Hari Terakhir 2017

Assalamualaikum, hai semua! Hari nie Hari Terakhir 2017, masing-masing mengharapkan tahun baru nanti semua perkara-perkara yang lebih baik akan datang pada diri kita dan keluarga kan. Kak Sue tak ada azam pun setiap kali bila tiba tahun baru, tapi berdoa dan berharap perkara yang lebih baik untuk kami sekeluarga, terus perbaiki diri dan amal, itu aja lah. Kalau boleh semua perkara yang tak baik, yang menyakitkan dan melukakan hati kita maafkan, lupakan dan ikhlaskan. Kalau boleh lah.. hahaha.. Kak Sue gigih nak ikhlaskan nie. Bukan senang, cakap dengan buat lain tau! Semoga hari terakhir 2017 nie kita tutup dengan gembira dan dalam redha Allah..

Hari Terakhir 2017
Hari Terakhir 2017

Hari Terakhir 2017

Sebelum tinggalkan hari yang terakhir 2017, Kak Sue cuma teringat balik semua kisah gembira, sedih, sakit hati, menjengkelkan.. wah ayat, hahaha! yang pernah berlaku dalam hidup Kak Sue. Kita nie manusia biasa, tak sempurna pun. Pasti ada salah silap kita yang kita buat dengan sengaja atau tak. Macam diri Kak Sue sendiri, pun ada kelemahan diri. Kadang Allah jumpakan kita dengan orang dengan macam-macam perangai secara tak langsung nak menegur diri kita sebenarnya. Kadang Allah jauhkan orang yang pernah dekat dengan kita atau Allah dekatkan orang jauh pada kita pasti ada hikmahnya. Allah maha mengetahui dan dah susun semua dengan baik.. redhakan lah.. ikhlaskan lah.. Hidup kita pasti lebih tenang..

Kak Sue berharap semoga tahun baru nie semua perkara yang lebih baik untuk kehidupan Kak Sue dan keluarga. Banyak lagi impian Kak Sue belum capai, antaranya nak ada rumah sendiri dan nak kembangkan lagi perniagaan kecil keluarga kami. Kalau boleh Kak Sue nak ada pendapatan sendiri dengan berniaga. Mungkin tahun baru Kak Sue akan lebih fokus dengan berniaga sendiri nanti, seronok kalau ada duit sendiri nie tau. Walau kita surirumah, tapi ada pendapatan untuk keperluan kita sendiri.. seronok kan.. Kalau nak apa-apa tu dapat beli dengan duit sendiri feeling tu lain sini kan..ehehe..

Apa pun Kak Sue ucapkan selamat tahun baru untuk semua, sambut lah tahun baru dengan perkara yang bermafaat bukan setakat tengok bunga api tepat 12 malam. Usia kita setiap tahun makin meningkat, bersedia kah kita yang bakal dijemput ke alam sana. Kak Sue dan keluarga juga ambil kesempatan nie mohon maaf andai ada kesalahan kami pada semua. Semoga kita terus istiqomah perbaiki diri dan amal ya.. Jumpa lagi tahun depan, papai!

Keep Reading»

Perasmian Kerusi Urut Gintell Yang Terkini DeSpace Star

Assalamualaikum, hai semua! Kalau badan sakit atau lenguh-lenguh sedap kan kalau dapat urut atau ke spa. Dapat memanjakan diri sekejap, dapat hilangkan letih badan dan stress bekerja kan. Zaman sekarang nie senang dah, ada macam-macam cara kita nak memanjakan diri. Salah satunya kerusi urut, yang boleh kita beli dan letak di rumah. Baru-baru nie Kak Sue berpeluang ke Perasmian Kerusi Urut Gintell Yang Terkini DeSpace Star bertempat di IOI Mall, Puchong. Jenama terkemuka Malaysia Gintell ini mengadakan promosi kehidupan yang sihat dan bebas stress untuk rakyat Malaysia pada musim perayaan ini. Perasmian Kerusi Urut Gintell Yang Terkini DeSpace Star nie telah disempurnakan oleh pelakon dan pengacara terkenal Datuk Jalaludin Hassan bersama dengan Ketua Pegawai Operasi Gintell, Encik Simon Hue pada hari itu

Perasmian Kerusi Urut Gintell Yang Terkini DeSpace Star
Perasmian Kerusi Urut Gintell Yang Terkini DeSpace Star

Perasmian Kerusi Urut Gintell Yang Terkini DeSpace Star

Perasmian kerusi urut Gintell yang terkini DeSpace Star baru-baru nie adalah revolusi teknologi kerusi urut yang menyediakan alternatif terbaik kepada mereka yang tak berkesempatan untuk menjalankan aktiviti fizikal tambahan. Ia boleh digunakan mengikut keselesaan kita di rumah. DeSapce Star dari Siri Kerusi Urut UFO yang baru dilancarkan, menjanjikan eleman yang unik seperti fungsi Moon Hand Grasp. Bebola urut direka secara khusus seakan seperti urutan sebenar. Ada juga 4D Reflekx Spa yang menyediakan sesi refleksologi yang lengkap melibatkan terapi memanaskan betis dan lutut, meliputi ksemua 27 titik akupuntur. Kak Sue pun dah cuba hari tu memang selesa dan best sangat, terasa macam ada orang pula yang urut tau..

Ketua Pegawai Operasi Gintell, Encik Simon Hue berkata " Dengan kebangkitan teknologi dan permodenan, sesetengah rakyat Malaysia mengabaikan kesihatan yang menyebabkan gangguan kesihatan. Alasan biasa yang didengari adalah kekurangan masa. Jadi, kami di Gintell telah merevolusi kerusi urut kami untuk menyelesaikan masalah tersebut"

Perasmian Kerusi Urut Gintell Yang Terkini DeSpace Star
Perasmian Kerusi Urut Gintell Yang Terkini DeSpace Star
Perasmian Kerusi Urut Gintell Yang Terkini DeSpace Star
Perasmian Kerusi Urut Gintell Yang Terkini DeSpace Star
Produk terbaru Gintell ini ditawarkan dengan harga RM11, 836, termasuk dengan urutan yang telah diprogramkan. Program urutan ini menyediakan pelbagai kelebihan untuk mereka yang prihatin pada kesihatan. Antaranya Yoga Strech yang menyediakan manfaat senaman yoga. Dengan fungsi 210* Yoga Strech, pengguna dapat mengelakkan dari menjadi bongkok, kaki berbentuk O dan X dan kyphosis. Selain itu, pengguna juga dapat menguatkan sendi, memperbetulkan postur tubuh dan kesemimbangan serta memperbaki pelurusan tubuh kalau digunakan secara berterusan. Menarik kan..

