Jerebu Kuning Melanda Malaysia

October 20, 2015

Assalmualaikum semua,sana sini kecoh hari ini dengan kisah jerebu kuning yang melanda Palankaya,Indonesia di sebabkan asap tebal di kawasan tersebut.Dari pembacaan Kak Sue di media sosial,ia dikatakan berpunca daripada asap yang cukup tebal yang menghalang cahaya matahari daripada menembusi kawasan sekitar.Bacaan di sekitar kawasan berkenaan meningkat setiap jam,yang mencecah 2,483 sedangkan bacaan tahap bahaya ialah 350.Keadaan tersebut menyebabkan pemerintah di Palangkaraya mengumumkan perintah darurat sehingga 31 oktober depan

Di Malaysia juga beberapa buah negeri turut terlibat dengan jerebu kuning nie.Ia menjadi semakin teruk selepas waktu zohor di kawasan perumahan Kak Sue nie dan rasa kawasan lain pun mengalami keadaan yang sama.Ramai kawan-kawan berkongsi keadaan kawasan masing-masing.Pagi tadi tak ada la kuning cuma jerebu agak tebal,nie dah sampai kuning dan bau asap yang sangat kuat.Harap kita semua mengurangkan aktiviti luar rumah dan banyakkan minum air kosong.Risau betul memikirkan jerebu yang semakin hari semakin teruk nie.Jaga diri semua ye,papai!




You Might Also Like

4 ulasan

  1. Replies
    1. Itulah..kepala pun dah sakit nie ha..

      Delete
  2. risau tengok keadaan jerebu sekarang nii.. yang payahnya banyak aktiviti luar tertangguh :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah Lissa..nak keluar pun risau..

      Delete

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com

[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.