Projek Taman Mini Kami

Assalamualaikum, hai semua. Kali nie Kak Sue nak kongsi Projek Taman Mini lagi dengan korang. Sebenarnya asyik terhenti ja Projek Taman Mini Kami nie, sebelum nie baru nak naik semangat dah masuk bulan Ramadhan pula. Biasa lah kalau bulan Ramadhan Kak Sue memang sibuk dengan urusan lain memang tak sempat nak deko-deko dah lah,  setakat jirus pokok-pokok dan baja aja lah sesekali..

Projek Taman Mini Kami
Projek Taman Mini Kami

Projek Taman Mini Kami

Baru-baru nie bila dah habis cuti raya dan balik dari kampung, Kak Sue tengok ada beberapa pokok bunga macam nak mati, kering dah semua daun. Sedih betul.. nasib Abang Man rajin siram dan ubah pokok tu terlindung sikit bagi redup. Nie dah mula naik daun balik dan dah mula menghijau. Tu yang Kak Sue terus nak sambung Projek Taman Mini Kami nie, nak deko dan susun balik semua..

Sebenarnya Kak Sue plan nak buat tempat lepak kat luar rumah Kak Sue dan tepinya tu buat macam Taman Mini. Sambil lepak bersembang atau minum boleh hirup udara segar dan semulajadi kan. Idea nie Kak Sue tengok dari Ikea sebenarnya. Lepas tu ada beberapa pokok Kak Sue plan nak letak juga dalam rumah. Dalam rumah pun haruslah nak udara segar juga kan. Jadi Kak Sue dah pilih pokok mana dan dah tanam dalam pasu yang khas untuk dalam rumah..

Projek Taman Mini Kami
Projek Taman Mini Kami - Idea dari Ikea

Terima kasih juga Kak Sue nak ucapkan pada kawan blogger Kak Sue yang satu nie baik sangat, Ana Jingga yang hadiah pokok bunga untuk Kak Sue hari tu. Memula Kak Sue yang telefon Ana nak mintak benih pokok Lidah Mertua, sekali bila pergi rumah Ana dah macam-macam pokok pula Ana bagi, siap hadiahkan lagi satu pokok nie siap pasu sekali lagi. Allahu.. semoga Ana sekeluarga sentiasa dimurahkan rezeki ya.. aamiin ya rabb..

Nanti kalau dah betul-betul siap Taman Mini Kami nie Kak Sue akan  kongsi dengan korang ya. Asyik lah tertangguh dari mula duduk rumah baru nie sampai lah dah berapa bulan dah nie masih tak siap-siap lagi. Kadang nak dah nak mula menanam tak ada pasu pula, bila ada pasu tak cukup tanah pula. Nie InsyaAllah, Kak Sue ingat nak siapkan juga Taman Mini Kami siap dengan tempat lepak sekali.. tunggu tau.. papai!

Korang juga boleh baca sini Cerita Taman Mini Kami Lagi

Keep Reading»

A'Bloom Koleksi Terbaru Dari Althea

Assalamualaikum, hai semua. Teruja dan seronok betul Kak Sue bila dapat kejutan dari A'Bloom Koleksi Terbaru Dari Althea Korea sebelum raya hari tu. Tambah teruja lagi produk dan kotak A'Bloom koleksi terbaru dari Althea nie menarik dan comel sangat. Siap ikut tema Hari Raya lagi tau, suka sangat..

A'Bloom Koleksi Terbaru Dari Althea
A'Bloom Koleksi Terbaru Dari Althea

A'Bloom Koleksi Terbaru Dari Althea

Masa memula dapat kotak A'Bloom koleksi terbaru dari Althea nie kan dah tak sabar nak tengok apa yang ada kat dalam. Tambah lagi dengan kotak tema Hari Raya tertanya apa produk yang boleh Kak Sue guna untuk sambutan Raya nanti. Maklum lah Raya kan, haruslah nak cantik dan berseri. Sebenarnya Kakak anak dara Kak Sue yang paling teruja. Tak sabar-sabar nak buka nak tengok apa ada kat dalam kotak tu..

