September 2017 - Shuhaida Kabdy

Tuesday, September 26, 2017

Enchanteur Perfumed Body Lotion Kekalkan Haruman Sepanjang Hari

September 26, 2017 11
Enchanteur Perfumed Body Lotion Kekalkan Haruman Sepanjang Hari
Assalamualaikum, hai semua! Kita orang perempuan nie memang tak boleh tidak memang suka dengan barang pejagaan diri dan kecantikan kan. Baik surirumah atau yang bekerja, kita amat pentingkan penjagaan dan penampilan diri. Macam Kak Sue sendiri walau hanya bekerja di rumah, harus lah nak berwangi-wangian juga kan. Dengan adanya Enchanteur Perfume Body Lotion akan kekalkan haruman sepanjang hari juga dapat menjaga kelembapan dan kesihatan kulit kita..

Enchanteur Perfumed Body Lotion Kekalkan Haruman Sepanjang Hari
Enchanteur Perfumed Body Lotion Kekalkan Haruman Sepanjang Hari

Enchanteur 24H Moist Perfumed Body Lotion

Sekarang nie kan, ada produk terbaru dari Echanteur iaitu Enchanteur 24H Moist Perfume Body Lotion yang dirumuskan dengan air mawar, estrak Lily Putih dan minyak Zaitun. Hasil gabungan ketiga-tiga bahan semulajadi nie membuatkan losyen meresap jauh ke dalam kulit bukan sahaja untuk memelihara dan melembap tapi dapat juga menyuburkan kulit agar kekal lembut, licin dan awet muda.. tu yang penting tu kan, sentiasa nampak muda gitu.. ehehe..

Enchanteur Perfumed Body Lotion Kekalkan Haruman Sepanjang Hari
Enchanteur Perfumed Body Lotion Kekalkan Haruman Sepanjang Hari
Produk nie juga berasakan air dan tak meninggalkan kesan melekit dan berminyak pada tangan dan badan. Tekturnya yang halus dan baunya yang wangi boleh membekalkan kelembapan dan penghidratan sehingga 24 jam. Wangianya di inspirasi dari Enchanteur France boleh menambahkan lagi detik-detik romatis..

Produk terbaru nie ada tiga pilihan yang menarik tau, antara pilihanya

Enchanteur Perfumed Body Lotion Kekalkan Haruman Sepanjang Hari
Enchanteur Perfumed Body Lotion Kekalkan Haruman Sepanjang Hari
Enchanteur Charming ( untuk wanita yang sensual, elegan dan sofiskated )
Wangian yang sepadan dengan personailiti sofiskated, kewanitaan yang bergaya dengan gabungan eksotik Rose dan Muget (Lily) yang diserlahkan dengan Citrus dan Aldehydes. Ia kemudian disuami dengan bauan halus nota Musk dan Cedarwood yang pasti melengkapkan gaya dalaman anda dengan sempurna

Enchanteur Perfumed Body Lotion Kekalkan Haruman Sepanjang Hari
Enchanteur Perfumed Body Lotion Kekalkan Haruman Sepanjang Hari
Enchanteur Romantic ( untuk membangkitkan kecerian dan aura wanita )

Aroma kecerian yang terhasil dari aroma Mandarin yang menyegarkan, bunga Voilet dan Galbanum yang menjadi simbolik permulaan sebuah cinta yang indah. Sama seperti cinta sejati yang tumbuh mewangi, haruman ROAMTIC ini berkembang mekar dengan Bulgarian Roses dan White Jasmine yang dicampur dengan wangian Mimosa dan Orange Flower. Tarikan aroma Sandalwood dan Vanila yang berkekalan ini bagai menghimpun kesemua aroma ini di dalam sebuah simpulan cinta yang penuh keajaiban

Enchanteur Perfumed Body Lotion Kekalkan Haruman Sepanjang Hari
Enchanteur Perfumed Body Lotion Kekalkan Haruman Sepanjang Hari
Enchanteur Alluring ( untuk gadis mempersona, penuh semangat dan misteri )

Haruman eksotik menggoda memberikan aura si gadis manis yang penuh misteri. Ia megabungkan Bergamot dan Passion Fruit, meresap jauh ke dalam haruman Mawar dan Iris yang memukau, dihangatkan oleh aroma Vanila, Musk dan Vetiver mencipta wangian tersendiri yang penuh dengan keberanian

Haaa..menarik kan, selain dapat menjaga kulit dapat juga mewangikan diri kita kan. Yang penting jimat dan harga yang berpatutan. Korang boleh dapatkan Enchantuer Perfume Body Lotion nie di semua pasaraya hyper dan farmasi seluruh negara dengan harga RM11.90 (termasuk 6% GST) bagi saiz 220ml.

Untuk lebih detail korang boleh singgah sini ya













Monday, September 25, 2017

Jual Dadih Pulak

September 25, 2017 11
Jual Dadih Pulak
Assalamualaikum, hai semua! Sekarang nie banyak masa Kak Sue terluang kat rumah, dari duduk saja.. amboi duduk saja katanya. Kerja surirumah nie mana ada duduk saja, dok tak diam saja ada lah kan.. hahaha! Kak Sue pikir nak tambah duit poket, nak jual dadih pulak dekat gerai burger depan rumah nie. Dapat lah beli apa yang Kak Sue atau anak-anak nak dan dapat bantu Abang Man sikit-sikit pun jadilah kan..

