Petua Lama Bila Bayi Demam Kuning

March 18, 2016

Assalamualaikum semua.Salam jumaat,hari nie Kak Sue nak kongsi petua lama bila bayi demam kuning.Sekarang nie banyak betul kes bayi demam kuning dan ibu bapa tak tau macam mana cara nak kurangkan kuning selain dari nasihat doktor.Petua nie Kak Sue dapat dari Mak mertua Kak Sue.Penyusuan ibu berterusan pun akan mengurangkan kuning bayi jugak.Jangan bagi bayi tu tidur sangat,kejut dia dan susukan dengan kerap.

Selain dari itu halwa kundur pun boleh mengurangkan panas badan bayi yang boleh akibatkan bacaan demam kuning meningkat.Kalau boleh permulaan pantang,kurangkan dulu minum jamu,sebab jamu kan panas.Rendamkan halwa kundur ke dalam botol susu dengan air kosong,kemudian boleh la di beri kepada bayi kita.

Petua lain di gunakan bagi menghilangkan atau mengurangkan demam kuning,ambik daun sirih yang menjalar ke atas dan daun inai kemudian rebus untuk buat air mandian.Setiap pagi boleh gunakan air rebusan tadi untuk mandikan bayi.Insya Allah dengan izin Allah dan kalau serasi demam kuning akan berkurangan atau sembuh seperti biasa.Tak ada lah kita risau nak berulang alik ke hospital,pulak tu tak sampai hati kan tengok kaki comey anak kita asyik kena cucuk aja kan.Kita berdoa,berusaha dan bertawakal Allah jugak penyembuhnya. Semoga bermafaat untuk semua ya..papai!!


You Might Also Like

5 ulasan

  1. Betul kak,dah mmg jadi amalan. Halwa kundur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama ye,memang elok kan.. :)

      Delete
  2. saya takde anak lagi. tapi anak saudara saya masa awal lahir mesti kena demam kuning. nice sharing, boleh apply in the future. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah baby mesti awal lahir kena kuning cuma tinggi dengan tak je bacaannya,next time boleh cuba ye.. :)

      Delete
  3. Sy ari tu bg mandi ubt cina.. Mmg laju je turun..

    ReplyDelete

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com

[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.