Berkelah Makan-Makan Di Kampung 2

8:26:00 PM Kak Sue 2 Comments

Assalamualaikum semua,minggu nie Kak Sue dan keluarga merancang nak balik kampung di Batu Kurau,Taiping,Perak.Sebelum nie minggu lepas balik kampung mertua,jadi minggu nie gilirang balik rumah Mak Kak Sue pula.Pagi lagi kami dah siapkan barang supaya senang nak cepat bergerak,risau pula takut jam kan...Alhamdullilah semua berjalan lancar Kak Sue sampai dekat nak zohor dah..jam sikit kat Simpang Pulai.
Macam biasa la kalau balik kampung Kak Sue,lauk pauk semuanya masak cara kampung dan penuh dengan ulam ulaman.Nasib baik Abang Man dan anak-anak jenis yang tak kisah..Menu wajib ada semestinya Laksa Batu Kurau,memang mewah makan kalau lepak kat kampung nie,lepas makan,makan lagi..!ehehee..Kebetulan pulak hari nie ada Pekan Selasa,pekan sehari yang menjual barang basah dan kering,tempat feveret Kak Sue tempat jual ulam ulaman.Kalau balik kampung,memang wajib datang sini..Jom kita tengok menu kat kampung Kak Sue pulak..









Haaa..tudia menu kami,memang selera sangat makan ramai-ramai.Alhamdullilah sempat balik kampung Kak Sue juga sebelum puasa.Bila berkumpul ramai-ramai macam nie memang seronok kan,walau sekejap pun jadilah..Korang tak balik kampung ka cuti nie..Jom balik kampung wei..hihihi!Jumpa lagi ya..papai!

2 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

U-Cafe Wangsa Walk ~ Pilihan Untuk Kejutan Harijadi

1:54:00 AM Kak Sue 0 Comments

Assalamualaikum semua,Kak Sue nak kongsi ngan korang cafe yang Kak Sue buat birthday suprise untuk Abang Man tempohari.Sebenarnya Kak Sue planning nak ke cafe lain,tukar last minit sebab ada hal yang tak dapat nak dielakkan..Google punya google rasa U-Cafe yang terletak di Wangsa Walk yang menarik perhatian Kak Sue dari segi menu dan tempatnya..


Kak Sue sampai dah agak lewat,tapi masih sempat lah nak buat order.Pelanggan pun agak ramai hari nie,Kak Sue pilih lepak bahagian atas.Deko kat cafe nie memang menarik dan santai.Cuma mungkin orang agak ramai,dengan masa yang lewat mereka dah nak tutup order sebab Kak Sue diberitahu akan tutup order pada 9.45pm.Order yang Kak Sue buat salah dua kali,cuma rasa terubat hati cara staff menangani masalah ketika itu buat Kak Sue tak jadi nak marohhhh!ehehehe..maklum lah birthday suami kan,kita nak semua cun!Dah la yang salah order tu birthday boy punya order..eh boy ke lagi..hahaha..sib baik lah beliau tak kisah seperti selalu..





Sebelum order sampai sempat bergambar lagi,ehehe..Cafe nie ada dua bahagian,atas dan bawah.Bahagian atas ada dua section satu kat dalam,satu kat luar.Kak Sue lepak bahagian luar sambil berbual dan makan boleh hirup udara segar kat luar..ecehh..ahahaha..

Menu kat sini ada pelbagai pilihan dan menu-menunya memang sedap.Korang boleh pilih samada nak makan melayu atau westren food..Jom kita tengok apa yang kami order..


