Resepi Ikan Sambal Petai

9:43:00 PM Kak Sue 5 Comments

Assalamualaikum,hai semua..Hari nie sebenarnya Kak Sue plan nak masak Udang Sambal Petai,tapi yang dibeli oleh Abang Man Ikan Siakap..nak goreng macam selalu tak berkuah pula kami makan hari nie..Masa dah makin lewat,tak lama dah nak masuk waktu zuhur.Cili kering dah potong siap,fikir punya fikir Kak Sue buat sambal juga lah.Kali nie masak Ikan Sambal Petai pula,haaa..lain dari yang lain kan.Nanti tuangkan aja sambal atas ikan pun sedap kan,jadilah Ikan Sambal Petai..Jom kita tengok resepinya

resepi ikan sambal petai
Ikan Sambal Petai

Resepi Ikan Sambal Petai

Sebenarnya resepi Ikan Sambal Petai atau Udang Sambal Petai sama aja,macam Kak Sue pernah kongsi kat blog Kak Sue nie,cuma tukar satu bahan aja udang ke ikan..tapi ikan tu hendaklah di goreng dulu ya,jom kita tengok resepinya jom..

Ikan Sambal Petai
Bahan-bahannya :
1 ekor ikan siakap - digoreng garing atau separuh masak ikut kesukaan masing-masing
1 mangkuk sederhana petai - dalam lima,enam papan petai,dikopek
1 biji bawang besar - dikisar
3 biji bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
1 mangkuk kecil cili kering - dikisar
1 keping asam keping
1 kiub ayam Knorr
Sedikit garam dan gula
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-caranya :
Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah dikisar
Kacau sehingga cili nampak masak dan berkilat
Kemudian masukkan pati ayam Knorr,gula,garam dan kiub ayam Knorr
Akhir sekali masukkan petai,kacau sebati dan tutup api
Tuangkan sambal ke atas ikan yang kita goreng tadi,sedia untuk dihidangkan..

Selamat mencuba,papai!


5 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Kerja Sebagai Surirumah

9:48:00 AM Kak Sue 1 Comments



Surirumah Pun Bekerja...


Assalamualaikum hai semua,kadang kerja sebagai surirumah pun kena ada cuti jugak tau..Kalau kami surirumah nie bekerja dari celik mata sehingga lah waktu nak tidur nanti,pendek kata celik je mata,kerja...kerja..kerja!Korang ingat untuk memastikan rumah sentiasa kemas dan bersih cukupkah dengan sekali kemas..berkali - kali oiii..!Nak pulak yang ada anak kecik,dia punya letih..ya ampunnn!Belum bab masak,hari-hari nak fikir apa menu untuk dihidangkan kepada keluarga tersayang..

Semua Kak Sue dah lalui dah..cuma sekarang ada masa lebih untuk diri Kak Sue sikit dan kerja pun dah mudah sikit,anak-anak dah besar kan..kita kena ajar anak berdikari dan tolong buat kerjarumah sama-sama..Sepatutnya kan,sepatutnya lah..kami diberi cuti sehari dalam seminggu,macam kerja - kerja lain juga.Kami  juga memerlukan masa untuk rehat dan masa untuk diri sendiri tanpa gangguan kerja rumah..eceh..ehehe..

Kalau kita berkerja tempat lain,kalau sakit boleh kita ambik mc kan.Surirumah?Penat dan sakit macam mana pun masih kena siapkan kerja rumah.Bagi yang suami yang memahami atau anak-anak dah besar,lega lah juga.Kalau anak-anak yang masih kecil kena juga kita buat walaupun kita tak sihat.Kalau dapat suami jenis memahami dan bertanggungjawab membantu Alhamdullilah,dapat yang tahu semua siap..hmm sendiri mau ingat lah kan..huhuhu..Kita yang tengok nie pun naik letih,apa lagi tuan badan..bertabah la ya..

Cuma disini Kak Sue nak ingatkan diri sendiri dan korang semua yang berkerja sebagai surirumah,surirumah lah pekerjaan yang paling mulia,sebab bukan senang tau nak mengendalikan seisi rumah dengan kerja rumah dan anak-anak.Kena ada emosi yang kuat dan tabah.Kita doa yang baik-baik sahaja hokay,Insyaallah semoga balasan syurga untuk kita semua samada yang berkerja surirumah atau yang berkerja bagi membantu kewangan keluarga..Chaiyokkk,jumpa lagi..papai!

