Puding Roti Kukus

Assalamualaikum..Selamat petang semua kawan2,lama jugak tak menjengah ke Blog saya yang tak seberapa nie..harap kawan2 semua sihat dan sentiasa dalam lindungan serta rahmat Allah..setelah sekian lama menyepi,dalam dua,tiga hari nie datang pulak mood nak mencuba resepi nak memasak akibat kebosanan tahap gaban melanda..ehehehe..jadi ptg nie saya nak sharing resepi yg saya ambil dari Blog Cahaya Hidupku .Tq ya dear for the recepi..Jadi marilah kita tengok resepi nya no..simple ja..

~Puding Roti Kukus~
Bahan-bahan
 4 keping Roti di ptg kecil2
1 tin Susu cair (375ml)
2 biji Telur
4 sudu besar Gula
1 sudu kecil Esen Vanila
2 sudu besar Butter
sedikit Kismis
Cara-cara
Masukkan gula,telur dan esen vanila di dalam bekas dan kacau hingga rata
Masukkan susu cair dan kacau adunan hingga sekata
Sapu butter pada roti dan susun dalam loyang
Tuang adunan ke atas susunan roti dan tabur kismis
Kukus dengan api sederhana selama 20~25 minit
Selepas di kukus,sejukkan di dalam peti sejuk sebelum di hidangkan..



~Selamat Mencuba..~papai..

Keep Reading»

Puding Susu Longan



Assalamualaikum,Selamat pagi semua kawan-kawan semoga semua sentiasa dalam lindungan dan rahmat Allah.Selamat Hari Guru jugak untuk Guru di seluruh Malaysia,jasa mu di kenang.Pagi nie saya nak kongsi resepi yang saya ubah sikit ja dari resepi asal,mudah dan ringkas,..sedap di makan dengan cuaca yang panas sekarang nie.Cuaca sangat panas sekarang nie ya..pagi-pagi pun dah berpeluh,kena banyak-banyak minum air kosong.okay lah jom kita tengok resepi

~Puding Susu Longan~
Bahan
10 gram Agar-agar serbuk
1 cawan Gula
1 liter Air (boleh di kurangkan kalau suka )
1 tin Susu Cair
1 tin Buah Longan

Caranya
Masak agar-agar dan air hingga mendidih
Masukkan gula dan kacau hingga hancur
Masukkan air longan,sikit je..kemudian masukkan susu cair
Kacau dan bila mendidih sikit tutup api
Tuangkan ke dalam loyang,basahkan loyang dulu sebelum tuang adunan tu ya
Kemudian sejukkan dalam peti ais,dan hidangkan bersama buah longan tadi





~Selamat Mencuba..~Papai..








Keep Reading»

Kek Red Velvet Cheese

Assalamualaikum..Selamat pagi semua kawan-kawan..harap kawan-kawan semua sihat di sampaing keluarga tersayang.Cuaca 2,3 hari nie tak berapa menentu kadang panas terik,kadang hujan,tu yang ada batuk,ada yang sakit tekak dan selsema..Selamat menjaga kesihatan ya semua....macam pagi nie rasa berbahang ja,kering rasa tekak,nak kena minum air kosong banyak hokay..Hari nie saya nak share resepi Kek Red Velvet Cheese dari kak Chahaya Shiela kita..rasa macam teruja nak cuba..hamboi teruja no..ehehe..pasai resepi nie ada yogurt tentu rasa lain dari yg lain kan..yang pasti memang sedap..Tq ya kak Shiela sebab kongsi resepi,saya kongsikan ya dengan kawan-kawan..Jom la kita tengok resepi no..

~Kek Red Velvet Cheese~
Sumber resepi~Chahaya Sheila
Bahan
250gm High Grade Butter(used SCS..tapi saya pakai butter biasa ja)
1/2 cawan Minyak jagung
2 sudu besar Serbuk Koko
200ml Natural Yogurt
1 1/4 cawan Gula Kastor
2 biji Telur Grade A
2 Cawan Tepung Kek
1 sudu teh Pure Vanila estrak
1 sudu teh Soda Bicarbonate
1 sudu teh Cuka/Lemon Juice
1 sudu teh Wilton Red gel paste

Note dari kak Sheila:Tepung Cake BUKAN tepung Naik Sendiri ye..Jangan SILAP nanti lain texturenya.Sebaiknya buat sendiri,bagi sukatan 1 cawan,masukkan 2 sudu besar Tepung Jagung dan penuhkan selebihnya dengan tepung Gandum.Ayak sebelum di gunakan ye.Kandungan tepung jagung dalam cake membuat rasanya lebih sedap.Selain itu pastikan menggunakan bahan yang berkualiti untuk mendapatkan  Cake yang betul betul sedap..