Nasi Goreng untuk birthday boy


Grilled Salmon & Chicken Salad untuk Kak Sue


Spaghetti Alio Olio With Seafood untuk Kakak


Charbroiled Rib Eye untuk Abang


Spring Chicken In French Style untuk Adik


Tempura Shrimp saja order extra..ehehe

Kak Sue puashati dengan layanan dan makanan kat sini,staff ramah dan makanan pun sedap.Suasana cafe santai,tak crowded sangat.Kalau kita nak lepak sembang-sembang dengan family pun sesuai.Pada korang yang datang kat sini bolehlah ke Wangsa Walk,Wangsa Maju.Kalau dari parking pun memang dah boleh nampak U-Cafe nie.Kak Sue sertakan sekali alamat cafe kat sini,jangan lupa singgah sini tau!Papai..!

U - Cafe Wangsa Maju
GL_06 Wangsa Walk, Wangsa Avenue
No 9, Jalan Wangsa Perdana 1, Bandar Wangsa Maju
53300 Kuala Lumpur


0 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Zespri SunGold KiwiFest Kempen Sarapan Bertemakan WakeUpWithZespri

9:27:00 AM Kak Sue 3 Comments

Assalamualaikum,hai jumpa lagi semua.Hari nie Kak Sue nak kongsikan sikit info mengenai buah kiwi Zespri SunGold.Bersempena dengan Zespri SunGold KiwiFest dengan kempen WakeUpWithZespri pada pagi tadi yang menekankan kepentingan sarapan pagi dengan buah kiwi memberi kesan yang baik pada kita sekeluarga sepanjang hari.Korang tahu tak buah kiwi mendahului carta pemakanan buah-buahan yang paling berkhasiat dan sebiji buah kiwi Zespri SunGold melebihi tiga kali vitamin C yang terdapat pada buah oren dan 100g daging yang kita makan!Haaaa..menarik kan..


"Sarapan pagi merupakan hidangan penting setiap hari kerana keperluan nutrin untuk badan kita ke tahap optimum dan sarapan bersama buah kiwi Zespri SunGold setiap pagi cukup untuk memenuhi 100% keperluan vitamin C harian kita" menurut kata Cik Tee Lai Kim Pengurus Pemasaran Zespri Malaysia.Selain dari itu pengambilan vitamin C harian yang mencukupi akan menguatkan sistem imun,melindungi kerosakan tisu otot,mengurangkan keletihan,meningkatkan tenaga juga membantu meningkatkan mood.Kak Sue pun siap beli dua bekas pagi tadi untuk stok di rumah..ehehehe..

Zespri SunGold KiwiFest


Zespri SunGold KiwiFest akan bermula di Malaysia,Singapura seterusnya ke Australia.Majlis nie terbuka kepada semua tanpa bayaran dan berbagai aktiviti bersama keluarga disediakan.Hari nie Zespri SunGold menjemput Cassey Ho seleberiti fitnes yang terkenal dengan lebih tiga juta penonton di Youtube dari Los Angeles yang juga pengasas Blogilates istimewa untuk peminat dimajlis ini dan ada kelas secara langsung oleh beliau..






LeelaPass pusat pengayaan kanak-kanak menjalankan 15 minit penyertaan aktiviti fizikal permainan termasuk permainan Bola,'Full Body' Rock,permainan gunting kertas,seni dan kraf dan Finger Painting.500 pertama menyertai permainan ini juga akan menerima Zespri KiwiFruit World tee oleh artis illlustarator yang terkenal dari London,Harry Malt.





Aktiviti menarik yang lain ialah 'Smoothie Bike' kita boleh buat smoothies kita sendiri dengan menaiki basikal yang disediakan,Colouring Wall,Giant Twister,Kiwi Dartboard,Zorb Ball dan sarapan pagi berasaskan buah kiwi secara percuma,punyalah beratur panjang...tak sempat nak rasa jus kiwi..huhuhu..

Sementara itu,untuk 1500 pertama pengunjung yang datang hari ini yang bawa resit dalam setiap bekas Zespri SunGold yang dijual di pusat runcit utama akan menjadi pemilik botol air percuma edisi terhad Zespri.Ramai juga yang datang untuk menebus botol air tadi,Kak Sue pun tak ketinggalan juga.Rupanya ada booth kat sini yang menjual buah kiwi Zespri SunGold dengan harga yang istimewa lagi..


