Apa itu Sumuk..?

September 26, 2015

Assalamualaikum semua,hari nie Kak Sue belajar perkataan baru dalam bahasa jawa.Maklum lah menantu orang jawa,tiap kali berkumpul atau berborak dengan family mertua,pasti ada je perkataan baru yang Kak Sue belajar.Dari semalam dok cari makna perkataan sumuk nie sebenarnya.Hari nie baru dapat tahu maksud dari perkataan sumuk tu..hihihi..
Sumuk bermaksud panas atau hangat,tapi lebih sesuai di gunakan pada orang,contohnya hangat berpeluh dan tidak sesuai kalau kita guna untuk kopi sumuk ke,air sumuk ke..mampuih kena gelak setaun kang..miahahaha..Kak Sue rasa bangga dapat belajar dan memahami serba sikit bahasa jawa nie.Rasa macam ada kelebihan la bila kita tau bahasa lain,selain dari bahasa malaysia.Mana la tau kan,nak gunakan time kecemasan ke..ehehehe..
Nex time Kak Sue sharekan perkataan lain lagi dalam bahasa jawa ye,boleh la kita sama-sama belajar.Anak-anak Kak Sue pun Kak Sue galakkan belajar bahasa jawa nie,sebab kebanyakan orang jawa sekarang nie hanya tinggal nama je,cakap dah tak tau dan paham.Sayangkan....okay lah,jumpa lagi next entri ye..papai!!

You Might Also Like

4 ulasan

  1. tak pernah dengar perkataan ni. thanks for sharing kak sue

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nani tu la..Kak Sue pun first time dengar nie..

      Delete
  2. Kalau guna kat org bole la ek... Cam akak ni sumuk la! Hahaha

    ReplyDelete

Terima kasih sudi singgah dan komen.. datang lagi ya ❤

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com

[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.