Kredit gambar : Sue Haida

1 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Resepi Daging Goreng Berempah

7:20:00 PM Kak Sue 2 Comments

Assalamualaikum semua,apa khabar hari nie..?Hari nie Kak Sue nak masak resepi yang Kak Sue nampak di fecebook,yang di kongsi oleh sepupu sebenarnya tapi resepi tu bukan beliau yang punya,beliau pun share orang punya..ha gitu,faham  tak?Kalau tak faham abaikan lah aja..kita terus ke menu yang akan Kak Sue masak hari nie ya,hahaha pening pulak nak fahamkan ya,konon nak bagi tahu kat mana resepi nie Kak Sue dapat.Resepi Kak Sue hari ini ialah Daging Goreng Berempah tapi dah siap semua bahan sekali serbuk kurma dah expired date pula,makanya pepandai lah Kak Sue adjust nak siapkan juga menu nie..Nak keluar ke kedai malasnya ya rabbi,jadi guna lah apa yang ada kat dapur.Jom lah kita tengok bahan-bahan resepi Daging Goreng Berempah nie ya..

resepi daging goreng berempah
Daging Goreng Berempah

Daging Goreng Berempah

Sumber Resepi : Zurin Aryasha Arnaa
Bahan-bahannya:
1 kilo daging - direbus sampai empuk 
5 ulas bawang kecil - Kak Sue guna 1/2 bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
2 inci kunyit hidup - Kak Sue guna sedikit serbuk kunyit - dikisar
1 inci halia - dikisar
3 batang serai - dikisar
1 keping asam keping 
2 sudu rempah kurma - Kak Sue guna serbuk rempah Briayani Babas
Bawang besar,cili padi dan cili besar -di potong halus
sedikit minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

Cara-caranya:
Panaskan minyak kemudian masukkan bahan kisar,daging dan serbuk kurma
Masak sehingga kering dengan api sederhana
Kemudian masukkan asam keping,bahan perasa,bawang besar,cili padi dan cili besar
Masak sehingga kering dan naik minyak
Kemudian tutup api,boleh dihidangkan dengan nasi panas

Selamat mencuba,papai!

2 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Resepi Ais Krim Choki - Choki

11:24:00 PM Kak Sue 1 Comments

ais krim,ais krim choki-choki
Assalamualaikum semua,sekarang nie memang di mana-mana tengah top kan ais krim choki-choki.Anak dara Kak Sue pun tak berkecuali juga mencuba resepi nie yang dikongsi oleh adik Kak Sue Acik Tikah.Bukan setakat cuba aja,siap niaga terus lagi..ehehe.Kata Kakak nak cari duit poket sendiri,anak dara Kak Sue yang seorang nie memang pandai simpan duit tau..bukan nak puji anak sendiri,dah kenyataan..hahaha!Apa yang dihajati semua guna duit sendiri..Baru Kakak tau menghargai dan sayang barang sikit kan..Alhamdullilah sambutan sangat mengalakkan..Okay jom Kak Sue kongsikan resepinya senang aja..

Ais Krim Choki - Choki
Bahan-bahannya :
1 tin susu pekat
1 tin susu cair
5 sudu besar gula
4 tin air
sedikit garam
Choki choki

Cara-caranya :
Masukkan semua bahan tadi
Kacau sehingga sekata dengan api yang kecil
Biarkan sehingga mendidih,kemudian tutup api
Kemudian biarkan sejuk sekejap,nanti boleh bungkus dalam plastik airkrim 
Masukkan choki-choki dulu dalam plastik aiskrim,dan picit ikut kesukaaan masing-masing.Anak dara Kak Sue kadang buat corak-corak sikit
Kemudian masukkan bancuhan tadi,ikat ketat dan sejukkan siap dah senang aja kan 

Selamat mencuba..papai!

1 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Blog Berwajah Baru

12:30:00 AM Kak Sue 18 Comments

Assalamualaikum semua,Kak Sue memang ada niat nak tukar header dan design blog Kak Sue sebenarnya..Dari sehari ke sehari dok memikir header apa yang sesuai untuk blog dan usia Kak Sue nie.Sebelum nie geng KBBA ada borak mengenai template blog,gambar,penulisan dan macam-macam lagilah yang boleh menarik pembaca ke blog kita..Jadi Kak Sue rasa dah tiba masa tukar semua ke wajah baru ..eceywah..

Kak Sue memilih template dan konsep yang sangat simple dan nampak kemas..tak mau warna-warna dan bunga-bunga sangat,biar kemas dan konsep putih bersih..wahh gitu,ehehe..tapi masih menekan ciri masak memasak di header Kak Sue,sebab Kak Sue kan suka kongsi resepi-resepi Kak Sue jadi nak ada juga sikit ciri-ciri ke situ..Semua ini dengan hasil bantuan geng KBBA Izzati Suhaide ..memang puashati sangat,Zatie pun banyak membantu dan amat sabar dengan kerenah Kak Sue yang macam-macam nie..maafkan akak ye Zatie..hahaha.. pening Zatie ye nak melayan..

Harap lepas nie lebih rajin dan semangat Kak Sue nak update blog hari-hari ya..tapi terus terang Kak Sue bagi tau korang,suka sangat dengan blog berwajah baru nie tau.Kemas dan rasa ringan...tak adalah bila orang datang jalan-jalan blog Kak Sue berat dan loading lama..nanti orang tak nak dah singgah lain kali kan..Pada korang yang rasa nak tukar blog ke header ke atau buat banner boleh lah hubungi Zatie nanti ya..Terima kasih Zatie..muahh!