Aktiviti bersama keluarag yang menyeronokkan ini harap dapat memupuk tabiat harian kita bermula dengan sarapan setiap hari dengan buah kiwi Zespri SunGold untuk kesihatan,kecergasan dan sentiasa bersemangat seperti Zespri!Terima kasih ZespriGold..

3 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Hari Kesihataan Penghadaman Sedunia ~ Info Yang Perlu Ibubapa Ketahui

12:34:00 AM Kak Sue 3 Comments

Gambar Sumber Google

Assalamualaikum,hai semua!Hari nie Kak Sue nak kongsikan sedikit info mengenai pentingnya usus yang sihat kepada anak-anak kita.Usus yang sihat adalah penting untuk membantu anak-anak kita mencerna atau menyerap nutrien daripada makanan.Salah satu penunjuk kesihatan usus anak kita adalah dengan najis mereka.Korang memang akan rasa geli dan menjijikan tapi ia merupakan penunjuk utama terhadap kesihatan usus anak kita..

Tahun nie sempena Hari Penghadaman Sedunia dikhususkan bagi meningkatkan tentang kepentingan dan manfaat kesihatan penghadaman yang baik untuk anak-anak kita.Bila kita bercakap tentang tabiat membuang air besar,ia bukanlah satu topik yang menarik untuk dibincangkan.Mungkin kita tak peduli pun tentang najis anak kita yang mana adakah normal atau tidak...

Najis adalah bahan buangan yang dikhumuh dari usus selepas makanan dihadamkan.Keadaan najis akan berbeza seperti hari mengikut apa yang kita makan.Dengan memantau perubahan bentuk,saiz,warna,kekerapandan kosenstasi najis meraka,kita akan dapat tahu tahap kesihatan usus anak kita dan pada masa yang sama memastikan kesihatan dan kesejahteraan mereka secara menyeluruh.
Sumber dari Bristol Stoll Chart

Carta Najis Bristol merupakan petunjuk yang sering digunakan oleh pakar pediatrik dan carta ini dapat membantu kita mengenal pasti jenis-jenis najis 
Jenis 1 dan 2 menandakan risiko potensi mengalami sembelit
Jenis3 dan 4 adalah jenis normal menandakan usus sihat
Jenis 5,6 dan 7 menamdakan risiko potensi berlakunya jangkitan atau cirit birit,di mana kita dinasihatkan untuk mendapatkan nasihat doktor demi kesihatan anak kita

Mari kita bercakap tentang sembelit dan tanda-tandanya.Sembelit di kalangan kanak-kanak selalunya melibatkan gangguan pada kekerapan,kesukaran serta kesakitan ketika membuang air besar atau tidak membuang air besar dengan sempurna.Keadaan ini membuatkan anak kita menahan diri dari membuang air besar dan akhirnya menyebabkan masalah sembelit  menjadi bertambah teruk.Ibu bapa dinasihatkan supaya memerhati tanda-tanda yang anak kita cuba menahan diri daripada membuang air besar seperti mencangkung,mengoyangkan badan,berjalan kejang atau menyilangkan kaki (*iii)

Kepentingan dalam langkah pencegahan sembelit antara faktor-faktor yang menyumbang berlakunya sembelit adalah seperti perubahan diet,tahap tumbesaran,masalah persekitaran,keadaan emosi atau penyakit.Berikut adalah beberapa perkara yang boleh kia lakukan bagi mengelak anak kita mengalami semebelit dan mengekalkan usus yang baik


Diet Sentiasa sediakan makanan yang kaya dengan serat seperti makanan bijirin penuh, buah-buahan dan sayur-sayuran untuk diri kita sendiri dan juga anak. Kanak-kanak antara 3-6 tahun dinasihati untuk makan 2 hidangan buah-buahan dan 2 hidangan sayur-sayuran setiap hari(*iv).Ibu bapa memainkan peranan penting dalam mempengaruhi tabiat pemakanan anak-anak mereka.Jika anak kita melihat kita makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, mereka pasti akan mencontohi kita.Oleh yang demikian, adalah penting untuk  kita menunjukkan teladan yang baik kepada anak kita sendiri.