Perasmian Kerusi Urut Gintell Yang Terkini DeSpace Star
Perasmian Kerusi Urut Gintell Yang Terkini DeSpace Star
Gintell berada di kelas tersendiri dengan sistem sokongan yang diperkukuhkan untuk pengguna berketinggian sehingga 180cm dengan sistem iSensing, yang mana mengukur ketinggian pengguna secara tepat secara otomatik. Antara fungsi-fungsi lain yang mengkagumkan ialah Zero Gap Recliner untuk mengoptimumkan ruang, Program i-Memory membolehkan pengguna untuk menyimpan teknik urutan yang digemari dan akhir sekali Zero Graviti yang menyediakan posisi yang ideal untuk keselesaan maksimum..

Perasmian Kerusi Urut Gintell Yang Terkini DeSpace Star
Perasmian Kerusi Urut Gintell Yang Terkini DeSpace Star
Untuk info korang, promosi pameran kesihatan Gintell akan diadakan sepanjang musim perayaan nie sehingga 1 Januari 2018. Lebih menarik, para pembeli dapat rebat tunai istimewa sebanyak RM2,000 dengan setiap pembelian kerusi urut DeSpace Star. Banyak juga tu kan, haaa.. tunggu apa lagi cepat tau datang ke pameran nie yang bertempat di IOI Mall, Puchong.

Tentang Gintell (M) Sdn. Bhd.

Gintell adalah stor rantaian produk kesihatan dari Malaysia, menawarkan produk kseihatan yang lengkap seperti kerusi urut, katil urut, peralatan kesihatan dan pelangsiangan badan. Sehingga kini, Gintell mempunyai lebih 100 buah cawangan di komplek beli belah utam di seluruh negara dan melayakkan untuk diiktirafkan oleh Malaysia Book of Records sebagai 'Stor Rantaian Produk Kesihatan Terbesar'

Untuk lebih detail korang boleh layari www.gintell.com atau hubungi 1-800-88-6332


Keep Reading»

Aktiviti Cuti Sekolah

Assalamualaikum, hai semua! Aktiviti cuti sekolah masak dan makan.. hahaha! Bukan lah, sebenarnya peluang anak-anak ada kat rumah nie selalunya kami sekeluarga plan bercuti kemana-mana. Tahun nie macam tak dapat pula nak pergi, dengan kerja Abang Man dengan cuti Adik tak sama dengan Abang, kami tak ada buat plan apa-apa. Awal cuti hari tu aktiviti cuti sekolah masak dan makan aja, sementara nak tunggu Abang Man lapang sikit kan. Masak apa yang anak-anak nak makan, terutama Adik, sebab selalu Adik tak dapat nak makan sangat apa yang Ibu masak. Biasa Adik suka sangat makan spagetti, jadi hari tu masakkan spagetti Bolognise dan Bubur Kacang..

Aktiviti Cuti Sekolah
Aktiviti Cuti Sekolah

Aktiviti Cuti Sekolah

Selalunya antara aktiviti bila cuti sekolah kami pergi bercuti dan balik kampung. Kampung Tok Pah pun balik, kampung Mbah pun balik. Cuma tahun nie rasa tak balik kut, sebab Abang Man dah mula nak siapkan order, Adik pun dah nak habis cuti dah. Adik dapat cuti seminggu ja, Alhamdullilah kira lama juga lah dapat bercuti kali nie. Nak berbagi cuti tu macam tak cukup rasa. Balik kampung Tok Pah, kampung Mbah dan nak bercuti dalam seminggu tu..

Dua hari lepas kami dah plan nak bawa Adik jalan-jalan area Kuala Lumpur aja. Kesian juga Adik, hari-hari belajar dari pagi sampai malam, bila cuti nie bagi relaks-relaks sikit tengok dunia luar. Biar Adik explore apa yang Adik suka, membesar macam kanak-kanak lain juga.. ehehe. Sebab Kak Sue ada terbaca anak-anak yang bersekolah tahfiz nie katanya, zaman kanak-kanak mereka di rampas.. owh tidak sama sekali, Adik macam kanak-kanak lain juga, ada masa bermain dan membesar macam kanak-kanak lain juga. Lagipun bersekolah di tahfiz adalah pilihan Adik sendiri, sebagai Ibu dan Abah kami sangat menyokong pilihan Adik..

Dua hari dapat tunaikan permintaan Adik, Alhamdullilah juga Abang dan Kakak pun bagi kerjasama yang baik.. hahaha! Bukan apa, tau aja lah anak remaja kadang depa ada plan depa sendiri, tapi bila come to Adik depa mengalah. Sehabis baik melayan kerenah Adik tu. Tahu ajalah budak 11 tahun, dia punya aktif tu, letih Ibu dan Abah nak layan.. tak penat-penat. Nasib ada Abang dan Kakak.. Terima kasih both of you. Melayan Adik sungguh-sungguh.. ehehe..

Okaylah, sampai sini dulu kali nie nanti Kak Sue kongsikan aktiviti cuti sekolah kami jalan-jalan cari makan kat mana ya. Tinggal berbaki beberapa hari cuti sekolah anak-anak kan. Semoga masa berharga yang ada kita isikan dengan masa yang akan meninggalkan kenangan manis untuk semua.. papai!



Keep Reading»

Chocolate Museum Pertama di Malaysia dan Asia

Assalamualaikum, hai semua! Baru-baru nie Kak Sue dan keluarga sempat ke Chocolate Museum Pertama di Malaysia dan Asia. Tak sangka kan Malaysia ada muzium coklat tersendiri yang terletak di Petaling Jaya, Selangor. Korang peminat-peminat coklat mesti teruja bila dapat rasa sendiri pengalaman bila ke Chocolate Museum Pertama di Malaysia dan Asia nie kan. Ada banyak maklumat menarik tentang coklat yang akan dikongsikan oleh Chef yang bertugas bila melangkah masuk ke sini..