18 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Resepi Sayur Tauge Tumis

12:59:00 AM Kak Sue 1 Comments

Assalamualaikum semua,hari nie Kak Sue nak kongsi resepi mudah yang amat..hamboi kemahin ayat ya,hahaha..Resepi Sayur Tauge Tumis,rasanya semua orang pun tau kut resepi nie,tapi Kak Sue saja aja kongsi kat sini buat tatapan anak-anak Kak Sue atau pada sesiapa yang baru-baru belajar nak masak.Kak Sue dulu pun bukan pandai sangat masak,sekarang pun masih belajar tapi Kak Sue banyak google resepi atau cuba resepi yang kawan-kawan di facebook kongsikan resepi.Jadi boleh lah masak sikit-sikit untuk keluarga kan.Macam Sayur Tauge Tumis mudah dan ringkas aja resepinya,kejap dah siap!

Ada juga resepi yang Abang Man suami Kak Sue yang ajar,sebab Abang Man bekas tukang masak kan.Abang Man kata kalau masak jangan ikut resepi sangat,ikut rasa kita aja..kalau macam Kak Sue nie memang nak kena rujuk resepi kalau pertama kali cuba masak sesuatu resepi tu,tak pandai nak agak kan..Kalau yang mudah dan biasa kita masak tu tak apa lah..Okay lah jom kita tengok bahan dan cara masak ya..

resepi sayur tauge tumis
Sayur Tauge Tumis - Ringkas dan mudah

Sayur Tumis Tauge

Bahan-bahannya:
Tauge - agak-agak untuk hidangan sekeluarga
2 ketul tauhu - potong kecil dan goreng separuh masak
1 biji bawang besar - dikisar
3 biji bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
12 biji cili padi dikisar - dikisar
1 kiub ayam Knorr
minyak untuk menumis
sedikit air
garam secukup rasa

Cara-caranya:
Panaskan minyak dan tumiskan bahan dikisar tadi sehingga masak
Kemudian masukkan sedikit air dan kiub ayam Knorr,kacau sehingga sebati
Masukkan pula tauge dan tauhu yang telah di goreng 
Kacau sebentar,masukkan garam secukup rasa
Kacau lagi dan tutup api..siap!

Selamat mencuba.papai!

1 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Resepi Sup Kentang Telur

11:41:00 PM Kak Sue 0 Comments

Assalamualaikum,hai semua..hari nie Kak Sue nak kongsi resepi mudah lagi..asyik resepi mudah aja semua ya..kahkahkah!Ya lah Kak Sue suka buat kerja cepat dan mudah,kira bila anak dan suami balik dari sekolah atau kerja semua dah siap sedia..Makanan dah siap masak,rumah dah kemas dan kain baju semua dah tersidai..kira settle semua kerja rumah menjelang zohor..wah gitu!Kak Sue jenis tak suka tanguh atau kumpul kerja,mesti kena siapkan on time setiap hari.Kecuali kalau ada hal,terlambat sikit tak apa lah kan..Okay hari nie resepi Sup Kentang Telur.Senag gila resepi Sup Kentang Telur nie tau..

Kadang kita nie jemu dengan lauk pauk yang bersantan,lauk daging ayam kan..rasa sesekali nak makan yang simple aja.Kadang lauk yang simple nie lah yang buat kita makan bertambah dua tiga pinggan tau..ehehe..Kena pulak dengan gandingan lauk tu,,hmmm sedap tak kira!Okaylah jom lah kita tengok resepinya..

resepi sup kentang telur
Sup Kentang Telur

Resepi Sup Kentang Telur

Bahan-bahannya :
2 biji telur
2 biji kentang - dipotong kecil mengikut kesukaan korang
1/2 biji bawang besar - dikisar
3 biji bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
10 biji cili padi - dikisar
1 kiub ayam Knorr
Sedikit daun sup dan daun bawang
Minyak untuk menumis
garam dan air secukupnya

Cara-caranya :
Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang telah dikisar tadi
Kacau sehingga naik bau dan cili masak
Masukkan air,agak-agak nak kuah banyak mana
Kemudian masukkan kentang,biarkan empuk
Setelah kentang empuk boleh kuib ayam Knor dan garam secukup rasa
Akhir sekali pecahkan telur dan tutup api..dah siap
Boleh la taburkan daun sup dan bawang dan dihidangkan panas-panas

Selamat mencuba,papai!


0 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Pau Cendawan Yang Viral ...!

11:39:00 PM Kak Sue 0 Comments

Assalamualaikum,hai semua..Dari bulan puasa hari tu,Kak Sue tengok memang viral Pau Cendawan sana sini.Ada kawan Kak Sue post di FB kemahin beratur panjang gerai Pau Cendawan tu.Teringin pula nak rasa sedap ke...?Tambah pula Kak Sue memang suka pau dan cendawan..ehehe...
PAU CENDAWAN
Kebetulan kawan Kak Sue ada jual Pau Cendawan nie area Klang,apa lagi laju-laju Kak Sue order dari beliau.Boleh tahan juga rasa Pau Cendawan nie,cuma kalau boleh buat permintaan wah permintaan gitu,Kak Sue nak inti lebih boleh..hihihi..Dalam pau nie ada inti ayam,cendawan dan sos karbonara.Kalau boleh makan masa tengah panas-panas tau..mesti lepas satu,satu korang habiskan..haaa,gituuu
PAU CENDAWAN
Kalau korang nak rasa atau nak order boleh singgah gerai-gerai kawan Kak Sue nie ya..Beliau juga ada menerima order untuk sebarang majlis,special packing untuk event dan penghantaran terus ke lokasi atau boleh la hubungi kawan Kak Sue kat sini Pau Cendawan Klang atau boleh whatsap beliau terus 016 621 4477


Pau Cendawan Klang
Jalan Sungai Bertih,bersebelahan Pejabat Adun Dr Halimah,Klang ( Sebelum Econmart)
Sri Istana Klang,berdekatan SMK Sri Istana Klang
Meru Klang,berdepan Masjid As Shariff
Seksyen 7 Shah Alam,berdepan Giant

Jangan lupa singgah,selamat mencuba ya.Terima kasih..