Caranya
Cairkan mentega dan minyak jagung (guna kaedah double boiler) hingga cair dan sejukkan sebentar.Ayak tepung cake yang kita buat tadi bersama serbuk koko.Dengan menggunakan mixer,pukul gula kastor dan telur sehingga sebati.kemudian masukkan yogurt yang telah di bancuh dengan gel pewarna merah,pukul sebentar hingga mesra.Selepas itu,masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di adun hingga sekata.Tuang vanila extract,gaul rata dan asingkan la adunan dalam 2,3 sudu untuk di buat corak nanti ye.Akhir sekali campurkan soda dan cuka/lemon juice di dalam bekas kecil,kacau dan tuang cepat cepat dalam adunan.Gaul rata dengan pantas,tuang dalam loyang 4 segi bersegi 9"x9" atau 10"x10" dan terus bakar dalam40-50 minit pada suhu 175c(bergantung pada oven masing2)atau sehingga brownies masak.Sementara tunggu brownies masak tu,kita boleh la buat adunan cheese pulak..



Bahan Lapisan Cheese

350gram cream Cheese (saya guna 250 ja)
1 cawan Gula Ising
1 Biji Telur Gred A
1 Sudu Besar Lemon

Dengan menggunakan mixer,putar cream cheese hingga berkrim.Masukkan gula icing dan pukul sehingga sebati.kemudian masukkan jus lemon dan puterkan lagi.Tuangkan atas brownie yang telah di masak tadi dan ratakan.Tak perlu sejukkan brownies tu.isikan adunan brownies yang dia singkan tadi dalam piping beg dan buat corak ikut kerativiti memasing.lepas tu bakar lagi dalam 30 minit atau hingga masak.Biarkan betul sejuk baru di potong dan di hidangkan..siap dah..

~Selamat Mencuba hokay..papai!!~





Keep Reading»

Resepi Kuih Lapis Labu

Assalamualaikum dan selamat pagi semua..harap semua berada dalam keadaan sihat ja semua.Hari nie baru ada kerajinan nak masukkan resepi Lapis Labu yang Kak Sue kongsikan dari Blog Yatiememories.TQ ya untuk resepi nie.Kekasih Hati Kak Sue suka makan kalau kuih talam atau lapis yang tidak terlalu manis dan labu salah satu kegemaran beliau,tu yang Kak Sue cuba resepi Kuih Lapis Labu yang sedap nie.Pada korang peminat kuih lapis labu nanti boleh cuba resepi yang Kak Sue kongsikan kat sini ya..

resepi kuih lapis labu
Kuih Lapis Labu

Kuih Lapis Labu

Bahan A
2 cawan air
1 1/4 cawan gula halus
1/2 sudu kecil garam
2 helai daun pandan~di simpul

Bahan B
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
2 cawan santan pekat
2 cawan air

Bahan C
1/2 cawan santan pekat

Bahan D
1 cawan labu~yang telah di rebus dan di lecek halus,Kak Sue letak lebih

Cara Menyediakan Adunan
Masak bahan A hingga gula larut dan sejukkan.ketepikan dulu
Dalam mangkuk lain satukan bahan B.Gaul rata dan masukkan bahan A ke dalam
Gaul sebati,tapiskan adunan dan bahagikan kepada 2 bahagian
Satu bahagian di masukkan bahan C
Satu bahagian lagi di masukkan bahan D
Bahagikan lagi pada setiap bahagian kepada 3 bahagian supaya sama je nanti jumlah bahagian tu ye
3 kuning n 3 putih

Cara Masak
Panasakan kukusan.Alaskan plastik di loyang dan sapu sedikit minyak di sekelilingnya
Masukkan adunan D dan kukus selama 5-7 minit
Lapiskan pula adunan C dan kukus juga selama 5-7 minit
Ulangi sehingga habis melapiskan kuih tu ye
Lapisan terakhir kukus selama 20 minit dan guna api sederhana supaya permukaan kuih licin dan cantik
Setelah masak,angkat dan sejukkan
Biarkan kuih betul2 sejuk barulah di potong menggunakan pisau plastik

*Untuk kuih nie Yatie guna loyang 10x10x2,Kak Sue guna loyang 8 inchi*

Selamat Mencuba~papai...


Keep Reading»

Agar-Agar Santan Pandan



Assalamualaikum..Selamat Pagi,lama tak up date blog saya yang tak seberapa nie..ehehe..apa habaq semua..moga semua sihat-sihat saja,dalam keadaan cuaca yang agak panas nie..kadang-kadang hujan jugak tapi rasa membahang,panas ja..dahaga ja,tapi saya memang elak minum ais takut berlawan kat dalam badan kang lain lak jadi nya..kena jaga kesihatan la no..okay la saya nak share resepi yang saya ambik dari blog kak Salami Simon kita..mohon ambik resepi dan share ya Kak..Tq ya..jom kita tengok resepi nya..

