Day #2 ~ Cabaran 7 Hari Blogging

9:12:00 PM Kak Sue 0 Comments

Assalamualaikum,hai semua!Cabaran kedua hari nie Impian Saya..Kalau ikutkan impian Kak Sue banyak sebenarnya..kalau boleh semua impian tu Kak Sue nak capai..InsyaAllah


Day #2 ~ Impian Saya


Impian utama Kak Sue nak mengerjakan umrah atau haji.Kalau boleh dan ada rezeki Kak Sue nak bawa satu keluarga.Ada rezeki lebih lagi boleh bawa Mak dan Abah Kak Sue pula.Selalu Kak Sue tengok atau dengar aja keluarga atau kawan-kawan yang ke Tanah Suci,harap suatu hari akan ada rezeki kami sekeluarga ke sana..Kata kawan Kak Sue pasang niat dulu,insyaAllah Allah akan mudahkan kita kesana,nanti semua jadi mudah..semoga ada rezeki kami sekeluarga ke sana nanti..aamiin!

Impian lain,Kak Sue nak beli rumah kat Rawang nie dan nak ada kedai sendiri untuk berniaga bersama keluarga Kak Sue.Kalau boleh Kak Sue nak anak-anak bekerja sendiri,berniaga macam Kak Sue dan Abang Man.Sekarang nie anak dara dan anak sulung Kak Sue..Kakak memang nampak berminat nak berniaga,dan Kakak pun ada impian nak ada cafe sendiri satu hari nanti..aamiin!

Selain tu,impian Kak Sue semoga anak-anak Kak Sue berjaya dalam bidang masing-masing,menjadi anak yang soleh dan solehah,baik akhlaknya serta cemerlang dunia,akhirat.Zaman sekarang nie agak menakutkan bila kita tengok macam-macam masalah sosial kan..semoga dijauhkan dari keluarga kita..aamiin!

Semoga semua impian Kak Sue bakal dicapai tak lama lagi,semoga dipermudahkan semua urusan kita semua.Tak salah kita punya impian,mana tahu satu hari akan terlaksana..yang penting kita doa,usaha dan tawakal..jumpa lagi,papai!

0 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Day #1 ~ Cabaran 7 Hari Blogging

10:59:00 PM Kak Sue 1 Comments

Assalamualaikum,hai semua!Mari kita mulakan cabaran pertama..Kenapa buat blog?Jom kita sembang..

Day #1 ~ Kenapa Buat Blog ?


Memula Kak Sue buat blog sebab suka nak mencuba resepi dan kongsikan kat blog.Masa tu dalam tahun 2011 tengah gila mencuba resepi dari blogger masakan.Seronok tengok perkongsian resepi kat blog mereka ditambahkan lagi dengan gambar-gambar yang cantik memang rasa nak cuba tau.Lagi satu Kak Sue nie memang suka membaca dan menulis memang dari sekolah lagi.Bila dah ada minat tu,lebih memudahkan lah kan untuk ber blogging..Dan Kak Sue harap bila Kak Sue tak ada anak-anak dapat lah baca kenangan bersama keluarga yang Kak Sue kongsikan kat sini..

Selain pada tu,Kak Sue suka nak kongsi aktiviti harian dan aktiviti berniaga kecil-kecilan Kak Sue dan suami..Cuma masa tu cara penulisan memang tunggang langgang,gambar pun entah apa-apa..hahaha,malu pula kalau baca balik entri lama.Patutlah blogger atau photog marah betul kalau orang curi gambar mereka,ingat senang ka nak ambil gambar yang cantik..kena cukup pencahayaan,prop dan cara persembahan subjek.Kak Sue masih belajar bab ambil gambar nie..banyak lagi nak belajar