A'Bloom Koleksi Terbaru Dari Althea
A'Bloom Koleksi Terbaru Dari Althea
Bila dah tengok apa ada dalam kotak tu kemahin seronok lah kami anak beranak sebab memang kami teringin nak produk yang ada dalam set A'Bloom nie. Dah lah comel pula tu bila tengok pilihan mask dengan buah-buahan, merigue puff yang rasa macam nak makan tu dan BHA Blackhead Blaster yang memang kami perlukan sangat. Memang cukup complete dah untuk cantik masa Raya..

Kakak kalau bab cantik-cantik nie memang suka dan minat. Jadi Kakak memang tau lah sikit macam mana nak guna semua barang tu. Sekarang nie Kak Sue nie kongsi dengan korang macam mana nak guna semua barang nie ya.. jommm..

A'Bloom Koleksi Terbaru Dari Althea
A'Bloom Koleksi Terbaru Dari Althea

A'Bloom Merigue Puff - Giant (RM8/pc) dan Baby (RM11/pcs)

Dalam beberapa pilihan yang ada dalam kotak A'Bloom Alhtea nie Kak Sue dan Kakak paling suka dan tertarik sangat dengan merigue puff nie, comel gila kut. Ada dua pilhan size giant dan baby puff. Yang Giant Merigue Puff nie korang boleh guna untuk ratakan foundation dan concelar. Yang Baby Merigue Puff pula korang boleh guna kat kawasan mata, hidung dan kawasan yang susah nak guna bila korang gunakan giant puff atau span.

A'Bloom Koleksi Terbaru Dari Althea
A'Bloom Koleksi Terbaru Dari Althea

Korang juga boleh gunakan merigue puff nie secara kering atau dibasahkan. Dan kalau korang rendam dalam air boleh membesar 1.5 kali ganda tau. A'Bloom Althea Merigue Puff nie bukan diperbuat dari span biasa, tapi dari material high density latex free foam tau. Sebab tu lembut, kenyal dan tak mudah koyak. Best sangat kan..

A'Bloom Koleksi Terbaru Dari Althea
A'Bloom Koleksi Terbaru Dari Althea

A'Bloom Fruits Mask (RM2/1pcs)
Kalau korang jenis yang suka face mask yang dibuat dari estrak dan berbau buah-buahan, korang harus cuba A'Bloom Fruits Mask nie tau. Selain bau wangi, face mask nie sesuai untuk semua jenis kulit. Kebaikan lain yang ada pada face mask nie mempunyai kesan penyejukkan dan penyerapan dengan baik ke dalam kulit untuk kekal lembap sehingga keesokkannya. Yang lebih menariknya, siri whitening face mask nie boleh beri kesan kecerahan dengan cepat tau. Haa.. best sangat kan..

Untuk koleksi A'Bloom Athea Fruits Mask kali nie ada empat jenis pilhan buah-buahan yang menarik dan seronok untuk korang cuba..

A'Bloom Koleksi Terbaru Dari Althea
A'Bloom Koleksi Terbaru Dari Althea

Watermelon Moist Mask
Mengandungi estrak tembikai dan ditambah dengan lavender untuk penghidratan dan memberikan kelembapan pada kulit. Estrak lavender juga membantu menenangkan kulit sensetif. Juga mengandungi asid amonoik semulajadi (Citrulin & Betain) yang membentuk membran pelembap pada kulit, menjadikan kulit kekal lembap dan lembut

Peach Ac Control Mask
Mengandungi estrak pokok teh yang membantu membersih dan mengawal masalah liang roma di muka. Kaya dengan kelembapan dan vitamin A retinol yang membantu mengawal minyak dan air pada kulit. Selain tu retinol juga membantu normalkan kitaran kulit dan singkirkan sel kulit mati untuk kulit lebih licin dan terhidrat

Avacado Nourishing Mask
Mengandungi estrak avacado dan ekstrak bunga matahari yang kaya dengan Antocyanin antioksidan yang mencegah penuaan. Selain dari tu antioksidan yang kuat dengan tocopherol vitamin E menjadikan kulit cerah berseri dan anjal.

