Carrot Cake

March 02, 2012

Assalamualaikum semua,sekarang nie mood menggila nak cuba buat kek.Nampak resepi yang senang,terus salin dalam buku resepi.Kek nie dikukus dan kek yg dikukus nie rasa lembab sikit..tu yang buat Kak Sue suka tu,suami pun suka kek yg di kukus.Cuma kalau boleh suami suka kek ayang tak ada cream,biar plain je.Simpleaje resepi nya,tapi Kak Sue dah tak ingat dari sape,google je hari tu.Jom kita tengok resepi yang simple dan mudah tapi sedap

Carrot Cake
Bahan2nya:
250gm butter
150gm gula halus
230 gm tpg gandum
200 gm carrot
100gm walnut
3 biji telur gred A
1 sk baking powder
1 s/k esen vanila
1/2  s/k serbuk kulit kayu manis
*walnut di bakar atau di goreng tanpa minyak dan di cincang halus
*carrot di rebus dan di cincang halus

Cara2nya:
Putar butter n gula hingga gebu..
Masukkan telur satu persatu
Masukkan esen vanila
Masukkan tpg gandum,baking powder dan serbuk kulit kayu manis(jgn lupa ayak dulu ye...)
Akhir sekali masukkan carrot dan walnut,gaul sehingga rata,masukkan adunan dlm acuan~kukus 50 minit...

~Selamat Mencuba~

You Might Also Like

0 ulasan

Terima kasih sudi singgah dan komen.. datang lagi ya ❤

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com

[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.