Shuhaida Kabdy

Wednesday, July 18, 2018

Potongan Harga Hangat di Ekspo Elektronik Shopee

July 18, 2018 3
Potongan Harga Hangat di Ekspo Elektronik Shopee
Assalamualaikum, hai semua. Jom Kak Sue nak kongsi dengan korang Potongan Harga Hangat di Ekspo Elektronik Shopee bulan Julai nie jom. Dengan jaminan Harga Terendah dengan Potongan Harga Hangat di Ekspo Elektronik Shopee sehingga 90% ke atas lebih 1,000 produk elektronik. Haa.. best kan..


Potongan Harga Hangat di Ekspo Elektronik Shopee

Shopee platform e-dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan akan melancarkan Kempen Ekspo Elektronok Shopee - Jaminan Harga Terendah (LPG), satu siri promosi hangat dari 23 hingga 26 Julai 2018. Lebih daripada 20 jenama elektronok turut serta termasuklah Armaggeddon, Alcatroz, Honor, Mono Digital, Philips, Russell Taylors, Tefal, Vivo, Xiaomi dan banyak lagi..

Lebih 1,000 produk termasuklah telefon pintar, gajet, kelengkapan rumah, komputer dan aksesori yang boleh dibeli dengan potongan harga sehingga 90%. Menerusi usahasama teguh dengan jenama ini, korang boleh menikmati harga terendah ke atas semua produk yang dilbel 'Lowest Price Guaranteed' (Jaminan Harga Terendah) dan sekieanya mereka tetjumpa produk yang sama dijual di platform lain pada harga lebih rendah, Shopee komited untuk menebus semula 120% daripada perbezaan harga tersebut dalam bentuk syiling Shopee


Untuk info korang, "Shopee telah bertumbuh pesat sepanjang tahun 2018 dan menjalinkan usahasama dengan pelbagai jenama terkemuka untuk mengembangkan lagi kategori produk berkaitan elektronik seperti Mobil & Gajet, Komputer & Komputer Riba dan Kelengkapan Rumah untuk menawarkan produk berkualiti kepada lebih 10 juta pengguna. Contohnya, jualan murah eksklusif honor 9 Lite yang berjaya menjual 1,000 unit dalam tempoh lima minit, membuktikan kecenderungan rakyat Malaysia yang memilih produk elektronik bertaraf premium. Dengan Ekspo Elektronik nie, Shopee mengambil selangkag lagi untuk menjadi pusat sehenti platform membeli-belah dalam talian yang memenuhi keperluan dan kehendak rakyat Malaysia", Kata Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau Shopee

Pada 23 Julai nanti, Shopee ada buat Jualan Kilat Shocking Sale sepanjang tempoh 24 jam tau korang, siap ada diskaun lagi untuk pelbagai produk elektronik berjenama. Pada hari tersebut, korang boleh merebut jualan murah produk elektronik untuk keperluan profesional dan peribadi. Korang boleh dapatkan papan kekunci dan tetikus wayarless daripada jenama Logitech. Untuk penggemar muzik pula boleh dapatkan alat bantuan audio (headphones) daripada jenama Marshall dengan harga istimewa. Ada pelbagai lagi produk berkualiti dijual pada harga menarik termasuk cakera keras storan (external drive) daripada jenama Seagate dan rangkain jam pintar untuk mereka yang aktif..


Selain daripada jualan kilat Shocking Sale, pengguna boleh mendapatkan ratusan produk di LPG Tech Zone sepanjang 4 hari Ekspo Elektronik nie berlangsung. Setiap hari, Shopee akan menampilkan dua jenama elektronik terkemuka dengan pilihan produk pada harga menarik. Dalam masa yang sama, korang boleh membeli belah dari rangkaian jualan murah mengikut tema kempen bagi memenuhi keperluan elektronik mereka. Di "LPG Tech Zone", lebih 500 produk termasuk telefon pintar bertaraf premium, kamera dan komputer riba daripada Xiaomi, Huawei, honor, ASUS dan pelbagai lagi jenama besar. 