Lemon Lime Whitening Mask
Mengandungi estrak teh hijau yang kaya dengan vitamin C untuk bantu mengawal pengeluaran melanin. Menjadikan kulit lebih cerah dan kaya dengan vitamin C untuk membaiki dan melindungi kulit dari sinar UV

A'Bloom Koleksi Terbaru Dari Althea
A'Bloom Koleksi Terbaru Dari Althea

Cara guna Mask A'Bloom Althea

1. Basuh muka korang bersih-bersih dulu lepas pakai toner

2. Buka pek dan pakai mask di muka selama 10 hingga 20 minit

3. Tanggalkan mask dan sapu lebihan esen pada kulit muka sehingga meresap sepenuhnya

Kak Sue suka sangat dengan mask A'Bloom Althea nie rasa kulit segar dan lembut ja lepas pakai. Pula tu face mask nie dibuat dari ekstrak buah-buhan kan memang sedap bau dia. Nak pakai pun senang dan kalau dah pakai lama pun masih terasa kulit kita lembab. Harus kena top up stok lagi nie.. hehehe..

A'Bloom Koleksi Terbaru Dari Althea
A'Bloom Koleksi Terbaru Dari Althea

A'Bloom BHA Blackhead Blaster (RM16)
Bagi korang yang masih tercari-cari macam mana nak hilangkan blackhead, whiteheat atau kulit mati korang boleh cuba BHA Blackhead Blaster nie. Yang lagi menariknya bentuk stick macam lipstik tu kan, korang pusing ja dan terus boleh pakai. Dengan size kecil korang boleh ja letak dalam hand bag dan bawak ke mana-mana aja. Senang sangat kan..

A'Bloom Koleksi Terbaru Dari Althea
A'Bloom Koleksi Terbaru Dari Althea

BHA Blackhead Blastet nie mengandungi bahan semulajadi seperti arang, apricot seeds, tea tree leaf oil dan BHA semulajadi. BHA Blackhead Blaster juga membantu dengan lembut bersihkan pori muka sehingga hingga ke akar. Boleh digunkan setiap hari sebab bersifat lembut dan tak cederakan kulit.

A'Bloom Koleksi Terbaru Dari Althea
A'Bloom Koleksi Terbaru Dari Althea

Cara Guna A'Bloom BHA Blackhead Blaster

Korang hanya perlu basahkan muka dengan air suam. Kemudian keringkan muka dengan tuala dan barulah sapukan stick nie seluruh muka dan hidung. Korang boleh juga urut muka untuk beberapa saat lepas tu boleh lah bilas sampai bersih. Rasa kulit muka kita bersih dan segar..

Okay lah tu aja Kak Sue nak kongsi dengan korang pasal brand kesayangan Kak Sue nie. Kalau korang berminat juga nak set A'Bloom Althea macam.Kak Sue nie macam biasa Kak Sue kongsikan detail kat bawah nie okay..

Althea Korea

Website - my althea.kr

Facebook - AltheaMalaysia

Instagram - @AltheaKorea














Keep Reading»

Hari Raya Tanpa Mak

Assalamualaikum, hai semua. Tahun nie tahun pertama kami adik beradik sambut Hari Raya Tanpa Mak. Memang macam-macam perasaan akan datang bercampur baur. Kebetulan tahun nie giliran raya sebelah keluarga Abang Man, terpaksa Kak Sue timggalkan adik beradik sambut hari Raya tanpa Mak dan tanpa Kak Sue sekeluarga. Rasa sebak, hiba, pilu hati Kak Sue nie..

