Shuhaida Kabdy

Saturday, June 16, 2018

Dettol Kekal Dilindungi Ketika Berkongsi Kemeriahan Hari Raya

June 16, 2018 4
Dettol Kekal Dilindungi Ketika Berkongsi Kemeriahan Hari Raya
Assalamualaikum, hai semua. Kak Sue dan keluarga memang antara pengguna Dettol. Satu jenama yang memang dah dikenali sejak dulu lagi kan. Tahun nie kempen Dettol Kekal Dilindungi Ketika Berkongsi Kemeriahan Hari Raya dengan hasrat mendidik dan melinndungi 1,000,000 warga Malaysia di jalan raya sepanjang musim perayaan ini

Dettol Kekal Dilindungi Ketika Berkongsi Kemeriahan Hari Raya
Dettol Kekal Dilindungi Ketika Berkongsi Kemeriahan Hari Raya

Dettol Kekal Dilindungi Ketika Berkongsi Kemeriahan Hari Raya

Kak Sue memang jenis yang sangat pentingkan kebersihan, tak kira lah di dalam atau luar rumah. Kak Sue yakin korang juga macam tu kan. Umpama seorang ibu yang mahu berikan perlindungan sepenuhnya pada anak-anak kita, jenama nie komited untuk menjaga kebersihan keluarga sepanjang musim perayaan agar kita boleh berkongsi kasih sayang tanpa rasa risau. Bak kata Adik anak bongsu Kak Sue, Ibu jangan lah jadi Ibu paranoid.. jadilah Ibu Dettol.. amboi sangat kan..

Dettol Kekal Dilindungi Ketika Berkongsi Kemeriahan Hari Raya
Dettol Kekal Dilindungi Ketika Berkongsi Kemeriahan Hari Raya
Ketika kebanyakan warga Malaysia menggunakan lebuh raya utama untuk pulang beraya, Dettol akan menjalankan kempen kesedaran kebersihan tangan di 20 buah kawasan Rehat & Rawat (R&R) di seluruh Semenanjung Malaysia. Bagus kan kempen macam nie, Kak Sue memang sokong sangat tau..

Apabila pengguna berhenti di kawasan R&R untuk ke bilik air, mereka akan dibimbing untuk membersihkan tangan secara betkesan dengan tujuh langkah mudah. Cecair Pencuci Tangan Dettol juga akan disediakan di sinki supaya pengguna boleh mempratikkan cara yang betul untuk mencuci tangan mereka.

Wakil-wakil Dettol juga akan berada di kawasan R&R pada tarikh tertentu untuk memberi sampel produk dan mendidik pengguna tentang kepentingan amalan kebersihan yang baik di rumah. Sampel yang ringan dan dibungkuas secara mudah senang kalau kita nak letak kat dalam bag nanti. Boleh juga kita guna sample bila kat kampung nanti untuk lindung kita dan juga keluarga daripada kuman kuman kan..

Dettol Kekal Dilindungi Ketika Berkongsi Kemeriahan Hari Raya
Dettol Kekal Dilindungi Ketika Berkongsi Kemeriahan Hari Raya
"Hari Raya adalah hari untuk bertemu dan berkumpul dengan sanak saudara dan sahabat handai. Itulah sebabnya penting untuk Dettol melindungi rakyat Malaysia daripada kuman supaya mereka boleh menikmati sepenuhnya pertemuan mereka", kata Kim Minyoung, Pengarah Pemasaran Dettol Malaysia dan Singapura.

Menurut Kim, bagi memenuhi hasrat ini, Dettol melancarkan kempen ini untuk mengingatkan warga Malaysia supaya menjaga  kebersihan dan kesihatan mereka walaupun sewaktu menikmati kemeriahan perayaan

"Sebagai jenama perlindungan kuman No.1 di negara ini*, Dettol sentiasa mendidik warga Malaysia tentang amalan kebersihan tangan bagi melawan kuman yang wujyd dalam persekitaran kita setiap hari. Kami turut bekerjasama dengan para ibu untuk menyokong mereka dalam menyediakan perlindungan yang sepenuhnya kepada keluarga di mana sahaja mereka betada", tambah beliau