Jual Dadih Pulak
Jual Dadih Pulak

Jual Dadih di Gerai Depan Rumah

Sebenarnya kan, sebelum nie Kak Sue cadang nak jual Laksa Batu Kurau tapi memandangkan belum di luluskan cadangan tu, Kak Sue usul cadangan baru pula. Nasib baik cadangan kali nie lulus.. hahaha! Jadi bermula lah hari nie Kak Sue menjual dadih di gerai depan rumah nie. Tak tahu lah macam mana sambutan kan, mula-mula biasa lah mungkin orang belum tahu agak perlahan lah jualan. Harap bila orang sekeliling sini dah tau, laku keras lah dadih Kak Sue tu ya.. hihihi.. aamiin!

Kak Sue jual dadih guna dadih segera ja, buat beberapa pilihan perisa aja kali nie. Nanti kalau ada sambutan boleh tambah lagi kan. Mungkin nanti kalau ada sambutan boleh lah usul cadangan nak jual Laksa Batu Kurau lagi sekali. Kadang bila ada duit poket sendiri nie memang beri kepuasan tau kat diri kita. Dapat beli apa yang kita nak dengan hasil usaha sendiri. Kak Sue pun sebelum kahwin dengan Abang Man memang pernah bekerja, cuma bila dah berkahwin nie aja Kak Sue jadi surirumah sepenuh masa..

Korang yang kerja surirumah tu jangan rasa rendah diri, sebenarnya pekerjaan surirumah nie lah yang paling mulia tau. Yang mana ada kemahiran atau minat sesuatu perkara tu korang teruskan aja, dapat mengisi masa dan menambah pendapatan lagi bagus. Bukan lah maksud Kak Sue isteri yang bekerja tu tak bagus, malah dapat pahala juga sebab membantu meringankan beban keluarga. Apa-apa yang kita buat yang baik, mendapat redha suami, InsyaAllah pahala menunggu kita. Jadi jom kita buat yang baik-baik aja tau. Okay lah korang sampai sini dulu kali nie, jumpa lagi dengan entri yang lain ya.. papai!

Friday, September 22, 2017

Kebaikan Milagro Coffee Patawali

September 22, 2017 7
Kebaikan Milagro Coffee Patawali
Assalamulaikum, hai semua! Sekarang nie ada bermacam jenis kopi yang ada di pasaran kan, salah satunya Milagro Coffee Patawali. Korang mesti pernah dengan kan nama kopi nie. Kali nie Kak Sue nak kongsi kepada pengemar-pengemar kopi tentang Kebaikan Milagro Coffee Patawali, banyak tau kelebihan dan kebaikan kopi nie..

Kebaikan Milagro Coffee Patawali
Kebaikan Milagro Coffee Patawali

Info Tentang Pokok Patawali

Patawali atau pokok Patawali atau dikenali juga dengan nama Akar Seruntun, Akar Patawali atau nama saintifiknya Tinospora Crispa dari family Menispermaceae. Pokok Patawali merupakan tanaman menjalar  berbatang berkerutu dan berdaun lebar seperti daun sirih, Biasanya didapati banyak menjalar di pagar-pagar dan kawasan rumah terbiar terutama di kawasan kampung dan juga didapati liar di hutan

Kebaikan Milagro Coffee Patawali
Kebaikan Milagro Coffee Patawali
Pokok Patawali nie kan tumbuh subur ditempat yang bersuhu panas dan mudah dibiakkan menggunakan keratan batang perdunya  memanjat dengan batang sebesar jari kelingking, berbintil-bintil rapat dan boleh mencapai ketinggian sehingga 2.5 meter. Bunganya berwarna hijau muda dan mempunyai enam mahkota yang berupa tunas. Apabila matang, bunga tersebut kemudian akan berubah menjadi warna merah dan putih, buahnya pula berwarna merah muda. Kulit batang Patawali pula mengandungi alkaloid dan damar, manakala akarnya mengandungi berberin dan kolumbin

Kebaikan Patawali

Banyak kebaikan dan kelebihan Patawali antaranya

Dalam perubatan tradisional masyarakat Melayu, air rebusan keseluruhan tumbuhan dikatakan mampu  mengurangi gula dalam darah, menurunkan suhu panas badan dan membantu mengurangi gejala kencing manis

Di Indo-Cina keseluruhan bahagian dari pokok Patawali diguna sebagai ubat demam yang dapat mengantikan kinnie.

Selain dari itu batang Patawali digunakan untuk merawat sakit perut, demam, tekanan darah tinggi, kencing manis dan juga penyakit pelamin dikenali sebagai gonorea

Mengatasi masalah cacing dikalangan kanak-kanak dengan cara merebus batangnya, ditapis dan diminum segelas sehari. Air rebusan juga boleh digunakan untuk membersihkan darah dan mujarab untuk membunuh kuman dan peyembuhan luka dan kajian saintifik dikatakan mujarab untuk menjauhkan penyakit demam malaria

Selain daripada itu juga dapat menurunkan tekanan darah tinggi dan meningkatkan selera makan. Pikroretin yang terdapat didalamnya dapat menurukan suhu panas badan (mengubat demam). Air rebusan ini juga dapat mengubat sakit pinggang dan sengal-sengal ( boleh dicampurkan dengan minyak urut) dan juga digunakan untuk membasuh kudis-kudis setelah dicampur dengan sedikit belerang

Walau bagaimanapun, kajian yang dijalankan juga  bagi pengambilan air rebusan Patawali dalam jangka masa yang panjang dan berlebihan boleh mengakibatkan kerosakan hati dan buah pinggang. Hati-hati bagi yang merawat atau buat perubatan sendiri menggunakan Patawali tanoa proses yang betul..