Hari Raya Tanpa Mak
Hari Raya Tanpa Mak

Hari Raya Tanpa Mak

Hari Raya tanpa Mak untuk pertama kali nie memang tak dapat nak gambar perasaan kita dengan kata-kata. Walaupun ada senyuman tapi dihati rasa sedih tetap ada. Tambah bila tiba malam Raya dengar takbir Raya, Allahu.. hiba hati nie Allah saja yang tau. Tapi terpaksa lah berlagak macam tak ada apa walaupun dah bergenang airmata masa tu. Selalunya petang atau malam Raya Mak lah paling sibuk sediakan Ketupat Palas, Sambal Daging dan Rendang Ayam.. terbayang-bayang Mak tengah masak kat dapur..

Hari Raya Tanpa Mak
Hari Raya Tanpa Mak - Bergambar kenangan
Hari Raya Tanpa Mak
Hari Raya Tanpa Mak - Gambar Raya Pertama
Raya pertama dan kedua tahun nie Kak Sue beraya di kampung Abang Man dulu. Raya kedua tu petang baru dapat balik sebab ramai tetamu yang datang tak sampai hati pula nak tinggal Mak dan Kakak Jam melayan tetamu tak putus-putus. Biasanya rumah Mak mertua Kak Sue memang meriah dengan tetamu. Kadang dari pagi sampai malam pun masih ada tetamu datang, jauh dan dekat. Walaupun letih tapi seronok dengan suasana raya tu tau, terasa kemeriahannya..

Hari Raya Tanpa Mak
Hari Raya Tanpa Mak - Bergambar Kenangan dengan mertua
Hari Raya Tanpa Mak
Hari Raya Tanpa Mak - Bergambar Raya Keluarga Haji Nasir
Raya ketiga sampai keenam Kak Sue beraya kat Batu Kurau. Raya kami tak meriah sangat tahun nie tapi masih kekalkan tradisi ziarah saudara mara terdekat. Kebanyakan masa kami semua lepak-lepak kat rumah dan masak memasak ja ramai-ramai. Masing-masing pujuk hati kan. Lepas tu kami plan nak ambik gambar keluarga untuk kenangan, tapi tak menjadi lah pulak sebab macam-macam perkara yang jadi luar kawalan kami semua. Jadi yang mana ada aja lah ambik gambar untuk tahun nie..

Hari Raya Tanpa Mak
Hari Raya Tanpa Mak - Gambar Bersama Ateh Family
Hari Raya Tanpa Mak
Hari Raya Tanpa Mak - Bergambar dengan Ateh Family
Raya ke empat tu Abang Man dah plan bulan puasa nak buat bbq, kata Abang nak buat meriah dan nak semua adik beradik berkumpul.. cuma Alang dan family aja tak datang kali nie. Baru meriah sikit sebab ada sepupu, sedara dan kawan-kawan yang datang. Boleh lah sembang-sembang kan, buat hilang sunyi. Jangan tak tau walau ada ramai kat rumah tu rasa sunyi yang satu nie tetap ada sebab Mak kita dah tak ada. Rasa kosong dan sunyi yang satu  nie takan pernah hilang. Yang pernah merasa sahaja akan faham perasaan yang satu nie..

Hari Raya Tanpa Mak
Hari Raya Tanpa Mak - Malam BBQ Abang Lan dan Abang Man
Hari Raya Tanpa Mak
Hari Raya Tanpa Mak - Malam BBQ
Apapun semoga hari Raya tahun depan lebih baik, dapat tabahkan lagihati keluarga Kak Sue semua dan lebih redha seikhlasnya. Hilang Mak nie memang perit sangat hati kita tak tergambar dengan kata-kata. Umur panjang dan ada rezeki tahun depan giliran beraya rumah Mak Kak Sue pula. Ada juga lah kami buat plan dan sembang kosong apa nak buat tahun depan. Harap semuanya berlajalan lancar lah kan. Akhir kata Kak Sue mohon doakan untuk Mak Kak Sue semoga diampunkan semua dosa dan ditempatkan bersama orang yang diredhai Allah.. aamiin ya rabb.. Terima kasih semua.. papai!