Chocolate Museum Pertama di Malaysia dan Asia
Chocolate Museum Pertama di Malaysia dan Asia

Chocolate Museum Pertama di Malaysia dan Asia

Walaupun tidak sehebat Chocolate Museum di Brixton, London, Chocolate Museum Vienna Auztria, Muzium Hershey dan Chovolate Museum Cologne, Jerman, tapi kita patut berbangga kerana cetusan ilham anak tempatan iaitu Pengarah Urusan Dr Group Holdings Sdn Bhd, Dato' Dahlan Mohd Rashid mampu membukanya setanding muzium coklat antarabangsa yang lain. Sehingga sekarang Chocolate Museum Pertama di Malaysia dan Asia nie telah menarik setengah juta pelawat sejak pembukaannya, hebat kan!

Chocolate Museum Pertama di Malaysia dan Asia
Chocolate Museum Pertama di Malaysia dan Asia
Syarikat ini juga banyak mendapatkan secara terus coklat darpada negara pengeluar. Lebih 30 jenama coklat antarabangsa antaranya Ferrero, Hershey's,Lindt, Mars, Daim, Cadbury dan Nestle. Untuk jenama coklat tempatan yang dipasarkan pula antaranya Fidani, Farrels, Milton dan Danson

Chocolate Museum nie menggunakan konsep '3E' di mana korang akan dapat pengetahuan intreaktif (education interactive), pengalaman membuat coklat (experience chocolate making), keseronokkan membeli belah (enjoyable shoppings) menjadikan muzium nie satu tarikan yang unik bagi pengunjung yang hadir. Korang juga diberi peluang untuk merasa sendiri coklat segar dari dapur yang disediakan oleh chef coklat. Menarik tau, kita dapat tengok macam mana cara coklat dibuat step by step..

Chocolate Museum Pertama di Malaysia dan Asia
Chocolate Museum Pertama di Malaysia dan Asia
Chocolate Museum Pertama di Malaysia dan Asia
Chocolate Museum Pertama di Malaysia dan Asia
Bertempat di Kota Damansara, Petaling Jaya, muzium nie dibuka secara percuma kepada orang ramai bermula dari 10 pagi sehingga 5 petang setiap hari. Muzium nie dibuka secara rasmi pada tahun 2014 dan turut menempatkan replika mesin adunan coklat pertama di dunia yang telah dicipta pada 1879 oleh peneroka coklat antarabangsa, Swiss Chovolatier, Rodolphe Lindt

Lebih menarik, ruangan Galeria Coklat disediakan untuk korang membeli belah coklat pada harga yang rendah. Galeria nie menyediakan hampir 130 jenama coklat berjenama antarabangsa dan tempatan daripada 30 buah negara. Harga coklat kat sini juga lebih murah dari harga pasaran dengan harga 30-40 peratus lebih murah.

Chocolate Museum Pertama di Malaysia dan Asia
Chocolate Museum Pertama di Malaysia dan Asia

Diskaun Sempena Tahun Baru Cina

Haa.. berita baik pada korang pencinta coklat, sempena sambutan Tahun Baru Cina, Chocolate Museum menawarkan diskaun sehingga 70% bagi coklat berjenama tempatan dan import pada 9, 10 dan 11 Febuari 2018 nanti. Korang jangan lupa datang tau, boleh borong sakan nanti..

Chocolate Museum Pertama di Malaysia dan Asia
Selain dari itu Chocholate Museum juga mengalu-alaukan lawatan berkumpulan kat sini tau. Setiap hari ada ja pelawat berkumpulam daripada sekolah, kumpulan komuniti, pelajar pusat pengajian tinggi dan juga pihak kedutaan negara luar datang membuat lawatan.

Lawatan berkumpulan nie akan diiringi oleh Chef Coklat sendiri dan berkongsi serta beri keterangan tentang sejarah coklat, manfaat kepada kita sehingga lah proses membuat coklat. Nanti korang siap dapat rasa coklat lagi kat sini tau. Korang juga berpeluang mencuba aktiviti-aktiviti menarik kat sini, seperti membina rumah coklat untuk dewasa dan Coklat Stencil  untuk kanak-kanak.. Satu keluarga ada aktiviti kan..

Chocolate Museum Pertama di Malaysia dan Asia
Chocolate Museum Pertama di Malaysia dan Asia
Chocolate Museum Pertama di Malaysia dan Asia
Chocolate Museum Pertama di Malaysia dan Asia
Chocolate Museum Pertama di Malaysia dan Asia
Chocolate Museum Pertama di Malaysia dan Asia
Bagi korang yang berminat nak buat lawatan ke sini, macam biasa Kak Sue kongsikan detail kat bawah nie ya..

CHOCOLATE MUSEUM

Website

Facebook

Instagram

Alamat
No2, Jalan Teknologi 3/5,
Taman Sains Selangor 1,
47810 Kota Damnsara,
Selangor

No Tel
03 - 7490 4260
Faks - 03 - 6140 8825



Keep Reading»

Jalan-Jalan ke Bird Park Kuala Lumpur

Assalamualaikum, hai semua! Hujung minggu baru-baru nie Kak Sue sekeluarga bersama anak buah dari kampung sempat Jalan-Jalan ke Bird Park Kuala Lumpur. Sebenarnya beberapa minggu sebelum tu kami dah plan nak pergi sama-sama, kebetulan anak buah datang cuti-cuti ke Kuala Lumpur. Jadi salah satu acaranya jalan-jalan ke Bird Park Kuala Lumpur sebab masing-masing belum pernah pergi lagi

Jalan-Jalan ke Bird Park Kuala Lumpur
Jalan-Jalan ke Bird Park Kuala Lumpur

Jalan-Jalan ke Bird Park Kuala Lumpur

Nasib juga menjadi plan kami nak jalan-jalan ke Bird Park Kuala Lumpur, ya lah malam sebelumnya Abang Man, Abang dan Adik balik agak lewat sebab berniaga di Karnival Masjid Nurul Iman di pekan Rawang. Jadi lepas aja subuh, depa bantai tidur balik. Bila nak kejut depa berdua tu punya lah jenuh, dah lah dah berjanji dengan anak buah nie ha. Akhirnya sebelum zohor semua pakat bersiap nak temankan anak buah, seronok juga dapat berkumpul dan berjalan ramai-ramai macam nie kan.. meriah!