Selepas beberapa bulan kalau tak silap,Kak Sue berhenti menulis kat blog atas sebab kesibukkan kononnya!Sehingga lah Kak Sue join KBBA9 setahun lepas,Kak Sue aktif ber blogging balik.Terima kasih kepada founder KBBA9 Ben Ashaari dan juga family KBBA9 kerana berkongsi dan mengajar cara-cara menulis dan macam-macam lagi tips blogging.Sekarang pun masih belajar dan join kelas untuk mantapkan lagi cara penulisan dan tips blogging yang lain

Sekarang blog Shuhaida Kabdy menjadi salah satu penyumbang pendapatan perniagaan kecil suami Kak Sue,Abang Man iaitu Pati Kelapa Laut MAN JAVA dan Kedondong Asam Boi MAN JAVA.Alhamdullilah,setiap minggu ada saja permintaan dari pelanggan.Kalau tiba bulan puasa memang tak menang tangan dibuatnya.Syukur,Alhamdullilah!

Terima kasih Kak Sue ucapkan kepada kawan-kawan dan pembaca yang sudi singgah blog Kak Sue  yang tak seberapa nie ya.Semoga memberi manfaat kepada semua.Jangan jemu singgah lagi dilain masa,jumpa lagi..papai!





1 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

10 Produk Kegemaran Yang Perlu Anda Beli di Ezbuy

11:53:00 PM Kak Sue 2 Comments

Assalamualaikum,hai semua!Zaman sekarang senang dah kita nak shopping.Tak perlu kita beratur atau bersesak kat luar dari rumah pun kita boleh shopping.Jimat masa dan tenaga kita,dah ada macam-macam shopping online..antaranya di Ezbuy.



Ezbuy ada jual berbagai pilihan barangan tau,antaranya perabut,permainan,barangan bayi,kasut,fesyen dan bermacam lagi.Pelbagai pilihan jenama pun ada kat Ezbuy nie,tinggal pilih aja mana yang kita suka dan berkenan.Ada 10 produk kegemaran yang perlu anda beli di Ezbuy..jom kita tengok,tapi sebelum tu korang boleh klik kat banner atas nie untuk sign up dan dapatkan Free RM15 shopping voucher 

10 Produk Kegemaran Yang Perlu Anda Beli di Ezbuy


1. Pot Rack harga Rm12.34 Kak Sue suka rak nie,sebab serbaguna dan jimat ruang di dapur kita harga pun berpatutan sangat

2.Fruit Cake Tray harga RM6.83 Kak Sue suka barangam yang diperbuat dari kayu,Fruit Cake Tray nie lain dari yang lain,kalau guna untuk deco atau prop untuk entri food cantik kan..ehehe..

3.Plastic Tupperware harga RM56.63 bekas plastik nie senang kita nak simpan barang makanan dan jimat ruang dalam kabinaet dapur atau peti sejuk kita

4. Vintage Iron Basket boleh gunakan untuk simpan barang dengan teratur dan kemas

5. Wood Storage Box harga RM11.72 kotak kayu simpan barang lebih akan nampak rumah kita kemas dan teratur

6. Rack Kitchen harga RM26.90 rak kegunaan di dapur untuk basuh sayur dan buah-buahan

7. Ikea Kitchen Clock harga RM18.55 jam peringatan keluli tahan karat untuk kecergasan


8.Sofa Pillow harga RM10.97 bantal sofa dengan pilhan berbagai warna menceriakn ruang tamu anda


9. Rack Storage harga RM28.14 boleh digunakan di dapur atau dalam bilik mandi untuk menyimpan barang


10. Plastic Storage Basket RM12.28 bekas plastik yang comel dengan pilihan warna untuk kegunaan di dapur,bilik mandi dan bilik tidur

Haa..10 produk kegemaran Kak Sue di Ezbuy,semua barangan dan penghantaran berbaloi dengan harga. Lagi satu yang penghataran di Ezbuy nie hanya RM8.80 aja tau,dengan servis dari PRIME


Apa Yang Istimewa Mengunakan Servis Prime

Prime ialah program yang mudahkan kita untuk shopping dengan bermacam jenis produk tapi hanya dengan bayaran penghantaran yang sangat berbaloi.Tanpa mengira saiz,berat dan kuantiti barang semua kos penghantran hanya sebanya RM8.80 sahaja!Haa..macam tak percaya kan..percayalah!

