Faktor Penting Tentang Medical Card

Assalamualaikum, hai semua. Kali nie Kak Sue nak kongsi dengan korang Faktor Penting Tentang Medical Card  pula dengan korang. Sekarang nie...

Assalamualaikum, hai semua. Kali nie Kak Sue nak kongsi dengan korang Faktor Penting Tentang Medical Card pula dengan korang. Sekarang nie boleh dikatakan kebanyakan dari kita dah ada kesedaran tentang pentingnya kesihatan dan penjagaan pada keluarga kita jika terjadi apa-apa. Antaranya kita ambil langkah berjaga-jaga dengan mengambil medical card nie lah. Rasanya boleh dikatakan kebanyakan dari kita dah ada semua nie bagi melindungi diri dan keluarga..

Faktor Penting Tentang Medical Card
Faktor Penting Tentang Medical Card

Faktor Penting Tentang Medical Card

Sebelum Kak Sue kongsikan 4 faktor penting tentang Medical Card nie biasanya kita akan ditanya, "Puan ada medical card tak?". Nie selalunya pertanyaan wajib di tanya kan kalau kita ke hospital swasta! Medical Card! Mesti ada antara korang masih belum paham atau jelas apa tu medical card kan. Jom baca lagi jom..

Medical Card adalah kad kemasukkan ke hospital (Swasta). Biasanya medical card nie boleh didapati dengan membeli di operator insurans atau pun majikan yang memang menyediakan kebajikan staff untuk hospital. Kalau kita ada medical card, pihak hospital akan bertanyakan medical card tersebut dari mana. Samada AIA, Great Eastern, Prudential, Zurich, PM Care, Takaful Ikhlas, Hong Leong, Ambank atau lain-lain.

Bercakap tentang medical card nie, mungkin ada yang tau atau ada juga yang tak tau apa sebenarnya faktor penting tentang MEDICAL CARD nie..

Kalau kita ada medical card yang ditanggung oleh syarikat kita bekerja, mungkin kita akan berasa lebih selesa dengan benefits yang dah ada. Bagi yang tak ada bemefits medical card dari tempat bekerja tu, korang perlu ambil beberapa pengetahuan tentang medical card nie sebelum korang membelinya.

4 FAKTOR PENTING TENTANG MEDICAL CARD nie ialah jenisnya, harga, kena bayar deposit aatau tak dan macam mana nak beli medical card nie..

Setiap syarikat insurance yang mengeluarkan medical card nie mempunyai kelebihan mereka tersendiri. Apa yang Kak Sue nak kongsikan si entri hari nie adalah dari operator AIA.

1. Jenis Medical Card
Faktor Penting Tentang Medical Card

Medical AIA nie, terbahagi kepada tiga. Iaitu medical card individual, medical card keluarga dan medical card pakej (simpanan, perlindungan dan medical). Kak Sue macam berkenan medical card pakej tu, harap ada rezeki kami sekeluarga nak ambil nanti..

Medical Card Individual AIA
Medical Card Indivudual AIA nie ialah kad insurance untuk kemasukan hospital sahaja. Cover untuk individual atau orang perseorangan.

Medical Card Keluarga AIA
Medical Card Keluarga AIA nie sama macam kat atas nie. Ia bertujuan untuk kemasukkan hospital sahaja.

Medical Card Keluarga AIA nie pula akan cover untuk sekeluarga seperti :

1. Diri sendiri + suami / isteri

2. Diri sendiri + anak

3. Diri sendiri + suami / isteri + anak

Di mana anak akan di cover sehingga maksimum 4 orang dan bawah 18 tahun sahaja. Had limit tak berkongsi, setiap seorang akan miliki 1 kad medical AIA.

Medical Card Pakej
Medical card pakej nie adalah untuk induvidual. Di mana ianya pakej bersama simpanan, perlindungan dan juga medical.

Korang boleh juga tambah untuk perlindungan Haji dan umrah serta banyak lagi.