Untuk Milagro Coffee Patawali di ekstrak Patawalinya dan diproses berkali-kali. Hanya bahagian tertentu diguna pakai dan diambil untuk ditambah menjadi Milagro Coffee. Kopi ini juga mempunyai sijil Halal dari Jakim.

Milagro Coffee Patawali

Ramai yang mengatakan air rebusan Patawali ini sangat pahit dan tak lalu untuk di minum begitu sahaja, Maka pihak Milagro Coffee Patawali  telah mengeluarkan minuman berasaskn patawali untuk semua lapisan masyarakat dengan rasa kopi Patawali yang sangat sedap, lemak dan tidak pahit

Kebaikan Milagro Coffee Patawali
Kebaikan Milagro Coffee Patawali
Cara nak sediakan Milagro Coffe Patawali pun senang aja, sediakan air panas atau suam dan bancuhkan dengan 1 sachet kopi dah sedia untuk diminum. Korang boleh minum 1 kali pagi dan 1 kali petang..

Testimoni Pengguna

Jom kita tengok testimoni pengguna yang berpuasahti dengan Milagro Coffee Patawali pula jom

Kebaikan Milagro Coffee Patawali
Kebaikan Milagro Coffee Patawali

Kebaikan Milagro Coffee Patawali
Kebaikan Milagro Coffee Patawali

Kebaikan Milagro Coffee Patawali
Kebaikan Milagro Coffee Patawali
Bagi yang berminat nak cuba Milagro Coffee Patawali boleh singgah kat bawah nie ya

Harga
1 Kotak - RM55
10 Kotak - RM450
1 karton (32 kotak) - RM1150

Pembayaran
Bank transfer ke CIMB Bank 
Aqid Aqila Resourses 8007995135

Boleh beli juga di www.milagromalaysia.com

Alamat
No 19, Tingkat 1,
Space U8, Bukit Jelutung
Shah Alam, Selangor

Tel
012 370 2676 / 019 270 2676

Web

Facebook

Instagram










Thursday, September 21, 2017

Promosi Baru di Agehan Japanese Restaurant

September 21, 2017 4
Promosi Baru di Agehan Japanese Restaurant
Assalamualaikum, hai semua! Kak Sue tahu mesti ada peminat makanan Jepun kat sini kan. Kak Sue belum pernah rasa makanan Jepun pun dan sebenarnya boleh tahan juga tau makanan Jepun nie. Yang mana tak pandai nak makan makanan Jepun nie korang kerana datang sempena promosi baru kat sini. Korang mesti sependapat dengan Kak Sue nanti. Meh Kak Sue nak kongsi dengan korang promosi baru di Agehan Japanese Restaurant Hotel Grand BlueWave Shah Alam. Agehan Japanese Restaurant menawarkan promosi yang menarik iaitu Express Meal bermula 14 Setember 2017 sehingga November 2017 ini..

Promosi Baru di Agehan Japanese Restaurant
Promosi Baru di Agehan Japanese Restaurant

Promosi Baru di Agehan Japanese Restaurant

Promosi baru di Agehan Japanese Restaurant nie menawarkan tiga bento pilihan iaitu Gyu Shogayaki, Yaki Udon dan Oigiri bermula dengan harga RM25.00 ++ untuk satu hidangan bento. Jom Kak Sue nak kongsikan promosi bento yang boleh korang pilih bila ke sini nanti..

Gyu Shogayaki dihidangkan bersama pan fied beef, bersama sos istimewa, salad segar dengan Japanese fish cake, Japanese white rice, potato dan chucaka kurage

Promosi Baru di Agehan Japanese Restaurant
Promosi Baru di Agehan Japanese Restaurant - Gyu Shogayaki
Untuk Yaki Udon pula dihidangkan dengan pan fried udon with seafood, vigenered fish, giant sushi roll, deep fried bean curd bersama sos dan chuka kurage

Promosi Baru di Agehan Japanese Restaurant
Promosi Baru di Agehan Japanese Restaurant - Yaki Udon
Akhir sekali Origiri dihidangkan bersama deep fried chicken, salmon with fish flake triangle rice, chilled soya beancurd,potato with sliced salmon dan chuka kurage

Promosi Baru di Agehan Japanese Restaurant
Promosi Baru di Agehan Japanese Restaurant - Onigiri
Haaa.. amacam, menarik kan pilihan yang disediakan oleh Agehan Japanese Restaurant nie kan. Selain itu ada pelbagai pilihan makanan Jepun yang lain seperti..

