Aktiviti Baru Adik

Assalamualaikum,hai semua!Lama Kak Sue tak sembang pasal Ustaz Kecik Kak Sue sorang nie.Sibuk dengan urusan sehari-hari dan penuh dengan aktiviti kat rumah nie dari pagi sampai ke malam.Hari nie nak cerita aktiviti baru Adik... setiap petang Adik berpeluang lah buat aktiviti baru nie,aktiviti paling Adik suka..

aktiviti baru adik
Aktiviti baru Adik setiap petang

Aktiviti Baru Adik, Aktiviti Sihat


Selalu Adik tak berpeluang nak main maklumlah bila ramai-ramai tu tambah Adik masih kecil jadi nak bersaing dengan abang-abang yang lebih besar tak sepadan lah kan.Alhamdullilah kali nie disediakan beberapa biji bola dan dibahagiakan dua kumpulan.Satu untuk Adik dan kawan-kawan dan satu kumpulan lagi untuk abang-abang besar.Kemain bersemangat Adik main,seronok tengok..muka pun ceria aja..

aktiviti baru adik
Aktiviti baru Adik dengan kawan-kawan sekolah
Kak Sue suka kalau anak-anak Kak Sue ada aktiviti sihat macam nie.Sekurangnya ada keluarkan peluh badan pun sihat kan.Setelah seharian memerah otak menghafal biarlah sebelah petang mereka ada aktiviti sihat dan santai macam nie kan..Ceria aja semua.Untuk aktiviti sebelah petang pelajar diwajibkan pakai t.shirt hitam dan tepat pukul tujuh petang semua pelajar hendaklah bersurai..

aktiviti baru adik
Aktiviti baru Adik, aktiviti sihat
Haa..tulah aktiviti baru Adik setiap petang sekarang nie.Malam confirm tido awal kepenatan.tapi tengok Adik memang ceria sangat sekarang.Ibu pun rasa seronok sangat tengok perkembangan Adik.Ibu doakan semoga dimudahkan urusan Adik dan anak-anak yang lain, diterangkan hati, sihat walafiat dan cemerlang dunia,akhirat ya..aamiin ya rabb..

Order Pati Kelapa Laut MAN JAVA Ada Aja...

Assalamualaikum,hai semua!Ada kawan Kak Sue hari tu tanya kami masih jual lagi Kelapa Laut ka sebab dah lama tak nampak Kak Sue up date kat facebook.Sebenarnya order Kelapa Laut Man Java ada ja..cuma Kak Sue tak dan nak bagi tahu.Maklumlah sibuk dengan kerja rumah dan urusan sekolah anak-anak..ecey..sibuk la sangat kan!Alhamdullilah setiap minggu order Kelapa Laut ada aja,kalau korang nak join order sekali pun boleh tau..


kelapa laut man java,pembekal kelapa laut
Pati Kelapa Laut Man Java


Jom Order Kelapa Laut MAN JAVA 


Semalam baru kami hantar order melalui bas di TBS ke Johor dan Melaka.Selalunya setiap order kami akan kumpul sekali baru kami hantar melalui bas sebab senang kan sekali harung jimat duit minyak,tol dan upah bas.Sekarang nie tahu ajalah semuanya nak kena kos yang tinggi..Kalau luar Lembah Klang memang kami akan caj duit penghantaran,tapi yang kawasan berdekatan biasanya kami tak kenakan caj sebab hantar order sekali banyak dan akan set satu pick up point..


kelapa laut man java,pembekal kelapa laut
Pati Kelapa Laut Man Java - 1.5 liter
Bagi korang yang berminat nak order untuk minum sendiri atau berniaga boleh buat order terus dari kami atau dari agen-agen yang telah dilantik oleh kami.Order hendaklah dibuat seminggu lebih awal dari tarikh penghantaran atau sekurang-kurangnya tiga hari sebelum ya.Bukan apa senang kami nak susun jadual penghantaran,kadang tu order datang sekali serentak jenuh pula nak susun jadual kalau nak hantar berlainan tempat kan..Harap dapat bagi kerjasama ya..

kelapa laut man java,pembekal kelapa laut
Pati dan buah Kelapa Laut Man Java - Penghantaran ke Larkin,Johor dan Melaka
Esok pun ada penghantaran order ke Shah Alam pula,kalau korang nak join order sekali boleh lah whatsapp nombor yang Kak Sue bagi kat bawah nie ya..Terima kasih kepada semua pelanggan, peniaga, kawan-kawan dan keluarga yang sentiasa menyokong kami.Semoga dipermudahkan urusan dan dimurahkan rezeki kita semua..aamiin ya rabb..Rezeki sama dikongsi..papai!


