Jeruk Mangga Asam Boi

September 30, 2015

Assalamualaikum semua,sekarang nie tengah musim buah mangga kat rumah Kak Sue.Alhamdullilah tahun nie semakin lebat buahnya.Dapatlah Kak Sue bawak balik ke kampung Kak Sue,kampung mertua dan sedekah pada kawan-kawan,puas la makan kali nie..Dah berbuah banyak macam nie,Kak Sue pun boleh di katakan kerap jugak lah buat Jeruk Mangga Asam Boi yang pernah meletup-letup tahun lepas,ingat tak?
Hari nie Kak Sue kongsikan lah cara nak membuatnya,senang je sebenarnya.Bahan pun senang nak cari dan puas makan kalau buat sendiri nie.Kadang sambil masak tu Kak Sue terus buatkan sebalang untuk family Kak Sue,nanti petang sikit dah boleh makan.Kalau nak perap lama sikit pun boleh.okaylah jom kita tengok cara yang sangat mudah.

Jeruk Mangga Asam Boi
Bahan2nya
4 biji mangga muda
15 hingga 20 biji asam boi putih
10 hingga 15 biji cili padi (terpulang pada selera memasing ye)
2 sudu besar gula pasir
sedikit garam (kalau suka)

Cara2nya:
Cuci bersih mangga tadi dan potong nipis-nipis
Kemudian potong cili padi kecil-kecil
Masukkan gula dan garam kedalam bekas yang berisi mangga dan cili padi,gaul rata
Siap dah,boleh la biarkan sekejap atau simpan dalam peti sejuk
Tak perlu tambah air tau,sebab nanti memang akan mengeluarkan jus dari buah dan gula
Mudah je kan,selamat mencuba nanti...Papai!!

You Might Also Like

4 ulasan

  1. Terus terliur..mana plak nak amik mangga muda hari ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. AS kalau dekat boleh Kak Sue bagi dua,tiga bijik kan.. ;)

      Delete
  2. kalau saya lebih suka makan dengan colek..hihihi

    ReplyDelete
  3. terliur tgk buah mangga kak su buat jeruk tu alahaiiiiii nak satu bekas kak sue hehehhe

    ReplyDelete

Terima kasih sudi singgah dan komen.. datang lagi ya ❤

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com

[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.