Dettol Kekal Dilindungi Ketika Berkongsi Kemeriahan Hari Raya
Dettol Kekal Dilindungi Ketika Berkongsi Kemeriahan Hari Raya
Ena Abas, Pengurus Jenama Dettol Malaysia dan Singapura, berkongsi pengalaman peribadi beliau dan menekankan bahaea mengekalkan tangan yang bersig membantu menjauhi kuman

"Pulang kampung untuk beraya perlu melalui perjalanan yang jauh dan orang ramai selalunya akan berhenti sebentar di kawasan R&R. Saya tahu bahawa sesebuah keluarga mungkin perlu melalui perjalanan sejauh 6 hingga 12 jam menaiki kereta jika hendak ke kampung mereka di Pantai Timur dari Kuala Lumpur. Meluangkan masa beberapa minit untuk membasuh tangan dapat melindungi pengguna serta keluarga dari kuman. Dettol berharap untuk membawa mesej ini kepada seberapa ramai warga Malaysia dalam usaha kami untuk menggalakkan mereka mengamalkan tabiat kebersihan yang baik bagi menikmati Hari Raya dan berkongsi saat kegembiraan tanpa sebarang keriasauan"

"Bagi yang meraikan Hari Raya dan mungkin akan berhenti di kawasan R&R dalam perjalanan pulang ke kampung masing-masing kempen ini akan mendidik mereka temtang langkah penting dalam kebersihan seperti membasuh dan mengekalkan kebersihan tangan ke mana sahaja mereka pergi. Dalam erti kata lain, lebih ramai warga Malaysia yang mendapat perlindungan daripada kuma," jelas Ena

Dettol Kekal Dilindungi Ketika Berkongsi Kemeriahan Hari Raya
Dettol Kekal Dilindungi Ketika Berkongsi Kemeriahan Hari Raya
"Kami berharap orang ramai sentiasa berada di dalam keadaan sihat dan dilindungi sepanjang musim perayaan ini supaya Hari Raya boleh disambut dengan meriah bersama keluarga dan sahabat handai. Dettol Malaysia mengucapkan Selamat Hari Raya kepada semua rakyat Malaysia yang menyambutnya dan selamat pulang ke kampung masing-masing!" kata Kim

Sempena bulan Ramadhan yang mulia ini, Dettol Malaysia akan turut memberi sumbangan kepada para pengguna serta mereka yang memerlukan. Slogan kempen. adalah "Kekal Dilindungi, Kebaikan Dikongsi!" dan para pembeli boleh melakukan kedua-duanya dengan hanya membeli produk Dettol bernilai RM25 dalam satu resit. Bukan sahaja setiap pembellian menerima baucar ganjaran bernilai RM5, malah sebahagian daripada jualan akan disumbangkan kepada pertubuhan kebajikan terpilih

Promosi ini berlangsung mulai 1 Mei 2018 hingga 30 Jun 2018. 'Like' dan jom klik Facebook Dettol Malaysia di Dettol Malaysia @DettolMalaysia




Monday, June 11, 2018

Dashing 2 In 1 Face & Body Wash Terbaru

June 11, 2018 1
Dashing 2 In 1 Face & Body Wash Terbaru
Assalamualaikum, hai semua! Kak Sue nak kongsi dengan korang Dashing 2 in 1 Face & Body Wash Terbaru. Senang kan bila ada Dashing 2 in 1 Face & Body Wash Terbaru nie, bukan setakat boleh sabun badan ja tapi siap boleh cuci muka lagi. Jimat masa dah kan, maklumlah sekarang nie semua nak cepat kan.

Dashing 2 in 1 Face & Body Wash Terbaru
Dashing 2 in 1 Face & Body Wash Terbaru

Dashing 2 in 1 Face & Body Wash Terbaru

Selain dari minyak wangi, deodrant dan body spray sekarang nie ada Dashing 2 in 1 Face & Body Wash terbaru di pasaran. Amalan rutin kebersihan harian dapat mengekalkan kebersihan dan meningkatkan keyakinan diri. Produk mandian yang unggul dapat menghasilakan kulit yang lebih bersih dan licin dengan membuka liang pori dan menyingkirkna toksin. Buih mandian DASHING 2in 1 Face & Body Wash memberikan kebersihan menyeluruh ini serta kesegaran berpanjangan untuk muka dan badan tanpa iritasi.

