Cara Bijak Sediakan Makanan Berkhasiat

Assalamualaikum, hai semua. Kali nie Kak Sue nak kongsi info Cara Bijak Sediakan Makanan Berkhasiat. Ya lah sebagai ibu bapa kita kena lah ambik tau dan cuba cara bijak sediakan makanan berkhasiat untuk keluarga kita kan. Sekarang kita kena lebihkan penjagaan dalam makanan dan kesihatan kita, sebab nampak macam kadang tu kita sakit sebab abaikan perkara penting macam nie..

Cara Bijak Sediakan Makanan Berkhasiat
Cara Bijak Sediakan Makanan Berkhasiat


Cara Bijak Sediakan Makanan Berkhasiat

Kadang Kak Sue sendiri pun leka dan ambik mudah juga bab makan nie. Baru-baru nie Kak Sue ada baca perkongsian dari group whatapps sekolah Ustaz Kecik jadi Kak Sue rasa penting untuk Kak Sue kongsikan kat sini pula dengan korang semua. Jom kita tengok beberapa cara bijak sediakan makanan berkhasiat jom..

* Buang lemak pada daging dan kulit ayam
Ada orang takut makan ayam sebab ada banyak lemak kan. Kalau kena dengan cara boleh aja korang nak makan ayam. Antaranya buang lemak pada daging dan kulit ayam. Cara merebus dan panggang juga dapat kurangkan lemak.

* Basuh buah-buahan dan sayur-sayuran sebelum di makan
Elakkan merendam buah-buahan dan sayur-sayuran, sebaliknya gunakan air bersih yang mengalir untuk kyrangkan pencemaran makanan. Ini kerana bahan mentah ternasuk air dan ais boleh tercemar oleh bakteria dan bahan kimia berbahaya. 

* Jangan memotong atau menghiris kecil buah-buahan dan sayur-sayuran
Ia akan membuatkan sayur cepat masak dan daun sayur boleh menghilangkan khasiatnya

* Bagi kekalkan khasiat Ubi Kentang dan Keledek, masak bersama kulitnya
Khasiat Ubi Kentang nie lebbih terjamin apabila korang masak dengan kulit tau tapi pastikan basuh kulitnya dengan bersih dulu sebelum masak ya..

* Memastikan Air Mendidih atau minyak benar-benar panas
Sebelum korang masukkan makanan paatikan minyak untuk mengoreng atau air untuk merebus dah betul-betul panas. Kalau korang masak sayuran hijau, kalau air atau minyak tak terlalu panas akan mengubah warna dan bentuk sayuran. Selain tu korang juga boleh sediakan ais untuk pastikan kepanasan suhu sayur-sayuran yang dikeluarkan dari air panas dapat turun dengan serta merta. Sekaligus menghentikan proses sayur menjadi terlebih masak dan sayur lebih rangup rasanya. Baru sedap kan korang..

* Kurangkan pengunaan garam, gula dan bahan pengawet dalam makanan
Gunakan bahan semulajadu seperti rempah ratus atau pun sayuran seperi karot untuk menambah rasa makanan. Ia lebih selamat dan terjamin dari segi kesihatan tanpa bahan pengawet atau penambah rasa. Haa.. yang nie nak kena kurangkan nie.. hehehe..

* Jangan gunakan minyak masak berulang kali
Minyak masak yang digunakan berulang kali tahap kelikatan hidrokarbon dalam minyak masak meningkat dan sebakan saluran arteru tersumbat, hipertensi dan merosakkan hati. Aishh.. bahaya nie kan..

Haa.. itu antara cara bijak yang Kak Sue kongsikan kali nie untuk korang. Lepas nie kita kena pastikan keluarga kita disediakan makanan seimbang dan berkhasiat kan. Tak boleh semua, buat sikit-sikit pun jadi lah kan. Kita kena banyakkan hidangan yang dimasak cara panggang, rebus, kukus, bakar dan kurangkan makanan berminyak dan makanan yang digoreng. Semoga bermanfaat untuk semua ya.. papai!

Untuk info petikan dari whatapps nie sumber rujukan  dari Majalah Mingguan Wanita



Keep Reading»

Air Tangan Kakak

Assalamualaikum, hai semua. Kali nie Kak Sue nak kongsi masakan dari Air Tangan Kakak anak dara Kak Sue yang seorang tu. Sekarang nie Kakak rajin nak cuba masak-masak dan juga cuba resepi yang Kakak belum pernah masak. Kemahin lagi Kakak,  kalau ada masa lapang memang suka nak cuba resepi atau masak. Cuma Kakak lebih kepada lauk pauk dari kuih muih atau kek. Tak apa lah nak, janji pandai buat kerja dapur kan. Merasa juga Ibu dan keluarga kita masakan dari air tangan Kakak..

