Cendawan Kukur Organik Sedap ...!

Assalamualaikum,hai semua!Kak Sue nak kongsikan dengan korang nie mana Kak Sue dapat stok Cendawan Kukur atau Kulat Sisir nie.Sebelum nie Kak Sue nampak kawan Kak Sue dok kongsi beliau masak cendawan Kukur nie, nampak sedap lama dah tak makan.Rupanya beliau yang jual cendawan tu kat gerai beliau.Semalam kebetulan Kak Sue hantar order Pati kelapa Laut kat sana, Kak Sue beli dua bungkus terus buat stok kat rumah.Senang nanti rasa nak makan dah ada kat rumah..


cendawan kukur
Cendawan Kukur Organik

Cendawan Kukur atau Kulat Sisir Organik


Kawan Kak Sue yang sebelum nie Kak Sue kongsikan kat sini jual Pau Cendawan viral tu dah tambah lagi satu item dalam jualan beliau.Cendawan kukur organik, haa..sekarang dah dikormesialkan dah.Dulu kalau nak makan cendawan kukur nie kena tunggu lepas hujan atau musimnya boleh lah kita kutip kat batang pokok yang dah tumbang.Sekarang tak payah susah-susah dah,siap di bungkus dalam plastik tinggal masak aja nanti


cendawan kukur
Cendawan Kukur Masak Lemak
Sebungkus cendawan kukur nie 50gram dengan harga RM15.00 aja.Sebelum masak, rendan dulu dalam 30 minit kemudian cuci bersih.Cendawan nie juga menurut kata kawan Kak Sue boleh disimpan dan tahan lama tau,jadi tak risaulah nanti rosak ke apa kan.Kalau yang dekat tu ada delivery dan kalau luar Lembah Klang boleh aja kalu nak pos.Kalau korang berminat nak cuba laju-laju lah whatsap kawan Kak Sue nie di nombor 016 6214477 atau boleh intai faebook beliau Pau Cendawan Klang - Cik Puan Ayang.Selamat membeli ya..papai!

Jom singgah sini Resepi Cendawan Kukur Masak Lemak


Resepi Cendawan Kukur Masak Lemak

Assalamualaikum,hai semua!Lama betul Kak Sue tak masak atau jumpa orang jual Cendawan Kukur atau dengan panggilan lainnya Kulat Sisir.Selalunya cendawan nie boleh kita jumpa kat pokok getah kering yang dah ditebang.Sekarang orang dah kormesilakan dah, semalam Kak Sue hantar order kat kawan Kak Sue nampak beliau ada jual cendawan nie.Apa lagi beli dua bungkus terus untuk stok kat rumah.Hari nie terus masak, tak sabar-sabar dah nak makan.Kali nie Kak Sue masak Cendawan Kukur Masak Lemak guna sebungkus dulu pun cukup sebab anak-anak Kak Sue tak makan.Ada sebungkus lagi nanti kita masak lain pula.Jomlah kita tengok resepinya mudah dan ringkas aja pun..

resepi cendawan kukur masak lemak
Cendawan Kukur Masak Lemak


Cendawan Kukur Masak Lemak

Bahan - bahan :
50 gram cendawan kukur - direndam dengan air panas sekejap,kemudian cuci bersih
1 biji bawang besar - dikisar
3 biji bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
14 biji cili padi - dikisar,ikut kepedasan masing -masing
1 batang serai - diketuk 
1/2 kiub ayam Knorr
1/2 cawan santan Kara
3 cawan air
Garam secukup rasa

Cara - cara :
Masukkan bahan kisar,santan dan air
Masak sehingga mendidih,sambil masak tu kacau biar santan tak pecah
Kemudian masukkan serai dan kiub ayam, Kak Sue tak masukkan serai tadi habis stok la pulak,kemudian kacau lagi
Kemudian masukkan cendawan kukur dan biar masak sekejap
Akhir sekali perasakan dengan garam
Tutup api,sedia untuk dihidangkan

Aktiviti Baru Adik

Assalamualaikum,hai semua!Lama Kak Sue tak sembang pasal Ustaz Kecik Kak Sue sorang nie.Sibuk dengan urusan sehari-hari dan penuh dengan aktiviti kat rumah nie dari pagi sampai ke malam.Hari nie nak cerita aktiviti baru Adik... setiap petang Adik berpeluang lah buat aktiviti baru nie,aktiviti paling Adik suka..

aktiviti baru adik
Aktiviti baru Adik setiap petang

Aktiviti Baru Adik, Aktiviti Sihat


Selalu Adik tak berpeluang nak main maklumlah bila ramai-ramai tu tambah Adik masih kecil jadi nak bersaing dengan abang-abang yang lebih besar tak sepadan lah kan.Alhamdullilah kali nie disediakan beberapa biji bola dan dibahagiakan dua kumpulan.Satu untuk Adik dan kawan-kawan dan satu kumpulan lagi untuk abang-abang besar.Kemain bersemangat Adik main,seronok tengok..muka pun ceria aja..