Jalan-Jalan ke Bird Park Kuala Lumpur
Jalan-Jalan ke Bird Park Kuala Lumpur
Jalan-Jalan ke Bird Park Kuala Lumpur
Jalan-Jalan ke Bird Park Kuala Lumpur
Masa kami sekeluarga sampai kat sana, anak buah Kak Sue dah masuk ke dalam dah. Nasib tak ramai sangat masa beratur beli tiket tu. Bird Park atau dikenali dengan Taman Burung nie memang luas tau korang, jenuh juga lah nak habis berjalan semua tempat. Jalan ke depan sikit jumpa dah anak buah tadi, melayan anak depa bagi makan burung. Kebanyakan burung-burung kat sini, dibiarkan terbang bebas, jinak-jinak pulak tu. Siap datang dekat dengan kita lagi..

Jalan-Jalan ke Bird Park Kuala Lumpur
Jalan-Jalan ke Bird Park Kuala Lumpur
Jalan-Jalan ke Bird Park Kuala Lumpur
Jalan-Jalan ke Bird Park Kuala Lumpur
Ada banyak jenis burung dalam nie, ada yang dbiarkan bebas terbang dan ada yang dalam kurungan. Kita boleh jalan-jalan kat dalam tu sambil tengok burung-burung tu semua. Selain burung ada kolam ikan juga kat dalam nie. Nasihat Kak Sue, korang bawa lah bekal air tapi Kak Sue tak pasti lah lepas ke tak masa checking kat pintu masuk.. ehehe.. Tengok anak buah Kak Sue selamat aja dapat bawa masuk botol air, nak siap pusing semua memang dahaga nanti. Katanya tak boleh bawa makanan luar masuk sebab dalam nie ada cafe menyediakan makanan ringan dan minuman. Harga pun boleh tahan juga lah..

Jalan-Jalan ke Bird Park Kuala Lumpur
Jalan-Jalan ke Bird Park Kuala Lumpur
Jalan-Jalan ke Bird Park Kuala Lumpur
Jalan-Jalan ke Bird Park Kuala Lumpur
Jalan-Jalan ke Bird Park Kuala Lumpur
Jalan-Jalan ke Bird Park Kuala Lumpur
Jalan-Jalan ke Bird Park Kuala Lumpur
Jalan-Jalan ke Bird Park Kuala Lumpur
Selain tengok burung-burung nie, korang boleh juga bergambar di tempat yang disediakan dengan bayaran yang telah di tetapkan. Ada kawasan air terjun, taman permainan kanak-kanak dan bilik pameran. Kami tak ambik gambar pun tapi singgah kat taman permainan nak layan si comel Muaz tu. Lama juga lah kami berhenti kat situ. Kebetulan pula hari tu ada Bird Show, berdepan aja dengan taman permainan nie. Adik kata nak tengok walaupun masa tu cuaca macam nak hujan, layankan lah sekejap. Bird Show ada setiap hari bermula 2.30pm sehingga 3.30 pm bergantung kepada keadaan cuaca. Haa.. kalau kesini jangan lepaskan peluang tengok Bird Show tau. Bilik pameran pun ada yang Kak Sue singgah kejap, ada yang Kak Sue tak masuk pun.. letih wei nak jalan dah.. hahaha.. nasib ada disediakan tempat berehat tau.. kejang kaki!

Jalan-Jalan ke Bird Park Kuala Lumpur
Jalan-Jalan ke Bird Park Kuala Lumpur
Jalan-Jalan ke Bird Park Kuala Lumpur
Jalan-Jalan ke Bird Park Kuala Lumpur
Jalan-Jalan ke Bird Park Kuala Lumpur
Jalan-Jalan ke Bird Park Kuala Lumpur
Jalan-Jalan ke Bird Park Kuala Lumpur
Jalan-Jalan ke Bird Park Kuala Lumpur
Akhir sekali, sebelum kami balik singgah lah ke Hornbill Gift Shop atau kedai cenderamata. Saja lah tengok kut ada yang berkenan nak dibuat sebagai kenang-kenangan yang kami pernah datang ke sini. Kak Sue macam biasa lah beli fridge magnet dan keychain ja sebagai kenagnan. Korang yang tak tahu nak bawa keluarga kemana pada musim cuti nie boleh lah ke Bird Park Kuala Lumpur. Kemudahan tempat letak kereta, surau dan tandas semua disediakan. Kebetulan masa kami sekeluarga pergi hari tu kata kawan Kak Sue tiket murah dari biasa. Dewasa RM27.00 dan untuk kanak-kanak umur 3-11 tahun RM13 sahaja. Berbaloi sangat kan.. sempat lagi kut nak pergi waktu cuti sekolah nie. Untuk lebih detail Kak Sue kongsikan kat bawah nie ya, jumpa lagi.. papai!

Jalan-Jalan ke Bird Park Kuala Lumpur
Jalan-Jalan ke Bird Park Kuala Lumpur
KL BIRD PARK MALAYSIA

Alamat
920 Jalan Cenderawasih
Taman Tasik Perdana
50480 Kuala Lumpur

Tel
03 - 2272 1010
03 - 2273 5428

Website

Email
info@klbirdpark.com




Keep Reading»

Jom Kenal Blogger UmmiZarra

Assalamualaikum, hai semua! Jom Kenal Blogger UmmiZarra, lama berehat dari buat entri untuk kawan-kawan blogger kali nie Kak Sue kembali, ewah.. hahaha! Kali nie Kak Sue nak sembang dan bercerita tentang sorang blogger yang cantik manis nie lebih dikenali dengan panggilan Nora. Nora baru je melangsungkan perkahwinan baru-baru nie, tahniah ya Nora. Maaf Kak Sue tak dapat nak hadirkan diri. Didoakan semoga Nora dan suami berbahagia selamanya ya. Sekarang nie depa pi honeymoon dah, selamat ber honeymoon hokay korang. Jom kenal Blogger UmmiZarra atau boleh juga dikenali dengan nama blog Monolog Tanpa Suara jom..