Agar-Agar Santan Pandan
Sumber Resepi: Salami Simon
Bahan2nya:
10 gram Agar-agar
3/4 cawan Gula pasir
1 biji Telur
1 helai Daun pandan~siat dan simpul
150ml Santan pekat~saya guna Santan Kara 1 kotak
600ml Air
setitik pewarna hijau
secubit garam

Cara2nya:
Didihkan agar-agar di dalam periuk bersama 600ml air
Masukkan daun pandan,pewarna hijau,gula pasir dan secubit garam
Kacau hingga agar-agar dan gula pasir larut
Pecahkan sebiji telur ke dalam santan dan kacau sehingga sebati
Masukkan santan bertelur tadi ke dalam periuk
Kacau sebentar dan tutup api
Tapis adunan agar-agar dan tuangkan ke dalam acuan yg di kehendaki
Biarkan agar-gar menjadi sejuk dan beku
Bolehlah di simpan dalam peti ais..makan sejuk-sejuk..wahhhh sedapnya..ehehe

Selamat Mencuba semua,papai!!




Keep Reading»

Resepi Puding Roti Marble

Assalamualaikum semua..berjumpa kita lagi kali ini.Hari nie masih lagi resepi tentang Puding..maklum lah cuaca agak panas sekarang,petang-petang tu kalau pekena Puding atau agar-agar sedap jugak kan.Kak Sue pun merayau la kat Blog salah sorang idola Kak Sue kak Siti Delima.Ronda punya ronda nampak resepi Puding Roti Marble kebetulan masih ada balance roti kat dapur dan resepi pun mudah dan ringkas,bahan bahan pun dah sedia ada.Boleh terus buat dah kan.Kak Siti kata dia tak marblekan puding nie,cuma lapiskan aja jadi Kak Sue pun lapiskan aja.Jom kita tengok resepi Puding Roti Marble nie jom..

puding roti marble
Puding Roti Marble

Puding Roti Marble

Sumber Resepi : Siti Delima

Bahan-bahan: 
Hidangan untuk satu loyang
4 keping roti - di siat-siat
8 gram serbuk agar
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula - boleh di kurangkan
3 1/2 cawan air
170 ml susu cair
2 s/b majerin/butter - cairkan
2 s/b serbuk koko - boleh juga guna choc emulco
*kalau nak tukar pun boleh*

puding roti marble
Puding Roti Marble

Cara-cara:
Didihkan 3 cawan air,serbuk agar-agar dan gula dalam periuk
Blend roti,telur,susu pekat,susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn)
Kemudian masukkan ke dalam periuk agar2 yang di didih tadi
Masukkan butter/majerin dan kacau sehingga mendidih.matika api
Bahagikan adunan kepada dua bahagian,satu adunan asal dan satu masukkan serbuk koko@ choc emolco,atau perisa dan warna kegemaran masing-masing
Kacau cepat-cepat dan sebati sehingga serbuk koko tak berketul-ketul
Tuang ke dalam acuan berselang seli.sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat
Ulang sehingga habis na..masa nak melapis/memarbelkan hendak lah dengan CEPAT sebab puding/agar-agar nie mudah sejuk dan membeku.
Dah siap bolehlah disimpankan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya sejam.Sedap oww makan sejuk-sejuk
Selamat mencuba.













Keep Reading»

Puding KokTail

Assalamualikum..Selamat Pagi,Salam Jumaat hari yang penuh keberkatan.semoga kita semua sentiasa dalam rahmat dan lindungan Allah.Pagi nie saya nak kongsi resepi puding paling senang dan ringkas tapi sedap..ehehe..maklum lah sekarang nie cuaca agak panas pada tengahari membawa ke petang,bila malam kadang2 hujan..wahh..macam ramalam cuaca la pulak.bila tengahari tu bila dapat membasahkan tekak ngan puding nie wahh..nyaman rasanya.okay lah tanpa membuang masa marilah kita tengok resepi yang ringkas dan mudah nie..

Puding Koktail
Sumber resepi~My Resepi

Bahan
1 peket Serbuk agar-agar(11gram saya tambah dalam 15gram)
2 biji Telur
4 cawan Air(saya tambah lagi 1/2 cawan)
1 cawan Gula
1/2 tin Susu Cair(saya masukkan 1 tin)
2-3 s/b Tepung Kastard
1 tin Fruit Koktail

Cara-caranya
Masak agar-agar dengan gula dan air hingga larut
Pukul telur dan campurkan tepung kastard,kacau rata dan ketepikan
Bila campuran agar-agar tadi larut,masukkan susu cair
Bila mendidih masukkan campuran telur dan kastard dan masukkan fruit koktail
Tutup api.Masukkan kedalam acuan atau loyang kegemaran.Sejukkan..lepas tu boleh la dihidangkan ya..*Sentiasa kacau bancuhan tau*

~Selamat Mencuba~papai...

