Resepi Ikan Talapia Goreng Berlada

By Kak Sue - May 19, 2017

Assalamualaikum, hai semua! Masak apa hari nie..? Kak Sue sebenarnya kan dah lama tak memasak. Sejak akhir-akhir nie macam sibuk sangat, pepagi lepas selesai Adik dan Abang ke sekolah Kak Sue dan Abang Man keluar beli barang atau hantar order. Kakak urus kerja di rumah, jadi semua teratur aja kan walaupun sibuk, cuma tak masak aja. Hari nie rasa rajin nak masak, kebetulan tak kemana-mana. Menu hari nie Ikan Talapia Goreng Berlada, senang dan cepat. Bahan pun tak banyak nak guna dalam resepi Ikan Talapia Goreng Berlada nie.. Sekejap aja dah siap..

Sekarang kan musim panas, memang tak ada selera sangat nak makan. Kak Sue kadang makan sehari sekali aja, yang lain tu banyak makan makanan ringan-ringan macam kuih atau buah pun dah cukup dah. Itu yang hari nie ingat nak masak menu yang simple sudah. Asyik tapau ja kan, jemu dah. Jom kita tengok resepinya jom.. 

resepi ikan talapia goreng berlada
Ikan Talapia Goreng Berlada

Ikan Talapia Goreng Berlada

Resepi Asal : Azie Kitchen

Bahan - bahan :
1 ekor ikan Talapia merah - gaulkan garam dan kunyit
1 biji bawang besar - dikisar
4 biji bawang putih - dikisar
1/2 inci halia - dikisar
4 biji cili besar - dikisar
6 biji cili padi - dikisar 
1 keping asam keping / air asam jawa
Sedikit garam dan gula

resepi ikan talapia goreng berlada
Bahan - bahan untuk resepi Ikan Talapia Goreng Berlada
Cara - cara :
Panaskan minyak, goreng ikan tadi sehingga garing. Ketepikan
Tumiskan bahan yang dikisar tadi sehingga pecah minyak
Masukkan asam keping atau asam jawa, garam, gula dan sedikit air
Akhir sekali masukkan ikan yang digoreng tadi dan gaul rata
Tutup api, sedia untuk dihidangkan
Selamat mencuba





  • Share:

You Might Also Like

7 ulasan

  1. Confirm sedap ni kak. Tgk je pun dah tau. Fav ana ni :)

    ReplyDelete
  2. sedapnya kak..feveret ni ikan talapia!

    ReplyDelete
  3. telan ai liur jelah haHAHA

    ReplyDelete
  4. sedap! kalau balik kampung jelah elsa akan jumpa talapia nie. even dekat sini pun banyak sebenarnya hahaha

    ReplyDelete
  5. Sedapnya. Balik kpg esok masak lah kat i, haha.

    ReplyDelete
  6. sedapnya kak. sy suka ikan talapia. nak nak masak berlado perghhhh...
    bleh jadi menu buka puasa mcm ni.

    ReplyDelete

Terima kasih sudi singgah dan komen ❤