Air Tangan Kakak
Kakak

Air Tangan Kakak

Walaupun Kakak satu-satunya anak dara Kak Sue tapi tak ada lah nak manjakan sampai tak pandai nak buat apa. Nama pun anak dara kan, harus tau selok belok kat dapur dan kerja rumah. Bangga juga dapat rasa masakan dari air tangan Kakak. Ya lah, Kak Sue dulu masa sebaya Kakak tak ada lah pandai sangat nak masak pun. Nak kata Kakak pandai pun tak lah juga, kang kata masuk bakul angkat sendiri pulop! Masih belajar lagi.. macam Ibu Kakak nie juga lah.. hehehe..

Kakak nie banyak ikut perangai Abang Man. Sampai suka masak pun ikut perangai Abah dia.. cuma sekarang Abang Man dah kurang masuk dapur. Sibuk dengan kerja dan order. Sesekali tu memang akan masak atau bantu juga lah kami kat dapur. Jenis Abang Man tak suka ikut resepi sangat, ikut rasa ja nak masuk bahan. Kalau Kak Sue nak kena refer resepi juga, kang entah apa pulak rasanya kan.. hehehe.. Okay tak nak sembang panjang jom lah kita tengok antara pilihan masakan dari air tangan Kakak jom..

Air Tangan Kakak
Air Tangan Kakak - Spagetti Carbonara
Air Tangan Kakak
Air Tangan Kakak - Masak Lemak Cili Padi Ikan Merah
Air Tangan Kakak
Air Tangan Kakak - Laksa Batu Kurau

Kakak memang minat bidang masak-masak nie. Kadang diam-diam ja Kakak google resepi, tak pun kadang tanya resepi masakan yang Kak Sue selalu masak kat rumah nie. Bila tiba waktu kami masuk dapur Kakak minta izin nak cuba masak. Kak Sue okay aja, bagus lah kan kalau ada niat belajar. Senang pun senang keje Ibu.. hehehe.. Jangan nanti bila balik kampung atau ke rumah orang tak tau pula nak masak atau buat kerja dapur, malu lah Ibu..

Bagi Kak Sue, setinggi mana kita bekerja atau belajar kena pandai kerja dapur dan masak. Kalau tak pandai banyak, sikit-sikit pun jadi lah kan. Kak Sue sendiri pun dulu selalu Tok Pah bising sebab tak nak belajar masak, bila dah berkahwin tinggal sendiri nasib lah datang minat nak belajar. Sekarang Kak Sue ajar Kakak pula, harap tercapai lah impian Kakak nak ada kedai dalam bahagian masakan satu hari nanti.. aamiin ya rabb.. Keep it up sayangku..

Korang boleh baca kat sini juga Resepi Spagetti Carbonara




Keep Reading»

Giveaway : Let's Be Beautiful By Ana Suhana

Assalamualaikum, hai semua. Kali nie Kak Sue nak join Giveaway : Let's Be Beautiful By Ana Suhana. Lama dah rasanya Kak Sue tak join mana-mana giveaway, kali nie nak support kawan blogger kan, syarat mudah ja pun korang. Hadiah pun best dan tempoh giveaway nie sebulan tau. Haa.. jom lah korang join sama, mana tau kan ada rezeki nanti. Jom kita tengok syarat-syaratnya jom..

Giveaway : Let's Be Beautiful By Ana Suhana
Giveaway : Let's Be Beautiful By Ana Suhana

Giveaway : Let's Be Beautiful By Ana Suhana

Syarat-syarat :

1. Follow blog AnaSuhana.com

2. Follow IG Ana Suhana di SINI

3. Buat entri bertajuk Giveaway : Lets Be Beautiful By Ana Suhana, upload banner kat atas nie dan back link ke entri giveaway Ana Suhana

4. Jangan lupa tinggalkan url di bahagian komen entri giveaway Ana. Kalau tak Ana tak dapat nak detect pernyertaan korang

5. Good luck and all the best to all 😍



Keep Reading»

Tunjung Guest House Pilihan Homestay di Kelantan

Assalamualaikum, hai semua. Hari tu Kak Sue ada janji nak kongsi dengan korang tempat kami sekeluarga lepak masa bercuti di Kelantan kan. Jenuh juga lah kami mencari, nasib Ku Fendi kawan baik Abang Man cadangkan Tunjung Guest House pilihan homestay di Kelantan nie. Kata Ku Fendi Tunjung Guest House nie memang jadi pilihan kawan-kawan beliau yang datang dari luar dan nak bermalam di Kelantan. Apa yang menarik lagi, lokasi homestay nie yang dekat dengan bandar senang kita nak bergerak kan..