Keep Reading»

Kek Lumut


Assalamualaikum,Selamat Petang semua..Jumpa lagi kita kali nie di Blog Kak Sue yang tak seberapa nie..harap semua ceria dan sihat-sihat aja di samping keluarga tersayang..Resepi yang Kak Sue nak kongsi kali nie adalah Kek Lumut..hijooo gitu..my pebret colour hokay..ehehehe..dah berapa hari nak buat,tapi penyakit M begitu menebal dalam diri nie aih..Resepi nie Kak Sue ambil dari kawan FB Kak Sue Noraslinda Bungal..TQ ya sharing resepi,Kak Sue mintak izin nak share di Blog Kak Sue pulak na..so mari kita tengok bahan-bahannya ya kawan-kawan..

Kek Lumut
Sumber Resepi: Noraslinda Bungal
Bahan2nya:
10 biji Telur Gred A
200 gram Mentega
3 cawan Tepung Naik Sendiri/Tepung Superfine
2 cawan Gula Kastor
1 cawan Horlicks
1 cawan Nestum (saya tak letak pon)
1 tin susu pekat(boleh kurangkan jika x suka manis)
1 s/t  Esen Vanila
Pewarna Hijau

Cara2nya:
Pukul telur sehingga kembang
Masukkan gula kastor sedikit demi sedikit dan pukul lagi
Kacau mentega di dalam bekasa lain dulu,kemudian masukkan ke dalam adunan telur tadi
Masukkan tepung yang telah di gaul bersama Horlick dan Nestum 9saya x gaul sekali pun)
Masukkan susu pekat,esen vanila dan pewarna hijau,pukul sebati
Tuang adunan ke dalam loyang dan kukus selama 1 jam atau sehingga masak
Loyang size 8..atau kegemaran awak semua la no..ehehe




           Selamat mencuba ye kawan-kawan semua,Papai!!


Keep Reading»

Melty Hershey's Chocolate

Assalamualaikum semua..harap semua berada dalam keadaan yang sihat dan ceria di samping keluarga tersayang..Dalam beberapa hari nie cuaca agak tak menentu sekejap panas,sekejap hujan,pagi hingga tengahari panas terik,tiba petang hujan lebat pulak.Kadang-kadang pulak seharian hujan,saya paling risaukan kain baju,kalau sehari tak kering,jenuh laaahh,nak kena menyidai dalam rumah la plk,terutama baju sekolah anak-anak..penting tuu!!..ehehehe..dah melalut ke kain baju la pulok..Harap kita semua dapat menjaga kesihatan kita dan keluarga tersayang dalam keadaan cuaca tak menentu nie..kannn..

Okaylah sebelum saya melalut pasai lain pulak mari kita  tengok resepi apa hari nie saya nak kongsikan.MELTY HERSHEY'S hokay..ehehehe..Sebelum nie kecoh jugak pasai resepi nie kan,macam-macam versi ada.Saya macam biasa la ambik yang paling simple..ehehe..saya ambik dari kawan FB saya..Noraslinda Bugal,nampak sangat menarik dan mudah.TQ ya share resepi nie,saya kongsikan ya resepi nie kat sini.Jom la kita tengok bahan-bahannya ya..kalau tak dak kat rumah laju laju pegi beli..ehehe..

Sumber Resepi Dari:Norhaslinda Bugal
Bahan
Bahan A
250 ml UHT whpping cream(saya pakai Flavor Right)
250gram Cream Cheese
200ml Susu pekat Manis(kurangkan kalau tak suka manis)
Bahan B
Syrup Coklat jenama Hershey's(nak guna yg perisa strawberry,Nutella atau apa2 jenis fiiling pun boleh)
Biskut Marie atau Biskut Oreo
Bahan Hiasan
Gula2 M&M's.Coklat Chips,Kekacang,Cheddar Cheese(di sagat atau di parut)

Cara
Satukan semua bahan A,pukul sehingga pekat dan tidak berketul
*saya pukul whpping cream dulu hingga soft peak*
Cara Melapis
Ambil bekas dan sendukkan satu adunan cheese dan tuangkan ke dalam bekas
Susun/patahkan biskut Marie/Oreo
Picit syrup Hersey's dan ratakan
Taburkan Coklat Chips(saya tak letak pun..)
Ulang step2 di atas sehingga habis
Lapisan atas sekali,tuang adunan Cheese dan picit syrup Hersey's
Tabur Bahan Hiasan mengikut kreaktiviti masing2
Sejukkan beberapa jam sebelum di hidangkan





~Selamat mencuba~papai...