Cara Daftar Prime Servis
1.Buka websita ezbuy.my dan klik prime page
2.Seterusnya pilih barang yang kita nak beli dan sebelum tu kita buat pilihan samada nak bayar RM18.80 untuk tempuh percubaan selama sebulan atau tempuh setahun RM188.00.Mudah aja kan..Selamat membeli belah..


2 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Air Tangan Mak Terbaik 2

1:43:00 AM Kak Sue 2 Comments

Assalamualaikum,hai semua!Air tangan Mak memang tak dinafikan oleh semua masakan paling sedap di dunia!Setiap kali balik kampung Mak Kak Sue akan masak macam-macam jenis lauk pauk.Kadang sampai tak tahu mana nak makan,semua sedap-sedap belaka..

Kali nie hantar Mak balik lepas bercuti,kemahin sakan Mak masak.Nampak Mak sihat dan ceria balik rumah.Empat hari tinggalkan rumah katakan..Mak Kak Sue mana boleh dok diam tak buat kerja,nanti badan sakit katanya.Mak pula memang suka masak,bila balik tu apa lagi macam lepas dendam..hahaha..Terima kasih Mak selalu masak kat kami sedap-sedap..
MAK SAYA


Air Tangan Mak Memang Terbaik 


Dari sarapan pagi sehingga makan malam,semua Mak Kak Sue masak dan pastikan semua anak,cucu dan menantu makan bersama.Seronok betul dapat berkumpul makan bersama-sama.Abang Man dan anak-anak Kak Sue kalau balik rumah Tok Pah memang menambah-nambah makan,Kak Sue apatah lagi..kahkahkah!Kami sekeluarga suka masakan selera kampung dan makanan yang agak pedas..Air tangan Mak memang terbaik!
AIR TANGAN MAK TERBAIK
Masak Lemak Jantung Pisang
AIR TANGAN MAK TERBAIK
Kerabu Ulam
AIR TANGAN MAK TERBAIK
Sambal Buah Kuinin dan Ulaman

Terima kasih Mak,lain kali masak lagi kat kami ya.Kalau ikut resepi Mak bagi pun masih tak sama rasanya dengan air tangan Mak.Kali nie tak banyak gambar sempat ambil,kalut lapar nak makan..ehehe..Semoga Mak sentiasa diberi umur yang bermafaat,kesihatan yang baik,rezeki yang murah dan dipermudahkan semua urusan Mak dunia,akhirat..kami sayang Mak sangat..muah!

2 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Cuti-Cuti Ke Hotel Swiss Garden Resort & Spa Damai Laut Lumut ~ Sambung Cuti Lagi

1:42:00 AM Kak Sue 2 Comments

SWISS GARDEN DAMAI LAUT LUMUT
Assalaamualaikum,hai semua!Macam Kak Sue janjikan nak kongsi sambungan cuti-cuti kami sekeluarga dari Apartment ke Hotel Swiss Garden Resort & Spa Damai Laut Lumut pula.Hamboi kemahin kann..ini lah kelebihan join SGI Club Vacation,tapi yang ini nanti Kak Sue kongsikan kemudian ya..

Lepas aja check out dari apartment kami sekeluarga keluar makan dan beli belah sikit di Bandar Lumut dan check in balik ke hotel pada sebelah petang.Kira sambung lagi sehari layankan anak-anak bagi mereka puas bercuti dan mandi manda..Seronok bukan main lah,tambah lagi ustaz kecik tu..
SWISS GARDEN DAMAI LAUT LUMUT

Hotel Swiss Garden Resort & Spa Damai Laut,Lumut


Beberapa tahun lepas Kak Sue pernah bercuti kat sini,ini kali kedua lah datang sini..Kali nie bawa Tok Pah sekali.Macam kak Sue bagi tau sebelum nie lokasi Swiss Garden Resort & Spa nie agak jauh kedalam.Untuk ke Hotel Swiss Garden nie kena masuk ke depan lagi sikit,berdekatan dengan pantai.Kalau bernasib baik dan ada kekosongan boleh kita buat permintaan bilik hotel yang mengadap pemandangan laut.. cantik kalau dapat tengok sunset kan..