0 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Ziarah Adik

10:40:00 PM Kak Sue 0 Comments

Assalamualaikum semua,hari nie hari yang ditunggu-tunggu..Hari nie Ziarah pertama Kak Sue dan family ke sekolah Adik.Selalunya Kak Sue curi-curi jumpa Adik,tapi kali nie kami diberi masa selama dua jam setengah menghabiskan masa bersama..seronoknyaaa!!Dari malam tadi dah teruja dan tak sabar nie nak peluk Adik puas-puas..rinduuuuu!
Pagi-pagi lagi Kak Sue dah siapkan barang makanan yang akan di bawa untuk Adik..Kali nie Adik minta masakan Spagetti Olio kegemaran Adik,buah dan juga sedikit makanan ringan..Sampai saja di sekolah Adik,semua pelajar dah siap sedia menunggu keluarga masing-masing..Tak lama menunggu nampak kelibat Adik datang ke kereta memandang dewan makan sedang di ubahsuai.Jadi kami makan-makan dalam kereta aja kebetulan hujan renyai..tak ada lah panas sangat hari tu..hujan rahmat sebenarnya kan..ehehe..
Alhamdullilah Adik nampak sihat dan ceria..sambil berkongsi cerita kat asrama.Seronok dan puashati tengok Adik makan bertambah,sambil bergurau dengan Abang dan Kakak..macam nie lah kalau dah jarang berjumpa baru tahu erti rindu..huhuhu..kalau tak ada yang nak disakat Adik tu..Masa berlalu sekejap aja rasanya,sebelum tamat masa Ziarah kami sempat bawa Adik keluar membeli barang keperluan Adik di pasaraya berdekatan.Kak Sue lega bila tahu Adik berada dalam keadaan yang baik,sihat dan selesa di sekolah baru nie..Semoga Adik sentiasa dalam lindungan Allah,dijauhkan dari segala perkara buruk dan diterangkan hati selalu..sayang Adik sehingga ke Jannah..aamiin ya rabb..!Hingga bertemu lagi aktiviti Ziarah lain kali..papai!

0 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Happy Birthday Kakak..!

9:09:00 PM Kak Sue 2 Comments

Assalamualaikum semua,hari nie birthday anak dara Kak Sue Kakak,satu-satunya puteri penyeri dalam keluarga Kak Sue.Sekejap ja masa berlalu dah besar anak Ibu..si manis 17 gitu,ehehe..Kakak lah jadi kawan tempat Kak Sue berkongsi cerita dan bermanja..sama juga Kakak dengan Kak Sue..kami macam kawan yang sangat baik,sentiasa terbuka nak sembang pasal apa pun..tapi kalau buat salah kena jugak tau..tak ada bagi muka walau anak perempuan seorang..


Oreo dan Marble Cheese Kek untuk Kakak..Ibu tak buat atau beli sebiji kek sebab nanti tak habis sayang aja..so Ibu belikan feveret Kakak khas untuk Kakak hari nie..


Ibu dan Abah tak tau nak beli hadiah apa untuk hari nie,harap Kakak suka lah ya..hadiah lain yang Kakak teringin sebelum nie InsyaAllah nanti dah sampai masanya Abah akan belikan nanti tau..sabar,ehehe..

Happy Birthday Kakak ..Ibu doakan Kakak sentiasa dalam rahmat dan dalam lindungan Allah,dimurahkan rezeki,kesihatan yang baik,umur yang bermafaat,ditenangkan,diterangkan dan ditabahkan hati selalu dengan ujian Allah..semoga Kakak dapat capai cita-cita Kakak dan cemerlang dunia dan akhirat..Doa,Redha dan Kasih Sayang Ibu sentiasa untuk Kakak,Abang dan Adik.lebiu mucho Sayang!!!Amiin ya rabb..

2 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Minum Air Bersih Dengan Coway

7:59:00 PM Kak Sue 3 Comments

minum air bersih coway,coway
Assalamualaikum semua,hari nie Kak Sue sekeluarga dah mula boleh minum air bersih dengan Coway..Selalunya Abang Man akan beli air mineral dua,tiga kotak untuk kami sekeluarga buat minum di rumah,sebab Kak Sue agak risau nak biarkan keluarga Kak Sue minum air dari paip rumah nie..Tambah lagi sistem paip di rumah Kak Sue nie rasanya guna besi jadi cuak pulak takut air berkarat,walaupun Kak Sue ada menggunakan tapis air tabung besar kat luar rumah nie..Nak masak bagai,rasa leceh pulak kan..memang banyak alasannya ya..ke memang malas..hahaha!Ala sekarang zaman moden,jadi kita gunakan lah keperluan yang memudahkan hidup kita..chewahh...ehehe...

