Buah Nam Nam Yang Unik

May 25, 2017

Assalamualaikum, hai semua! Buah Nam Nam yang unik.. korang pernah makan dan tengok tak buah nie? Masa Kak Sue kecik-kecik dulu, selalu tunggu jiran di kampung Tok Som Kak Sue sedekahkan buah nie. Suka sangat rasanya yang masam-masam manis. Rupa kulit buah nie mengerutu dan keras di luar, tapi dalamnya lembut aja. Buah Nam Nam yang unik nie tumbuh dekat batang pokok, rapat-rapat bergugus macam anggur.. tadi tak sempat nak ambik gambar pokoknya kat kampung Abang Man. Lain kali ya Kak Sue tunjuk..

buah nam-nam yang unik
Buah Nam-Nam yang unik

Buah Nam Nam Yang Unik dan Payah Jumpa

Buah Nam Nam yang unik dan sangat payah nak jumpa dah sekarang. Anak-anak Kak Sue memang suka sangat buah nie. Kalau balik kampung Mbah Wedok atau Mbah Lanang mesti bekalkan untuk depa. Kadang tak sempat bawa balik dah habis dah depa makan. Tak tau berapa lama lagi kami berpeluang nak rasa buah nie, sebab sekarang memang susah nak jumpa kan. Pokok nie pun katanya dulu ditanam oleh Abang Man sendiri..

Sekarang pokok dah besar dan berbuah dapat lah anak-anak merasa kan. Kak Sue tak pasti apa kelebihan buah Nam-Nam.. Cuma rasanya kelat kalau buah masih muda, dan masam-masam manis bila dah masak. Selain nama buah Nam Nam ada yang panggil buah Katak Puru nama buah nie. Mungkin sebab bentuknya tu kan.. Nanti Kak Sue tanya pada Mak mertua Kak Sue ya kelebihan buah Nam Nam dan kongsikan kat sini. Setakat nie dulu untuk kali nie, nanti ada buah unik dan susah nak jumpa Kak Sue kongsikan lagi kat sini.. papai!

You Might Also Like

4 ulasan

  1. First time ana dgr nama buah ni. Tak pernah jumpa dekat sini.

    ReplyDelete
  2. huish.. buah ape ni kak ? ape rasanya plak ni ?

    ReplyDelete
  3. tak pernah pulak saya makan buah ni kak..

    ReplyDelete
  4. Tak pernah tahu buah nam-nam ni Kak Sue.. Macam rupa limau purut Kak.. hehehe

    ReplyDelete

Terima kasih sudi singgah dan komen.. datang lagi ya ❤

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com

[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.