Kalau tak silap Kak Sue pilih bilik katil king size dan kami dapat bilik tepi laut juga tapi ada pokok-pokok kat tepi balkoni.Kira tak nampak sangat pantai,sebab terlindung sikit.Ada safety box,pengering rambut dan seterika baju dalam bilik,jadi tak perlu keluar macam kat aprtment bila nak gosok baju.Channel TV pun lebih banyak pilihan dari apartment dan masih ada lalat kat hotel nie pun.Agaknya memang musim tengah banyak lalat kut kali nie..
SWISS GARDEN DAMAI LAUT LUMUT
Bilik Hotel Swiss Garden Lumut
SWISS GARDEN DAMAI LAUT LUMUT
Seronok Adik dengan belated birtday gift..suka sangat lah tu!tanya apa yang Adik nak,itu juga yang dipilh
SWISS GARDEN DAMAI LAUT LUMUT
Bersama Tok Pah yang sentiasa dalam hatiku..sayang Mak!

Selepas kami sekeluarga berehat dan solat Tok Pah bagi tahu nak jalan-jalan kat pantai,anak-anak pula tak sabar nak mandi kolam.Ikutkan aja,esok dah nak balik dah kan.Kalau kita bermalam di apartment nak kena naik kereta kalau nak ke pantai,kat hotel boleh jalan kaki aja,dekat sangat..

Kawasan pantai ada aktiviti berkuda,banana boat dan macam-macam lagi.Ada kawasan disediakan pondok untuk berehat macam Kak sue kongsikan sebelum nie,sambil menikmati pemandangan tepi pantai.Kalau nak mandi rasa macam tak sesuai kut,bagi Kak Sue lah nampak air macam kotor aja..hihihi,lagi pun Kak Sue fobia dengan air laut nie..main-main air kat tepi-tepi pantai boleh lah..
SWISS GARDEN DAMAI LAUT LUMUT
Kawasan kolam mandi Hotel Swiss Garden Damai Laut
SWISS GARDEN DAMAI LAUT LUMUT
Kolam mandi Hotel Swiss Garden Damai Laut
SWISS GARDEN DAMAI LAUT LUMUT
Pantai Hotel Swiss Garden Damai Laut
SWISS GARDEN DAMAI LAUT LUMUT
Pantai Swiss Garden Damai Laut Lumut,nak naik kuda pun boleh tapi Kak Sue pergi dah petang..kuda pun macam tengah berehat..dia jeling kut tepi ja..hahaha..
SWISS GARDEN DAMAI LAUT LUMUT
Pantai Swiss Garden Damai Laut
SWISS GARDEN DAMAI LAUT LUMUT
Sunset di pantai Swiss garden Damai Laut Lumut


Sebelum check out sempat lagi mandi manda,sampai naik terbakar dah kulit.Kolam kat sini cantik tau,terbahagi kolam dewasa dan kanak-kanak.Untuk dewasa agak dalam juga dan sebelum nie ada pengawasan dari pihak hotel kali nie macam tak ada atau Kak Sue yang tak perasan..sebab Kak Sue tak join mandi pun kali nie temankan Tok Pah rehat-rehat..
SWISS GARDEN DAMAI LAUT LUMUT

Kolam mandi Swiss Garden Damai Laut Lumut

SWISS GARDEN DAMAI LAUT LUMUT

Kolam mandi Swiss Garden Damai Laut Lumut..kemahin Ustaz Kecik nie kan..