Man Java Enterprise
No tel
012 5854998 / 012 5844736
Email
skabdy@yahoo.com


Resepi Gulai Taucu Ikan Kembung

Assalamualaikum,hai semua!Hari nie Kak Sue cuba resepi baru dari kawan Kak Sue di facebook.Kadang tak ada idea dah nak masak apa, intai-intai kat facebook ternampak kawan Kak Sue post masakan beliau dua hari lepas Gulai Taucu Ikan Kembung.Terus laju-laju Kak Sue mintak resepi.Sebenarnya tak pernah dengar dan masak pun resepi Gulai Taucu Ikan Kembung nie,tapi rasa tertarik sangat tengok masakan beliau.Jom kita tengok bahan dan cara nak masak menu nie ya..

resepi gulai taucu ikan kembung
Gulai Taucu Ikan Kembong

Gulai Taucu Ikan Kembung

Resepi Asal : Ayie Baizura

Bahan-bahan :
2 ekor Ikan kembong - digoreng dulu (Ikan apa pun boleh sebenarnya)
1 biji bawang besar - dikisar
3 biji bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
12 biji cili padi - dikisar
1 batang serai - diketuk
2 bungkus taucu
1 kotak santan
1 biji lobak merah - dipotong ikut kesukaan masing-masing

Cara - cara :
Tumis bahan yang dikisar tadi sehingga naik bau
Masukkan taucu dan biarkan garing
Kemudian masukkan santan dan lobak tadi, biarkan mendidih sekejap
Akhir sekali masukkan ikan dan hirisan cili hijau (Kak Sue letak cili padi)
Perasakan dengan garam dan gula ikut kesukaan masing-masing..siap!
Mudah aja kan..selamat mencuba..


Sunnah Ketika Masak

Assalamualaikum,hai semua!Hari nie Kak Sue nak kongsi sunnah ketika masak.Sunnah ringkas nie dikongsikan di group whatapps oleh ahli keluarga, macam biasa Kak Sue kongsikan pula kat sini semoga menjadi panduan untuk kita.Jom kita tengok antara sunnah ketika masak..

sunnah ketika masak
Jom kita amalkan sunnah ketika  masak

Sunnah Ketika Masak


Antara sunnah ketika masak ialah
1. Tutup aurat ketika masak
2. Adun dan kacau makanan dari kanan ke kiri
3. Jangan buka keseluruhan penutup periuk atau bekas minuman ketika ambil nasi atau air
4. Ketika sedang memasak perbanyakan zikir dan menyebut kebesaran Allah ( baik untuk Ibu yang ingin membentuk anak-anak)

Haa..itulah antara sunnah ketika masak.Ada juga doa yang diajarkan oleh arwah nenek sebelah Abang Man tapi Kak Sue lupa,nak kena cari balik doa tu.Banyak sebenar doa dan amalan yang diajar oleh keluarga mertua pada Kak Sue.Nanti InsyaAllah Kak Sue kongsikan kat sini ya.

Selalunya kalau basuh beras atau makanan lain Kak Sue amalkan selawat kepada junjungan Rasullulah SAW.Rasanya amalan nie dah biasa kut orang lain pun amalkan.Semoga bermafaat ya untuk korang,jom kita amalkan sunnah ketika masak, masak dengan ikhlas dan masak dengan penuh kasih sayang..papai!

Resepi Mee Celup Kelantan

Assalamaualikum,hai semua!Masak apa hari nie? Kak Sue hari nie cuba resepi Mee Celup Kelantan yang Kak Sue dapat dari hasil google, macam-macam versi ada.Kak Sue masak ikut cara Kak Sue campur-campur semua resepi tu.Pertama kali nak cuba masak mee celup nie, harap sedaplah ye..ehehe..Jemu juga kan hari-hari makan nasi, hari nie kita tukar menu mee pula.Cuaca panas macam nie, tak selera nak makan sangat makan sup-sup nie sedap juga.Jom kite tengok bahan-bahan yang perlu kita sediakan..

resepi mee celup kelantan,mee celup

Mee Celup Kelantan

Bahan untuk kuah :
1 kg daging - direbus,kemudian dihiris nipis atau ikut kesukaan masing-masing
1 1/2 biji bawang besar - dikisar
7 biji bawang putih - dikisar
2 inci halia - diketuk
1 batang serai - diketuk
1 sup bunjut
1/2 cawan stok ikan
1/2 cawan kicap manis - Kak Sue guna yang manis
Sedikit gula kabong
Sedikit garam
Sedikit minyak untuk menumis

 Bahan untuk mee :
1 bungkus mee - dicelur
Tauge - dicelur (ikut suka korang nak banyak mana)
Sayur sawi - dicelur (ikut suka korang kalau tak letak pun tak apa)
Kacang tanah - digoreng dan ditumbuk kasar (Kak Sue tak letak)
Daun sup dan bawang - ikut suka nak letak ke tak
Cili flakes - tak letak tadi,sebab tak ada stok kat rumah
Sambal kicap

Cara - caranya :
Panaskan minyak dalam periuk
Tumiskan bahan yang dikisar tadi,halia dan serai sampai naik bau
Masukkan sup bunjut,kemudian masukkan stok air rebusan daging tadi
Biarkan mendidih,kemudian stok ikan,kicap dan gula kabong
Kacau sekejap sampai semua sebati,masukkan daging yang dihiris tadi
Biarkan mendidih dan bergaul mesra
Akhir sekali perasakan dengan garam
Sedia untuk dihidangkan,jangan lupa letak hirisan limau tau
Selamat mencuba..





DISCLAIMER

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com
[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.