* Edamame ( boiled green bean ) dengan harga RM14

* Carifornia Maki (half nori, sushi rice, avocado, tobiko, lettuce, kyuri, kani stick, mayonise )

* Oyako Don with Miso Soup ( Chicken with scrsmbled egg on rice) dengan harga RM26.00++

* Tsukimi Udon (thick floor noodles in soup with egg) dengan harga RM22.00 ++

* Tanuki Udon (thick floor noodles in soup with tempura fritters ) dengan harga RM18.00 ++

Tori Teriyaki with Goham Set ( sliced chicken with teriyaki sauce, rice and miso soup) dengan harga RM29.00 ++

Ala Carte juga ada disediakan dengan pilihan seperti :

* Temppanyanki meat or seafood

* Tempura Ebi 

* Yasai Tempura

* Teriyaki Saba

* Gindara


Promosi Baru di Agehan Japanese Restaurant
Promosi Baru di Agehan Japanese Restaurant
Peminat makanan Jepun boleh lah datang sini sempena promosi baru nie dan korang tak perlu risau kerana restoran nie mempunya sijil Halal dari JAKIM. Semua harga tertakluk kepada 6% GST. jangan lupa singgah tau, untuk lebih info boleh ontai kat bawah nie ya..


Hotel Grand BlueWave Shah Alam

Agehan Japenese Restaurant

Alamat
Persiaran Perbandaran , Seksyen 14.
40000 Shah Alam,
Selangor

Waktu Operasi
12.00 tengahari - 2.00 petang

Untuk Tempahan 
03 5511 8811 ext 2612 atau 2615






Wednesday, September 20, 2017

Jom Layan Abang Long Fadil 2

September 20, 2017 6
Jom Layan Abang Long Fadil 2
Assalamualaikum, hai semua! Baru-baru nie sempat juga Kak Sue dan keluarga layan movie Abang Long Fadil 2 di Aeon Anggun Rawang. Adik dah berapa kali mengajak tengok Abang Long Fadil 2 nie, tapi belum berkesempatan lagi. Kebetulan hari minggu sebelum mula sekolah, kami sekeluarga menonton bersama, family time katanya. Filem nie mula ditayankan pada 24 Ogos 2017 hari tu dah dan diarahkan oleh pengarah muda sapa yang tak kenal kan Syafiq Yusuf anak kepada pengarah terkenal Yusuf Haslam. Dengar cerita filem nie dapat kutipan juta-juta jugak kan.. hebat!

Jom Layan Abang Long Fadil 2
Jom Layan Abang Long Fadil 2

Abang Long Fadil 2 Best Ke Tak ?

Selalunya macam kita semua tau kalau filem dari anak-anak Yusuf Haslam nie memang best kan. Aksi-aksi dari arahan mereka memang buat kita teruja untuk menonton sehingga akhir cerita. Adik paling teruja lah nak menonton filem nie, tersenyum lebar bila Kak Sue bagi tau nak pergi menonton Abang Long Fadil hujung minggu hari tu. Korang dah layan belum filem nie? 

Pada pendapat Kak Sue filem nie boleh tahan lah, ada elemen kelakar dan pengajaran. Rasanya satu panggung asyik ketawa berdekah aja sepanjang menonoton filem nie.. Sesuai lah untuk menonton seisi keluarga. Keseluruhan filem nie menghiburkan, tapi tak seperti yang Kak Sue jangkakan lah. Ada beberapa babak yang Kak Sue rasa macam tak kena, tapi tak ada lah membosankan. Kak Sue malas nak cerita lebih-lebih kat sini, nak tau korang kena pergi tengok sendiri nanti lah ya.. papai!

Tuesday, September 19, 2017

Muzium Tentera Darat di Port Dickson

September 19, 2017 7
Muzium Tentera Darat di Port Dickson
Assalamualaikum, hai semua! Hari tu masa Kak Sue sekeluarga bercuti ke Port Dickson berapa kali dok lalu lalang Muzium Tentera Darat. Macam menarik aja, anak-anak pun ada cakap nak ajak singgah nanti. Lepas kami sekeluarga check out dari hotel, sebelum balik kami singgah dulu Muzium Tentera Darat di Port Dickson sebagai kenang-kenangan percutian pendek kali nie..
Muzium Tentera Darat di Port Dickson
Muzium Tentera Darat di Port Dickson

Muzium Tentera Darat di Port Dickson

Kalau kita tengok permandangan dari luar Muzium Tentera Darat nie memang dah teruja nak masuk tengok apa lagi yang menarik kat dalam sana. Pintu masuk muzium ada deretan meriam dan kenderaan tentera. Dah habis berjalan di bahagin luar korang boleh teruskan ke dalam bangunan yang dijadikan muzium pameran dari era kesultanan melayu sampai lah ke era Tentera Darat hari nie

Muzium Tentera Darat di Port Dickson
Muzium Tentera Darat di Port Dickson
Muzium Tentera Darat di Port Dickson
Muzium Tentera Darat di Port Dickson


Ada banyak bahagian dan segmen pameran korang boleh tengok kat sini. Dari peperangan dari zaman kesultanan Melayu, penjajahan British, penjajahan Jepun, Komunis dan sejarah wira-wira yang terkorban dalam mempertahan negara kita. Semuanya cerita tentang ketenteraan, memang menarik cerita sejarah ketenteraan yang ada kat dalam tau..