Keep Reading»

Resepi Lagsagna

Assalamualaikum,Selamat pagi semua.Hari tu teringin nak makan Lasagna jadi pepagi dah mencari barang-barang nak buat Lasagna nie.Kali pertama mencuba kulitnya agak keras sebab terus masak ja,kali nie Kak Sue cuba resepi dari Blog CaHaya CiNta Ku.Terima kasih ya kongsi resepi,Kak Sue cuba resepi lagsana awak pula kali nie..Jom kita tengok resepinya

resepi lagsana

Resepi Lagsana

Sumber resepi:CaHaya CiNta Ku
Bahan-bahan :
200 gram Kepingan Lasagna (celur sat ja na)
400 garam daging cincang
1 botol Sos Preego
5 ulas bawang besar dan putih(di ptg dadu)
Cendawan butang~di tos air dan di ptg dadu(saya guna cendawan kering)
Serbuk Black Pepper dan Serbuk Oregano
Keju Mozerela
Keju Parmesan(saya tak letak pongg..)
Soso Cili 1 sudu besar(saya tak letak pong..)
Garam secukup rasa
*saya campurkan sikit cili benggala dan carrot sikit*

Bahan untuk Sos putih
2 s/b butter
2 s/bTepung Gandum
2 keping keju Cheddar(saya pakai keju cheesedale ja)
250ml Susu Segar
Garam secukup rasa

Cara membuat inti daging
Masukkan 4 sudu besar minyak masak
Tumiskan bawang yg kita cincang tadi hingga naik bau
Masukkan daging cincang,masak hingga bertukar warna
Kemudian tuangkan semua sos prego tadi
Gaul sebati,masukkan garam.serbuk oregano,cendawan,cili bengala,carrot dan serbuk pepper
Gaul lagi hingga sebati~siap!!ehehehe..

Cara buat sos putih
Cairkan butter
Masukkan 2 sudu besar tepung gandum,gaul sebati..guna api kecik na..
Masukkan susu segar dan masukkan garam kacau sampai nampak likat
Tutup api..siap!!

resepi lagsana

Cara Melapis Lagsagna
Ambik loyang yang sesuai(saya pakai loyang 7')
Susun kepingan Lasagna tu sampai tutop semua bahagian loyang tu na
Lepas tu masukkan inti daging tadi,tuangkan sos putih,tutop semua inti daging tadi
Taburkan Cheese Parmesan dan Mozella tadi
Ulang balik cara yang sama,suka hati nak berapa lapis na
Tapi standart 3 layer ja bak kata tuan punya resepi nie na..
Akhir sekali mesti Sos Putih yang di taburkan Cheese,kl suka Cheese latak banyak-banyak..ehehe
Masukkan dalam oven,pastikan di pansakan dulu oven tu dengan suhu 180c(saya punya oven pakai 150c ja)bakar sampai keju tu agak-agak perang atau masak,dalam 30-40 minit,api atas bawah
Siap dah..







Keep Reading»

Kuah Rojak Buah Kak Sue

Assalamualaikum..Salam ceria semua..apa khabar kawan-kawan semua..harap semua sihat la ye dalam cuaca yang tak menentu nie kan..hari nie Saya nak kongsi resepi yang di ambik dari Cik Suami..punya la dok google resepi,pilih yang mana mudah dan sedap..last-last baik punya Cik Suami cakap..Abang tau buat..tapi Abang malas nak buat.Laaaa..banggggg... bak mai la resepi tuuu..miahahaha..dengan penuh semangat la mencuba resepi Kuah Rojak Man Java tu,nak tambah-tambah menu kat gerai depan rumah nie ha..ringkas dan cepat..jom kita tengok resepi nya ya..

resepi kuah rojak
Kuah Rojak Buah Kak Sue

Kuah Rojak Buah Kak Sue

Bahan2nya
1/2 Botol Kicap (Saya guna kicap kipas udang)
1/2 Botol Sos Cili(Saya guna Maggi punya)
1 Mangkuk Cili Kering
20 Biji Cili Padi
5 s/b Gula Pasir
4 s/b Gula Merah
6 s/b Tepung Jagung
30 gram Belacan

Cara2nya

Blenderkan cili kering,cili padi dan belacan hingga hancur
Campurkan semua bahan dan bahan yg di blender kecuali tepung jagung
Masak dengan api kecil sehingga mendidih
Setelah mendidih boleh masukkan tepung jagung dan serbuk perasa jika suka
Kacau dan biarkan sejuk

Selamat mencuba kawan-kawan..papai!!


