Shuhaida Kabdy

Sunday, May 20, 2018

Sanah Helwah Sayang

May 20, 2018 2
Sanah Helwah Sayang
Assalamualaikum, hai semua! Sanah Helwah Sayang. Hari nie hari lahir kesayangan Kak Sue, Abang Man. Sebenarnya Kak Sue nak buat kejutan harijadi untuk Abang Man tapi sebabkan masa yang agak sibuk, dah macam lari sikit plan yang dirancang. Tahun nie pun macam tak dapat nak buat sambutan sebab tarikh hari lahir Abang Man jatuh di bulan puasa. Apapun sekali lagi Sanah Helwah sayang ❤

Sanah Helwah Sayang
Sanah Helwah Sayang

Sanah Helwah Sayang

Macam biasa, Abang Man selalu tak ingat tarikh hari lahir sendiri. Malam tadi, bila Kak Sue dan Kakak wish harijadi Abang Man macam terpingga-pingga.. eh birthday Abah ke? Boleh macam tu kan.. hahaha! Tambah pula bulan puasa macam nie memang sibuk gila-gila punya. Rutin tu dari pagi sampai lewat malam, tapi bukan lah bekerja sampai tak ingat ganjaran di bulan Ramadhan yang istimewa nie. Ingat.. cuma masa memang ketat sikit..

Kak Sue akan teruskan juga plan asal nanti untuk sambutan harijadi Abang Man. Walaupun Abang Man tak kisah, tapi Kak Sue memang jenis suka meraikan orang yang Kak Sue sayang, tambah suami, anak-anak dan keluarga kan. Sehabis boleh nak juga buat sikit-sikit tanda ingatan dan kasih sayang dari Kak Sue.

Sanah Helwah Sayang
Sanah Helwah Sayang
Sekali lagi, Sanah Helwah Sayang.. semoga sentiasa dalam lindungan dan rahmat Allah, diberi kesihatan yang baik, umur yang bermanfaat, rezeki yang murah dan berkat, dipermudahakan semua urusan dunia dan akhirat.. aamiin ya rabb.. Love you more Sayang ❤❤❤

Saturday, May 19, 2018

Resepi Ayam Masak Sambal

May 19, 2018 3
Resepi Ayam Masak Sambal
Assalamualaikum, hai semua! Sekejap dah masuk hari ketiga kita berpuasa kan. Buat masa nie Kak Sue masih mampu kekalkan kerajinan memasak setiap hari, chewah.. hehehe.. Kali nie Kak Sue nak kongsi Resepi Ayam Masak Sambal. Kalau masak ayam kat rumah nie pun laju, nak pula masak Ayam Masak Sambal nie. Kesukaan anak Kak Sue si Abang Tihie, mau bertambah-tambah makan nanti nie, memang suka sangat Abang kalau Ibu masak kegemaran Abang..

Resepi Ayam Masak Sambal
Ayam Masak Sambal

Resepi Ayam Masak Sambal

Bahan-bahan :
1 1/2 ekor ayam - Digaul kunyit dan garam, goreng dan ketepikan
2 biji bawang besar - dikisar
4 biji bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
1/2 biji bawang besar - dihiris
5-6 sudu besar cili kisar
1 kiub ayam Knorr
1 asam keping
Sos cili
Sedikit garam dan gula

Cara-cara :
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar tadi sehingga naik bau
Masukkan cili kisar dan asam keping, goreng sehingga masak
Kemudian masukkan sedikit air, sos cili dan kiub ayam Knorr
Biarkan mendidih sekejap, kemudian perasakan dengan garam dan gula
Akhir sekali masukkan ayam dan bawang yang dihiris tadi, gaul sebati
Sedia untuk dihidangkan

Untuk resepi lain boleh singgah di sini Resepi Ayam Masak Tomato



Friday, May 18, 2018

Resepi Kerabu Pucuk Paku

May 18, 2018 6
Resepi Kerabu Pucuk Paku
Assalamualaikum, hai semua. Hari nie Kak Sue nak kongsi Resepi Kerabu Pucuk Paku pula. Kerabu Pucuk Paku nie kalau kita campur dengan kerang atau perut lembu lagi sedap tau. Kali nie Kak Sue tak tambah pun, cuma gaul dengan tauge ja. Nak cepat kan, nanti nak keluar meniaga Pasar Ramadhan pula. Korang kalau suka boleh tambah ya.

Resepi Kerabu Pucuk Paku
Kerabu Pucuk Paku
Resepi nie adik Kak Sue Alang yang kongsikan. Masuk tahun nie dah dua tahun Alang datang tolong kami kat Pasar Ramadhan. Ringan lah sikit kan kerja Kak Sue ada yang bantu kat rumah dan Pasar Ramadhan. Okay lah, tak mau buang masa lagi jom Kak Sue kongsikan resepi yang mudah dan senang ja nak disediakan nie jom..

