Carrot Cake

Assalamualaikum semua,sekarang nie mood menggila nak cuba buat kek.Nampak resepi yang senang,terus salin dalam buku resepi.Kek nie dikuku...

Assalamualaikum semua,sekarang nie mood menggila nak cuba buat kek.Nampak resepi yang senang,terus salin dalam buku resepi.Kek nie dikukus dan kek yg dikukus nie rasa lembab sikit..tu yang buat Kak Sue suka tu,suami pun suka kek yg di kukus.Cuma kalau boleh suami suka kek ayang tak ada cream,biar plain je.Simpleaje resepi nya,tapi Kak Sue dah tak ingat dari sape,google je hari tu.Jom kita tengok resepi yang simple dan mudah tapi sedap

Carrot Cake
Bahan2nya:
250gm butter
150gm gula halus
230 gm tpg gandum
200 gm carrot
100gm walnut
3 biji telur gred A
1 sk baking powder
1 s/k esen vanila
1/2  s/k serbuk kulit kayu manis
*walnut di bakar atau di goreng tanpa minyak dan di cincang halus
*carrot di rebus dan di cincang halus

Cara2nya:
Putar butter n gula hingga gebu..
Masukkan telur satu persatu
Masukkan esen vanila
Masukkan tpg gandum,baking powder dan serbuk kulit kayu manis(jgn lupa ayak dulu ye...)
Akhir sekali masukkan carrot dan walnut,gaul sehingga rata,masukkan adunan dlm acuan~kukus 50 minit...

~Selamat Mencuba~

You Might Also Like

0 ulasan

Terima kasih sudi singgah dan komen ❤

Segala yang terkandung dalam terbitan entri adalah pendapat peribadi penulis. Perubahan butiran atau informasi mungkin berlaku tanpa ada sebarang pemberitahuan. Terima kasih singgah blog Shuhaida Kabdy.