Air - Kekurangan pengambilan air boleh mengakibatkan sembelit.Oleh yang demikian adalah sangat penting untuk memastikan anak kita kekal terhidrat.Anak-anak antara 2-3 tahun,dinasihati untuk minum 1-2 gelas air kosng sehari untuk anak-anak berusia 4 tahun ke atas dinasihati untuk minum 6-8 gelas air kosong sehari (*iv)

Latihan Menggunakan Tandas - Kajian menunjukkan terdapat dua tempoh peralihan di mana anak-anak kita cenderung untuk mengalami sembelit,pertama ialah semasa mereka sedang berlatih menggunakan tandas dan ketika mula bersekolah.Ibu bapa dinasihatkan agar kerap melatih anak mereka mengunakan tandas seperi selepas bangun pagi atau 10 hingga 30 minit selepas makan.(*vi)Sekiranya anak kita kerap membuang air besar yang lembut ai merupakan salah satu tanda menunjukkan usus yang sihat

Prebiotik - Kajian menunjukkan bahawa prebiotik seperti frukto-oligosakarida (FOS) dan galakto-oligosakarida (GOS) dapat membantu melembutkan najis bagi membantu melembutkan najis bagi memudahkan membuang air besar(*vii).Campuran prebiotik oligosakarida GOS/IcFOS (9.1) membantu meningkatkan bifidobakteria dalam usus seterusnya membantu mengekalkan persekitaran usus yang baik.(*viii) Sekira anak kita mempunyai usus yang sihat,mereka tidak akan kerap mengalami masalah penghadaman termasuk sembelit.

Sebagai kesimpulan,penghadaman yang baik adalah kunci utama bagi memastikan kesihatan dan kesejahteraan anak kita secra menyeluruh.Bagi menetapkan asas untuk kehidupan yang sihat,kita perlu memastikan anak kita mengambil makanan berserat air dan makanan yang mengandungi prebiotik.Kita masih belum terlambat untuk melakukan perubahan.Jom kita utamakan kesihatan usus anak kita..

*Sumber dari*
i - Van den Berg MM,Benninga Ma,Di Lorenzo C. Epidemilogy of Childhood Constipation : A Systematic Review. Am J Gastroenterol 2006: 101 (10) : 2401-9
ii - SJ Lewis et al.Scand.J. Gastroenterol. Stool from scale as a Useful Guide to Intestinal Trnasit Time. 1997 ; 32 (9) : 920-4
iii - A Rowan-Legg;Managing Functional Constipation in Children.Canadian Paediatric Society Community Paediatrics Committe,Prediatr Child Health 2011;16 (10):661-5
iv - Malaysian Dietary Guidelines for Children and Adolescents 2013
v - Nort American Society for Pediatric Gastroenterology,Hepatology and Nutrition.Evaluation and Treatment of Constipation in Children : Summary of Updated Recommendations of the North American Society for Pediatric Gastroenterology,Hepatology and Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2006,43;405-7
vi - Conspation in Children. National Digestive Diseases Information Clearinghouse (NDDIC)
vii - Moro G et al.Dosage-related Bifidogenic Effects of Galacto- and Fructooligosaccharides in Formula-fed Term Infants.J Pediatr Gastroenterol Nutr.2002;34 (3):291-5
viii - Guide to Nutrition Labelling ang Claims,Food Safety and Quality Division,Ministry of Health Malaysia (2010)







3 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Garage 51 Bandar Sunway Cafe Hipster Terbaik

1:00:00 PM Kak Sue 6 Comments

Assalmualaikum,hai semua!Kak Sue berkesempatan ke Garage 51 yang terletak di Bandar Sunway hari nie lepak-lepak dan makan bersama geng KBBA.Kak Sue suka dengan deko kafe nie yang lain dari lain,macam yang tengah hot sekarang kafe hipster katanya..menarik sangat!Kalau ada rezeki satu hari nak kafe macam nie jugak..eceh wahhh..ehehehe..Kalu korang tercari-cari mana nak lepak dan makan Kak Sue syorkan korang singgah Garage 51 Bandar Sunway nie memang best sangat..