Sekarang kami tak payah dah beli air mineral dengan ada mesin air Coway yang diperkenalkan oleh kawan Kak Sue,Kak Ayu.Semua tersedia dengan mesin Coway nie,boleh minum sejuk,panas,suam atau suhu bilik.Apa yang istimewanya mesin Coway nie ada fungsi kawalan suhu air panas.Button untuk air panas sangat safety kerana perlu tekan baru air keluar dari corong selalu kita tekan penolak tu aja kan,nie ada button khas jadi tak risau lah kalau ada anak kecil di rumah kan..

Selain dari itu mesin Coway juga menyediakan mood fungsi lampu yang dinyalakan apabila sensor cahaya tidak mencukupi,maksudnya kalau kita tutup lampu dapur nanti ada lampu kat mesin Coway tu..Juga ada fungsi sensor cahaya penjimatan kuasa,yang itu yang kita nak kan di zaman yang semakin rasa terhimpit nie kita kena berjimat cermat.Kalau kita aktifkan fungsi penjimatan kuasa nanti bilangan operasi motor dan pemanas automatik menurun pengunaan kuasa akan dikurangkan..

Dengan adanya mesin Coway di rumah,agak memudahkan kerja kita di dapur bila terasa nak minum panas atau sejuk tak perlu susah-susah tekan saja button boleh terus minum tanpa was-was,ehehe..Setiap dua bulan staff Coway akan datang ke rumah kita untuk servis percuma mencuci mesin Coway kita,senang kan..Jom minum air bersih dengan Coway,jumpa lagi..papai!

3 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Young Living Essential Oil

4:35:00 PM Kak Sue 0 Comments

Young Living Esential Oil
Assalamualaikum,hai semua.Kak Sue dah beberapa minggu tak dapat tidur dengan lena..tak tahu kenapa..Mungkin sebab rindu dan risaukan Adik kat asrama sama nie..huhuhu..Bila tak cukup tidur nie faham aja lah,sakit kepala dan moody selalu.Kadang memang tak ada mood nak bercakap,bermesra alam bagai..Kak Sue terpandang salah seorang kawan Blogger KBBA Shehan Ismail kongsi tentang Young Living Essential Oil (EO) yang dapat membantu kita tidur dengan lena..


Kelebihan Young Living Essential Oil

Shehan cadangkan Kak Sue cuba CedarWood untuk masalah susah tidur Kak Sue nie.Apa salahnya kita mencubakan,lagi pun memang banyak kelebihan lain lagi tentang EO nie tau.Antaranya kita boleh guna Lavender untuk anak yang susah nak tidur,anak terluka,alergik atau gatal,Peppermint untuk selsema,batuk,migrain,malas buka mata sebab mengantuk,Melaleuca (Tea Tree) untuk hilangkan keputihan dan lagi Lemongrass untuk halau nyamuk dan untuk yang tak ada selera makan..haaa,macam-macam kegunaan EO menarik kan..

Cara pengunaan EO nie samada kita calit kat badan kita atau boleh juga guna diffuser.Senang aja kan..Untuk kali nie Kak Sue cuba yang dicadangkan oleh Shehan dulu dan InsyaAllah akan tambah lagi koleksi EO untuk kegunaan Kak Sue dan keluarga.Kita ikhtiar aja kan yang sembuhkan semua dengan izin Allah.Alhamdullilah,lepas calit ke badan Kak Sue beberapa minit lepas tu memang terus Kak Sue tertido lena..lega rasanya.Terima kasih Shehan kenalkan Kak Sue dengan EO nie..

Pada korang yang berminat nak cuba dan nak tahu lebih detail boleh cari Shehan kat sini ya..Shehan Ismail.Selamat mencuba..




0 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Resepi Ikan Masak Asam

4:34:00 PM Kak Sue 1 Comments

Assalamualaikum semua,hari nie sebenarnya tak ada idea dah nak masak apa..Bukan hari nie aja,memang setiap hari tak tau nak masak apa..Kak Sue pun semenjak dua menjak nie memang tak ada selera sangat nak makan.Fikir punya fikir nak masak menu yang dah lama Kak Sue tak masak Ikan Masak Asam.Cuaca panas macam sekarang nie,memang sesuai masak menu Ikan Masak Asam nie tau,kalau ikut selera Kak Sue lah.Ikan tu tak kisah pun ikan apa,ikan masin pun boleh letak tau..Jomlah kita tengok resepinya ya..

resepi ikan masak asam
Ikan Masak Asam

Resepi Ikan Masak Asam

Bahan-bahannya:
2 ekor ikan temenung - di goreng
1 sudu besar asam jawa - bancuh dengan air satu setengah cawan
1/2 kiub ikan bilis Knorr
1/2 biji bawang besar - dihiris halus
3 biji bawang putih - dijhiris halus
12 biji cili padi - dipotong kecil dua atau tiga bahagian
2 tangkai daun kari
minyak untuk mengoreng dan menumis
garam dan gula secukup rasa

Cara-caranya:
Tumiskan bahan yang dihiris dan daun kari sehingga naik bau
Masukkan cili padi,kemudian air asam jawa
Biarkan mendidih sebentar,masukkan kiub ikan bilis Knorr
Akhir sekali masukkan ikan,garam dan gula secukup rasa
Tutup api,dah siap dah..