Jom Kenal Blogger UmmiZarra
Jom Kenal Blogger UmmiZarra

Jom Kenal Blogger UmmiZarra

Kak Sue kenal Nora, rasanya kat facebook tapi tak ingat macam mana boleh kenal. Selalu berbalas-balas komen aja dengan Nora kat facebook. Rupanya blogger juga dan pertama kali jumpa Nora di food review Bangi Resort untuk Ramadhan Buffet. Itu pun tak ingat juga sapa tegur sapa dulu sebab ramai blogger masa tu, tapi Kak Sue memang cam Nora. Orangnya memang peramah dan ceria. Bekerja di bahagian Pentadbiran Sekolah di sebuah sekolah kawasan Selangor. Kira Nora pun part time blogger juga lah macam blogger lain bila ada kerja yang tetap. Nak buat full time, memang tak sempat lah kan. Walaupun macam tu Nora aktif juga berblog dan ke event-event.. Rasanya dah dua kali Kak Sue jumpa Nora tapi tak sempat saja nak berselfie.. lain kali tau Nora..

Jom Kenal Blogger UmmiZarra
Jom Kenal Blogger UmmiZarra
Kak Sue mula agak rapat sikit dengan Nora, bila kami dalam satu group blogger nie. Bila dah hari-hari sembang memang kita agak rapat dan lebih kenal lah kan. Walaupun kadang Nora busy dengan kerja masih sempat lah support like dan komen di blog atau media sosial kawan-kawan yang lain. Semoga persahabatan yang terjalin di alam maya nie akan berkekalan selamanya ya Nora dan juga kawan-kawan yang lain. Korang yang belum kenal Nora, boleh lah singgah ke media sosial Nora nanti ya. Jumpa lagi next entri tentang blogger pilihan Kak Sue yang lain, papai!

Blog

Facebook

Instgram

Keep Reading»

Jambatan Tertinggi di Malaysia Rawang Bypass

Assalamualaikum, hai semua! Beberapa minggu lepas Kak Sue sekeluarga sempat lah jalan-jalan pusing ke Jambatan Teringgi di Malaysia Rawang Bypass. Tak jauh pun dari rumah Kak Sue kalau ikut Highway Latar. Lepas kami makan-makan tempat biasa Cendol Bawah Pokok, Abang Man saja bawa kami pusing-pusing ke Jambatan Tertinggi di Malaysia, macam menarik ja tengok dari jauh. Kereta pun banyak bersusun tepi-tepi jalan nak tengok pemadangan dari atas kan..

Jambatan Tertinggi di Malaysia Rawang Bypass
Jambatan Tertinggi di Malaysia Rawang Bypass

Jambatan Tertinggi di Malaysia Rawang Bypass

Kalau dari Latar Highway, korang kena buat u-turn untuk naik ke jambatan. Kebetulan masa kami sekeluarga pergi sana, hujung minggu. Kereta pun banyak sikit lah, semua pakat nak naik atas nak tengok pemandangan dari Jambatan Tertinggi di Malaysia. Kak Sue tak tahu lah dapat nak turun dari kereta atau tak, sebab Kak Sue gayat orangnya.. mau berpeluh tapak tangan dan kaki jap lagi.. hahaha..

Jalan pintas Rawang sepanjang sembilan kilometer nie bakal menjadi mercu tanda baru negara kita sebab jambatan nie mempunyai ketinggian 58.2 meter dari aras tanah. Projek jambatan nie menelan belanja RM628 juta menggunakan teknologi dari Eropah. Mula dibina pada 16 Julai 2005 dan siap sepenuhnya pada 21 November 2017, sumber nie Kak Sue baca di Kosmo Online. Banyak juga kos nak siapkan jambatan nie ye.. huhuhu.. Katanya jambantan nie dapat kurangkan sesak di kawasan Rawang. Harap macam tu lah..

Jambatan Tertinggi di Malaysia Rawang Bypass
Jambatan Tertinggi di Malaysia Rawang Bypass - patah balik nie, nak hujan..
Jambatan Tertinggi di Malaysia Rawang Bypass
Jambatan Tertinggi di Malaysia Rawang Bypass - betul-betu kat tengah jambatan


Sampai aja kat atas jambatan, bahagian tengah tu.. ternyata Kak Sue tak mampu nak keluar. Dah mula rasa berpeluh dan cemas, penyakit gayat dah datang.. hahaha! Abang Man dan anak-anak aja keluar tengok-tengok pemandangan dari atas. Siap bergambar bagai, dah puas depa tengok pemandangan kami pun terus jalan ke depan lagi sebab nak pusing balik kan. Dekat-dekat situ memang tak ada jalan untuk buat pusingan U. Tak apa lah, boleh kita ronda-ronda petang.. ehehe..

Lepas kami pusing balik, Abang Man berhenti lagi kat tengah jambatan nak tengok pemandangan sebelah sini pulak. Hadoi la, yang kita takut tapi nak tengok juga. Akhirnya turun la sekejap sambil terjerit kegayatan, sempat snap gambar Abang Man lagi tau. Takut-takut berani katanya.. hahaha! Bagi korang yang nak balik kampung, rasa Kak Sue ke Perak dan Pahang boleh lalu sini kut. Tak payah tempoh pekan Rawang dah. Pekan Rawang tu kalau jem boleh tahan tahap nak muntah juga.. Mana yang belum datang nak tengok pemadangan dari atas nie, boleh lah datang, jambatan dah siap dah wei.. hahaha! Jangan lupa selpie.. jumpa lagi, papai!




Keep Reading»

Menang Top Komentator Blog Suria Amanda

Assalamualaikum, hai semua! Menang Top Komentator Blog Suria Amanda. Ini kali kedua Kak Sue terpilih sebagai pemenang untuk bulan november. Sebelum nie tak ingat bulan berapa. Masa menang pertama kali tu, terlupa la pulak nak buat entri. Kali nie bila terpilih sekali lagi menang top komentator blog Suria Amanda saja la Kak Sue buat entri sebagai kenangan kan untuk Kak Sue. Nanti mana tau satu masa Kak Sue dah berenti blogging atau Kak Sue tak ada dah, nie antara kenangan yang Kak Sue tinggalkan..