Dashing 2 in 1 Face & Body Wash Terbaru
Dashing 2 in 1 Face & Body Wash Terbaru
Kaum lelaki moden zaman sekarang mengambil berat tentang penjagaan diri. Membersihkan muka dan badan sebelum menghadapi hari yang mencabar dapat memberikan kesegaran serta menghalang pengeluaran minyak muka yang berlebihan. Manakala mmembersihkan wajah dan badan pada waktu malam pula akan menyingkirkan semua kotoran yang melekat pada kulit akibat daripada pencemaran, kelembapan dan habuk

oleh itu, untuk menjadikan proses pembersihan muka dan badan lebih mudah dan berkesan, DASHING melancarkan produk paling sesuai iaitu, buih mandian DASHING 2in 1 Face & Body Wash. Pembersih wajah dan badan ini tersedia (hadir) dalam pek pam bersaiz 700gram. Dirumus khas untuk muka dan badan lelaki (si jejaka) agar kekal hidrat dan juga mencerahkan kulit. Selain .itu, mendian khas ini padat dengan ramuan untuk menyingkirkan kotoran di kulit dan memberikan pembersihan muka yang mendalam dari muka hingga ke tapak kaki untuk kelihatan bersiih dan segar sepanjang hari.

DASHING 2 in 1 Face & Body Wash terdapat dalam 4 variasi, Cool, Active, Hattrick dan Ultimate Kick. Diformukasu dengan pewangi DASHING eau de toilette (EDT), ia memberikan kesegaran serta haruman maskulin kekal lama untuk lelaki

DASHING 2 in 1 Face & Body Wash - COOL

Dashing 2 in 1 Face & Body Wash Terbaru

Khas untuk jejaka kontemporari yang berpesonaliti relak, gemar meluangkan masa dengan vrakan-rakan serta mengahadapi kehidupan dengan tenang. Haruman penuh maskukun ini melambangkan identiti dan daya tarukan maskulin lelaki. Haruman maskukin ini. dilengakapi denfan gabungan wagian Bergamot dan Galbanum dengan campuran Powdert Amber dan Musk sebagai nota asas. Haruman ini direka untuk menyrlahkan personaliti lelaki yang cool dan maskulin.

DASHING 2 in 1 Face & Body Wash - ULTIMET KICK

Dashing 2 in 1 Face & Body Wash Terbaru

Wangian sebenar seorang juara. Ultimate Kick menyerlahkan ciri-ciri lelaki sofistikated dalam setiap aspek kehidupan modennya. Ultimed Kick mempunyai haruman yang menggabungkan ramuan Lemon, dipertingkatkan dengan kesegaran Cardamom serta disulami nota asas aroma Vanilla dan Musk.

DASHING 2 in 1 Face & Body Wash - ACTIVE
Dashing 2 in 1 Face & Body Wash Terbaru

Pelengkap si jejaka yang bergaya lasak dan menikmati kehidupan aktif. Haruman ini adalah gabungan nuansa Foygere dengan Citrus, Lavender, Muguet Heart dan Amber. Wangian ini dicipta untuk memastikan setiap lelaki tampil yakin dan berdaya aktif dengan aroma maskukin yang luar biasa.

DASHING 2 in 1 Face & Body Wash - HATTRICK
Dashing 2 in 1 Face & Body Wash Terbaru
Simbol kemenangan unggul buat setiap lelaki DASHING, aroma mistero Hattrick membara semangat dan keghairahan untuk mencapai impian. Hattrick merupakan gabungan unik kesegaran Epal dan Citrus, beserta dengan haruman Amber