Hari Raya Tanpa Mak
Hari Raya Tanpa Mak



Keep Reading»

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2019

Assalamualaikum, hai semua. Rasanya belum terlambat Kak Sue nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri pada korang semua.. maaf zahir dan batin ya. Tahun nie sambutan Raya Kak Sue memang hambar aja rasa.. raya pertama kali tanpa Mak. Raya pun rasa macam tak raya ja, cuma Kak Sue tetap kuatkan hati demi keluarga dan adik beradik Kak Sue. Memang lain sangat Hari Raya Aidilfitri tahun nie..

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2019
Selamat Hari Raya Aidilfitri - Dari kami sekeluarga

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Tahun nie giliran beraya kampung Abang Man tapi macam biasa lah balik Batu Kurau dulu berbuka dua hari dengan adik beradik Kak Sue. Macam tu lah rutin kami sekeluarga setiap tahun, dua belah keluarga dapat merasa berbuka dengan keluarga kecil Kak Sue. Walaupun setiap tahun giliran beraya bertukar, tapi rutin berbuka puasa dengan keluarga tu memang kami akan penuhi..

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2019
Selamat Hari Raya Aidilfitri 2019
Selamat Hari Raya Aidilfitri 2019
Selamat Hari Raya Aidilfitri - dari kami
Selamat Hari Raya Aidilfitri 2019
Selamat Hari Raya Aidilfitri - Buah Hati Ibu

Memula Kak Sue rasa tak sanggup nak tinggalkan adik beradik beraya tanpa Kak Sue sekeluarga, tapi bila adik-adik bagi kata semangat Kak Sue akur dengan giliran macam biasa. Ya lah pertama kali Mak tak ada kan, memang pilu dan sebak ja nak tinggalkan adik beradik hadap malam dan pagi raya. Ditambahkan lagi tahun nie pun macam tahun lepas Kak Sue tak berapa sihat rasa lebih selesa kalau dapat beraya dengan adik beradik Kak Sue..

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2019
Selamat Hari Raya Aidilfitri - Kesayangan Ibu
Selamat Hari Raya Aidilfitri 2019
Selamat Hari Raya Aidilfitri -  Ibu, Abang dan Adik
Selamat Hari Raya Aidilfitri 2019
Selamat Hari Raya Aidilfitri - Ibu dan Kakak
Pagi Raya macam biasa lah berkumpul dan bersalaman macam biasa. Cuma tahun nie sebak dan pilu hati nie Allah saja yang tau. Masa nak bersalaman dengan mertua Kak Sue, terus sebak teringat Mak sendiri sampai tak terkeluar kata-kata. Sama juga masa bersalaman dengan Abang Man dan anak-anak.. memang sebak lain macam. Dah selesai aktiviti bersalaman kami terus sambung aktiviti bergambar sebagai kenang kenagan..

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2019
Selamat Hari Raya Aidilfitri - Kami dan Mbah
Selamat Hari Raya Aidilfitri 2019
Selamat Hari Raya Aidilfitri - Keluarga Haji Nasir
Selamat Hari Raya Aidilfitri 2019
Selamat Hari Raya Aidilfitri - Free Style
Biasanya kat rumah mertua Kak Sue memang tak henti-henti orang datang. Memang kat dapur ja lah bantu Kak Jam apa yang patut. Walaupun letih tapi seronok bila sama-sama dan saling tolong menolong.. meriah jadinya. Semoga ada rezeki dan umur panjang kita bertemu lagi raya tahun depan. Apapun Al Fatihah untuk bidadariku Mak Tersayang..  Selamat Hari Raya semua.. papai!





Keep Reading»