Menang Top Komentator Blog Suria Amanda
Menang Top Komentator Blog Suria Amanda

Menang Top Komentator Blog Suria Amanda

Terima kasih SA, dengan hadiah menang top komentator Blog Suria Amanda kali nie, macam banyak pula Kak Sue rasa. Tak rugi kan kalau kita rajin singgah komen dan support kawan-kawan blogger kita. Blog Suria Amanda antara blog yang kerap Kak Sue singgah. Kak Sue suka baca entri SA sebab santai dan tak boring baca. Nak pula SA rajin kongsi resepi mudah dan ringkas. Antaranya resepi lauk kampung pula, memang kena lah dengan selera Kak Sue sekeluarga. Korang kalau tak ada idea nak masak boleh la singgah blog SA nanti tau

Selain resepi, ada juga SA kongsikan personal entri, review, nasihat dan macam-macam lagi lah. Kalau nak tahu kena singgah blog SA. Setiap hari kalau tak silap Kak Sue akan ada entri baru di blog SA. Hebat kan, walau sibuk dengan kerja masih sempat nak update entri terbaru, kadang dalam train balik kerja pun SA sempat lagi tulis di blog beliau. Nak seribu daya kan..

Kak Sue doakan SA dan Blog Suria Amanda terus succes lagi di masa hadapan, terus berkongsi perkara-perkara bermafaat. Semoga SA dimurahkan rezeki sentiasa, kesihatan yang baik dan semoga ukhuwah kita terus berpanjangan selamanya. Korang kalau nak hadiah, rajin-rajin lah komen blog Suria Amanda tau, bukan dapat hadiah aja SA akan terjah balik blog korang tau. Meriah komen kat blog korang. Jumpa lagi next entri.. papai!



Keep Reading»

Resepi Sira Labu

Assalamualaikum, hai semua! Baru-baru nie ada kawan niaga Kak Sue bagi rasa Sira Labu, sejenis makanan dari Kelantan kalau tak silap Kak Sue lah. Sedap pula bila dah cuba rasa tu kan. Sebelum nie macam pernah dengar dan tengok orang kongsi gambar, tapi belum pernah rasa. Bila dah rasa, rupanya sedap tau korang. Lelaju Kak Sue google resepi dengan harapan nak buat sendiri kali nie. Rupanya senang aja resepi Sira Labu nie, bahan pun tak banyak nak kena sediakan. Ada macam-macam resepi, Kak Sue buat ikut sukatan sendiri ja nie.

Resepi Sira Labu
Sira Labu
Korang kalau tak suka gula kabung, boleh aja letak gula pasir. Sukatan gula pun ikut aja korang suka macam mana. Kalau tak suka manis korang kurangkan lah sikit gula. Kak Sue masukkan garam sikit, sebab masa kawan bagi rasa tu macam terasa ada manis, masin sikit. Kak Sue minta halal lah pada resepi yang Kak Sue refer tu ya, cuma Kak Sue ikut sukatan Kak Sue sendiri. Jom Kak Sue kongsikan resepi yang sangatlah mudah dengan korang, jom..

Sira Labu

Bahan-bahan :
1/ 2 biji labu 
1 ketul gula kabung
4 helai daun pandan
Sedikit kapur makan
Sedikit garam

Resepi Sira Labu
Resepi Sira Labu
Cara-cara :
Potong labu, cuci dan rendamkan dalam air kapur 1-2 jam (Kak Sue rendam sekejap ja, nak cepat)
Kemudian cuci bersih labu dan toskan
Susun labu tadi dan taburkan gula kabung serata
Kemudian masukkan daun pandan
Akhir sekali masukkan sedikit garam, tu bagi rasa lemak
Tutup periuk dan masak labu dalam api yang perlahan sehingga labu empuk

Haa.. siap dah pun Sira Labu kita. Senang ja korang, sambil nak masak tengahari tu pun boleh lah rendam labu tu. Siap masak tengahari, atau sambil masak dah boleh letak atas dapur labu. Serentak semua siap. Lagi senang, dah boleh berehat tunggu minum petang. Eh tapi katanya Sira Labu nie depa makan dengan nasi, Kak Sue makan gitu ja korang.. ehehe. Selamat mencuba tau.. papai!





Keep Reading»

Pilihan Kasut Ijmal Yang Selesa dan Ringan

Assalamualaikum, hai semua! Baru-baru nie Kak Sue ada order kasut yang lain dari kebiasaan pilihan Kak Sue. Memang sejak berkeluarga nie, Kak Sue suka beli kasut yang mudah nak sarung, nak cepat katakan. Cuma baru-baru nie Kak Sue berkenan pula dengan pilhan kasut Ijmal yang selesa dan ringan. Kak Sue pilih jenis wedges warna Seaweed Green, suka sangat dengan warna nie. Senang nak match dengan baju nanti, lepas tu wedges nie kan ada tapak tinggi sikit, jadi nampak tinggi sikit lah Kak Sue yang rendah nie.. Yang penting kasut Ijmal nie selesa dan ringan, juga mengutamakan kekemasan syariah..

Pilihan Kasut Ijmal Yang Selesa dan Ringan
Pilihan Kasut Ijmal Yang Selesa dan Ringan

Pilihan Kasut Ijmal Yang Selesa dan Ringan

Kadang kita kalau beli kasut jenis wedges dan ada tapak nie, rasa berat sikit kasut tu kan. Dengan pilihan kasut dari Ijmal nie memang selesa dan ringan aja bila kita pakai. Bukan setakat cantik aja, tapi kasut Ijmal nie bantu kurangkan sakit tumit dan lenguh kaki bila kita banyak berjalan. Sesuai sangat pakai bagi yang nak travel, kerja yang memerlukan banyak berjalan dan berdiri dan nak pakai pergi jaln shopping pun boleh. Kak Sue test jalan-jalan dalam rumah hari tu pun rasa macam tak pakai kasut sebab ringan tau korang, selesa sangat..

Pilihan Kasut Ijmal Yang Selesa dan Ringan
Pilihan Kasut Ijmal Yang Selesa dan Ringan
Kasut Ijmal nie kasut kulit berkualiti, kalis air dan tahan lasak. Diperbuat dari material neri berfungsi menyerap peluh, elakkan kaki melecet dan tak panas. Ada jaminan waranty selama satu bulan lagi tu haaa.. tak risau lah kalau ada apa-apa masalah tu boleh ja pergi tukar atau rujuk kat kedai. Selain dari tu ada Insole special dan tebal membantu atasi sakit kaki macam Kak Sue bagi tau tadi tak ada lah kita stress kalau nak berjalan lama kan.. 