Berakhirlah cuti-cuti Kak Sue sekeluarga bersama Tok Pah kali nie,semoga diberi rezeki dan kesempatan yang lain untuk kami sekeluarga.Terima kasih suamiku,anak-anak dan mak tersayang,semoga kenangan ini terpahat selamanya..ecey..hihihi..
SWISS GARDEN DAMAI LAUT LUMUT
Tok Pah dan cucu-cucunya bergambar kenangan
SWISS GARDEN DAMAI LAUT LUMUT
Gambar kenangan sekeluarga..jumpa lagi di percutian yang lain

Terima kasih Swiss Garden Resort & Spa Damai Laut dan pengurusan SGI Vacation Club.Tak sabar nak bercuti destinasi lain pula nanti,jumpa lagi..papai!








2 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Cuti- Cuti Ke Swiss Garden Resort & Spa Damai Laut Lumut

1:41:00 AM Kak Sue 5 Comments

SWISS GARDEN RESORT DAMAI LAUT LUMUT

Assalamualaikum,hai semua!Tahun nie sekali lagi Kak Sue bercuti ke Swiss Garden Golf Resort & Spa Damai Laut,Lumut.Sebenarnya Kak Sue dan Abang Man dah plan nak bercuti ke Pahang,tapi masa nak buat tempahan bilik cuaca sebelah sana musim hujan pula katanya..Jadi kami sekeluarga terpaksa batalkan lah plan nak ke sana..
SWISS GARDEN RESORT & DAMAI LAUT LUMUT

Apartment Swiss Garden Golf Resort & Spa Damai Laut Lumut


Swiss Garden Golf Resort & Spa Damai Laut nie ada tiga jenis penginapan samada apartment,hotel atau villa.Sebelum nie Kak Sue sekeluarga pernah datang sini dah dan sewa hotel tapi kali nie kami nak cuba apartment satu bilik pula.Kat apartment nie pun ada kolam mandi juga tapi tak sebesar macam kat hotel.Ada ekon kat ruang tamu dan dalam bilik tidur,dapur dan peti ais,jadi kita boleh masak kat sana tau..

Kalau datang sekeluarga atau nak buat family holiday bagi Kak Sue sesuai kalau ambik apartment kat sini.Ruang tamu agak luas,muat untuk tidur satu keluarga lagi..Korang jangan lupa bawa extra toto dan bantal tau..Ada dapur dan peralatan memasak,jimat sikit kan bila ramai-ramai bercuti..
SWISS GARDEN RESORT DAMAI LAUT LUMUT
Di sini juga ada sauna dan aktiviti lain seperti pinpong,bola jaring dan disediakn tempat khas untuk kita ber bbq.Untuk aktiviti tepi pantai kita kena pergi ke hotel yang berdekatan dengan pantai,berkuda,berkayak dan macam-macam lagi.Kak Sue kalau bercuti mesti nak cari hotel atau apartment yang ada hotel untuk anak-anak Kak Sue.mereka memang suka sangat mandi kolam..kalau dah mandi tu,memang jenuh la nak ajak naik bilik dah..

Taman permainan kanak-kanak pun ada,luas dan selesa.Sebelah kolam mandi aja,ibu bapa boleh lepak-lepak kat tepi taman sambil pantau anak-anak bermain..Tepi kolam ada satu kedai menjual makanan ringan kut anak-anak,jadi tak perlu risau kalau anak-anak tetiba lapar selepas mandi..
SWISS GARDEN RESORT DAMAI LAUT LUMUT
Ruang tamu Apartment Swiss Garden Resort Damai Laut
SWISS GARDEN RESORT DAMAI LAUT LUMUT
Dapur Apartment Swiss Garden Damai Laut
SWISS GARDEN RESORT DAMAI LAUT LUMUT
Bilik Tidur Swiss Garden Resort & Spa Damai Laut
SWISS GARDEN RESORT DAMAI LAUT LUMUT
Taman Permaian Swiss Garden Resort & Spa Damai Laut
SWISS GARDEN RESORT DAMAI LAUT LUMUT
Taman permainan di Apartment Swiss Garden Resort & Spa Damai Laut

Lokasi Swiss Garden Resort & Spa Damai Laut nie pula agak jauh ke dalam tempatnya dikelilingi hutan paya bakau.Rasa macam dah tak ada hutan sangat macam pertama kali Kak Sue sekeluarga datang dulu.Bahagian depan jalan sedang rancak projek perumahan.Bagi yang suka privacy dan suka suasana sunyi memang sesuai bercuti kat sini.kalau nak keluar ke bandar Lumut kira dalam 40 minit juga lah jadi seelok-eloknya korang beli stok barang makanan siap-siap tau..