Muzium Tentera Darat di Port Dickson
Muzium Tentera Darat di Port Dickson
Muzium Tentera Darat di Port Dickson
Muzium Tentera Darat di Port Dickson


Yang paling menarik ada terowong komunis yang dibina kat sini. Memula rasa gerun juga Kak Sue nak masuk ke dalam, sebab dari luar nampak gelap aja terowongnya, tapi tengok Abang Man dan anak-anak selamba ja masuk ke dalam Kak Sue pun ikut dari belakang. Dalam terowong nie ada lampu rupanya, tak ada lah gelap pun. Masa Kak Sue pergi nie hari biasa bukan cuti sekolah jadi agak lengang dan sunyi lah. Dalam nie korang boleh tengok pakaian tentera, senjata, peralatan mereka gunakan dalam peperangan dan macam-macam lagi. Di hjung jalan terowong nie bila keluar aja, ada beberapa cafe dan gerai untuk korang berhenti berehat nak minum atau nak makan pun ada

Muzium Tentera Darat di Port Dickson
Muzium Tentera Darat di Port Dickson
Muzium Tentera Darat di Port Dickson
Muzium Tentera Darat di Port Dickson


Kemudian korang boleh sambung lagi di bahagian luar bangunan muzium ada pameran kenderaan tentera seperti Jep, Kereta Kebal, Deretan motor model lama, Kapal Terbang Lama dan macam-macam lagi. Memang menarik sangat dapat tengok kenderaan lama nie. Kalau korang bercuti ke Port Dickson jangan lupa singgah Muzium Tentera Darat nie ya, memang banyak cerita dan peristiwa yang dikongsikan kat sini..

Muzium Tentera Darat di Port Dickson
Muzium Tentera Darat di Port Dickson

Muzium Tentera Darat
Masuk
Percuma

Buka
Rabu - Ahad
10.00 pagi - 5.00 petang

Alamat
Muzium Tentera Darat
Kem Si Rusa
Persiaran Pahlawan
71050 Port Dickson,
Negeri Sembilan


Sunday, September 17, 2017

Cuti-Cuti ke Port Dickson

September 17, 2017 8
Cuti-Cuti ke Port Dickson
Assalamualaikum, hai semua! Cuti Hari Raya AidilAdha hari tu Kak Sue sekeluarga plan nak bercuti kemana-mana kejap. Dari hari raya Aidilfitri hari tu kami plan tapi terpaksa dibatalkan bila tengok keadaan jalan raya yang jamed teruk ke Pantai Timur. Eh bukan Pantai Timur aja, semua arah kut memang jamed jadi kami ambil keputusan hold dulu cuti-cuti kami sekeluarga. Dan cuti baru-baru nie kami sepakat nak berehat dan cuti pendek dengan Cuti-Cuti ke Port Dickson. Jadilah kan, lagi pun tak jauh sangat dan masa kami bercuti tu anak-anak masih dalam cuti sekolah walau orang lain dah mula sekolah.. ehehe..

Cuti-Cuti ke Port Dickson
Cuti-Cuti ke Port Dickson

Cuti-Cuti ke Port Dickson

Kami sekeluarga sampai agak awal juga dan masih belum buat keputusan nak bermalam atau tempah mana-mana hotel lagi masa tu. Kak Sue cuba google cari hotel yang mana best dan selesa untuk kami sekeluarga. Kebanyakan review macam tak kena dengan pilihan kami sekeluarga. Nasib baik kawan blogger Ana Suhana cadangkan kami ke Avvilion Admiral Cove. Terus Kak Sue dan Abang Man buat tempahan lepas berpuasahati dengan apa yang ditawarkan di hotel nie.. pada mulanya lah.. jeng..jeng.. Jom Kak Sue nak sembang dengan korang cerita selebihnya lagi jom..

Cuti-Cuti ke Port Dickson
Cuti-Cuti ke Port Dickson
Sementara nak tunggu check in hotel kami sekeluarga melilau lah cari kedai makan yang berdekatan kat situ. Tak ada kedai makan yang menarik perhatian kami dan kebanyakannya tutup pula masa tu. Agak kecewa dah masa tu, akhirnya kami singgah kedai makan tepi pantai. Kak Sue pun tak ingat dah nama tempat dan nama kedai makan. Sekali lagi kecewa, makanan tak berapa boleh terima kat tekak Kak Sue nie ditambahkan lagi dengan kedai yang kotor, hadoi hai.. kecewa lagi!

Selesai kami makan tengahari Kak Sue beli stok makanan untuk di bawa ke hotel sebab risau nanti nak keluar ke kedai jauh pula kan. Sampai aja kat hotel terus settelkan pembayaran dan naik ke bilik. Alhamdullilah bilik memang puashati, luas, selesa dan bersih. Kak Sue pilih bilik yang ada dua single bed dan satu katil kecil untuk kami sekeluarga. Selesai solat zohor, kami cuma rehat-rehat aja di bilik..

Cuti-Cuti ke Port Dickson
Cuti-Cuti ke Port Dickson
Cuti-Cuti ke Port Dickson
Cuti-Cuti ke Port Dickson
Cuti-Cuti ke Port Dickson
Cuti-Cuti ke Port Dickson
Cuti-Cuti ke Port Dickson
Cuti-Cuti ke Port Dickson
Cuti-Cuti ke Port Dickson
Cuti-Cuti ke Port Dickson
Cuti-Cuti ke Port Dickson
Cuti-Cuti ke Port Dickson
Cuti-Cuti ke Port Dickson
Cuti-Cuti ke Port Dickson


Sebelah petang kami sekeluarga turun ke bawah sebab Adik dan Abang dah sibuk teruja nak mandi kolam. Sayangnya hanya kolam dewasa yang boleh digunakan, kolam untuk kanak-kanak dalam proses baik pulih. nasib kolam dewasa tu tak dalam sangat jadi boleh lah Adik mandi kat situ. Pemandangan tepi kolam sangat cantik sebab mengadap ke laut dan ada macam tempat kapal-kapal persendirian berlabuh. Ingat nak jalan-jalan kat situ tapi tak dibenarkan sebab katanya dah lewat..