Korang yang mencari kelengakapan rumah yang moden boleh meninjau kempen jualan murah "Everything for Your Home" sepanjang ekspo nie untuk menikmati ptomosi hebat produk daripada jenama Philips, Senheng, Tefak, Midea dan banyak lagi. Untuk penjimatan berganda, tebus voucher bernilai RM100,000 sepanjang kempen untuk pembelian


Akhir sekali, bagi memberi ganjaran kepada peminat Facebook Shopee, akan melancarkan pertandingan "Tag a Bro, Win Like a Pro" dari 23 hingga 26 Julai. Peminat media sosial hanya perlu mencari satu produl elektronik dengan label LPG di Shopee, ambil gambar produk yersebut dalam troli membeli-belah, kemudian tag seorang kawan lelaki dan tinggalkan komen mengapa mereka ingin memenangu produk tersebut. Pemenang bertuah akan menerima produk elektronikkegemaran mereka bernilai hingga RM1,000 setiap satu untuk dikongsi bersama rakan baik korang..

Untuk lebih detail korang boleh singgah kat sini shopee.com.my/m/electronics-expo bermula 16 Julai 2018. 

Korang juga boleh download aplikasi Shopee secara PERCUMA di App Store atau Google Play

Monday, July 16, 2018

Deko Raya

July 16, 2018 10
Deko Raya
Assalamualaikum, hai semua. Macam biasa lah setiap tahun lagi beberapa hari nak habis bulan puasa, sibuk lah Kak Sue sekeluarga nak Deko Raya. Kak Sue tak ada pun beli perabut baru setiap tahun, kita kena pandai-pandai aja suai padan apa yang ada. Tiap tahun sebelum Kak Sue balik kampung mesti nak pastikan siap dah Deko Raya. Bukan apa nanti bila balik dari kampung penat tau, bila rumah dah siap kemas macam nie lapang sikit hati kan..

Deko Raya, Deko Rumah
Deko Raya - Deko simple ja korang..

Deko Raya

Tahun nie sebenarnya kami tak siap pun sepenuhnya Deko Raya. Macam yang Kak Sue ceritakan entri sebelum nie, tahun nie Kak Sue tak berapa nak sihat. Jadi kerja mengemas, mencuci dan mengelap tu banyak tertangguh. Kesian Kakak kena buat banyak kerja tahun nie. Mana nak memasak, meniaga dan kemas rumah. Malam nak balik ke kampung seharian kami tak tidur tau, gigih kami dua beranak mengemas dan mengemop.. pun tak siap juga sikit lagi.. huhuhu..
Deko Raya, Deko Rumah
Deko Raya - Tempat Kak Sue buat kerja blogging..
Deko Raya, Deko Rumah
Deko Raya - Tempat kerja Kak Sue juga nie.. hihihi..
Deko Raya Kak Sue masih macam tahun sebelumnya, serba ringkas. Cuma tahun nie beli langsir baru dari Kaison dan karpet dari jualan lelong kedai berdekatan Jakel. Mur-mur ja korang, dua barang nie bawah dua ratus ja tau. Macam biasa setiap tahun semua karpet Kak Sue hantar cuci. Macam biasa juga segala pinggan mangkuk, rak barang baking semua kena cuci dan lap.. macam lah orang datang beraya nak cek semua tu kan.. hahaha.. Nak buat macam mana dah ada penyakit gini, hadap ja lah.. Kalau tak, tak tenang tau hati nie..
Deko Raya, Deko Rumah
Deko Raya - Dapur Kak Sue
Deko Raya, Deko Rumah
Deko Raya - Dapur Kak Sue
Apapun Kak Sue puashati dengan Deko Raya tahun nie kat rumah Kak Sue. Walaupun bukan sepenuhnya ikut impian Kak Sue tapi syukur dah apa yang ada sekarang nie. Janji kemas dan bersih, sedap dan lapang mata kan. Terima kasih juga untuk Alang yang datang tolong niaga dan cat pagar. Kalau tak, lagi la taj siap deko raya kami nie. Balik kampung pun tak ada lah serabut hati mengenangkan rumah. Jumpa lagi nanti korang dengan entri deko yang lain ya.. papai!