Garage 51 bandar sunway cafe hipster terbaik
Garage 51 Cafe Hipster Terbaik

Garage 51 Bandar Sunway Cafe Hipster Terbaik

Ada tiga bahagian kat kafe nie iaitu bahagian atas,bahagian dalam dan luar.Korang boleh pilih nak lepak mana.Bahagian dalam tu kita boleh pilih nak lepak bahgian atas tau bawah.Bahagian luar pula sesuai untuk smooking area..lain kali datang sini nak lepak kat bahagian luar pulak,macam best lepak kat luar..Lagi pun kalau pergi makan atau lepak dengan keluarga Abang Man memang suka pilih duduk bahagian luar


Garage 51 bandar sunway cafe hipster terbaik
Garege 51 bahagian dalam terbagai pada dua bahagian bawah dan atas
Garage 51 bandar sunway cafe hipster terbaik
Garage 51 bahagian pintu masuk, menarik kan..
Garage 51 bandar sunway cafe hipster terbaik
Garage 51 pilihan minuman yang lain dari yang lain

Menu Menarik di Garage 51

Jom kita tengok menu kat sini pula.Menu dan nama menu yang disediakan kat sini memang sangat unik dan menarik sesuai dengan gaya hipster yang ditekankan.Antaranya The Father (Chocolate with Peanut Butter),The Son (Nutella with Hins of Hazelnut Awesomeness),The Cousin (Salted Caramel with Brownies) dan The Nephew (Cookies n Cream - Baru) dengan harga RM18.90 setiap satu.Semua memang sedap belaka.Kak Sue juga berkesempatan mencuba tiga menu baru khas bersempena bulan Ramadhan yang akan menjelma tak lama saja lagi..

Garage 51 bandar sunway cafe hipster terbaik
Garage 51 menu pilihan menarik

Garae 51 Menu sempena Ramadhan - Bandung Cendul Karipap
Menu bersempena Ramadhan Bandung Cendol dengan Karipap ..kat atas air nie ada karipap dan disertakan dengan buah kurma kat tepi.Memang sesuai untuk order berbuka puasa nanti kan.Rasa pun tak manis sangat dengan harga RM18.90

Garage 51 - Nasi Goreng dengan Kebab Percik
Nasi Goreng Serunding dengan Kebab Percik pada mereka yang gemar dengan nasi goreng boleh cuba menu nie,memang sedap dan lain dari yang lain..ada kebab lagi dengan harga RM20.00

Garage 51 bandar sunway cafe hipster terbaik
Garage 51 - Spagetti Serunding dengan Kebab Percik
Spaghetti Serunding dengan Kebab Percik campuran serunding dan kebab ayam dalam spaghetti sedap dan rasa lain dari spaghetti yang pernah Kak Sue cuba sebelum nie dengan harga RM20.00

Selain menu bersempena Ramadhan,Kak Sue cuba juga menu yang lain kat sini.Banyak pilihan dan boleh kata semua menu kat sini semua sedap-sedap dan amat berpuashati.Kak Sue kongsikan kat sini ya,nanti korang datang boleh lah cuba yang mana menepati selera korang..