Cuti-Cuti ke Port Dickson
Cuti-Cuti ke Port Dickson
Cuti-Cuti ke Port Dickson
Cuti-Cuti ke Port Dickson


Sebenarnya ada pilihan aktiviti kat sini, antaranya aktiviti fish feeding,pontoon walk, banana boat, flying folk dan macam-macam lagi. Kami dah dapat nak buat aktiviti sebab dah lewat turun dari bilik hotel. Selain dari tu juga boleh jalan-jalan tepi pantai yang berdekatan aja dengan hotel yang kami tinggal tu. Cuma cuti-cuti kali nie kami sekeluarga banyak melepak dan rehat kat bilik aja..

Cuti-Cuti ke Port Dickson
Cuti-Cuti ke Port Dickson
Cuti-Cuti ke Port Dickson
Cuti-Cuti ke Port Dickson


Sebelah malam baru kami keluar makan malam, pun macam jenuh juga lah nak cari kedai makan yang kami nak pergi tu. Akhirnya jumpa juga Restoran Terapung dan makanan kat situ semua segar dan sedap. Harga pun sangat berpatutan. Dah kenyang balik hotel layan movie aja sebab tak tau nak kemana lagi. Esoknya anak-anak nak mandi kolam lagi lepas sarapan kat hotel. Sarapan boleh tahan lah nak lapik perut sementara nak tunggu makan tengahari. Dah siap sarapan tengok kolam besar pun tutup untuk penyelengaraan, kecewa lagi. Bila check out nak main flying folk tapi had umur 18 tahun aja, Kakak sorang aja lepas. Pun tak jadi lah nak main, kecewa lagi dan lagi.. huhuhu..

Cuti-Cuti ke Port Dickson
Cuti-Cuti ke Port Dickson
Cuti-Cuti ke Port Dickson
Cuti-Cuti ke Port Dickson
Akhirnya kami ambil keputusan nak terus balik aja. Cuti-cuti kali nie walaupun melepak kat bilik tapi kira okay lah juga dapat rehatkan badan memandangkan Kak Sue pun tak berapa nak sihat. Cuma rasanya Cuti-cuti ke Port Dickson nie yang pertama dan terakhir lah kut sebab tak banyak tempat menarik dan nak makan pun susah nak cari kedai sebab tutup aja bila ada yang cadangkan makan kat situ.. hahaha! Nak ke rumah terbalik  pun kata Abang Man sama aja dengan rumah yang kami pergi sebelum nie, makanya jom lah balik.. ehehe.. Jumpa lagi di cuti-cuti kami yang lain ya, papai!




Friday, September 15, 2017

Anak-Anak Syurga Yang Terpilih

September 15, 2017 6
Anak-Anak Syurga Yang Terpilih
Assalamualaikum, hai semua! Sejak dari semalam negara kita menangisi tragedi kebakaran di sebuah sekolah tahfiz. Kak Sue sendiri tak tertahan airmata bila baca cerita yang dikongsikan di facebook dan Instagram. Seharian Kak Sue murung mengenangkan anak-anak syurga dari Tahfiz Darul Quran Ittifaqiah yang terkorban. Tak sanggup nak tengok gambar atau video yang dikongsikan di media sosial.. pedih rasa hati nie.. Terbayang-bayang anak sendiri..

Anak-Anak Syurga Yang Terpilih
Gambar Sumber dari Whatpps 

Anak-Anak Syurga Yang Terpilih

Sampai hari nie pun Kak Sue masih bersedih, setiap kali baca kisah yang dikongsi samada di media sosial atau TV pasti mengalir airmata. Seramai 23 orang terkorban termasuk dua warden. Anak-anak syurga yang terpilih yang terkorban semua masih muda-muda lagi, boleh kata sebaya dengan Adik dan Abang anak Kak Sue.. Semua yang berlaku adalah ketetapan dari Allah, apapun semoga menjadi pengajaran dan ikhtibar pada kita semua..

Kak Sue tak mau nak ulas apa-apa yang boleh menambahkan lagi kesedihan dihati. Cuma Kak Sue harap dengan berlakunya kisah sedih nie ada pihak yang buka mata pada sekolah tahfiz yang selalu di pandang sepi sebelum nie. Bantu dan mudahkan lah pengurusan sekolah-sekolah tahfiz di negara kita nie. Sekarang bukan masa kita menunding jari sana sini, tapi untuk kita ambil pengajaran dan perbaiki kelemahan yang sedia ada. Besar pahalanya bila kita membantu sekolah-sekolah tahfiz untuk anak-anak kita belajar dengan lebih selesa dan selamat..

Pada yang berminat nak menyumbang Kak Sue kongsikan gambar di atas yang telah dikongsikan dari group whatsapps sekolah Adik semalam. Semoga Allah mudahkan urusan kepada sekolah-sekolah tahfiz di seluruh negara kita agar lebih baik selepas ini. Akhir kata, damai lah di sana anak-anak syurga yang terpilih.. Al Fatihah..