2. Harga Medical Card
Faktor Penting Tentang Medical Card
Harga medical card AIA untuk ketiga-tiga jenis di atas adalah berlainan. Masing-masing mempunyai kelebihan tersendiri.

Medical Card Individual AIA
Harganya agak murah, serendah RM70 sebulan sahaja. Seperti biasa, harga insurance nie mengikut umur. Lagi tua kita, lagi mahal harganya tau. Dan, kalau dah ada sakit kritikal, kita tak boleh beli insurance. Ini perkara normal ya! Rasanya kebanyakan dari kita dah tau dah bab yang nie kan..

Berbalik pada kes medical card individu nie, haarga setiap tahun atau beberapa tahun tak fixed (tetap) okay. Harga akan berubah mengikut keadaan. Tapi, kalau kita tak ada bajet yang tinggi, tak salah mencuba dengan harga yang rendah nie..

Medical Card Keluarga AIA
Harga Medical keluarga AIA nie sama mac di atas. Murah tapi tak tetap sepanjang tahun (boleh contact personal kalau nak tau details).

Harga Medical Card Kelurga AIA nie serendah :

1. Diri sendiri + suami / isteri RM130

2. Diri sendiri + anak RM110

3. Diri sendiri + suami / isteri + anak RM299.89

Ianya memang murah, kalau untuk oertama kali nak memiliki kad medical keluaarga. Korang boleh lah cuba yang murah nie okay..

Medical Card Pakej
Untuk pakej medical card nie harganya serendah RM150 seorang untuk sebulan. Agak mahal sikit tapi kan..

• Harga takan naik setiap tahun

• Ada pampasan kematian, hilang upaya kekal, kemalangan, kematian kemalangan dan mengidap sakit kritikal

• Asa simpanan dan bonus

• Boleh keluarkan duit simpanan dan bonus

• Polisi Matang, akan dapat duit simpanan.

Tips jimat, bayarlah secara tahunan, berbanding bayaran tahunan

3. Deposit Masuk Hospital
Faktor Penting Tentang Medical Card
Ramai yang tak percaya tentang AIA PLATINUM HOSPITAL yang tak memerlukan deposit jika admitted.

Ya! Tak tipu! Memang betul, pemegang Medical Card AIA tak perly bayar deposit jika ke hospital PLATINUM LIST nie tau..

Korang boleh semak di LOCATE US..

Faktor Penting Tentang Medical Card
4. Beli Medical Card
Tips lain untuk beli medical card nie adalah :

1. Beli masa sihat, sebab bila dah sakit nanti susah atau kemungkinan besar tak boleh mohon.

2. Walaupun kalau ada medical card dekat tempat kerja kita, ianya bukan untuk. selamanya. Nanti, bila kita dah tak berkhidmat disitu atau perkhidmatan kita tak diperlukan lagi, mungkin umur kita dah banyak, harga insurans pada masa tu mungkin boleh mencecah ke RM300 atau RM400 sebulan.

3. Beli dengan agen yang dipercayai. Yang benar-benar agen dari syarikat insurance tersebut.

Nie ada Kak Sue nak kenalkan pada korang seorang agen AIA, Linda.

Nak info, tekan ja link nie ya Linda Medical Card

Faktor Penting Tentang Medical Card

FULL TIME AIA LIFE PLANNER / CONSULTANT

❤ Tak perlu deposit hospital

❤ AIA Kad Medical Mampu Milik

SERENDAH :

1. Individu - RM70

2. Suami + Isteri - RM130

3. Suami atau Isteri + 4 Anak - RM250

4. Suami + Isteri + 4 Anak - RM340

(Anak yang berumur di bawah 18 tahun sahaja)

ATAU

Ada budget lebih? Boleh upgrade ke Pelan 3 in 1

❤ Pelan Simpanan + Kad Medical + Faedah Kematian.

❤ Bermula dari RM150 sebulan.