Keep Reading»

Resepi Kuih Talam Suji

Assalamualaikum semua,salam ceria.Kali nie Kak Sue nak kongsi resepi Kuih Talam Suji pula yang saya ambil dari MyResepi tengok macam mudah nak buat,jadi nak cubalah.Alhamdullilah elok kejadian nya cuma agak lembik di bahagian atas tapi masih sedap dan tak berapa manis sangat..Hubby Kak Sue memang minat kuih talam nie,apa-apa talam janji jangan manis sangat.Jom kita tengok resepi kuih talam suji jom..


resepi kuih talam suji
Kuih Talam Suji

Kuih Talam Suji

Bahan lapisan bawah :
1 1/2 cawan tepung Suji
4 cawan Santan (Kak Sue pakai santan kotak KARA)
1 cawan Gula pasir (atau secukup rasa)
sedikit Garam
sedikit pewarna kuning

Bahan lapisan bawah :
4 cawan Santan
1 cawan Tepung Gandum
1 cawan Gula merah
2 s/b Gula
2 s/b Tepung kastard

Cara- cara :
Masukkan semua bahan lapisan bawah dalam periuk
Masakkan secara double boil di atas api yang perlahan sehingga nampak agak pekat adunannya
Masukkan dalam loyang dan ratakan.Kukus 15-20 minit
Selepas itu boleh la kita masukkan pula semua bahan bahagian lapisan atas
Seperti tadi masak secara double boil dia tas api yang sederhana sehingga nampak agak pekat
Kemudian boleh la di tuangkan ke atas lapisan bawah.Kukus lagi selama 20 minit
Kak Sue buka penutup kukusan dan biarkan selama 3 minit utk keringkan permukaan kuih
Sejukkan dan boleh la dipotong dan dihidangkan


~Selamat Mencuba~


Keep Reading»

Kuih Lapis Tiga Warna


Assalamualaikum,Selamat petang semua..hari nie tetiba rajin la pulak nak buat kuih..lepas ja masak tengahari tadi terus la bancuh buat Kuih Lapis 3 Warna nie..agak mudah resepi nya yang saya ambik dari Blog kak CT Delima..Tq ye kak sharing resepi..nie kali kedua dah buat nie..so tak payah la berceloteh banyak..lagi pun saya bukan reti sangat nak tulih panjang..ehehehe..kita tengok resepi di bawah ye..

Kuih lapis 3 Warna
Resepi: Che CT

Bahan
2 cawan Tepung gandum
1/4 cawan Tepung jagung
1/2 cawan Tepung beras
3/4 cawan Gula pasir
3 1/2 cawan santan~tambah jika perlu
1 camca teh garam
1 sudu kecil pewarna kuning + 1/2 sudu teh perisa pisang
1 sudu kecil pewarna hiajau + 1/2 sudu kecil pandan emulco
*saya letak perisa pandan je..*

Cara
Panaskan periuk kukus.Sapukan loyang 7/8 inci dengan minyak dan alaskan dengan plastik.
*Saya tak letak pun plastik..ehehehe
Campurkan semua bahan kecuali pewarna dan perisa.Kacau dengan whisk hingga larut
Tapiskan adunan dalam mangkuk lain dan bahagikan kepada tiga bahagian..sama banyak ye
Satu adunan diwarna kan kuning,hijau dan satu biarkan plain saja na..
Mulakan dengan adunan warna putih dan kukus 7-8 minit atau sehingga masak
Buat berulang2 hingga habis adunan dan akhir sekali kukus selama 15 minit,balut penutup pengukus dengan kain bersih..sekali lagi Shu tak balut pun..tapi Shu lap penutup pengukus setiap 5 minit..konon rajin la sangat tu..ehehehe
Bila dah siap 15 minit,buka tutup kukusan dan biarkan adunan dalam periuk kukusan 3 minit lagi
Kemudian baru di tutp api dan angkat kuih tu ya..
Sejukkan betul-betul dulu,baru potong..
Selamat mencuba ya kawan-kawan...


Keep Reading»

Kek Coklat Moist Lagi


Assalamualaikum,Selamat Pagi Semua dan Selamat Berhujung Minggu..semalam merupakan Hari yg Istimewa untuk anak teruna Shu yg no2..Mohd Syazwan Fathi..Alhamdullilah dah 11 tahun anak Ibu..Ibu doakan moga Abang menjadi anak yang soleh,baik akhlaknya serta cemerlang dunia dan akhirat..rajin-rajin belajar dan mengaji ya nak ya..Ibu Sayang Abang sangat-sangat..