Alhamdullilah cuti kali nie Kak Sue sekeluarga dapat meluangkan lebih masa dengan Tok Pah.Keseluruhannya Kak Sue berpuashati dengan percutian kali nie,cuma kali nie lalat agak banyak dan agak menganggu.Harap pihak Swiss Garden Resort & Spa Damai Laut dapat perbaiki di masa akan datang.Rasanya Kak Sue akan check in hotel Swiss Garden pula lepas nie,anak-anak belum puas lagi bercuti..tunggu Kak Sue kongsikan cuti kat hotel pula ya..papai!







5 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Bercuti Bersama Tok Pah

1:41:00 AM Kak Sue 4 Comments

swiss garden resort & spa damai laut lumut

Assalamualaikum,hai semua!Alhamdullilah kali nie Tok Pah sudi nak ikut kami sekeluarga bercuti.Bukan senang nak pujuk dan ajak Tok Pah nie,maklumlah orang tua memang susah nak tinggal rumah kan..Macam-macam alasan yang Tok Pah bagi,tapi kali nie dengan sokongan adik beradik Kak Sue minta Tok Pah berehat sesekali,akhirnya Tok Pah setuju..yeay!

Apartment Swiss Garden Resort & Spa Damai Laut Lumut


Kali nie Kak Sue sekeluarga plan bercuti ke Swiss Garden Resort & Spa Damai Laut Lumut.Kami bertolak sebelah pagi jadi nanti ngam-ngam lah boleh check in kan.Sepanjang perjalanan pun cuaca baik dan lancar.Kami sampai lepas zohor dah,terus daftar kat counter ambik kunci dan naik ke aparment tapi Kak Sue dan Abang Man minta tukar ke apartment lain sebab rasa macam ke belakang sangat dan tingkat tiga risau Tok Pah letih nak naik turun tangga.
swiss garden resort & spa damai laut lumut

Masa Kak Sue buat tempahan ada Kak Sue minta nak depan kolam,tapi mungkin dah penuh kut..Lepas tunggu beberapa minit,kami di tukarkan ke apartment lain dan depan sikit..legaaa!Kak Sue nie takut sikit kalau rasa sunyi sepi rupanya menjelang petang nampak penuh juga kereta kat bahagian apartment belakang tadi..ehehe..nampak sangat penakut!

Semua dah selesai,Kak Sue dan Abang Man agak berpuashati dengan apartment nie kami pun berehat sekejap sebelum sambung aktiviti lain.Cuma yang tak bestnya lalat banyak kat sini tapi pihak Swiss Garden Apartment ada sediakan perangkap lalat.Apapun nanti Kak Sue kongsikan ya cuti-cuti Kak Sue sekeluarga kat sini nanti ya..papai!





4 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Sambutan Hari Jadi Yang Ketiga

11:31:00 AM Kak Sue 2 Comments

hari jadi

Assalamualaikum,hai semua!Sambutan hari jadi Adik kali ketiga kat rumah Tok Pah pula kali nie.Hamboiii..sampai kali ketiga,sebenarnya kali pertama kami sekeluarga sambut birthday di rumah Kak Ina atas jemputan Kak Ina sendiri.Kedua hadiahkan door gift makanan sunnah pada kawan-kawan Adik kat asrama,tak ada sambutan sebenarnya pun sebab Adik tak sihat masa hari jadi Adik hari tu.Ketiga kat rumah Tok Pah,ala saja meriahkan majlis hari jadi Eisya..tumpang sikit-sikit ja..