Selamat mencuba ya,mesti makan bertambah-tambah kalau ada lauk nie..ehehe..papai!

1 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Doa Rindu Ibu..

11:32:00 PM Kak Sue 0 Comments

Assalamualaikum semua,Alhamdullilah setiap kali hati Kak Sue teringat nak jumpa Adik anak bongsu Kak Sue tu,pasti Allah mudahkan jalan..Kadang niat dihati nak jumpa,tapi risau menganggu pelajaran Adik,ditambah pulak dengan undang-undang sekolah yang tidak membenarkan ibu bapa kerap bertandang..Kak Sue diamkan dan tabahkan hati saja..Yelah kalau kerap sangat berjumpa nanti lain pula jadinya,tapi mereka tetap memberi kelonggaran seandainya ada perkara penting atau masalah yang lain yang perlu ibu bapa datang ke sekolah..
Kebetulan hari nie Abang Man ada delivery order ke Shah Alam,jadi Kak Sue pun cecepat bagi tahu boleh tak nak hantar jubah dan kopiah Adik untuk buat ganti..alasan sangat kan,padahal dalam hati tu kalau boleh nak jumpa Adik sangat..Abang Man yang memang dah faham dengan perasaan seorang ibu yang tengah merindu mengiyakan saja,sambil ingatkan Kak Sue,sekejap aja boleh lah..Rasa kembang kempis dah dada rasa seronok nak jumpa anak yang sentiasa Kak Sue rindu..Alhamdullilah Ya Allah..
Betullah kata orang...doa ibu kadang kita tak lafaz hanya dengan niat sahaja pun Allah dengar..Allah dengar doa rindu Ibu kepada anak kecilnya yang seorang ini..Terima kasih Allah,semoga Adik dan semua anak-anak disana sentiasa dalam lindungan dan rahmat kasih sayang Allah..aamiin ya rabb..love you sayang!

0 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Resepi Sup Pedas Ikan Siakap

7:57:00 PM Kak Sue 4 Comments

Assalamualaikum semua!Rutin harian Kak Sue sekarang sikit berubah,selain kerja rumah yang lain ialah memasak setiap hari..(entah sampai bila lah tu bertahan nak memasak setiap hari - tangan dibahu mata ke atas)kahkahkah.Kadang-kadang hari-hari kita masak sampai dah tak ada idea nak masak apa.Asyik-asyik ulang menu yang sama aja kan.Nasib baik lah dapat suami yang tak banyak kerenah,anak-anak pun tak kisah janji katanya Ibu yang masak..baiklah nak!Hari nie Kak Sue rasa macam nak makan lauk yang berkuah gitu..Cuaca kan macam panas dan berbahang membuatkan kita rasa tak berapa berselera nak makan,nanti kalau tak makan mulalah masuk angin bagai...Jadi untuk menyelerekan tekak Kak Sue nie,Kak Sue pun memutuskan untuk masak Sup Pedas Ikan Siakap..chewahh!Jom lah kita lelaju tengok resepi campak-campak suka hati aja nie ya Sup Pedas Ikan Siakap..

resepi sup pedas ikan siakap
Sup Pedas Ikan Siakap

Sup Pedas Ikan Siakap

Bahan-bahannya:
2 ketul kepala ikan siakap
1 biji bawang besar - dikisar
3 biji bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
12  biji cili padi - dikisar
2 batang serai - diketuk
1 kiub ikan bilis Knorr
sedikit minyak untuk menumis
sedikit garam secukup rasa
sedikit air

Cara-caranya:
Tumiskan bahan yang dikisar tadi sehingga masak dan naik bau 
Masukkan serai tadi,kacau
Masukkan air mengikut kesukaan memasing - agak-agak aja
Kemudian biarkan mendidih sebentar dan masukkan kepala ikan tadi
Masukkan juga kuib ikan bilis dan perasakan dengan sedikit garam mengikut selera masing-masing
Biarkan sekejap,kemudian tutup api
Boleh letak sup bunjut jugak ya - is lupa tadi..ehehe
Boleh dah di hidangkan,kalau suka boleh lah letak daun sup dan bawang goreng

Selamat mencuba,papai!