Tunjung Guest House Pilihan Homestay di Kelantan
Tunjung Guest House Pilihan Homestay di Kelantan

Homestay Tunjung Guest House di Kelantan

Sebenarnya dah lama Abang Man plan nak bercuti ke Kelantan nie. Abang Man pula jenis redah tak suka plan nak tidur mana dan berapa hari kat sana. Kata Abang Man suka ikut rentak hati.. amboi sangat kan! Bila tiba hari nak ke sana tu ada lah call Ku Fendi nak bercuti kat sana beberapa hari. Sambil tu Kak Sue dan anak-anak google kat mana nak lepak nanti. Pening nak pilih yang mana, akhirnya Ku Fendi cadangkan kami lepak di Homestay Tunjung Guest House. Tak jauh dari Kota Bharu dalam 20 minit je katanya. Senang kan..

Tunjung Guest House Pilihan Homestay di Kelantan, Tunjung Guest House
Tunjung Guest House
Tunjung Guest House Pilihan Homestay di Kelantan, Tunjung Guest House
Tunjung Guest House
Tunjung Guest House Pilihan Homestay di Kelantan, Tunjung Guest House
Tunjung Guest House
Selalunya kalau Kak Sue sekeluarga bercuti atau jalan-jalan suka cari hotel yang ada kolam, sebab anak-anak suka sangat mandi kolam. Kiranya ini pertama kali lah kami lepak homestay walaupun rasanya ada ja homestay yang ada kolam kan. Walaupun homestay nie tak ada kolam nasib lah kena dengan kehendak kami sekeluarga. Bersih, kemas, cantik dan harga pun berpatutan sangat.

Tunjung Guest House Pilihan Homestay di Kelantan, Tunjung Guest House
Tunjung Guest House
Tunjung Guest House Pilihan Homestay di Kelantan, Tunjung Guest House
Tunjung Guest House
Tunjung Guest House Pilihan Homestay di Kelantan, Tunjung Guest House
Tunjung Guest House
Ada dua bilik, dapur dan ruang tamu yang sangat selesa. Siap ada aircond kat ruang tamu dan bilik tau. Ada dapur kecil siap peti ais dan jug untuk masak air. Ada juga pinggan dan cawan untuk kita nak guna plus ada tempat lepak lagi kat kawasan homestay nie kut nak buat makan bakar-bakar ke kan. Menarik juga kalau datang dengan keluarga dan buat makan-makan kat sini kan..

Tunjung Guest House Pilihan Homestay di Kelantan, Tunjung Guest House
Tunjung Guest House
Tunjung Guest House Pilihan Homestay di Kelantan, Tunjung Guest House
Tunjung Guest House
Tunjung Guest House Pilihan Homestay di Kelantan, Tunjung Guest House
Tunjung Guest House
Selain kemudahan yang Kak Sue bagi tau kat atas, ada sawah padi di bahagian belakang homestay nie tau. Cuma masa Kak Sue lepak sini, musim tuai padi kut tak ada lah nampak padi menghijau. Kalau tak cantik ambik gambar berlatar belakangkan sawah padi menghijau. Nak isi minyak atau memalam tetiba rasa lapar boleh ke stesen minyak Petronas yang tak jauh pun dari sini. Jalan kaki pun sampai..

Tunjung Guest House Pilihan Homestay di Kelantan, Tunjung Guest House
Tunjung Guest House
Tunjung Guest House Pilihan Homestay di Kelantan, Tunjung Guest House
Tunjung Guest House
Tunjung Guest House Pilihan Homestay di Kelantan, Tunjung Guest House
Tunjung Guest House
Rasanya lain kali datang Kelantan Tunjung Guest House nie akan jadi pilihan untuk kami lepak kut. Kak Sue suka betul dengan suasan kat sini dan layanan kakitangan yang ramah dan mesra. Memang Kak Sue cadangkan untuk korang kalau ke Kelantan meh lepak sini, mesti korang puashati punya. Kalau tak nak duduk kat homestay landed tu korang boleh aja pilih bilik kat situ. Nanti Kak Sue kongsikan detail kat bawah ya, korang boleh ja nak tanya atau buat tempahan dulu. Sampai sini dulu kali nie jumpa lagi di entri cuti-cuti Kak Sue yang lain.. papai!

Tunjung Guest House Pilihan Homestay di Kelantan, Tunjung Guest House
Tunjung Guest House

Tunjung Guest House

Alamat
Tunjung Guest House
Batu 8, Jalan Kuala Krai,
15050 Kota Bharu,
Kelantan

No Tel
09 - 712 5857

Facebook Page
Tunjung Guest House

Korang boleh baca kat sini juga tau Cuti-Cuti ke Kelantan





Keep Reading»

Deko Pokok Bunga Lagi

Assalamualaikum, hai semua. Kak Sue nak kongsi dengan korang hobi Kak Sue yang satu nie Deko Pokok Bunga Lagi. Sebelum nie kan Kak Sue ada kongsikan hobi Kak Sue nak deko pokok bunga dalam rumah. Sayang seribu kali sayang, pokok yang Kak Sue beli tu dah mati korang, sebabnya cara penjagaan tak betul kut. Kecewa jadinya tau tapi tak apa lah jom kita tanam lagi.. hehehe..