Wednesday, September 13, 2017

Sayang Anak Ibu

September 13, 2017 3
Sayang Anak Ibu
Assalamualaikum, hai semua! Lama Kak Sue tak kongsi cerita tentang anak-anak Kak Sue. Kadang anak-anak Kak Sue tak berapa suka sangat Kak Sue kongsikan cerita mereka di blog atau media sosial. Mereka lebih suka privacy gitu, wah macam retis la pula ya.. hahaha! Baru-baru nie kami sekeluarga berpeluang cuti pendek ke Port Dickson. Lama betul dah tak bercuti, setiap kali plan ada aja hal lain yang datang. Ada hikmah lah tu kan, dapat cuti sekejap pun Alhamdullilah dah. Kali nie kami memang betul-betul bercuti, rehat dan lepak dalam bilik hotel aja tak ada berjalan kemana sangat. Nanti Kak Sue kongsikan cuti-cuti kami ke Port Dickson ya. Bila tengok anak-anak berkumpul dan bergurau sesama memang hati nie rasa bahgia sangat. Hilang semua stress.. sungguh! Sayang Anak Ibu semua..

Sayang Anak Ibu
Sayang Anak Ibu..

Sayang Anak Ibu

Setiap anak tak sama peel dan kerenahnya. Tambah anak-anak Kak Sue masing-masing dah nak meningkat remaja. Kakak dah habis sekolah menengah dan tak lama lagi InsyaAllah kalau ada rezeki nak sambung belajar ke peringkat seterusnya, Abang akan ambil peperiksaan besar tahun nie dan Adik pula dengan hafazan dah nak sama tinggi dengan Ibu dah sekarang...

Kadang macam-macam rasa ada, risau, takut, serabut, seronok dan macam-macam lagi lah rasa, Allah aja yang tahu. Kadang naik pening kepala kita nie dengan kerenah mereka, tapi kadang rasa sejuk hati pula. Biasa lah kan, kita pun pernah remaja, pernah cuba dan buat apa yang anak-anak kita buat. Yang penting kena terapkan asas agama sebagai pendinding diri anak-anak kita supaya tak tersalah tindakan dan langkah..

Kak Sue dan Abang Man memang beri kebebasan anak-anak kami dalam memilih hala tuju dalam pelajaran atau minat mereka. Cuma ada yang perlu dipertimbangan seandainya ada minat yang belum kena dengan masa dan umur mereka. Kadang kita nak kawal atau nak tentukan masa depan anak-anak kita pun tak adil dan tak bagus juga. Anak jadi stress dan banyak memendam rasa.. mesti kita tak nak macam tu kan.. Biarlah anak-anak tu membesar dengan memori yang indah-indah saja..

Apapun Kak Sue bersyukur pada Allah dengan apa yang dikurniakan dalam hidup Kak Sue. Anak-anak yang sihat dan ceria, kalau setakat sesekali buat perangai tu kita anggap aja ujian dari Allah. Pasti ada hikmahnya. Kita sebagai orang tua kena lah nasihat dan beri tunjuk ajar supaya kesilapan yang anak-anak buat, tak berulang lagi. Sementara nak tunggu anak-anak cukup matang, memang sangat menguji. Semoga anak-anak Ibu membesar dengan sihat, ceria, sentiasa dalam rahmat dan lindungan Allah.. Ibu love you all so much.. Muahhh!

Sunday, September 10, 2017

Kejutan Harijadi Istimewa Dari Gifts Valet

September 10, 2017 7
Kejutan Harijadi Istimewa Dari Gifts Valet
Assalamualaikum, hai semua! Sekarang nie kalau nak buat kejutan harijadi senang sangat dah, cuma siapkan duit aja. Baru-baru nie masa harijadi Kakak, Kak Sue order Kejutan Harijadi Istimewa dari Gifts Valet. Kira seminggu sebelum tarikh harijadi Kakak, Kak Sue dah tempah pakej yang Kak Sue nak. Alhamdullilah, memang menjadi kejutan untuk Kakak, tersipu-sipu malu Kakak bila Puan Siti Zawiyah dan anaknya Tasha buat kejutan untuk Kakak masa kami sekeluarga selesai menjamu selera..

Kejutan Harijadi Istimewa Dari Gifts Valet
Kejutan Harijadi Istimewa Dari Gifts Valet 

Kejutan Harijadi Dari Gifts Valet

Sekarang memang banyak dah pilihan kejutan harijadi untuk kita pilih sempena sambutan harijadi buat yang tersayang. Ada bermacam pakej dan harga yang boleh kita pilih ikut baget kita. Salah satunya perkhidmatan kejutan harijadi dari Gifts Valet nie lah. Sebenarnya nie adalah salah satu bisnes keluarga Cu, mak saudara Kak Sue. Selain perkhidmatan kejutan harijadi nie, Cu ada menerima tempahan cheese tart juga untuk sebarang majlis. Pakaging pun cantik dan menarik.. korang pasti puashati tau.. Jom kita tengok antara hasil tangan dari Gifts Valet..

Kejutan Harijadi Istimewa Dari Gifts Valet
Kejutan Harijadi Istimewa Dari Gifts Valet 

Kejutan Harijadi Istimewa Dari Gifts Valet
Kejutan Harijadi Istimewa Dari Gifts Valet 
Kejutan Harijadi Istimewa Dari Gifts Valet
Kejutan Harijadi Istimewa Dari Gifts Valet 
Kejutan Harijadi Istimewa Dari Gifts Valet
Kejutan Harijadi Istimewa Dari Gifts Valet 

Ada macam-macam pakej yang Gifts Valet sediakan mengikut baget pelanggan. Bagi yang berada luar Lembah Klang caj penghantaran akan dikenakan bagi setiap penghantaran. Order hendaklah dibuat seminggu sebelum penghantaran dan pembayaran hendaklah dibuat terlebih dahulu. Bagi yang berminat korang boleh laju-laju whatapps Gifts Valet ya, detail akan Kak Sue kongsikan kat bawah nie. Terima kasih Cu, suka sangat dengan pakej yang kami order hari tu, InsyaAllah akan order lagi nanti untuk majlis yang lain.. Semoga terus sukses!