Thursday, July 12, 2018

PPZ MAIWP Melancarkan Kempen Skim Potongan Gaji Zakat - Skim Thohir 2018

July 12, 2018 6
PPZ MAIWP Melancarkan Kempen Skim Potongan Gaji Zakat - Skim Thohir 2018
Assalamualaikum, hai semua! Kali nie Kak Sue nak kongsi dengan korang tentang PPZ MAIWP Melancarkan Kempen Skim Potongan Gaji Zakat - Skim Thohir 2018. Kempen nie yang berlangsung selama 4 bulan mulai 1Julai hingga 31 Oktober 2018 dan merupakan tahun ketiga kempen nie dilaksanakan berikutan sambutan luar biasa dari pihak majikan dari syarikat swasta dan kerajaan pada tahun sebelum nie..

PPZ MAIWP Melancarkan Kempen Skim Potongan Gaji Zakat - Skim Thohir 2018
PPZ MAIWP Melancarkan Kempen Skim Potongan Gaji Zakat - Skim Thohir 2018

Pelancaran Kempen Skim Potongan Gaji Zakat - Skim Thohir 2018

Majlis Pelancaran Kempen Skim Potongan Gaji Zakat - Skim Thohir 2018 nie telah dirasmikan oleh Ketua Pegawai Eksekutif PPZ-MAIWP Tuan Haji Shukri Yusoff. Menurut pesanan beliau kewajipan berzakat itu adalah sesuatu yang dituntut oleh Allah SWT kepada kita sebagai hambaNya. Hanya 2.5% sahaja yang Allah perintahkan untuk sama-sama kita berkongsi rezeki yang Allah amanahkan kepada kita dengan orang lain. Kita perlu sentiasa ingat, setiap rezeki yang Allah limpahkan kepada kita, bukanlah milik kita 100%, 2.5% adalah merupakan hak asnaf sepertimana yang tertakluk di dalam kalam suci Al-Quran..

Untuk info korang, Skim Thohir nie merupakan kemudahan saluran bayaran zakat pendapatan untuk mengalakkan lebih ramai menunaikan kewajipan berzakat melalui saluran potongan gaji. Melalui Skim Thohir nie juga, kakitangan swasta atau kerajaan dapat menunaikan zakat tanpa bertangguh dan menjimatkan masa. Senangkan ada skim macam nie, berkat rezeki kita sekaligus dapat membantu ekonomi lebih ramai asnaf

PPZ MAIWP Melancarkan Kempen Skim Potongan Gaji Zakat - Skim Thohir 2018
PPZ MAIWP Melancarkan Kempen Skim Potongan Gaji Zakat - Skim Thohir 2018
PPZ MAIWP Melancarkan Kempen Skim Potongan Gaji Zakat - Skim Thohir 2018
PPZ MAIWP Melancarkan Kempen Skim Potongan Gaji Zakat - Skim Thohir 2018
Lebih menarik tentang Skim Thohir nie, 10 hadiah percutian menarik termasuk hadiah utama menunaikan umrah tajaan Five Estec Travel Service Sdn. Bhd. bernilai RM28,000 ditawarkan bagi mereka yang menyertai kempen nie dengan membuat potongan gaji zakat melalui Skim Thohir. Semua pemenang kempen akan diumumkan sewaktu Karnival Zakat pada bulan November nanti..

