Monday, July 18, 2016

Puasa Enam

Assalamualaikum semua,setiap tahun pasti ada antara kita yang berniat berpuasa enam dalam bulan Syawal nie kan..Kak Sue pun tak terkecuali,cuma setiap kali nak cukupkan puasa tu ada aja halangannya..eceh..alasan betul kan..Patutnya buat awal-awal jadi dapat lah kita berpuasa sunat enam kan..kan..
Macam-macam versi cara dan niat puasa enam,yang kita boleh baca dan lihat diblog dan facebook.Ada pilihan yang kita boleh buat samada menqadakan yang wajib dulu,kemudian baru buat sunat puasa enam Syawal,kemudian puasa enam dulu kemudian baru ganti puasa bulan Ramadhan dan akhir sekali di gabungkan kedua-duanya dalam satu puasa..Mana-mana boleh kita pilih nak buat dulu dan Kak Sue pilh yang paling afdhal lah,rasa macam tak sempat dah nie..ehehe..Selamat berpuasa enam semua..semoga manfaat untuk semua atas perkongsian ini..

Sunday, July 17, 2016

Jamuan Raya Bersama Keluarga

Assalamualaikum,tahun nie Kak Sue dan Abang Man dah sepakat tak ada buat open house macam tahun yang tahun-tahun sudah.Kata Abang Man tak seronok pulak Adik anak bongsu Kak Sue tu tak ada sekali..Memang lain kalau Adik tak ada,sebab Adik yang selalu menceriakan suasan dengan keletah dia tu..tapi bagi yang nak datang beraya Kak Sue sentiasa aja Open House Kak Sue okay..ehehe..


Bersama Anak dara Kak Sue yang seorang ini..tinggi dah ngalahkan Ibu..

Ateh adik Kak Sue yang paling rajin tak boleh dok diam,ada aja kerja nak buat..

Acik adik perempaun bongsu..kami panggil Puan Pengarah..kahkahkah..

Walau macam mana pun tahun nie Mak Kak Sue dan adik-adik tetap datang beraya ke rumah Kak Sue.Walaupun tak cukup lengkap sebab Abah,Abang dan adik lelaki Kak Sue ada yang tak dapat datang,tapi tetap meriah bila berkumpul bersama keluarga.Bila dah buat makan dan meriah macam nie tak sedap pula tak jemput jiran tetangga dan kawan-kawan yang dekat kawasan rumah Kak Sue..jadi jemput lah jugak yang dekat-dekat tu..

Keluarga Kak Sue sampai pun dah agak lewat malam,dah siap makan sambil rehat apa lagi segmen menyembang yang tak habis-habis sehingga ke pagi..seronok betul suasana macam nie..tidur pun dah tak tau pukul berapa,tau-tau dah azan subuh..ehehe..naik pening kepala-kepala tapi seronok punya pasal abaikan aja rasa sakit itu..ecehh..hahaha..


Menu wajib kami tak kira rumah Mak atau rumah Kak Sue sendiri,Laksa Batu Kurau!Ada juga kami masak nasi dengan lauk pauk kampung yang simple untuk makan bersama keluarga aja..tak dan nak snap gambar.Sibuk dok melayan kawan dan keluarga memang tak pegang sangat handphone..alasan lagi!ehehe..

Apapun Kak Sue ucapkan terima kasih kepada Mak dan Adik-adik yang sudi datang dari jauh nun Batu Kurau beraya ke rumah Kak Sue.Juga untuk kawan-kawan dan jiran yang sudi singgah..maaf lah tahun nie memang tak plan nak buat makan-makan meriah sangat cuma nak meraikan keluarga,kawan dan jiran sekitar rumah aja.Terima kasih semua..semoga tahun depan ada rezeki lagi untuk Kak Sue meraikan tetamu  ya..papai!

Saturday, July 16, 2016

Musim Buah Datang Lagi..

Assalamualaikum,hai semua..tahun nie musim buah tak meriah sangat berikutan cuaca panas yang teruk beberapa bulan yang lepas.Alhamdullilah,walau pun macam tu Kak Sue dan keluarga ada rezeki nak merasa buah-buahan tempatan kita nie..Kak Sue dan Abang Man berkesempatan balik kampung dan bawa balik buah untuk keluarga Kak Sue yang akan datang beraya nanti.Buah durian kampung dan rambutan kuning memang feveret Kak Sue sekeluarga cuma Abang seorang aja tak makan durian dalam keluarga kami..rugi tau bangggg..ehehehe..Berbaloi balik ambik buah kat kebun sendiri dapat lah semua keluarga merasa,kalau nak beli tu buah agak mahal lah time macam nie kan..Terima kasih kepada Bapak dan Mak sebab jemput kami balik ambik buah..semoga tahun depan rezeki kita ada lagi ya..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© Copyright 2015 | All Right Reserved to ~Shuhaida kabdy~ | Design by Kiera Rashid