Deko Pokok Bunga Lagi
Deko Pokok Bunga Lagi

Deko Pokok Bunga Lagi

Sebenarnya kan, apa yang buat Kak Sue jadi tertarik nak deko pokok bunga lagi kali nie sebab baru-baru nie kan Kak Sue nampak kawan-kawan facebook dan blogger kongsi beberapa jenis pokok yang sesuai kita letak dalam rumah. Cuma Kak Sue lupa pula jenis-jenis pokok yang lain, yang ingat satu pokok nie ja Lidah Jin. Tu yang Kak Sue gigih ajak Abang Man ke nursery baru-baru nie belikan untuk Kak Sue..

Info tentang pokok nie Kak Sue terbaca di wall Blogger Kolin yang cantik bergaya tu korang. Antaranya selain nama pokok nie Lidah Jin juga dikenali dengan nama Lidah Mertua.. mak hai nama. Takut dengar nama tu kan.. hahaha! Selain manfaat yang sangat baik dengan menyerap racun dalam udara juga menyegarkan udara tau korang. Kira penyegar udara semulajadi la kan, lagi pun Kak Sue memang suka pokok nie tau.. cantik!

Kata uncle kat nursery hari tu, pokok Lidah Jin nie paling senang nak jaga. Siram seminggu sekali ja dan boleh letak dalam rumah. Uncle tu siap masukkan dalam pasu pilihan Kak Sue, campurkan tanah dan hias dengan batu-batu putih kecil. Cantik sangat tau korang. Nie rasanya dah seminggu kut Kak Sue jaga pokok nie, nampaknya masih dalam keadaan baik. 

InsyaAllah, kalau ada rezeki rasa macam nak tambah lagi dua tiga pokok. Kadang bila pi intai deko rumah kat Instagram tu suka sangat bila depaa deko rumah dengan pokok menghijau. Nampak tenang dan sejuk ja rumah, cuma jangan lah letak banyak sangat kan. Nampak serabut lah pula kalau dah sampai nak penuh rumah. Harap pokok Kak Sue kali nie hidup subur lah ya.. aamiin.. Jumpa lagi nanti korang, papai!

Jom baca sini juga Deko Pokok Bunga Pula

Keep Reading»

Kebaikan Mendoakan Orang Lain

Assalamualaikum, hai semua. Kita sebagai yang beragama Islam antara kekuatan yang ada pada kita adalah dengan berdoa kan. Kali nie Kak Sue nak kongsi dengan korang Kebaikan Mendoakan Orang Lain yang Kak Sue baca dari group sekolah anak Kak Sue.

Kebaikan Mendoakan Orang Lain
Kebaikan Mendoakan Orang Lain

Kebaikan Mendoakan Orang Lain

Jom Kak Sue nak kongsi dengan korang kebaikan mendoakan orang lain. Tak rugi pun korang kalau kita buat baik dan rajin mendoakan orang lain, sebab setiap perkara baik yang kita buat pasti akan ada balasannya. Kalau tak pada kita, mungkin pada suami, anak-anak dan keluarga kita.

Daripada Abi Darda RA, Rasulullah SAW bersabda " Tidak ada seorang muslim pun yang mendoakan kebaikan bagi saudaranya (sesama muslim) yang berjauhan, melainkan malaikat akan mendoakannya pula. 'Dan bagimu kebaikan yang sama'. (HR Muslim No 4912)
Status : Hadis Sahih

Antara kebaikan mendokan orang lain

* Antara adab persaudaraan dan menjaga ukhuwah sesama Muslim ialah mendoakan kebaikan kepada sahabat kita.

* Mereka yang mendoakan sahabatnya ketika berjauhan atau tidak ada di sisinya, malaikat juga akan mendoakan kebaikan yang sama untuknya.

* Doa seseorang kepada sahabatnya ketika berjauhan tidak akan bertolak. Sepertimana hadis Rasullulah SAW

"Doa seseorang kepada saudaranya yang tidak ada disisinya, tidak akan tertolak" (HR Al-Bazzar 500)

Jom kita doakan sahabat kita dengan kebaikan. Moga Malaikat juga mendoakan yang sama untuk kita. Terima kasih Ustaz Amin berkongsi nasihat yang berguna semoga pahala berpanjangan untuk Ustaz dan semoga beri manfaat juga pada kita semua.. aamiin ya rabb..

Keep Reading»
[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com


[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.