Variasi Cool dan Hattrick buih mandian DASHING 2 in 1 Face & Body Wash mempunyai formula dwi-aksi debgan tiga kali ganda agen pemutihan yang lembut dab berkesan untuk membersihkan wajah serta memberikan anda tona kulit rata untuk tampil lebih cerah. Pada badan pula, formulasi penghidratan yang mengandungi mineral mikro yang membantu mempertinbgjatkan kadar lembapan kulit serta menguatkan sistem pertahanan kulut,agar lebih sihat dan segar

Untuk variasi Active dan Ultimate Kick pula, kotiran dan minyak berlebihan pada wajah dapat dihapuskan agar kelihatan bersih dan tidak berkilat. Dengan ciri-ciri detox dan pembersihan yang mendalam, ia membantu kulit ubtuk mengatasi sebarang habuk dan kotoran harian, serta memberikan anda pengalaman mandian yang hebat dan menyegarkan

Buih mandian DASHING 2in 1 Face & Body Wash boleh didapati pada harag RM17.90 untuk pek bersaiz 700ml. Buih mandian ini mempunyai harga yang sangat bberpatutan dan berbaloi kerana memberikan anda manfaat 2 dalam 1 pada kulit dan tubuh badan. Dapatkan Dashing 2 in 1 di mana-mana farmasi dan pasaraya berhampiran.




Sunday, June 10, 2018

Kelapa Laut Man Java di Pasar Ramadhan BTP

June 10, 2018 7
Kelapa Laut Man Java di Pasar Ramadhan BTP
Assalamualaikum, hai semua! Tahun nie lagi berapa hari kita nak sambut Hari Raya baru Kak Sue sempat nak kongsi gerai kami Kelapa Laut Man Java di Pasar Ramadhan BTP. Acah busy betul kan.. hahaha! Tahun nie pun kami kat lorong tengah tapi kat depan lorong masuk pulak. Korang yang duduk area BTP atau kawasan berdekatan jangan lupa tau singgah Gerai Kelapa Laut Man Java nie ya..

Kelapa Laut Man Java di Pasar Ramadhan BTP
Kelapa Laut Man Java di Pasar Ramadhan BTP

Kelapa Laut Man Java di Pasar Ramadhan BTP

Macam yang pernah Kak Sue kongsikan kat sini tahun lepas BTP nie nama singkatan dari taman perumahan yang Kak Sue duduk nie, Bandar Tasik Puteri. Rasanya sekarang ramai dah tau kut kat mana Bandar Tasik Puteri nie, kalau dari KL korang boleh ikut PLUS atau LATAR aja. Kalau ikut highway memang kurang sesak kalau nak banding ikut jalan biasa. Kut lagi ada yang teringin nak rasa Kelapa Laut Man Java kan.. hehehe..

Macam tahun lepas juga, selain Air Kelapa Laut Man Java ada pilihan air buah dan air lain juga. Antaranya Air Kedondong Asam Boi, Kelapa Muda, Kelapa Muda Lemon, Teh Bunga, Durian Belanda, Tembikai, Sirap Laici dan akhir sekali Air Sunquick. Jangan tak tau Sunquick nie memang ada peminatnya tau, ada tu tiap hari datang beli lagi. Lagi satu kami juga ada sediakan Kelapa Laut Man Java panas, pun ada peminat sendiri juga nie. Kak Sue tiap hari minum yang panas, tak ada lah rasa lesu sangat badan kan. Kadang yang sejuk jadi lesu badan.. hehehe..

Korang yang tinggal kawasan berdekatan BTP atau Rawang jemput datang singgah ya. Gerai kami beroperasi selepas Asar hingga waktu berbuka. Kami juga terima tempahan untuk berbuka puasa dan juga tempahan untuk rumah terbuka Hari Raya nanti. Selamat berpuasa semua, jangan lupa singgah ya.. papai!