4 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Resepi Sotong Masak Kicap Pedas

8:48:00 PM Kak Sue 2 Comments

Assalamualaikum semua,hari nie dah tak tahu nak masak apa..Abang Man bawa balik sotong dan ikan siakap pagi tadi.Ikan Abang Man kata goreng aja lah,sotong tu yang tak tahu nak masak apa.Nak buat goreng kunyit,hari tu dah buat dah,cuba lah resepi lain.Google punya google,keluar resepi geng KBBA Saidila Abdul Rahman atau lebih dikenali dikalangan kami dengan panggilan manja Kak Long Kawasan resepi Sotong Masak Kicap Pedas.Kak Sue tengok resepinya mudah dan cepat,bahan semua dah ada..apa lagi,boleh lah cuba resepi nie.Jom kita tengok bahan Sotong Masak Kicap Pedas nie jom.Terima kasih Dila atas perkongsiannya,memudahkan hari ku..ehehe..

resepi sotong masak kicap pedas
Sotong Masak Kicap Pedas

Sotong Masak Kicap Pedas

Resepi Asal : Saidila Abdul Rahman

Bahan-bahannya :
1/2 kg Sotong - potong ikut suka korang,cuci dan tos,ketepikan
2 biji bawang besar - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
10 batang cili padi - dikisar (kalau nak pedas lagi,boleh letak lebih)
2 batang cili merah - dikisar
2 batang serai - diketuk
2 keping asam keping 
Kicap Jalen Lemak manis - secukupnya (Kak Sue guna cap Kipas Udang)
garam dan gula - secukupnya

Cara-caranya :
Panaskan minyak dan tumis bahan yang kita kisar tadi dengan serai sekali
Biarkan naik bau dan pecah minyak
Kemudian masukkan asam keping dan kicap
Masukkan pula sotong dan biarkan mendidih dalam lima minit
Tambahkan garam dan gula secukup rasa
Kacau dan tutup api,siap dah..boleh dihidangkan panas-panas
Selamat mencuba..

2 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Resepi Sayur Tempe Masak Lemak Putih

8:23:00 PM Kak Sue 0 Comments

Assalamualaikum semua,hari nie Kak Sue nak kongsi resepi mudah dan cepat Sayur Tempe Masak Lemak Putih..Sayur lemak kalau dilawankan dengan ikan masin atau telur masin memang terangat,nak pula kalau ada sambal belacan dan ulaman..jangan kata mak mertua lalu,pak mertua segala ipar duai lalu pun tak sedar dah..melampau betui ya..kahkahkah!Punyalah nak bagi tahu betapa sedapnya kan..Okay lah,sebelum Kak Sue merapu dengan lebih jauh marilah kita tengok apa bahan yang ada dalam resepi campak-campak Kak Sue nie ye, Sayur Tempe Masak Lemak Putih..jommm!

resepi sayur tempe masak lemak putih
Sayur Tempe Masak Lemak Putih

Sayur Tempe Masak Lemak Putih

Bahan-bahannya:
1 bungku tempe - dipotong kecil dan digoreng
1/2 biji kobis - dipotong kecil
1 batang lobak merah - dipotong kecil
6 batang kacang kelisa - di potong kecil
1 biji bawang besar - dikisar
3 biji bawang putih- dikisar
1 inci halia - dikisar
12 biji cili padi - dikisar
2 batang serai - diketuk
1 biji santan parut - ambik santannya
1 kiub pati ikan bilis Knorr
sedikit garam

Cara-caranya:
Masukkan semua bahan yang dikisar kedalam santan
Masak bahan tadi sehingga mendidih - sila kacau perlahan-lahan
Kemudian masukkan tempe dan sayur-sayuran tadi
Akhir sekali masukkan kiub pati ikan bilis Knorr dan garam secukup rasa
Tutup api,tapi jangan berhenti kacau tau bahan tadi supaya santan tak pecah minyak
Kacau sehingga satu atau dua minit,kemudian boleh lah dihidangkan..

Selamat mencuba ya,papai!

0 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Tahniah Yaya Natsumi..!

8:22:00 PM Kak Sue 1 Comments

Assalamualaikum,hai semua..Kak Sue berkesempatan ke majlis perkahwinan salah seorang rakan blogger Kak Sue yang sentiasa comey dan selalu humble orangnya Yaya Natsumi dan pasangannya..Terima kasih Yaya kerana sudi menjemput Kak Sue dan keluarga ke majlis yang begitu meriah sekali.Tahniah Yaya..selamat datang ke alam perkahwinan,Kak Sue doakan semoga Yaya dan pasangan sentiasa dalam rahmat Allah,dimurahkan rezeki dan berbahagia sehingga ke Jannah..aamiin ya rabb..!Muahhh..

1 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Koleksi Buku ~ Rahsia Penulisan Berpengaruh

8:21:00 PM Kak Sue 2 Comments

Assalamualaikum semua,hari nie Kak Sue dah terima koleksi buku terbaru Kak Sue Rahsia Penulisan Berpengaruh dari Tuan Khairul Hakimin Muhammad yang terkenal di media sosial dengan perkongsian resepi,cara penulisan dan macam-macam lagi lah..Memula Kak Sue nampak kawan-kawan yang share status beliau aja,lama-lama jadi suka pula membaca perkongsian beliau,nak add friend dah penuh,jadi Kak Sue follow aja lah..pun jadilah..ehehe..

