Menu Baru Chinese New Year 2018 di Hotel Grand BlueWave Shah Alam

Assalamualaikum, hai semua! Kali nie Kak Sue nak kongsi dengan korang Menu Baru Chinese New Year 2018 di Hotel Grand BlueWave Shah Alam. Lagi pun tak lama lagi nak Chinese New Year dah kan. Kak Sue sebenarnya agak suka juga dengan makanan Cina nie, ada lah beberapa kali pernah cuba makan di beberapa tempat. Semalam Kak Sue berpeluang mencuba menu baru Chinese New Year 2018 bertempat di Hotel Grand BlueWave Shah Alam pula, memang tak lepas kan peluang lah kan. Rezeki jangan ditolak.. ehehe..

Menu Baru Chinese New Year 2018 di Hotel Grand BlueWave Shah Alam
Menu Baru Chinese New Year 2018 di Hotel Grand BlueWave Shah Alam

Menu Baru Chinese New Year 2018 di Hotel Grand BlueWave Shah Alam

Bila kita sebut aja makanan Cina nie, mesti ada yang tertanya-tanya kan, halal ke makan makanan dan ke restoran Cina? Korang jangan risau tau, di Tung Yuen Chinense Restauran yang terletak di Level 1 Hotel Grand BlueWave Shah Alam nie, adalah halal friendly hotel tau. Semalam pun Kak Sue tengok ada keluarga Melayu yang datang makan kat sini. Jadi korang jangan risau nak datang makan kat sini bersama kawan atau keluarga nanti tau, sijil Halal diiktiraf oleh Jakim.

Menu Baru Chinese New Year 2018 di Hotel Grand BlueWave Shah Alam
Menu Baru Chinese New Year 2018 di Hotel Grand BlueWave Shah Alam
Sambutan Chinese New Year atau Tahun Baru Cina tahun nie jatuh pada 16 Febuari 2018. Biasanya akan ada acara makan besar sehari sebelum sambutan Tahun Baru Cina kan. Pada korang yang berbangsa Cina atau ada keluarga berbangsa Cina dah boleh mula kalau nak buat tempahan makan besar untuk keluarga korang kat sini nanti, tapi sebelum tu meh Kak Sue nak kongsikan set menu yang akan disediakan untuk sambutan itu nanti. Makanan sedap dan harga pun sangat berpatutan, okay jom kita tengok

Menu Baru Chinese New Year 2018 di Hotel Grand BlueWave Shah Alam
Menu Baru Chinese New Year 2018 di Hotel Grand BlueWave Shah Alam
Menu Baru Chinese New Year 2018 di Hotel Grand BlueWave Shah Alam
Menu Baru Chinese New Year 2018 di Hotel Grand BlueWave Shah Alam - Eight Treasure,Dried Oster, Fragrant rice in lotus leaf
Menu Baru Chinese New Year 2018 di Hotel Grand BlueWave Shah Alam
Menu Baru Chinese New Year 2018 di Hotel Grand BlueWave Shah Alam - StirFried Hong Kong Seasonal Vegetable with Whole Garlic
Menu Baru Chinese New Year 2018 di Hotel Grand BlueWave Shah Alam - Shredded Seafood Soup, Golden Mushroom, Dries Scallop
Menu Baru Chinese New Year 2018 di Hotel Grand BlueWave Shah Alam
Menu Baru Chinese New Year 2018 di Hotel Grand BlueWave Shah Alam - Fruits

1. Yee Sang

Salah satu menu wajib ada dalam sambutan Tahun Baru Cina seperti yang kita tahu ialah Yee Sang. Pihak hotel menyediakan Auspicious Yee Sang bermula dengan harga RM43.00 nett. Kak Sue pun pertama kali dapat merasa Yee Sang semalam, memang sedap! Ada pilihan set Yee Sang yang lain juga tau korang, jom kita tengok pilihan yang ada