Meriah dan murah rezeki Adik tahun nie,Alhamdullilah.Sampai tiga kali sambutan hari jadi,saja buat seronok-seronok kan.Lagi pun masa macam nie lah dapat luangkan lebih masa dengan Adik.Ibu doakan semoga Adik sentiasa dalam rahmat dan lindungan Allah dimurahkan rezeki,kesihatan yang baik,diterangkan hati dan cemerlang dunia,akhirat..aamiin ya rabbilalamin..love you sayang






2 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Jom Balik Kampung

11:40:00 PM Kak Sue 7 Comments

jom balik kampung

Assalamualaikum,hai semua!Jom balik kampung...!Harap hari nie jalan semua lancar dan dipermudahkan semua.Dalam dua,tiga hari lepas Kak Sue baca kawan-kawan yang kongsi di facebook jalan sesak teruk..tersekat berjam-jam lamanya.Lemah betul kalau sesak macam tu kan..penat,yang memandu lagi penat kan..


Jalan Sesak


Sampai aja kat Behrang jalan dah mula sesak,nasib baik bukan jalan menghala utara,tapi jalan menghala ke selatan.Bertabah la semua kawan-kawan yang nak balik arah selatan ya,trafik memang agak perlahan nampaknya.Biasa la kalau sebelah utara dan laluan Kak Sue balik kampung hot spot jalan sesak di Slim River sampai Tapah,kemudian dari Ipoh sampai Kamunting..kadang rasa tak tahan dah..

Sekarang nie tak payah tunggu musim perayaan,cuti hujung minggu atau cuti sekolah pun dah boleh buatkan sesak lebuhraya semua arah..Kita kena pandai rancang perjalanan kita kan..Selamat balik ke kampung atau yang bercuti,semoga selamat pergi dan balik ke destinasi masing-masing ya..aamiin ya rabb..Ingatlah orang tersayang..


7 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Adik Dah Cuti Sekolah

8:58:00 AM Kak Sue 3 Comments

atiuw

Assalamualaikum,hai semua!Hari nie hari yang ditunggu-tunggu oleh kami sekeluarga.Adik dah cuti sekolah..!Tak sabar tunggu hari nie,ibu bapa dibenarkan jemput semua pelajar selepas isyak.Anak orang lain dah mula cuti,Adik anak Kak Sue yang bongsu baru mula cuti hari nie Alhamdullilah..akhirnya..


Daftar Keluar dan Terima Buku Laporan


Selesai solat isyak semua pelajar perlu daftar keluar secara onnline dan ibubapa terima buku laporan pelajar dan ulasan dari ustaz masing-masing.Alhamdullilah Adik cemerlang dan perlu tekankan pada pembetulan tajwid.Kira Adik sampai lah target yang pihak sekolah mahukan..bangga Ibu Nak..keep it up!

Semua pelajar dibenarkan bercuti selama seminggu sahaja,dan perlu mendaftar balik ke sekolah pada minggu depan.Macam tak cukup aja cuti kan,huhuhu..Kami sekeluarga dah plan cuti beberapa bulan sebelum nie,harap Adik seronok lah nanti.Masa yang terhad memang kena susun dengan baik,harap semua berjalan dengan lancar dan dimudahkan semua urusan..aamiin ya rabb..!




3 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Plan Bercuti Bertukar

2:59:00 PM Kak Sue 5 Comments

selamat bercuti

Assalamualaikum,hai semua!Cuti sekolah dah bermula minggu lepas,korang plan bercuti ke mana tahun nie?Kak Sue sekeluarga sebelum nie merancang bercuti tanpa buat tempahan penginapan pun sebab kami jenis suka terjah.Tahun nie plan bercuti ke Pantai Timur,tapi tak jadi sebab musim hujan nie kan..jadi plan bercuti bertukar..

