Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest | Resepi Sup Ikan Siakap Bersayur

May 27, 2017

Assalamualaikum, hai semua! Hari nie hari pertama kita sebagai umat Islam menyambut bulan Ramadhan. Dan sempena datangnya bulan Ramadhan pada tahun nie, Lazada Malaysia mengadakan contest untuk blogger iaitu Lazada Ramadhan Raya Blog Contest. Contest bermula 19 Mei sehingga 23 June 2017 selama empat minggu dengan tema yang berlainan setiap minggu. Hadiah pun dengarnya sangat menarik tau korang, jom lah kita join memriahkan suasana jom..


lazada ramadhan raya blogger contest

Sempena bulan Ramadhan nie juga Lazada mengadakan jualan murah dengan kempen Marhaban Ya Ramadhan dan Riang Raya Sales  bermula pada 19 Mei sehingga 30 June 2017. Nanti korang jangan lupa singgah tau, mesti ada barang yang menarik untuk hari raya yang boleh korang dapat di Lazada dengan potongan diskaun sehingga 90% lagi tau.. best nie kan.. 


lazada ramadhan raya blogger contest,lazada

Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest

Contest Minggu pertama
Tema : Delicious Ramadhan
Tarikh : 19 May - 1 June 2017

Resepi Ikan Siakap Bersayur

Untuk hari pertama menu berbuka tahun nie, Kak Sue nak masak menu yang simple tapi sihat. Menu nie pun dah banyak kali Kak Sue masakkan untuk keluarga Kak Sue, Sup Ikan Siakap Bersayur. Keluarga Kak sue memang peminat ikan dan sayur, jadi untuk menu berbuka memang sangat sesuai dengan menu Sup Ikan Siakap Bersayur nie kan setelah kita semua seharian merehatkan perut.. hehehe..


lazada ramadhan raya blogger contest,resepi sup ikan bersayur
Sup Ikan Siakap Bersayur
Bahan - bahan :

2 ketul kepala ikan siakap
1 biji bawang besar - dikisar
3 biji bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
12 cili padi - dikisar
2 batang serai - diketuk
1 kiub ikan bilis Knorr
Sedikit sayur-sayuran - ikut kesukaan masing-masing
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit garam secukup rasa
Sedikit air

Cara - cara :
Panaskan minyak, tumiskan bahan yang dikisar tadi sehingga masak dan naik bau
Masukkan serai yang dah diketuk tadi, kacau
Masukkan sedikit air, ikut kesukaan masing-masing
Kemudian biarkan mendidih sekejap, masukkan kepala ikan tadi
Masukkan juga pilihan sayur kesukaan masing-masing
Masukkan juga kiub ikan bilis Knorr dan perasakan dengan garam ikut selera masing-masing
Biarkan sekejap, kemudin tutup api
Sedia untuk dihidangkan, kalau suka boleh letak daun sup dan bawang

lazada ramadhan raya blogger contest

Dalam Kak Sue menyediakan resepi di atas Kak Sue menggunakan bahan dan produk yang korang boleh dapatkan di Lazada Malaysia yang membantu para ibu menyediakan makanan sihat dari rumah. Kiub Ikan Bilis Ayam Knorr salah satu bahan yang selalu Kak Sue guna dalam masakan. Terima kasih Lazada, memudahkan kerja Kak Sue di rumah..




You Might Also Like

4 ulasan

  1. Wah simple tp mesti sedap kan. Kalau ana hirup sup je pun dah kenyang.

    ReplyDelete
  2. Wow!!! Bahan masakan pun dah boleh beli dengan lazada.. terbaiklahh.. Anyway, all the best kak shu!

    ReplyDelete
  3. Boleh la nanti aku try nanti cuba buat..

    ReplyDelete
  4. Salam Ramadhan Kareem Kak Sue..
    Menarik resepi Kak Sue.. Saya suka menu simple lebih2 lagi dalam bulan Ramadhan..

    Good luck Kak Sue..

    ReplyDelete

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com

[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.