Resepi Kerabu Pucuk Paku

Bahan-bahan :
2 ikat pucuk paku - dicelur
1 mangkuk sederhana - dicelur
1 biji bawang besar - dikisar *
10 biji cili padi - dikisar *
2 batang serai - dikisar *
1/2 inci lengkuas - dikisar *
2 sudu kerisik
1/2 cawan santan
1 sudu air asam jawa
Garam secukup rasa

Cara-cara :
Memula semua bahan bertanda * dan dikisar tadi, korang kena kisar dengan santan sekali
Kemudian masukkan bahan yang dah dicelur tadi ke dalam mangkuk
Gaulkan bahan kisar dan bahan dicelur tadi sebati
Akhir sekali, perasakan dengan garam
Sedia untuk dihidangkan

Untuk resepi yang lain boleh singgah sini Resepi Kerabu Pegaga






Thursday, May 17, 2018

Resepi Kari Udang Nyonya

May 17, 2018 5
Resepi Kari Udang Nyonya
Assalamualaikum, hai semua! Salam Ramadhan, hari nie hari pertama kita berpuasa kan. Korang dah ada idea ka nak masak apa hari nie? Kak Sue cuba resepi Kari Udang Nyonya hari nie. Semalam ada pula hamba Allah berkongsi menu sepanjang bulan Ramadhan, belek punya belek macam tertarik dengan resepi Kari Udang Nyonya. Kebetulan Abang Man beli udang semalam. Anak-anak pun suka, jadi hari nie Kak Sue kongsikan menu pertama bulan puasa untuk tahun nie..

Resepi Kari Udang Nyonya
Kari Udang Nyonya
Sebenarnya resepi asal guna ayam untuk bahan utama, tapi Kak Sue macam biasa lah pepandai derhaka kat tuan punya resepi. Kak Sue tukar kepada udang. Ada juga Kak Sue tambah sukatan bahan dan bahan dalam resepi nie, kita yang buat dia kan, hehehe.. Kak Sue ucapkan terima kasih kepada empunya resepi, semoga pahala ilmu nie berterusan selamanya ya.. aamiin ya rabb.. Jom kita tengok cara dan bahannya jom..

Kari Udang Nyonya

Bahan-bahan :
1 kg udang saiz sederhana
1 biji bawang besar - dikisar
4 biji bawang putih - dikisar
3 batang serai - dihiris
1 inci lengkuas - dikisar
1 inci halia - dikisar
1 inci kunyit hidup - dikisar
4 biji buah keras
2 biji cili masak
1 sudu rempah daging
1 kotak santan
Cili kering - ikut nak pedas macam mana

Cara-cara :
Kisar semua bahan yang di tanda * tadi
Kemudian panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar tadi dan masukkan daun kari dan rempah kari. 
Kacau sehingga naik bau
Kemudian masukkan santan dan udang juga daun limau purut
Biarkan masak sekejap, perasakan
Sedia untuk dihidangkan

Untuk resepi lain boleh singgah sini Resepi Kari Udang Galah




Wednesday, May 16, 2018

Salam Ramadhan Al Mubarak

May 16, 2018 4
Salam Ramadhan Al Mubarak
Assalamualaikum, hai semua! Salam Ramadhan Al Mubarak Kak Sue ucapkan untuk semua keluarga dan kawan-kawan. Esok bermula lah kita semua berpuasa, bulan yang memang dinanti-nantikan oleh kita semua. Semoga Ramadhan kali nie lebih baik dari sebelumnya dan semoga kita semua berlumba-lumba mengerjakan dan memperbaiki amal di bulan yang mulia nie kan..

Salam Ramadhan Al Mubarak
Salam Ramadhan Al Mubarak - Sumber Google

Salam Ramadhan Al Mubarak

Malam nie kita semua akan mulakan Ramadhan dengan solat sunat Terawikh. Harap Kak Sue sekeluarga dan kita semua istiqomah lah dalam mengejarkan pahala istimewa di bulan yang mulia nie kan. Bulan Ramadhan memang istimewa untuk kita sebab pahala memang berganda-ganda..

Kak Sue dan Abang Man macam biasa setiap kali tiba bulan Ramadhan nie, tetap berniaga macam biasa. Macam sesetengah dari korang yang dah pun tau selain dari membekalkan Pati Kelapa Laut Man Java, kami juga berniaga di Pasar Ramadhan Bandar Tasik Puteri Rawang. Harap tahun nie pun kami dimurahkan rezeki dan dipermudahkan setiap urusan.. aamiin..!

Walaupun sibuk dengan urusan kerja seharusnya kita pun kena sibuk menambah amal juga kan. Walaupun agak letih bila tiba bulan Ramadhan tapi memang bulan Ramadhan yang kami tunggu-tunggu setiap tahun. Sempena bulan Ramadhan nie Kak Sue sekelurga nak ambil kesempatan nak ucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan untuk korang semua, mohon maaf andai ada salah silap yang sengaja atau tanpa disengajakan. Semoga amalan kita diberkati Allah.. aamiin ya rabb..
[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com


[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.