Wakil-wakil majikan dari Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) Jalan Duta, Universiti Teknologi Mara (UTM), Kementerian Asas Tani, Touch & Go Sdn Bhd dan Telekom Malaysia Berhad (TM Malaysia) turut hadir bagi memberi sokongan untuk kempen ini. Sempena kempen ini juga PPZ-MAIWP akan menganjurankan aktiviti turun padang ke beberap syarikat swasta dan badan kerajaan untuk memaklumkan mengenai skim dan menerangkan fungsi utama PPZ-MAIWP yang merupakan agensi yang dilantik bagi mengutip zakat di Wilayah Perseketuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan

PPZ MAIWP Melancarkan Kempen Skim Potongan Gaji Zakat - Skim Thohir 2018
PPZ MAIWP Melancarkan Kempen Skim Potongan Gaji Zakat - Skim Thohir 2018
Korang yang bekerja dengan syarikat swasta atau kerajaan yang nak sertai kempen Skim Potongan Gaji Zakat - Skim Thohir 2018 nie boleh baca yang Kak Sue kongsikan kat bawah nie ya..

Syarat dan Cara Penyertaan Kempen

Cara untuk mengira potongan bayaran zakat pada setiap bulan :
• Portal PPZ- MAIWP, www.zakat.com.my
• Berkunjung ke 11 Kaunter Zakat PPZ-MAIWP
• Menghubungi Talian Zakat 1300 88 5757
• Kaunter Zakat Bergerak PPZ-MAIWP

Syarat-syarat penyertaan kempen :
Membuat potongan gaji zakat atau penambahan potongan gaji zakat dengan mengisi Borang Potongan Gaji Zakat (Skim Thohir) melalui :
• 11 Kaunter PPZ-MAIWP
• Portal PPZ-MAIWP, www.zakat.com.my
• Kaunter Bergerak PPZ-MAIWP
• Majikan di syarikat atau organisasi
• Talian Zakat - 1-300-88-5757

PPZ-MAIWP menyeru agar semua umat islam yang mempunyai pendapatan untuk menunaikan zakat melalui potongan gaji agar dapat mengembalikan hak asnaf dalam harta kita agar memperolehi berkat disisi Allah S.W.T

Untuk lebih detail info korang boleh singgah kat bawah nie ya..

PPZ - MAIWP

Website

Facebook

Instagram

Tuesday, July 3, 2018

Raya Kedua di Batu Kurau

July 03, 2018 9
Raya Kedua di Batu Kurau
Assalamualaikum, hai semua! Raya Kedua di Batu Kurau kampung Kak Sue masih meriah lagi, cuma kalau masuk raya ketiga dan seterusnya tu macam dah slow. Selalunya kami beraya rumah sedara mara sepupu sepapat. Tak kira lah sebelah Mak atau Abah Kak Sue. Cuma tahun nie Raya Kedua di Batu Kurau tak banyak sangat rumah yang kami sekeluarga beraya, macam tak larat pulak nak berlama-lama beraya Kak Sue tahun nie..

Raya Kedua di Batu Kurau
Raya Kedua di Batu Kurau

Raya Kedua di Batu Kurau

Selalunya Kak Sue sekeluarga beraya sampai Raya Kedua di Batu Kurau, tapi tahun nie Kakak nak penuhi permintaan Tok Pah nak beraya lama sikit dengan anak cucu. Alhamdullilah, bila minta izin dengan Abang Man hari tu sebelum raya masa kami susun cuti Abang Man kata okay. Seronok lah Kakak dapat lama-lama dengan Tok Pah. Kakak agak rapat juga dengan Tok Pah bila dah besar nie..

Raya Kedua di Batu Kurau
Raya Kedua di Batu Kurau
Tahun nie Tok Pah tak sihat sangat masa bulan puasa. Asyik demam aja,, maklumlah faktor usia kan tak boleh dah nak lasak sangat macam muda-muda dulu. Dengan cuaca pun hujan aja dua minggu kita puasa tu kan. Jadi bila raya nie kami ikutkan ja apa yang Tok Pah nak, nak beraya kemana Abang Man bawakan. Ada juga yang Kak Sue tak ikut beraya sebab rasa tak larat berlama beraya tadi lah..

Raya Kedua di Batu Kurau
Raya Kedua di Batu Kurau
Apapun rasa seronok beraya kat Batu Kurau tahun nie. No Drama.. kahkahkah! Biasa lah kan bila dah ramai-ramai tu, bila dah sampai umur macam Kak Sue nie malas tau nak kusut-kusut. Kalau ada salah silap paham ke apa, cepat selesaikan dan anggap tak ada apa ja. Tahun depan kalau umur panjang giliran beraya kampung Abang Man pula raya pertama. Jumpa lagi nanti dengan cerita raya dan jalan-jalan cuti raya Kak Sue ya.. papai!