Bercuti Ke Perak Darul Ridzuan


Kami sekeluarga sepakat tukar plan tak jadi bercuti ke Pahang tahun nie memandangkan musim hujan sekarang nie.Jadi tukar ke negeri asal kelahiran Kak Sue Perak Darul Ridzuan.Daerah mana kami nak bercuti tu nanti Kak Sue kongsikan di entri yang lain ya..Tak sabar dah nak jemput Adik balik nanti.Memang plan awal kali nie dari tempat mana nak pergi,penginapan,berapa hari semua dah siap..

Kali nie kami rasa seronok sebab Tok Pah,Mak Kak Sue sudi nak ikut kami sekeluarga bercuti bersama.Nak ajak Abah ikut sekali sekarang Abah dah tinggal di rumah yang berlainan,susah pula kan.Harap satu hari dapat bawa Abah pula..bukan senang nak pujuk orang tua kita nie tau,ada aja alasannya.Bila lagi nak rehatkan badan dan minda,asyik bekerja dari muda kan..

Harap percutian kali nie,adalah percutian yang meninggalkan kenangan manis sepanjang hidup kami sekeluarga.Semoga selamat pergi dan balik serta dimudahkan semua urusan kami nanti..aamiin ya rabb..!








5 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Penapis Air Coway Memang Best

7:05:00 PM Kak Sue 3 Comments


Assalamualaikum,hai semua!Sekarang di rumah Kak Sue pakai penapis air Coway,sebelum nie tengok kat rumah abang ipar pakai penapis air juga tapi brand lain.Masa sebelum puasa Kak Sue ada borak-borak dengan jiran,beliau cadangkan Kak Sue guna penapis air Coway kat rumah sebab banyak kelebihan dan kebaikannya.Rupanya penapis air Coway memang best,memudahkan kerja kita dan semesti air yang bersih..

Penapis Air Coway Servis Percuma

Yang bestnya servis percuma setiap dua bulan,tertakluk pada pakej yang kita beli tu lah kan.Jadi tak perlu lah kita susah-susah nak cuci sendiri.Setiap dua bulan pihak Coway akan hubungi Kak Sue untuk buat temujanji servis.Mereka akan telefon dulu sebelum datang dan yang datang servis kat rumah Kak Sue perempuan tau,jadi selesa sangat,buat kerja pun teliti dan bersih,memang puashati!Dah dua kali servis,dan masih orang yang sama..tak lama lagi boleh jadi kawan..ehehe..sebab beliau sangat baik dan peramah...rasa tak kekok pun ada kat dapur kita

Coway juga ada sijil halal jadi kita tak perlu risau kut ada bahan-bahan yang digunakan buat kita was-was kan.Asrama dan sekolah Adik pun pakai penapis air Coway nie tau.Senang ada penapis air Coway,sebab ada air panas,suam,sejuk dan suhu bilik,Jadi tak payah dah kita nak masak air bagai kalau ada tetamu datang.Nak minum air sejuk pun tekan aja dari mesin boleh terus minum.Cara pemasangan pun kemas,tak ada lah getah atau wayar berselirat kat sinki kita tu kan..
Haa..dah buka semua macam nie nampak rangka kat dalam,dan keluarkan tabung untuk cuci dan cek air sehingga bersih.Tabung pula akan ditukar setiap enam bulan..
Tengok,kotorkan air kalau tak pakai penapis air.Ini Kak Sue pakai kat luar juga tau penapis air,tapi brand Blondal yang panjang tu,yang Coway untuk dalam rumah.Kalau tak pakai tak tau lah macam mana rupa air nie kan..
Dah siap cuci dan servis semua,air pun dah bersih.Kemudian staff dari Coway akan cuci semua bersih penapis air dan tentukan tarikh untuk dua bulan akan datang.Mudah kerja kita tak payah nak cuci-cuci ada orang tolong buatkan.

Seboleh-boleh kita sediakan mesin penapis air macam nie kat rumah.Bukan setakat memudahkan kerja kita,tapi kita menyediakan air yang bersih untuk keluarga kita kan..kan..

3 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com

[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.