Kerja Sebagai Surirumah



Surirumah Pun Bekerja...


Assalamualaikum hai semua,kadang kerja sebagai surirumah pun kena ada cuti jugak tau..Kalau kami surirumah nie bekerja dari celik mata sehingga lah waktu nak tidur nanti,pendek kata celik je mata,kerja...kerja..kerja!Korang ingat untuk memastikan rumah sentiasa kemas dan bersih cukupkah dengan sekali kemas..berkali - kali oiii..!Nak pulak yang ada anak kecik,dia punya letih..ya ampunnn!Belum bab masak,hari-hari nak fikir apa menu untuk dihidangkan kepada keluarga tersayang..

Semua Kak Sue dah lalui dah..cuma sekarang ada masa lebih untuk diri Kak Sue sikit dan kerja pun dah mudah sikit,anak-anak dah besar kan..kita kena ajar anak berdikari dan tolong buat kerjarumah sama-sama..Sepatutnya kan,sepatutnya lah..kami diberi cuti sehari dalam seminggu,macam kerja - kerja lain juga.Kami  juga memerlukan masa untuk rehat dan masa untuk diri sendiri tanpa gangguan kerja rumah..eceh..ehehe..

Kalau kita berkerja tempat lain,kalau sakit boleh kita ambik mc kan.Surirumah?Penat dan sakit macam mana pun masih kena siapkan kerja rumah.Bagi yang suami yang memahami atau anak-anak dah besar,lega lah juga.Kalau anak-anak yang masih kecil kena juga kita buat walaupun kita tak sihat.Kalau dapat suami jenis memahami dan bertanggungjawab membantu Alhamdullilah,dapat yang tahu semua siap..hmm sendiri mau ingat lah kan..huhuhu..Kita yang tengok nie pun naik letih,apa lagi tuan badan..bertabah la ya..

Cuma disini Kak Sue nak ingatkan diri sendiri dan korang semua yang berkerja sebagai surirumah,surirumah lah pekerjaan yang paling mulia,sebab bukan senang tau nak mengendalikan seisi rumah dengan kerja rumah dan anak-anak.Kena ada emosi yang kuat dan tabah.Kita doa yang baik-baik sahaja hokay,Insyaallah semoga balasan syurga untuk kita semua samada yang berkerja surirumah atau yang berkerja bagi membantu kewangan keluarga..Chaiyokkk,jumpa lagi..papai!

Kredit gambar : Sue Haida

Daging Goreng Berempah

Assalamualaikum semua,apa khabar hari nie..?Hari nie Kak Sue nak masak resepi yang Kak Sue nampak di fecebook,yang di kongsi oleh sepupu sebenarnya tapi resepi tu bukan beliau yang punya,beliau pun share orang punya..ha gitu,faham  tak?Kalau tak faham abaikan lah aja..kita terus ke menu yang akan Kak Sue masak hari nie ya,hahaha pening pulak nak fahamkan ya,konon nak bagi tahu kat mana resepi nie Kak Sue dapat....

Resepi Kak Sue hari ini ialah Daging Goreng Berempah tapi dah siap semua bahan sekali serbuk kurma dah expired date pula,makanya pepandai lah Kak Sue adjust nak siapkan juga menu nie..Nak keluar ke kedai malasnya ya rabbi,jadi guna lah apa yang ada kat dapur.Jom lah kita tengok bahan-bahannya ya..

Daging Goreng Berempah
Sumber Resepi : Zurin Aryasha Arnaa

Bahan-bahannya:
1 kilo daging - direbus sampai empuk 
5 ulas bawang kecil - Kak Sue guna 1/2 bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
2 inci kunyit hidup - Kak Sue guna sedikit serbuk kunyit - dikisar
1 inci halia - dikisar
3 batang serai - dikisar
1 keping asam keping 
2 sudu rempah kurma - Kak Sue guna serbuk rempah Briayani Babas
Bawang besar,cili padi dan cili besar -di potong halus
sedikit minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

Cara-caranya:
Panaskan minyak kemudian masukkan bahan kisar,daging dan serbuk kurma
Masak sehingga kering dengan api sederhana
Kemudian masukkan asam keping,bahan perasa,bawang besar,cili padi dan cili besar
Masak sehingga kering dan naik minyak
Kemudian tutup api,boleh dihidangkan dengan nasi panas

Selamat mencuba,papai!

