Resepi Kerabu Paku Rawan

June 11, 2017

Assalamaualaikum, hai semua! Semalam di Pasar Ramadhan BTP Kak Sue beli ulam-ulaman untuk berbuka. Ada geng makan kat rumah nie, semangat sikit. Selalunya ulaman biasa keluarga Kak Sue makan aja, cuma yang pelik dan pahit memang tak makan lah. macam Kak Sue semua bedal, janji ulam.. ehehe.. Peminat tegar ulam kampung nie. Semalam Kak Sue beli ulam Paku Rawan atau dalam bahasa jawa Genjer. Kali nie Kak Sue ingat nak buat Kerabu Paku Rawan, untuk menambah selera katanya..

Sebelum nie Kak Sue pernah masak Tumis Pedas, rebus buat ulam atau makan dengan kuah Pecal pun sedap tau. Kali nie nak cuba buat kerabu pula. Paku Rawan nie pun susah juga nak jumpa, rasanya ada musim juga nie. Jom kita tengok resepinya jom..

resepi kerabu paku rawan

Resepi Kerabu Paku Rawan

Bahan - bahan :
1 ikat paku rawan
1 biji bawang besar - 1/2 dikisar, 1/2 dihiris nipis
6 biji cili padi - dikisar
Sedikit kerisik
Sedikit susu cair
Sedikit garam

resepi kerabu paku rawan

Cara - cara
Didihkan air bersama garam dan titik minyak ke dalamnya
Celur paku rawan sehingga lembut, angkat dan toskan
Gaul bahan yang dikisar dan dihiris tadi
Masukkan kerisik, susu cair dan perasakan dengan garam
Sedia untuk dihidangkan

You Might Also Like

4 ulasan

  1. Assalamualaikum. Info yang menarik. Kunjungan dari #aiskrimlover dan #aiskrimpacaktbs.

    ReplyDelete
  2. Kerabu nie kalau buat juadah berbuka memang menyelerakan..

    ReplyDelete
  3. Senang juga resepi ni kan..

    ReplyDelete

Terima kasih sudi singgah dan komen.. datang lagi ya ❤

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com

[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.