Bila tiba hari jadi orang tersayang mula lah memikir nak buat kek apa..(macam la pandai sangat no..ehehehe)anak-anak dan suami pulak..tak minat sangat kalau kek yg bercream nie..nie pun siap tanya Abang nak kek apa..Abang suka kek Coklat yang Ibu pernah buat tu..so mudahkan la sikit..dah la Ibu nie masih terkedek-kedek belajar buat kek..buat la Kek Coklat Moist..yang deco birthday boy..anak yang nie memang kreaktif sikit..sempena birtday dia..nahhh..Abang deco la Kek Abang nie..seronok dia..Jom kita resepi kek nie no..

Kek Coklat Moist Kukus
Sumber dari Nor Azua Zainal

Bahan A
1 cawan Minyak masak
1 cawan Susu cair
1 cawan Gula
3/4 Serbuk koko
*masak secara double boil bahan2 dia atas~ketepikan

Bahan B
11/2 cawan Tepung gandum
  1/2 cawan Susu Pekat
1 sudu kecil Soda bikabornat
1 sudu kecil Esen vanila
2 biji telur

Caranya
Masukkan semua bahan B tadi dalam mangkuk,gaul sebati
Kemudian bahan B di campurkan dengan bahan A..gaul rata hingga sebati dengan whisk
Dah sebati boleh la kukus dengan api perlahan selama 45 minit

~Mudahkan.. Selamat Mencuba ya~




Keep Reading»

Talam Roti Paun




~Assalamualaikum..Selamat pagi semua..semoga kita semua sentiasa dalam keberkatan dan lindungan Allah ya..pagi nie Shu nak kongsi resepi Talam Roti Paun yg di ambil dari blog Sinar Kehidupanku..terima kasih ya kongsi resepi..mai kita tengok resepi nya di bawah..

Talam Roti Paun
Lapisan Bawah
Bahannya
13 kepng Roti Putih Gardenia~di carik2
2   biji telur
50 gram Raisin~Shu tak letak pon..
1/2 cawan Gula halus
1/2 s/k Garam
1/4 Vanila essence
150ml Santan pekat
300ml air

Cara~caranya
Satuka semua bahan-bahan dan rendamkan roti selama 30 minit (sehingga lembut)
Masukkan ke dalam loyang 10x10x2"(sapu minyak dulu keliling loyang dan alas plastik)
Kukus selama 25 minit
Apabila masak,angkat dan cakar dengan garfu
Jika terdapat air kat permukaan loyang tu sengetkan sikit loyang,buang air guna sudu atau tisu ye,pastu baru masuk kan lapisan tengah..

Lapisan Tengah
1/2 cawan Tepung gandum
1/2 cawan Gula halus
1/2 s/k Garam
2 Biji telur
100ml Santan pekat
300ml Air
~sedikit pewarna hijau
~sedikit perisa pandan

Cara~cara
Satukan semua bahan2,kacau rata dan tapis ke dalam periuk
Masak hingga naik wap,guna api sederhana je..dan kacau pakai whisk je..masak jangan terlalu pekat atau cair,adunan tu seolah2 mcm susu cair je..Shu guna kaedah double boilt..
Tuang ke atas lapisan bawah dan kukus selama 25 minit.(dah masak,cakar dengan garfu ye)

Lapisan Atas
1/2 cawan Tepung kastard
1/2 cawan Gula halus
1/2 sk garam
1/8 sk Vanila essence
3 biji Telur
100ml Santan pekat
300ml Air
sedikit pewarna kuning/oren(tak letak pun x pe)

Cara~cara
Sama mcm lapisan tengah..Satukan semua bahan2 dan tapiskan
Masak jangan terlalu pekat atau cair,guna api sederhana dan sentiasa kacau supaya tak berketul2
Tuang adunan ke atas lapisan tengah dan kukus selama 25 minit jugak
Sentiasa lap tutup pengukus..Shu pun lap penutup pengukus..kalau nak senang balut ja penutup pngukus ngan kain..
Dah masak,angkat dan sejukkan.Bila sejuk boleh la di potong..

Selamat mencuba ya..








Keep Reading»

Puding Labu Berlapis Cendol

Assalamualaikum...apa khabar kawan-kawan semua hari nie..moga ceria saja hari nie no..ptg tadi terasa nak makan Puding la pulak..teringat pernah cuba resepi yang di ambil dari blog Kak Yah sebelum nie..so hari nie nak repeat la Puding Labu Berlapis Cendol ..tanpa berceloteh panjang mai la kita tgk resepinya..Shu adjust sikit resepi tang agar-agar tu no..pasal Shu guna agar-agar serbuk..maaf na Kak Yah menderhaka sat kat resepi..TQ jugak no share resepi nya..ehehe..