Resepi Ais Krim Choki - Choki

Assalamualaikum semua,sekarang nie memang di mana-mana tengah top kan ais krim choki-choki.Anak dara Kak Sue pun tak berkecuali juga mencuba resepi nie yang dikongsi oleh adik Kak Sue Acik Tikah.Bukan setakat cuba aja,siap niaga terus lagi..ehehe.Kata Kakak nak cari duit poket sendiri,anak dara Kak Sue yang seorang nie memang pandai simpan duit tau..bukan nak puji anak sendiri,dah kenyataan..hahaha!Apa yang dihajati semua guna duit sendiri..Baru Kakak tau menghargai dan sayang barang sikit kan..Alhamdullilah sambutan sangat mengalakkan..Okay jom Kak Sue kongsikan resepinya senang aja..

Ais Krim Choki - Choki
Bahan-bahannya :
1 tin susu pekat
1 tin susu cair
5 sudu besar gula
4 tin air
sedikit garam
Choki choki

Cara-caranya :
Masukkan semua bahan tadi
Kacau sehingga sekata dengan api yang kecil
Biarkan sehingga mendidih,kemudian tutup api
Kemudian biarkan sejuk sekejap,nanti boleh bungkus dalam plastik airkrim 
Masukkan choki-choki dulu dalam plastik aiskrim,dan picit ikut kesukaaan masing-masing.Anak dara Kak Sue kadang buat corak-corak sikit
Kemudian masukkan bancuhan tadi,ikat ketat dan sejukkan siap dah senang aja kan 

Selamat mencuba..papai!

Blog Berwajah Baru

Assalamualaikum semua,Kak Sue memang ada niat nak tukar header dan design blog Kak Sue sebenarnya..Dari sehari ke sehari dok memikir header apa yang sesuai untuk blog dan usia Kak Sue nie.Sebelum nie geng KBBA ada borak mengenai template blog,gambar,penulisan dan macam-macam lagilah yang boleh menarik pembaca ke blog kita..Jadi Kak Sue rasa dah tiba masa tukar semua ke wajah baru ..eceywah..

Kak Sue memilih template dan konsep yang sangat simple dan nampak kemas..tak mau warna-warna dan bunga-bunga sangat,biar kemas dan konsep putih bersih..wahh gitu,ehehe..tapi masih menekan ciri masak memasak di header Kak Sue,sebab Kak Sue kan suka kongsi resepi-resepi Kak Sue jadi nak ada juga sikit ciri-ciri ke situ..Semua ini dengan hasil bantuan geng KBBA Izzati Suhaide ..memang puashati sangat,Zatie pun banyak membantu dan amat sabar dengan kerenah Kak Sue yang macam-macam nie..maafkan akak ye Zatie..hahaha.. pening Zatie ye nak melayan..

Harap lepas nie lebih rajin dan semangat Kak Sue nak update blog hari-hari ya..tapi terus terang Kak Sue bagi tau korang,suka sangat dengan blog berwajah baru nie tau.Kemas dan rasa ringan...tak adalah bila orang datang jalan-jalan blog Kak Sue berat dan loading lama..nanti orang tak nak dah singgah lain kali kan..Pada korang yang rasa nak tukar blog ke header ke atau buat banner boleh lah hubungi Zatie nanti ya..Terima kasih Zatie..muahh!

Segmen Bloglist By AkuPenghibur.Com



{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :

 Bloglist untuk blog akupenghibur.com selama 1tahun

1 Blogger bertuah Feed Blog di Blog akupenghibur.com

Mula : 25 Ogos 2016 | Tamat :1 Sept 2016



Syarat-syarat wajib :


1. Tulis entry yang bertajuk Segmen Bloglist By Akupenghibur.com


2. Letakkan blog acik di bloglist blog kamu


3. Follow instagram  :

@acik21


4. Copy code di bawah dan paste ke ruangan html di blog kamu