aktiviti baru adik
Aktiviti baru Adik dengan kawan-kawan sekolah
Kak Sue suka kalau anak-anak Kak Sue ada aktiviti sihat macam nie.Sekurangnya ada keluarkan peluh badan pun sihat kan.Setelah seharian memerah otak menghafal biarlah sebelah petang mereka ada aktiviti sihat dan santai macam nie kan..Ceria aja semua.Untuk aktiviti sebelah petang pelajar diwajibkan pakai t.shirt hitam dan tepat pukul tujuh petang semua pelajar hendaklah bersurai..

aktiviti baru adik
Aktiviti baru Adik, aktiviti sihat
Haa..tulah aktiviti baru Adik setiap petang sekarang nie.Malam confirm tido awal kepenatan.tapi tengok Adik memang ceria sangat sekarang.Ibu pun rasa seronok sangat tengok perkembangan Adik.Ibu doakan semoga dimudahkan urusan Adik dan anak-anak yang lain, diterangkan hati, sihat walafiat dan cemerlang dunia,akhirat ya..aamiin ya rabb..

Order Pati Kelapa Laut MAN JAVA Ada Aja...

Assalamualaikum,hai semua!Ada kawan Kak Sue hari tu tanya kami masih jual lagi Kelapa Laut ka sebab dah lama tak nampak Kak Sue up date kat facebook.Sebenarnya order Kelapa Laut Man Java ada ja..cuma Kak Sue tak dan nak bagi tahu.Maklumlah sibuk dengan kerja rumah dan urusan sekolah anak-anak..ecey..sibuk la sangat kan!Alhamdullilah setiap minggu order Kelapa Laut ada aja,kalau korang nak join order sekali pun boleh tau..


kelapa laut man java,pembekal kelapa laut
Pati Kelapa Laut Man Java


Jom Order Kelapa Laut MAN JAVA 


Semalam baru kami hantar order melalui bas di TBS ke Johor dan Melaka.Selalunya setiap order kami akan kumpul sekali baru kami hantar melalui bas sebab senang kan sekali harung jimat duit minyak,tol dan upah bas.Sekarang nie tahu ajalah semuanya nak kena kos yang tinggi..Kalau luar Lembah Klang memang kami akan caj duit penghantaran,tapi yang kawasan berdekatan biasanya kami tak kenakan caj sebab hantar order sekali banyak dan akan set satu pick up point..


kelapa laut man java,pembekal kelapa laut
Pati Kelapa Laut Man Java - 1.5 liter
Bagi korang yang berminat nak order untuk minum sendiri atau berniaga boleh buat order terus dari kami atau dari agen-agen yang telah dilantik oleh kami.Order hendaklah dibuat seminggu lebih awal dari tarikh penghantaran atau sekurang-kurangnya tiga hari sebelum ya.Bukan apa senang kami nak susun jadual penghantaran,kadang tu order datang sekali serentak jenuh pula nak susun jadual kalau nak hantar berlainan tempat kan..Harap dapat bagi kerjasama ya..

kelapa laut man java,pembekal kelapa laut
Pati dan buah Kelapa Laut Man Java - Penghantaran ke Larkin,Johor dan Melaka
Esok pun ada penghantaran order ke Shah Alam pula,kalau korang nak join order sekali boleh lah whatsapp nombor yang Kak Sue bagi kat bawah nie ya..Terima kasih kepada semua pelanggan, peniaga, kawan-kawan dan keluarga yang sentiasa menyokong kami.Semoga dipermudahkan urusan dan dimurahkan rezeki kita semua..aamiin ya rabb..Rezeki sama dikongsi..papai!


Man Java Enterprise
No tel
012 5854998 / 012 5844736
Email
skabdy@yahoo.com


Resepi Gulai Taucu Ikan Kembung

Assalamualaikum,hai semua!Hari nie Kak Sue cuba resepi baru dari kawan Kak Sue di facebook.Kadang tak ada idea dah nak masak apa, intai-intai kat facebook ternampak kawan Kak Sue post masakan beliau dua hari lepas Gulai Taucu Ikan Kembung.Terus laju-laju Kak Sue mintak resepi.Sebenarnya tak pernah dengar dan masak pun resepi Gulai Taucu Ikan Kembung nie,tapi rasa tertarik sangat tengok masakan beliau.Jom kita tengok bahan dan cara nak masak menu nie ya..

resepi gulai taucu ikan kembung
Gulai Taucu Ikan Kembong

Gulai Taucu Ikan Kembung

Resepi Asal : Ayie Baizura

Bahan-bahan :
2 ekor Ikan kembong - digoreng dulu (Ikan apa pun boleh sebenarnya)
1 biji bawang besar - dikisar
3 biji bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
12 biji cili padi - dikisar
1 batang serai - diketuk
2 bungkus taucu
1 kotak santan
1 biji lobak merah - dipotong ikut kesukaan masing-masing

Cara - cara :
Tumis bahan yang dikisar tadi sehingga naik bau
Masukkan taucu dan biarkan garing
Kemudian masukkan santan dan lobak tadi, biarkan mendidih sekejap
Akhir sekali masukkan ikan dan hirisan cili hijau (Kak Sue letak cili padi)
Perasakan dengan garam dan gula ikut kesukaan masing-masing..siap!
Mudah aja kan..selamat mencuba..


DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com
[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.