Menu Baru Chinese New Year 2018 di Hotel Grand BlueWave Shah Alam
Menu Baru Chinese New Year 2018 di Hotel Grand BlueWave Shah Alam - Yee Sang With Salmon
Harga untuk Menu Yee Sang ( Medium dan Large )

Yee Sang with Sliced Abalone and Salmon Fish
RM255.00 nett (M) RM382.00 nett (L)

Yee Sang with Salmon Fish
RM106.00 nett (M) RM 159.00 nett (L)

Yee Sang with Tuna Fish
RM106.00 nett (M)  RM 159.00 nett (L)

Vegetarian Yee Sang
RM43.00 nett (M)  RM64.00 nett (L)

2. Poon Choy Set

Sebelum tu kan Kak Sue nak kongsikan kat sini, Lo Hei Poon Choy nie adalah hidangan tradisi yang mesti ada pada mana-mana hidangan semasa Sambutan Tahun Baru Cina. Kebiasannya masakan nie diletakkan dalam bekas kayu, seramik atau stainless stell. Kebetulan semalam Kak Sue duduk semeja dengan kawan berbangsa Cina jadi beliau kongsikan yang makanan ini, merupankan left over bagi kaum Cina dan dicampurkan sekali sebagai hidangan makan besar. Cuma zaman sekarang telah dimodenkan lah sikit. Hotel Grand BlueWave telah menyediakan tiga set menu Poon Choy termasuk juga Special Take Away Prosperity Pot 'Poon Choy". Haaa.. siap boleh tapau lagi kan! Okay jom kita tengok harga bagi set-set yang lain pula jom..

Menu Baru Chinese New Year 2018 di Hotel Grand BlueWave Shah Alam
Menu Baru Chinese New Year 2018 di Hotel Grand BlueWave Shah Alam - Poon Choy Set
Pilihan Harga Poon Choy Set

Classical Prosperity Treasure Pot Pakage A
RM988.00nett

Duluxe Prosperity Treasure Pot Pakge B
RM1288.00nett

Takeaway Prosperity Pot "Poon Choy"
RM680.00 nett
(inclusive of Stainless Stell Pot)

Pilihan lain yang disediakan

Auspicoius Good Luck Set Menu
RM988.00 nett

Joyful Reunion Set Menu
RM1388.00 nett

Auspicious Good Health Set Menu
RM1888.00 nett

Pre Chinese New Year Celebration Menu
RM2288.00 nett

Hidangan yang kat atas nie adalah hidangan untuk 10 orang makan. Berbaloi sangat dengan pilihan lauk pauk yang ada dalam setiap set tu tau. Set Tahaun Baru Cina nie bermula pada 5 Januari hingga 4 Mac 2018.  Untuk lebih detail macam biasa boleh tengok kat bawah nie ya..

Menu Baru Chinese New Year 2018 di Hotel Grand BlueWave Shah Alam

Hotel Grand BlueWave Shah Alam

Tung Yuen Chinese Restauran
Level 1

Buka
Isnin - Ahad ( 7 hari seminggu )

Waktu
Lunch - 11.30 hingga 2.30pm
Dinner - 6.30pm hingga 10.30pm

No Tel
03-5511 8811 ext 2616 / 2724

Web

Facebook

Instagram





29 comments

  1. Chinese food mmg saya suka sbb food dia healthy dan fresh

    ReplyDelete
  2. SA nng suka chinese food..bestnya kalau dpt makan kat sini

    ReplyDelete
  3. Ana first time rasa chinese cuisine ni kak sue. Sedap rupanya. Yee sang tu masih terbayang2 kesedapan dia.

    ReplyDelete
  4. sedapnya kak sue. bila tah kecik nak dpt invitation ke hotel bluewave. hahaha

    ReplyDelete
  5. shredded Seafood Soup, Golden Mushroom, Dries Scallop...fav ni...sedap hirup

    ReplyDelete
  6. LeYa dah dua kali rasa Yee Sang. Tapi makanan Kak Sue post ni nampak sedap sangat. Boleh lah nanti dating dengan Incik Suami ke sana.. Hehehe...

