RainBow Butterfly Cupcake

April 03, 2012

Assalamualikum,kali nie nak mencuba resepi Dari blog Masam Manis pula.Terimakasih ye untuk resepinya.Kak Sue.suka sangat tengok hasil dari Blog mana-mana dan yang agak mudah bagi Kak Sue yang baru belajar nie.Jadi mintak izin Kak Sue kongsikan resepinya ye..

Rainbow Butterfly Cupcake
Bahan2nya
1 1/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn butter
3/4 cwn susu segar
3/4 cwn gula kastor
2 sudu baking powder
1 sudu esen vanila
3 biji telur
secubit garam
Pansakan oven suhu 170C (bergantung pada kepansan oven msg2 la ye)

Cara2nya:
Ayak tpg,baking powder dan garam~ketepikan
Dlm bekas mixer pukul butter dan gula sampai kembang dan gebu
Masukkan telur putih pukul lagi sampai gebu dan ringan
Masukkan esen vanila slowkan mixer yg paling slow ye..masukkan tpg selang seli dgn susu segar
Boleh jgk guna spatula kaedah kaup balik
Kemudian bahagikan adunan sama byk enam bekas
Letak warna tiap satu~gaul rata
Tompok setompok warna berlainan dan berselang seli
Guna lidi bersih buat satu putaran di permukaan cupcake
Bakar  25 minit ..


Selamat mencuba..Papai!!

You Might Also Like

2 ulasan

  1. Salam kenal Shuhaida, mcm akak dulu juga masa baru belajar buat kek, kena la buat cupcake dulu. Pelan2 belajar dari blog yg popular kat intenet ni, banyak dan baik2 semuanya.

    ReplyDelete
  2. Salam kenal kak Zana..lama dah x buka blog nie kak..tu la belajar pelan2 kan..ramai jgk yg jadi idola sue kat blog tu semua baik2..x kedekut ilmu...

    ReplyDelete

Terima kasih sudi singgah dan komen.. datang lagi ya ❤

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com

[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.