Batu Kurau Kampung Ku

September 28, 2015

Assalamualaikum,hari nie Kak Sue nak kongsi dialek/loghat dari kampung Kak Sue,Batu Kurau pula.Kebanyakan penduduk di kampung Kak Sue mengunakan dialek/loghat patani.Mak Kak Sue sendiri memang kalau bercakap mengunakan dialek/loghat patani,cuma Kak Sue tak la fasih sangat nak cakap dalam dialek/loghat tu.Memandangkan Abah Kak Sue pula bercakap dalam dialek/loghat utara,jadi kat rumah tu kami cakap campur-campur lah sikit.Tak kisah la tu kan,janji faham sudah..
Tadi kawan sekolah Kak Sue ada kongsi dialek/loghat Batu Kurau nie,siap sekali maksud dan ayat.Jadi Kak Sue kongsikan lah kat sini,jom kita sama-sama belajar dan fahamkan ayat-ayat tu ye..ehehe..

Jom belajar loghat Batu Kurau
1. Loghat: Jukey Erti: hujung seghambi
    Contoh ayat: eiiii! ghokpa mu dok dijukey, satgi jatuh ke tanah baghu thu!
2. Loghat: Ghokpa Erti: Kenapa
    Contoh ayat: Ghokpa semalaeng mu tak maghi ke ghumah ambo?
3. Loghat:Muma Erti: awak semua
    Contoh ayat: Muma ni tak mboh denga kata oghang lasong nih!
4. Loghat:Dema Erti: Mereka
    Contoh ayat:Dema thu dak muma nak gi maning (mandi) di sungei?
5. Loghat:Baley Erti: Biarkan
    Contoh ayat:Baley gi ke dema lae, dema nak kata ke kita nak wat gena
6. Loghat:Geyna Erti: Amacam
    Contoh ayat:Geyna mu loni? Sehat kae?
7. Loghat:Sekeleng Erti: Sengaja
    Contoh ayat: Mu sekeleng dok kata ke ambo, oghang maghah dah!
8. Loghat:Tecetok Erti: Terduduk
    Contoh ayat: Dia jatoh tecetok bila denga haba chey dia mati!
9. Loghat:Chey Erti: Datuk lelaki
    Contoh ayat: Chey mu nama apa?
10.Loghat: Mu Erti: Awak
    Contoh ayat: Mu nak gi mana dey?
11.Loghat: Ciding Erti: Jerat
     Contoh ayat: Kulok tahaeng ciding dalam hutaeng nunggggg!
12. Loghat:Ko Erti: Biskut
      Contoh ayat: Ghaya tahong ni mu wat ko banyak dak?
13 Loghat:Tekatey Erti: Terbeliak
     Contoh ayat:Tekatey butey mata awang paksae tetelan biji getah!
14.Loghat: Peghiyek Erti:Cemburu
     Contoh ayat:Mu ni dok peghiyek sangat ke laki mu!
15.Loghat: Hanik Erti: Lelah
     Contoh ayat: Budak ni ada penyakik hanik!
16.Loghat: Hinik Erti: Goyang2 kayu
    Contoh ayat: Mu toksah lae dok hinik kayu tu, satgi patah tipa ambo!

Selamat belajar ye semua..jumpa lagi,Papai!!

*Gambar sumber google*

You Might Also Like

2 ulasan

Terima kasih sudi singgah dan komen.. datang lagi ya ❤

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com

[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.