Kebaikan Milagro Coffee Patawali

September 22, 2017

Assalamulaikum, hai semua! Sekarang nie ada bermacam jenis kopi yang ada di pasaran kan, salah satunya Milagro Coffee Patawali. Korang mesti pernah dengan kan nama kopi nie. Kali nie Kak Sue nak kongsi kepada pengemar-pengemar kopi tentang Kebaikan Milagro Coffee Patawali, banyak tau kelebihan dan kebaikan kopi nie..

Kebaikan Milagro Coffee Patawali
Kebaikan Milagro Coffee Patawali

Info Tentang Pokok Patawali

Patawali atau pokok Patawali atau dikenali juga dengan nama Akar Seruntun, Akar Patawali atau nama saintifiknya Tinospora Crispa dari family Menispermaceae. Pokok Patawali merupakan tanaman menjalar  berbatang berkerutu dan berdaun lebar seperti daun sirih, Biasanya didapati banyak menjalar di pagar-pagar dan kawasan rumah terbiar terutama di kawasan kampung dan juga didapati liar di hutan

Kebaikan Milagro Coffee Patawali
Kebaikan Milagro Coffee Patawali
Pokok Patawali nie kan tumbuh subur ditempat yang bersuhu panas dan mudah dibiakkan menggunakan keratan batang perdunya  memanjat dengan batang sebesar jari kelingking, berbintil-bintil rapat dan boleh mencapai ketinggian sehingga 2.5 meter. Bunganya berwarna hijau muda dan mempunyai enam mahkota yang berupa tunas. Apabila matang, bunga tersebut kemudian akan berubah menjadi warna merah dan putih, buahnya pula berwarna merah muda. Kulit batang Patawali pula mengandungi alkaloid dan damar, manakala akarnya mengandungi berberin dan kolumbin

Kebaikan Patawali

Banyak kebaikan dan kelebihan Patawali antaranya

Dalam perubatan tradisional masyarakat Melayu, air rebusan keseluruhan tumbuhan dikatakan mampu  mengurangi gula dalam darah, menurunkan suhu panas badan dan membantu mengurangi gejala kencing manis

Di Indo-Cina keseluruhan bahagian dari pokok Patawali diguna sebagai ubat demam yang dapat mengantikan kinnie.

Selain dari itu batang Patawali digunakan untuk merawat sakit perut, demam, tekanan darah tinggi, kencing manis dan juga penyakit pelamin dikenali sebagai gonorea

Mengatasi masalah cacing dikalangan kanak-kanak dengan cara merebus batangnya, ditapis dan diminum segelas sehari. Air rebusan juga boleh digunakan untuk membersihkan darah dan mujarab untuk membunuh kuman dan peyembuhan luka dan kajian saintifik dikatakan mujarab untuk menjauhkan penyakit demam malaria

Selain daripada itu juga dapat menurunkan tekanan darah tinggi dan meningkatkan selera makan. Pikroretin yang terdapat didalamnya dapat menurukan suhu panas badan (mengubat demam). Air rebusan ini juga dapat mengubat sakit pinggang dan sengal-sengal ( boleh dicampurkan dengan minyak urut) dan juga digunakan untuk membasuh kudis-kudis setelah dicampur dengan sedikit belerang

Walau bagaimanapun, kajian yang dijalankan juga  bagi pengambilan air rebusan Patawali dalam jangka masa yang panjang dan berlebihan boleh mengakibatkan kerosakan hati dan buah pinggang. Hati-hati bagi yang merawat atau buat perubatan sendiri menggunakan Patawali tanoa proses yang betul..

Untuk Milagro Coffee Patawali di ekstrak Patawalinya dan diproses berkali-kali. Hanya bahagian tertentu diguna pakai dan diambil untuk ditambah menjadi Milagro Coffee. Kopi ini juga mempunyai sijil Halal dari Jakim.

Milagro Coffee Patawali

Ramai yang mengatakan air rebusan Patawali ini sangat pahit dan tak lalu untuk di minum begitu sahaja, Maka pihak Milagro Coffee Patawali  telah mengeluarkan minuman berasaskn patawali untuk semua lapisan masyarakat dengan rasa kopi Patawali yang sangat sedap, lemak dan tidak pahit

Kebaikan Milagro Coffee Patawali
Kebaikan Milagro Coffee Patawali
Cara nak sediakan Milagro Coffe Patawali pun senang aja, sediakan air panas atau suam dan bancuhkan dengan 1 sachet kopi dah sedia untuk diminum. Korang boleh minum 1 kali pagi dan 1 kali petang..

Testimoni Pengguna

Jom kita tengok testimoni pengguna yang berpuasahti dengan Milagro Coffee Patawali pula jom

Kebaikan Milagro Coffee Patawali
Kebaikan Milagro Coffee Patawali

Kebaikan Milagro Coffee Patawali
Kebaikan Milagro Coffee Patawali

Kebaikan Milagro Coffee Patawali
Kebaikan Milagro Coffee Patawali
Bagi yang berminat nak cuba Milagro Coffee Patawali boleh singgah kat bawah nie ya

Harga
1 Kotak - RM55
10 Kotak - RM450
1 karton (32 kotak) - RM1150

Pembayaran
Bank transfer ke CIMB Bank 
Aqid Aqila Resourses 8007995135

Boleh beli juga di www.milagromalaysia.com

Alamat
No 19, Tingkat 1,
Space U8, Bukit Jelutung
Shah Alam, Selangor

Tel
012 370 2676 / 019 270 2676

Web

Facebook

Instagram










You Might Also Like

6 ulasan

  1. Macam-macam kebaikan kopi patawali ni sebenarnya erk kak su. Haishhh macam perlu beli je utk en.tunang dgn my emak. Tgk khasiat dia mmg sesuai sgt.

    ReplyDelete
  2. Banyak khasiat kopi patawali ni kan kak. Rasa pun sedap.

    ReplyDelete
  3. Pahit kopi ni k.sue, tp tu yg jadi ubat, hihi.

    ReplyDelete
  4. Seperti pokok patawali, kopinya juga baik utk kesihatan ye

    ReplyDelete
  5. Setuju Sgt. ..jangan main rebus sendiri je patawali tu hehehe.

    ReplyDelete

Terima kasih sudi singgah dan komen.. datang lagi ya ❤

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com

[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.