buat jual online Yasin comel nie tau. Kalau ada nak buat apa-apa majlis dan nak buat door gift Yasin boleh contac Linda nanti tau. Harga memang sangat berbaloi-baloi dan puashati, Kak Sue jamin! Lepas tu bila balik bercuti dari Bali pun Linda ada juga belikan hadiah untuk Kak Sue. Terharu betul, sebab Linda nie tak cakap pun ada belikan Kak Sue hadiah atau buah tangan. Tau-tau dah sampai depan rumah, terima kasih sekali lagi tau Linda..

Kak Sue doakan semoga Linda sentiasa dalam rahmat dan lindungan Allah, dimurahkan rezeki dan dipermudahkan semua urusan Linda, aamiin! Semoga Linda dan blog Linda terus maju dan berkongsi perkara yang menarik dan bermafaat untuk semua pembaca blog Linda ya. Semoga ukhuwah kita berpanjangn sampai bila-bila. Terima kasih sekali lagi Linda..

Keep Reading»
[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com


[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.