Kak Sue suka cara penyampaian beliau pada aundien secara santai dan bersahaja membuatkan kita tak jemu membaca setiap perkongsian dari beliau di facebook..Hari-hari baca perkongsian dari beliau yang sentiasa positif dan penuh dengan lawak jenaka..Semoga satu hari nanti Kak Sue dapat memperbetulkan penulisan agar lebih baik dan berpengaruh seperti beliau..Terima kasih tuan,atas perkongsian ilmu yang hebat!Semoga kita semua sentiasa dalam rahmat Allah,dipermudahkan urusan dan cemerlang dunia,akhirat..aamiin ya rabb..!Bagi yang berminat mendapatkan buku tersebut boleh hubungi Siti Rahmah Mohd Noor ..jumpa lagi,papai!



2 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Terubat Rindu..

9:23:00 AM Kak Sue 0 Comments

Assalamualaikum semua,hari nie Kak Sue berpeluang berjumpa dengan Adik lagi..jangan jemu ya Kak Sue asyik up date pasal Adik kat sini.Maklum lah berjauhan dengan Adik,selain dari perkara lain tempat Kak Sue meluahkan rasa kat sini lah tempatnya..nanti bila Adik dah besar atau Kak Sue dah tak ada boleh Adik baca kat sini sebagai kenangan..huhuhu..

Awal pagi group ibubapa sekolah Adik di whatapps diberi info mengenai kesihatan beberapa murid yang mengalami sakit perut..Alhamdullilah Adik tak termasuk dalam senarai,tapi Abang Man dan Kak Sue tetap ke sana sambil nak jumpa Adik..rindu oiii,dah seminggu tak tengok muka anak..ehehe..Pada pelajar yang tak berapa sihat diberi cuti pulang ke rumah untuk mendapat rawatan yang lebih dari keluarga sendiri,maklum lah dah ramai-ramai nie tak terjaga pulak pihak sekolah memandang kan yang tak sihat agak ramai..

Kak Sue doakan anak-anak yang pulang ke rumah mendapat rawatan agar cepat sembuh dan dapat kembali ke sekolah menyambung pelajaran masing-masing.Kak Sue bersyukur Adik dalam keadaan sihat dan telah mula ke fasa baru dalam pembelajaran Adik di sekolah tersebut.Ibu doakan semoga Adik sentiasa ditabahkan,ditenangkan dan diterangkan hati olehNya..dan cemerlang dunia akhirat..sayang Adik hingga ke Jannah!aamiin ya rabb..

0 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Sayur Tumis Tempe Mudah dan Ringkas

9:23:00 AM Kak Sue 0 Comments

Assalamualaikum semua,kali nie Kak Sue kongsi resepi mudah dan cepat sangat.Kalau macam tak dan nak masak tu balik kerja atau nak cepat ada kerja lain bolehlah cuba resepi Kak Sue nie ya..Resepi campak-campak kata orang..tak ada nak ikut beria sangat resepi selalunya Kak Sue nie.Kalau sayur tumis nie resepinya lebih kurang aja..yang membezakan bahan dalam sayur tu aja kan..jom la kita intai resepi Kak Sue yang mudah gila nie..ehehe..

Sayur Tumis Tempe
Bahan-bahanya:
1 peket tempe - di potong kecil,digaul dengan garam dan kunyit
1 batang Karot - di potong kecil
1 ikat kacang panjang - di potong kecil
1 biji bawang besar - di hiris halus
3 biji bawang putih - di hiris halus
1 inci halia - dihiris halus
10 biji cili padi - dihiris halus
1 kiuh ayam Knorr
1 1/2 cawan air
sedikit minyak untuk  mengoreng dan menumis
garam secukup rasa

Cara-caranya:
Goreng tempe separuh masak atau garing - ikut kesukaan,ketepikan
Tumis bahan yang di hiris tadi sehingga naik bau
Masukkan air tadi,biarkan mendidih kejap
Kemudian masukkan karot biarkan empuk barulah masukkan kacang dan tempe
Masukkan kiub ayam Knorr dan perasakan dengan garam
Kacau rata kemudian tutup api,boleh lah dihidangkan pans-panas

Selamat mencuba ya,senang sangat..papai!

0 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Kelapa Laut MAN JAVA di SMK Sri Istana

12:43:00 PM Kak Sue 2 Comments

kelapa laut,pati kelapa laut,pembekal kelapa laut
Assalamualaikum semua,Kak Sue nak buat pengumuman sikit eceh wah..gerai minuman air Kelapa Laut MAN JAVA sekarang berada di tepi jalan SMK Sri Istana,Klang.Selain menjual Air Kelapa Laut mereka juga ada menjual Kelapa Lemon Madu.Gerai nie kepunyaan sahabat Kak Sue yang baru mula berniaga,sebelum nie beliau bekerja makan gaji dan sekarang baru berjinak-jinak nak mula berniaga,bekerja sendiri.Mana tau korang nak buat majlis atau apa-apa sahaja boleh lah korang berhubung dengan beliau ya..

Kepada yang berada di kawasan berdekatan yang ingin mencuba,boleh lah jemput singgah ya,jom kita support kawan-kawan kita berniaga..Kak Sue doakan sahabat Kak Sue nie sentiasa dimurahkan rezeki dan dipermudahkan semua urusan..aamiin ya rabb..terima kasih semua..papai!

2 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com

[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.