Man Java Enterprise

Tempahan Air Balang

No Tel
Man Java
012-5854998 / 012-5844736

Email
skabdy@yahoo.com

Korang juga boleh singgah kat Gerai Peniaga Pasar Ramadhan Kelapa Laut Man Java yang lain kat sini Senarai Peniaga Pasar Ramadhan Kelapa Laut Man Java 2018



Thursday, June 7, 2018

Super Honor Day Dilancarkan Secara Eksklusif di Shopee Malaysia

June 07, 2018 5
Super Honor Day Dilancarkan Secara Eksklusif di Shopee Malaysia
Assalamualaikum, hai semua! Sempena sambutan raya nie Super Honor Day Dilancarkan Secara Eksklusif di Shopee Malaysia. Jualan murah Super Honor Day nie akan melancarkan Honor 7A dan Honor 10 edisi Phantom Green bermula pada 8 Jun 2018 nanti tau dan sepanjang jualan murah nei nanti korang boleh dapat potongan harga sehingga 30% bagi semua produk Honor. Haa.. yang nie yang best nie kan siap ada diskaun lagi nie..

Super Honor Day Dilancarkan Secara Eksklusif di Shopee Malaysia
Super Honor Day Dilancarkan Secara Eksklusif di Shopee Malaysia

Super Honor Day Dilancarkan Secara Eksklusif di Shopee Malaysia

Menurut Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau Shopee, pihak Shopee berbangga dapat meneruskan usahasama dengan Honor Malaysia selepas kejayaan pelancaran honor 9 Lite dan honor 10. Kedua-dua jenama ini berkongsi visi yang sama dalam menerokai potensi penuh industry e-dagang Malaysia dan memberikan pengalaman yang terbaik kepada pelanggan mereka.

Dalam masa yang sama, Shopee juga komited untuk menawarkan insentif yang hebat iaitu Penghantaran Percuma ke seluruh Malaysia, Komisyen Sifar, Jaminan Produk Tulen 100% dan Penghantaran Semula Percuma dalam tempoh 15 hari.

Super Honor Day Dilancarkan Secara Eksklusif di Shopee Malaysia
Super Honor Day Dilancarkan Secara Eksklusif di Shopee Malaysia
"Sebagai e-jenama telefon bimbit terkemuka di dunia bagi penggemar digital, usahasama kami dengan Shopee, sejajar dengan rekod cemerlang mereka dalam menawarkan pengalaman membeli-belah secara dalam talian yang mudah untuk semua pengguna di Malaysia, merupakan suatu langkah yang pintar untuk kedua-dua pihak.

Kami bekerja keras untuk memastikan produk kami berkualiti, mengikut aliaran semasa, moden serta boleh didapati dengan mudah.Kerjasama kami dengan Shopee membolehkan peminat honor berpeluang untuk balik kampung dengan telefon bimbit berprestasi tinggi pada harga yang berpatutan" kata Zhao Zhiwei Ketua Honor Malaysia

Super Honor Day Dilancarkan Secara Eksklusif di Shopee Malaysia
Super Honor Day Dilancarkan Secara Eksklusif di Shopee Malaysia
Honor 7A yang baru dijangka menjadi telefon pinyar bajet yang terbaik dengan paparan FullView 5.7 inci yang selesa dipegang. Untuk memberi pengguna swafoti yang berkualiti untuk diabadikan dan dikongsi bersama insan tersayang, honir 7A turut dilengakapi dengan dwikamera yang merangkumi kamera hadapan 8MP.

Ia juga dilengkapi dengan bateri 3000mAh yang mampu bertahan sepanjang hari walaupun digunakan secara berterusan. Telefon pinyar ini juga lebih berkuasa dengan EMUI 8 0 yang mampu menyokong pelbagai fungsi. honor 7A juga menampilkan dua SIM dan slot kad SD untuk kemudahan pengguna. Pengguna boleh mendapatkan honor 7A menerusi hihonor dan Kedai Rasmi honor di Shopee pada harga istimewa RM429 (RRP: RM479) sepanjang Super honor Day 1

Bagi korang yang terlepas tawaran istimewa honor 10 yang lepas korang mesti teruja dengan pengenalan honor 10 dalam edisi Phantom Green yang didatangkan khas di Shopee pada jualan Super Honor Day. Pada 8 Jun 2018, peminat honor bukan sahaja boleh mendapatkan variasi Phantom Green ini pada hraga RM1,599, malahan dengan setiap pembelian, pembeli akan diberi hadiah percuma bernilai RM298 selagi stok masih ada

Untuk special Super honor Day korang boleh laju-laju singgah sini Shopee honormy Officialstore

Untuk lebih detail korang boleh singgah kat bawah nie tau..