Thursday, June 28, 2018

Selamat Hari Raya Aidilfitri

June 28, 2018 11
Selamat Hari Raya Aidilfitri
Assalamualaikum, hai semua. Selamat Hari Raya Aidilfitri maaf zahir dan batin dari Kak Sue sekeluarga. Tahun nie macam tahun-tahun sebelumnya, Kak Sue dan Abang Man plan balik awal dua, tiga hari sebelum raya. Tak sanggup nak mengadap jem, nasib lah keja sendiri kan boleh lah nak rancang cuti. Kata Abang Man nak cuti Raya lama sikit kali nie. Nasib Adik pun cuti sama dengan sekolah biasa. Sakan lah kami sambut Hari Raya Aidifitri tahun nie..

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Selamat Hari Raya Aidilfitri

Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin

Tahun nie Kak Sue beraya di kampung Kak Sue dulu tapi sebelum tu kami singgah dulu kampung Abang Man. Ya lah Mak dan Bapak Abang Man nak juga merasa berbuka puasa dengan anak menantu dan cucu-cucu dari Rawang nie kan. Esoknya baru kami balik kampung Kak Sue Batu Kurau. Memang macam tu rutin setiap tahun, adil dan sama rata.. chewah!

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Selamat Hari Raya Aidilfitri - Kami dan Tok Pah
Selamat Hari Raya Aidilfitri
Selamat Hari Raya Aidilfitri - Free Style katanya..


Selamat Hari Raya Aidilfitri
Selamat Hari Raya Aidilfitri - Kami..
Selamat Hari Raya Aidilfitri
Selamat Hari Raya Aidilfitri - Ateh & Family
Raya tahun nie Kak Sue tak berapa nak sihat lah pula. Malam raya tu macam nak demam tak demam, Tok Pah bagi ubat suruh makan terus Kak Sue tertidur tak sedar diri. Sedar-sedar dah pagi raya dah.. huhu.. rasa bersalah pula tak tolong adik-adik Kak Sue masak dan mengemas. Nasib lah rumah Mak sendiri kan.. hehehe..

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Selamat Hari Raya Aidilfitri
Selamat Hari Raya Aidilfitri
Selamat Hari Raya Aidilfitri
Pagi Raya macam biasa lah, berkumpul dan bersalaman. Dah siap bersalam kami semua bergambar, lepas tu ziarah kubur tok nenek. Ya lah, hari biasa tak dapat nak datang, bila dah berkumpul ramai-ramai nie boleh pergi sama-sama. Alhmdullilah setiap tahun sepupu Tok Pah, yang selalu bersihkan kubur sedara mara kami. Setiap kali datang bersih dah semua. Allah aja yang balas budi baik beliau..
Selamat Hari Raya Aidilfitri
Selamat Hari Raya Aidilfitri - Sayang Selalu
Selamat Hari Raya Aidilfitri
Selamat Hari Raya Aidilfitri - Anak perempuan Tok Pah
Selamat Hari Raya Aidilfitri
Selamat Hari Raya Aidilfitri - Kakak & Si Kembar
Selamat Hari Raya Aidilfitri
Selamat Hari Raya Aidilfitri - Acik & Eesya
Dah selesai ziarah kubur, kami sekeluarga beraya rumah sedara mara pula. Selalunya dua tiga rumah, tapi tahun nie sebab Raya jatuh hari Jumaat, jadi masa tu terhad sikit nak beraya. Apapun, Kak Sue rasa seronok tahun nie sebab dapat beraya lama sikit dengan Tok Pah dan Abah Kak Sue. Semoga ada rezeki dan umur panjang kita berjumpa lagi Raya Aidilfitri tahun depan. Jumpa lagi.. papai!


[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com


[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.