Bahan2~
Lapisan Bawah

10 gram Agar2 Serbuk
31/2 Mug air
3/4 Mug gula
1/2 Biji Labu~di rebus
1/2 Tin Susu Cair
1 sudu besar tepung kastard
2 biji Telur

Caranya
Labu di blender bersama susu cair,telur,tepung kastard dan sedikit garam sehingga hancur
Masak agar2 tadi hingga hancur..kemudian masukan gula
Lepas tu bila dah hancur bolehlah di masukkan bahan yg di blender tadi
Masak sehingga mendidih..Shu basahkan acuan dengan air supaya senang nak keluarkan agar2 nanti.
sejukkan ke dalam loyang atau bekas (ikut suka la nak mcm mana no)biar adunan beku sikit..

Lapisan Atas

10 gram Agar Serbuk
31/2 Mug Air
1/2 Tin Susu Cair
1/2 Mug Gula
Sebungkus Cendol
Sedikit Garam

Caranya
Masak agar2 hingga hancur dan masukkan gula
Masukkan Cendol (yang telah di bunag airnya dan di toskan)
Kacau perlahan-lahan
Masukkan susu cair dan sedikit garam
Masak hingga mendidih
Boleh lah di angkat dan msukkan ke dalam lapisan labu tadi perlahan-lahan no..Biarkan beku..
Dah sejuk dan beku boleh la di potong..Selamat Mencuba...








Keep Reading»

SeriMuka Hijau

Assalamualaikum..hai semua..lama betul tak up date blog Shu yang tak seberapa nie..maklumlah sibuk dengan anak2 yg bersekolah..dengan keje2 rumah..nak tolong suami niaga lagi depan rumah..sampai tak nyempat nak up date blog dah..ehehe..hari nie Shu nak kongsikan resepi yg di ambil dari blog kak Chahaya Shiela..kuih Serimuka salah satu kuih kegemaran Shu..biaq berseri2 muka bila makan no..miahahaha..okey lah..mari kita tengok bahan2 nya kat bawah nie ye..TQ jugak utk Kak Shiela yg kongsi resepi nie ye..

SeriMuka Hijau
Bahan2nya:
Lapisan Atas:
200ml Santan Kotak(Shu pakai santan kotak KARA)
4 biji telur
1 cawan Gula Pasir
2 cawan air
3/4 Cawan Tepung Gandum
1 sudu besar Tepung Jagung  
10 helai Daun Pandan
secubit Garam
sedikit Pewarna hijau
sebatang Kulit Kayu Manis(kalau suka no)

Lapisan Bawah:
3 cawan Beras Pulut Susu(Shu pakai beras pulut biasa je)
1 cawan Air
200ml Santan Kotak
Garam secukup rasa(lebih kurang dua sudu kecil..)

Cara Bahagian Bawah:
Tosakan beras pulut yang di rendam tadi,Shu rendam dalam sejam lebih..kalau pulut susu bak kata kak Shiela tak payah lama2 cukup sejam je,lepas tu masukkan dalam loyang dan ratakan.Masukkan santan,air dan garam lepas tu kacau dan kemudia masukkan ke dalam pulut tadi.Kukus lebih kurang 15-20 minit atau sehingga pulut masak dan kembang betul.Lepas tu dia nagkat keluar dari kukusan,tekan2 dan mamptakan pulut.Ketepikan dulu no..

Cara Bahagian Atas:
Blend daun pandan bersama 2 cawan air dan kulit kayu manis (jika suka),Shu pakai perisa pandan je..tapi kalu guna daun pandan lagi sedap..ehehe..satukan santan,gula,telur,garam,air daun pandan dan pewarna hijau kacau sehingga sebati.Kemudian masukkan tepung gandum dan tepung jagung kacau sehingga sebati..lepas tu masak sekejap secara double boilt hingga agak pekat ye.Lepas tu baru tuang atas pulut yg di mampatkan tadi..kalau berketul2 blh tapis ye..Kukus dalam 30 minit.Api kukusan jangan kuat sangat takut air kukusan tu jatuh kat atas permukaan kuih tu dah tak lawa kuih kita kan..kalau boleh balut kan dengan kain atau tuala bersih penutup kukus tu ye..Shu lap je..terlebih rajin la katakan..ehehe..Bila dah masak jangan terus tutupkan apinya,biar dikukus sekejap dengan penutupnya  terbuka lebih kurang 10 minit untuk mengeringkan air yang ada di permukaan kuih kita tu.Sejukan dulu betul2 baru di potong no..baru cantik kuih kita..Selamat Mencubaaa...

Keep Reading»
[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com


[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.