Pilihan Kasut Ijmal Yang Selesa dan Ringan
Pilihan Kasut Ijmal Yang Selesa dan Ringan - Gambar dari Page Butik Ijmal
Selain dari tu kasut wedges Ijmal nie ada kelebihan dan fungsi absorb hentakan, jadi bila kita jalan lama tu tak ada lah rasa sakit belakang selain dari sakit kaki dan tumit tadi. Tapak kasut yang besar dan dari getah, dapat elakkan kita  jatuh dari tempat yang licin. Ini yang paling takut nie kan.. silap jalan, licin dan jatuh dah dapat sakit lain pula.. Jalan kemana, apa kemana.. ehehe..

Pilihan Kasut Ijmal Yang Selesa dan Ringan
Pilihan Kasut Ijmal Yang Selesa dan Ringan - Gambar dari Page Butik Ijmal
Untuk info korang, yang tertanya-tanya tu kasut Ijmal nie ada empat jenis. Jadi korang boleh pilih yang mana berkenan kat hati. Antara jenis kasut Ijmal ialah Ijmal Wedges, Ijmal Plain, Ijmal Embo dan Ijmal Tulip ada bermacam pilihan warna menarik yang korang boleh pilih juga tau. Korang masuk je website Ijmal, pilih jenis kasut, warna dan size.. bayar dan tunggu je penghantaran dari pihak Ijmal. Senang aja..

Pilihan Kasut Ijmal Yang Selesa dan Ringan
Pilihan Kasut Ijmal Yang Selesa dan Ringan - Sumber gambar dari page Butik Ijmal
Korang yang tengah mencari kasut kulit yang selesa Kak Sue rekemen korang beli kasut dari Ijmal nie. Memang puashati sangat, layanan yang mesra dan penghantaran yang cepat sampai ke pintu rumah. Butik Ijmal juga ada buat special pakej Haji dan Umrah, siap ada free gift lagi. Harga pun sangat lah berbaloi. Untuk bulan Disember pula dapat Kelander Esklusif dan Beg Kosmetik secara percuma dengan setiap pembelian kasut Ijmal. Haa.. tunggu apa lagi, cepat tau.. Kak Sue pun macam berkenan juga nie dengan gift yang disediakan tu. Untuk lebih detail macam biasa korang boleh singgah kat bawah nie ya

BUTIK IJMAL

Alamat
No 1149 & 1149-A, Jalan Jambu 1,
Taman Muhibah, Saleng
Senai, Johor

No Tel
016 344 3373

Email
butikmuslimahijmal@gmail.com

Website

Facebook

Instagram





Keep Reading»

Jom Kenal Blogger Adda Mamapipie

Assalamualaikum, hai semua! Jom kenal Blogger Adda Mamapipie. Hari nie sampai giliran Blooger Adda aka Mamapipie yang Kak Sue baru kenal beberapa bulan yang lepas. Walaupun baru kenal Adda, tapi kami berdua mesra macam kenal dah lama, sebab setiap hari berborak kan. Adda nie antara blogger yang rajin datang singgah dan komen blog Kak Sue tau, terima kasih Adda. Sudi-sudikan lah singgah selalu ya..

Jom Kenal Blooger Adda Mamapipie
Jom Kenal Blooger Adda Mamapipie - Cantik Adda nie..

Jom Kenal Blogger Adda Mamapipie

Kak Sue mula kenal Adda masa aktiviti blogwalking, Adda rajin singgah blog Kak Sue. Kemudian kami kenal kat satu group nie, hari-hari berborak. Macam-macam kami borakkan, pasal blog lah, personal lah. Lama-lama jadi rapat pula. Adda pun part time blogger macam kawan blogger yang Kak Sue kongsikan sebelum nie, sebab Adda bekerja di syarikat pencetakan Karangkraf. Siap ada cert dalam bidang IT lagi tau, jangan tak tau ada dikalangan blogger nie ada kerja dan kemahiran yang hebat-hebat juga kan..

Blog Adda yang lebih dikenali dengan nama Mamapipie nie bercerita tentang Lifestye dan Parenting. Sama lah macam blog Kak Sue juga. Adda mempunyai seorang anak lelaki dan suami yang sentiasa menyokong kerjaya dan minat Adda. Seronok kan kalau keluarga kita memahami dan sentiasa menyokong kita. Nak buat kerja atau buat yang kita minat pun rasa seronok dan tak terganggu.. 

Jom Kenal Blooger Adda Mamapipie
Jom Kenal Blooger Adda Mamapipie - Happy Family
Kak Sue belum pernah jumpa Adda lagi walaupun Kak Sue kerap juga ke Shah Alam, sebab rupanya Adda nie tinggal dan kerja kat Shah Alam aja.  Kalau kebetulan ada event pun tak pernah pula kami terserempak. Harap satu hari nanti Kak Sue dapat la bertemu mata dengan blogger hebat tapi amat merendah diri macam Adda nie. Ikutkan Adda nie blogger otai tau, ya lah mula berblogging sejak dari tahun 2008 lagi. Lama sangat dah tu.. cuma Adda slow down beberapa tahun katanya dan kembali aktif. Macam Kak Sue juga, baru nak aktif dan belajar banyak benda tentang blog nie. Semoga Adda terus succes ya dalam kerjaya dan blog..

Korang yang mana belum kenal Adda nie boleh lah follow socmed Adda ya. Seronok ada kawan macam Adda yang sentiasa support dan memahami. Kawan biar ramai, musuh jangan dicari, kann.. Jumpa lagi korang, papai!