*Premium Tertakluk Keoasa UMUR, PEKERJAAN DAN STATUS MEROKOK

13 FAEDAH Kad Medical AIA

• PERLINDUNGAN Sehingga Umur 100 TAHUN

• Perlindungan Kad Medical bermula dari RM100K sehingga RM1.5 JUTA setahun polisi.

• Rawatan Dialisis Buah Pinggang (Pesakit Luar)

• Rawatan Kanser (Pesakit Luar

• Rawatan Denggi (Pesakit Luar)

• Transplan Organ / Sumsum Tulang.

• Rawatan Susulan Fisioterapi dan Akupunktur

• Rawatan Kejururawatan Di Rumah.

• Rawatan Pesakit Luar (Kemalangan)

• Faedah Penjaga Harian.

• Rawatan Gigi Pesakit Luar (Kemalangan)

• Ealaun Tunai Harian di Hospital Kerajaan.

• Pemindahan dan Penghantaran Pulang Perubatan Kecemasan (dari Ovetsea ke Malaysia) USD 1 MILLION. 

Keistimewaan Kad Medical AIA

❌ TAK PERLU BAYAR Deposit (AIA Platinium Panel) SWIPE kad ja.

❌ TIADA kos Insurans ( Bil 100% dibayar AIA)

❌ TANPA Had Seumur Hidup. (Amaun Perlindungan diperbaharui setiap tahun)

❌ Tak Payah BERSESAK dan "Q LAMA" di Hospital Awam.

❌ Tak "BURN DUIT SIMPANAN $" untuk Bayar Bil Hospital. IF NO Medical Card KENA BAYAR PAKAI DUIT SENDIRI.

⭕ Carian Hospital Panel Melalui Aplikasi AIA Locator

⭕ Lebih 90+ hospital panel di Malaysia. Hospital bertaraf 5 BINTANG.

Untuk maklumat lanjut korang boleh hubungi :

FULL TIME
AIA PLANNER / CONSULTANT

You Might Also Like

11 ulasan

  1. Salam kenal sis..
    byk kemudahan yg diperolehi dgn med card ni kan

    ReplyDelete
  2. Waalaikumslam kak, terima kasih kak . Love u !

    ReplyDelete
  3. Medical card ni banyak kebaikannya kan.. Zaza blm ada lagi.. Insyaallah kalau ada rezeki blh apply

    ReplyDelete
  4. Memang penting sangat medical card ni.. Kita tak tau kita sakit bila

    ReplyDelete
  5. Sangat penting bg setiap seisi rumah ada medical card ni. Incase jd apa2 ke kan..

    ReplyDelete
  6. Orang kata kelebihan pada medical card ni kalau yang vuat bayaran tinggi setiap bulan. Means yang rm200 dan ke atas macam tu. Kita takde medical card. Just insurans je. Anak pertama kita ada. Pakcik dia buatkan. Bayar tiap tiap bulan. Rm150 ke rm200 sebulan.

    ReplyDelete
  7. terima kasih atas perkongsian. dapat jugak maklumat pasal medical card ni :D

    ReplyDelete
  8. TAK NAFIKAN MEMANG PENTING. KOLIN DAH ADA, NANTI NAK DAPATKAN UNTUK SUAMI DAN ANAK-ANAK PULA...TUNGGU EKONOMI STRONG SIKIT

    ReplyDelete
  9. pendapat saya mmg kena ada medical card ni . ye lah lebih selesa dan kita tak tau bila akan gunakannya bila kecemasan

    ReplyDelete
  10. Medical card memang penting, kalau mampu baik buat kan.

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah ada medical card dan ada insurans jugak..penting zaman sekarang semua ni

    ReplyDelete

Terima kasih sudi singgah dan komen ❤

Segala yang terkandung dalam terbitan entri adalah pendapat peribadi penulis. Perubahan butiran atau informasi mungkin berlaku tanpa ada sebarang pemberitahuan. Terima kasih singgah blog Shuhaida Kabdy.