Gifts Valet
No Tel : 017 373 5187

Facebook

Instagram

Saturday, September 9, 2017

Makan-Makan di Restoran Korea Sopoong Melawati Mall

September 09, 2017 4
Makan-Makan di Restoran Korea Sopoong Melawati Mall
Assalamualaikum, hai semua! Kak Sue dan anak dara Kak Sue yang sorang tu Kakak, memang minat layan cerita drama Korea. Sampaikan kami jadi terpengaruh nak rasa makanan Korea sebab nampak sedap aja semua. Kak Sue pernah cuba masak Topokki vesri Melayu, sakan Kakak makan. Bulan lepas sempena birthday Kakak, kami sekeluarga buat kejutan untuk Kakak makan-makan di Restoran Korea Sopoong Melawati Mall. Seronok sangat Kakak hari tu..

Makan-Makan di Restoran Korea Sopoong Melawati Mall
Makan-Makan di Restoran Korea Sopoong Melawati Mall

Restoran Korea Sopoong di Melawati Mall

Ini kali pertama kami sekeluarga merasa masakan Korea. Sebelum nie Kak Sue dah peratikan dah restoran nie masa Kak Sue ada kerja review di Melawati Mall nie.Dah cakap dengan Abang Man nanti boleh kita bawa anak-anak makan kat sini, Kakak kan suka makanan Korea. Alhamdullilah, kejutan sambutan birthday Kakak hari tu berjalan lancar di Restoran Korea Soopong di Melawati Mall nie. Sehari sebelum tu Kak Sue dan Abang Man dah tempah meja dan makanan, terima kasih kepada staff yang melayan kami dengan baik dan mesra..

Selain dari makan-makan kat sini, korang juga boleh tapau Kimchi atau beli barangan dari Korea sebagai buah tangan atau kenang kenangan. Dah tak payah susah nak ke Korea dah kan.. ehehe..

Makan-Makan di Restoran Korea Sopoong Melawati Mall
Makan-Makan di Restoran Korea Sopoong Melawati Mall
Makan-Makan di Restoran Korea Sopoong Melawati Mall
Makan-Makan di Restoran Korea Sopoong Melawati Mall

Sebelum sampai ke sini, staff dari Restoran Sopoong dah call Kak Sue nak confirmkan sampai pukul berapa, nak sediakan makanan sekarang atau masa Kak Sue sekeluarga sampai nanti. Kak Sue pilih sediakan bila kami sampai nanti lah, makan panas-panas lagi sedapkan. Kami order Bulgogi Hot Pot dan kami tambah Gimbap dan nasi juga air  untuk hidangan kami hari tu. Kat sini free side dishes dan free refill tau,makan sampai puas. Jom tengok set yang kami order tu jom..

Bulgogi Hot Pot - RM105.90


Makan-Makan di Restoran Korea Sopoong Melawati Mall
Makan-Makan di Restoran Korea Sopoong Melawati Mall
Makan-Makan di Restoran Korea Sopoong Melawati Mall
Makan-Makan di Restoran Korea Sopoong Melawati Mall 

Antara set yang ada ialah Bokkeum Udon, Kimchihijeon, Topokki, Gyeranjjim, nasi dua dan air green tea dua, boleh pilih panas dan sejuk.

Gimbap

Makan-Makan di Restoran Korea Sopoong Melawati Mall
Makan-Makan di Restoran Korea Sopoong Melawati Mall
Makan-Makan di Restoran Korea Sopoong Melawati Mall
Makan-Makan di Restoran Korea Sopoong Melawati Mall

Yang nie Kak Sue add on teringin nak rasa dan tak ada dalam set Bulgogi tadi. Sedap tau korang.. Nasi pulut yang dibalut dengan rumpai laut, sayur dan seafood.

Haa.. set yang kami order nie, boleh makan untuk empat orang tapi kami makan untuk tujuh orang. Termasuk Kak Jam dan Along, kakak ipar dan anak buah Kak Sue. Tu pun jenih nak habiskan siap tapau lagi tau yang tak habis tu. Jangan membazir wei.. ehehe..

Makan-Makan di Restoran Korea Sopoong Melawati Mall
Makan-Makan di Restoran Korea Sopoong Melawati Mall

Makan-Makan di Restoran Korea Sopoong Melawati Mall
Makan-Makan di Restoran Korea Sopoong Melawati Mall
Layanan kat sini memang best, cepat dan mesra. Kakak siap dapat hadiah key chain dari Bos Sopoong dan Adik dapat susu pisang free. Kalau korang mencari kat mana nak makan makanan Korea yang sedap dan best Kak Sue cadangkan korang ke Restoran Sopoong nie tau, pasti puashati. Lagi satu korang jangan bimbang, kat sini semua makanan dijamin Halal dengan sijil halal yang ada dilekatkan di kaunter. Jumpa lagi korang, selamat mencuba.. papai!







[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com


[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.