    ReplyDelete
  7. wahhh menariknya chinese food ni.. nampak sayur dia sedap jer hahahhaha..

    ReplyDelete
  8. PC belum pernah rasa menu asli yang dimasak mengikut resipi chinese kak Sue..kalau yang ala-ala dan di masak oleh tukang masak melayu contoh nasi goreng cina dan lain-lain tu adalah...

    ReplyDelete
  9. Terliur zaza tgk makanan tu kak.. Hehe.. Kalau ada kesempatan boleh la ajak2 kawan singgah..

    ReplyDelete
  10. Ya Allah sedapnya menu dia - Rawlins memang suka gila juadah Chinese nie. Please ajak Rawlins untuk next review. Lazatnya!!

    ReplyDelete
  11. Lapar rasanya tengok makanan-makanan ni. Semua nampak sedap. Tak pernah try lagi yee sang.

    ReplyDelete
  12. Menu nampak pelbagai dan hidangannya pun menarik

    ReplyDelete
  13. Oh sempena chinese new year pun dorang ada buat menu baru ye. Bestnya , paling suka chinese cuisine.

    ReplyDelete
  14. Nampak lazat semuanya kak.. yg penting halal

    ReplyDelete
  15. Bestnya dapat makan Yee Sang dapat gaul lak tu kita rindu lama tak makan tahun ni tak dapat lagi peluang. Nampak semua makanan kat sini semua sedap-sedap.

    ReplyDelete
  16. Best dapat mencuba menu yg di luar kebiasaan kita. Chinese cuisine mmg sedap dan mempunyai rasa yg unik. Boleh lah ajak family dtg ke sini. Yg penting halal dan tiada ragu2

    ReplyDelete
  17. Menariknya menu yang dihidangkan. Sedap betui la tengok. Boleh suggest kepada chinese friends ika.

    ReplyDelete
  18. wow cepatnya~~ so fast cny menu pun sudah keluar! at least more than 1 month to go lagi! penang punya next week baru start ada.

    ReplyDelete
  19. Makanan Chinese memang sedap sedap kan kak. Memang taste saya tau

    ReplyDelete
  20. Hotel ni cantik kak su. Ani pernah pergi masa tu adik ipar menginap sementara utk terbang ke Lubnan utk berkhidmat kat sana. Chines menu ni ani suka shark sup dia atau seafood sup pun ok. Semangkuk pun tk cukup tp yee sang tu belum pernah rasa.

    ReplyDelete
  21. Amboih.. menu dah keluar in advance yea.. belum tahun baru cina dah promote menu untuk hari besar tu kan.. apa-apa pun TB memnag suka masakan cina yang banyak rebus2.. terutama sayur tu.. alahai.. gigil tengok.. heee

    ReplyDelete
  22. Yeayyy CNY dah nak kembali lagi...leh lah makan Yee Sang..hehehe. Bolehlah nanti cuba pulak kat hotel ni...selalu gi restoran aje

    ReplyDelete
  23. swdap-sedapnya...tengok menu ditawarkan

    ReplyDelete
  24. yummy the food looks really appetizing for CNY, I can't wait for CNY already, one month to go!

    ReplyDelete
  25. Sudah ada bahang CNY nampaknya ya.

    Apapun perkongsian yang menarik mengenai pilihan makanan bagi meraikan CNY.

    ReplyDelete
  26. Sedapnya shark fin soup tu...
    Nyummmmy2..
    Fav kita tu..
    Sekrang ni da ada version yg vegeterian so kurang la rsa guilty dekat shark doo doo

    ReplyDelete
  27. A classic decoration. And the Chinese New Year food looks so tempting.

    ReplyDelete
  28. entah kenapa sayur tu paling mengamit hati kak

    ReplyDelete
  29. As the proprietor of a little eatery, you will have a constrained spending which will limit the quantity of representatives you will have the capacity to enlist.sunfare meal delivery

    ReplyDelete

Terima kasih sudi singgah dan komen.. datang lagi ya ❤

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com


[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.