Shopee Malaysia

Website






Wednesday, June 6, 2018

Butik Haqqi Pilihan Fesyen Patuh Syariah

June 06, 2018 6
Butik Haqqi Pilihan Fesyen Patuh Syariah
Assalamualaikum, hai semua! Diam tak diam tak berapa hari lagi kita dah nak sambut hari raya dah. Mesti korang dah mula sibuk cari baju raya kan, meh la Kak Sue nak ajak korang singgah ke Butik Haqqi Pilihan Fesyen Patuh Syariah nie. Ada beberapa cawangan Butik Haqqi yang boleh korang pergi antaranya TTDI, Bangi, Shah Alam dan Trengganu. Haa.. boleh pilih mana Butik Haqqi yang paling dekat dengan rumah korang..

Butik Haqqi Pilihan Fesyen Patuh Syariah
Butik Haqqi Pilihan Fesyen Patuh Syariah

Butik Haqqi Pilihan Fesyen Patuh Syariah

Baru-baru nie Kak Sue sempat singgah ke Butik Haqqi pilihan fesyen patuh syariah cawangan TTDI Damansara. Sebenarnya pertama kali Kak Sue ke Butik Haqqi nie. Apa yang menarik kat Butik Haqqi nie selain korang nak cari baju raya ada juga kelengkapan untuk umrah dan haji dijual kat butik nie tau. Pilihan pakaian pun bukan untuk orang perempuan aja, untuk kaum lelaki pun ada. Baju Kurung semurah RM75 dan Kurta untuk lelaki pula serendah RM30. Senang kan nak shopping bila semua ada dalam satu tempat macam nie, senang kerja dan jimat masa..

Butik Haqqi Pilihan Fesyen Patuh Syariah
Butik Haqqi TTDI
Butik Haqqi Pilihan Fesyen Patuh Syariah
Butik Haqqi TTDI

Butik Haqqi Pilihan Fesyen Patuh Syariah
Butik Haqqi TTDI
Butik Haqqi Pilihan Fesyen Patuh Syariah
Butik Haqqi TTDI
Di Butik Haqqi nie ada pilihan jubah, baju dan seluar, baju kurung, tudung dan juga pilihan pakaian untuk lelaki. Tinggal pilih aja mana yang berkenan dihati. Harga pun korang jangan risau sangat berbaloi dan ada ada jualan murah setiap minggu sampai lah malam raya nanti. Selain pakaian ada telekung, pakaian ihram, sarung tangan, stokin dan macam-macam lagi lah untuk kelengakapan umrah dan haji. Rasanya butik pertama kut selain jual pakaian siap ada jual kelengkapan untuk umrah dan haji.. bagus kan.

Butik Haqqi Pilihan Fesyen Patuh Syariah
Butik Haqqi TTDI
Butik Haqqi Pilihan Fesyen Patuh Syariah
Butik Haqqi TTDI
Butik Haqqi Pilihan Fesyen Patuh Syariah
Butik Haqqi TTDI
Butik Haqqi Pilihan Fesyen Patuh Syariah
Butik Haqqi TTDI
Nak lagi murah korang boleh datang ramai-ramai ke Jualan Gema Vaganza 2018 8 Jun nanti bermula 8.45 hingga 9.45 malam di Butik Haqqi Shah Alam, ada jualan gila-gila murah dengan artis lagi. Korang juga berpeluang beramah mesra dengan Fitri Haris nanti. Haqqi cawangan lain pun ada juga buat jualan murah bermula 5 Jun 2018 sanpai malam raya tau. Kak Sue kalau sempat pun nak singgah juga nanti. Korang yang tinggal dekat dengan Shah Alam dan sekitarnya jangan lupa tau datang ramai-ramai Butik Haqqi Cawangan Shah Alam di Seksyen 7. Selamat membeli belah korang..

BUTIK HAQQI
Butik Haqqi Shah Alam Seksyen 7
Butik Haqqi Bangi
Butik Haqqi TTDI
Butik Haqqi Kuala Trengganu




[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com


[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.