Blog

Facebook

Instagram

Keep Reading»

Makan-Makan Hujung Minggu

Assalamualaikum, hai semua! Hujung minggu nie korang buat apa aja kat rumah? Kak Sue dan keluarga kalau hujung minggu nie aktiviti bebas. Kadang bermalas-malasan aja sambil tengok TV. Bukan lah bermalasan tu sampai tak buat apa pun, sambil tengok TV boleh ja sambil mendobi baju kan atau kemas-kemas sikit ruang tamu. Baju-baju tu bukan kita kena sental dengan tangan, masuk baju kotor dalam mesin tunggu aja sampai semua siap. Dah siap tinggal sidai ja, senang kerja. Memula kami plan nak ke Shah Alam hari nie, tetiba tak jadi pulak. Memang plan tak masak hari nie, jadi kita keluar makan-makan hujung minggu aja lah..

Makan-Makan Hujung Minggu
Makan-Makan Hujung Minggu - Kami pesan Cendol Kacang Merah

Makan-Makan Hujung Minggu

Tempat makan-makan hujung minggu Kak Sue dan keluarga kali nie, masih tempat biasa yang dekat dengan rumah Kak Sue ja. Malas nak pergi jauh-jauh sebab sebelah petang nak kena sedia nak berniaga burger depan rumah pulak. Musim hujan dan hujung tahun nie, nak cuti berniaga sangat takut kang kelam kabut nak bayar macam-macam.. ehehe! Lagi pun bukan nak kena pergi jauh, depan rumah aja pun. Sikit-sikit pun ada juga duit masuk kan..

Jadi hari nie kami sekeluarga makan di Bandar Country Home, Gerai Laksa Bawah Pokok. Kak Sue pun tak tau nama gerai apa, sebab gerai laksa nie bawah pokok jadi letak aja nama tu..pepandai aja kan. Gerai sebenar berniaga atas lori pick up tu kan, lepas depa buka meja dan khemah bawah pokok. Kami sekeluarga memang suka singgah gerai bawah pokok atau tepi jalan macam nie..

Makan-Makan Hujung Minggu
Makan-Makan Hujung Minggu - Cendol Kacang dan Laksa
Gerai Laksa Bawah Pokok nie ada menjual semestinya lah Laksa, Mee Bandung, Rojak Mamak dan pelbagai pilihan Cendol. Selain dari tu ada juga depa sediakan air manis dan air mineral. Rasanya laksa kat sini yang dapat menepati tekak Kak Sue, cukup semua. Memang kadang kalau tak makan sini pun, akan tapau bawa balik. Kalau ke Aeon atau NSK, kadang singgah tapau kat sini. Kalau ikut Abang Man lebih suka makan kat sini, sambil lepak bawah pokok memang best. Kata Abang Man tak payah susah-susah nak basuh pinggan kalau makan kat sini.. ehehe..

Korang kalau yang tinggal berdekatan kawasan Rawang nie boleh lah singgah makan kat gerai nie. Layanan memang tip top dan gerai pun bersih, paling penting sedap. Rasanya sebelum nie pun Kak Sue ada kongsikan kat sini dah Gerai Laksa Bawah Pokok nie. Gerai nie dekat dengan simpang nak ke masjid Bandar Country Home, kalau korang sampai kena waktu solat boleh lah solat dulu sebelum ke gerai nie kan. Jadi tak risau lah nak cari masjid atau risau nak ke tandas. Selamat mencuba korang, papai!

Keep Reading»

Blogger Ana Suhana Yang Ceria dan Comel

Assalamualaikum, hai semua! Hari nie sambung lagi cerita tentang blogger, Blogger Ana Suhana Yang Ceria dan Comel. Betul korang, Blogger Ana Suhana yang mesra dengan panggilan Ana nie sentiasa ceria dan comel ja pada mata Kak Sue. Tak pernah lah nampak Ana nie moody atau sedih, sentiasa tersenyum aja orangnya. Di blog Ana selalu bercerita tentang tempat makan best, hotel dan percutian beliau. Kalau baca entri Ana tu memang cukup lengkap semua info, memang sangat membantu pada mereka yang mencari tempat macam Kak Sue bagi tau tadi kat atas..

Blogger Ana Suhana Yang Ceria dan Comel
Blogger Ana Suhana Yang Ceria dan Comel - Comel kan..

Blogger Ana Suhana Yang Ceria dan Comel

Blogger Ana Suhana nie bekerja dari rumah sebagai Freelance Accountant dan juga berblogging sepenuh masa. Sambil bekerja dari rumah dapat jaga anak sendiri dan dapat teruskan minat Ana pada blog, best kan. Bukan semua orang dapat peluang baik macam Ana nie. Kalau korang nak minta tolong Ana buat kira-kira untuk korang boleh lah cari Ana nanti ya.

Ana seorang isteri dan Bonda kepada seorang anak lelaki yang comel macam Bonda dia juga. Syafi namanya, bijak dan keletah.. kalau jumpa Syafi memang Kak Sue suka cubit-cubit pipi dia, gerammmm! Suami Ana sentiasa sokong dan faham minat Ana, macam Abang Man juga lah. Lega lah kami sekarang kalau ke event masing-masing dah ada geng sembang.. tak ada lah yang buat muka boring kan.. ehehe..

Blogger Ana Suhana Yang Ceria dan Comel
Blogger Ana Suhana Yang Ceria dan Comel - Happy Family
Pertama kali Kak Sue jumpa Ana, masa kami ke food review di Bangi Resort. Tak sangka pertama kali jumpa Ana memang seorang yang ramah dan mesra. Beberapa kali jumpa di event yang sama buat Kak Sue dan Ana agak rapat juga sekarang. Kadang kalau ada yang Kak Sue tak paham pasal blog atau apa saja memang Ana jadi rujukan dan minta pendapat. Blog Ana pun salah satu blog yang menjadi rujukan dan memang setiap hari Kak Sue akan singgah..

Seronok dan bertuah Kak Sue dapat kenal Ana, harap ukhuwah kita berpanjangan selamanya ya. Bila nak datang rumah Kak Sue nie Ana.. ehehe..Kak Sue doakan semoga Ana sekeluarga sentiasa dalam rahmat Allah dan happy selalu. Korang yang nak kenal Ana dengan lebih dekat boleh lah singgah ke Blog, FB dan IG Ana nanti ya. Follow sekali tau, jumpa lagi nanti.. papai!

Blogger Ana Suhana Yang Ceria dan Comel
Blogger Ana Suhana Yang Ceria dan Comel - Kami..

Blog

Facebook

Instagram




Keep Reading»
[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com


[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.