Garage 51 bandar sunway cafe hipster terbaik
Garage 51 - Penne Basil Spinach Pesto dengan Grilled Chicken
Penne Basil-Spinach Pesto dengan Grilled Chicken rasa aroma herba yang kuat,untuk lebih sedap korang makan bersama ayam yang digrillkan dengan harga RM16.00

Garage 51 bandar sunway cafe hipster terbaik
Garage 51 - Chicken Parmagiana dengan Mashed Potato dan Salad
Chicken Parmagiana dengan Mashed Potato dan Salad ayam goreng ranggup di luar dan lembut di dalam,dimakan bersama kentang putar.Sedapppp..!Harga RM18.00

Garage 51 bandar sunway cafe hipster terbaik
Garage 51 - Grill Salmon Spagetti dengan Lemon Cream
Grill Salmon Spaghetti dengan Lemon Cream menu yang paling Kak Sue suka tambah pula ada salmon yang digrill memang feveret Kak Sue.Sedap tau,lain kali kalau datang sini lagi pasti order menu nie lagi.Harga RM24.00

Garage 51 - Chicken Mango Salad dengan Wholegrain Mustard
Chicken Mango Salad dengan Wholegrain Mustard pun Kak Sue suka,sebab Kak Sue peminat sayur dan salad.Antara menu yang Kak Sue cadangkan kat korang bila datang sini memang sedap dan terbaik!Harga RM12.00

Pada Kak Sue Garage 51 adalah tempat yang sesuai untuk kita lepak santai,dengan suasana yang tenang dan selesa.Semua makanan dan minuman sedap-sedap belaka dengan layanan mesra dan ramah dari staff kat sini.Memang terbaik,Kak Sue pasti datang lagi..Jangan lupa singgah sini tau!


Garage 51 Bandar Sunway
Facebook
Instagram
Alamat
51, Jalan PJS 11/9,Bandar Sunway
47500 Petaling Jaya
Selangor
No Telefon
03 56125618
Waktu Operasi
Isnin - Ahad (11 pagi - 11 malam)

6 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Sambal Tempoyak Udang Petai

8:51:00 AM Kak Sue 3 Comments

Assalamualaikum semua,hari nie Kak Sue rajin nak masak pulak.Sebenarnya teringin tengok kawan di facebook kongsi menu Sambal Tempoyak Udang Petai semalam.Lagi pun lama dah Kak Sue tak masak atau cuba resepi baru.Resepi nie Kak Sue dapat dari Nurul Nadia,mudah dan cepat.Bahan pun semua ada tinggal nak beli barang basah aja sikit.Okaylah jom kita tengok resepinya ya

Sambal Tempoyak Udang Petai
Resepi Asal : Nurul Nadia

Bahan2nya:
1 kilo udang bersaiz sederhana
11/2 biji bawang besar *dikisar
3 biji bawang putih *dikisar
14 biji cili padi *dikisar - ikut korang nak pedas atau tak
1 mangkuk kecil tempoyak
1 mangkuk kecil santan
2 batang serai *diketuk
sedikit daun kunyit *dihiris halus
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam dan gula secukup rasa

Cara2nya:
Bersihkan udang,toskan dan ketepikan
Tumis bahan yang dikisar tadi sehingga layu dan naik bau
Masukkan tempoyak biarkan mendidih sekejap
Kemudian masukkan santan dan kacau sebati,masukkan serbuk kunyit kacau lagi
Masukkan daun kunyit yang siap dihiris tadi bersama serai,kacau lagi
Akhir sekali masukkan serai,udang dan petai biarkan mendidih
Kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa
Boleh lah dihidangkan ketika panas...

Siap dah,resepi mudah dan cepat.Bolehlah kalau korang nak cuba untuk masak menu nie masa cuti sekolah nanti ya.Selamat memasak,papai!




3 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

MAN JAVA Kelapa Laut Dah Ada Banner & Bunting

2:30:00 AM Kak Sue 0 Comments

Assalamualaikum semua,Kak Sue saja nak bagi tahu pada semua agen dan peniaga Pati Kelapa Laut MAN JAVA untuk tahun nie kami menyediakan bunting untuk semua peniaga yang berminat.Sebelum nie memang ada permintaan dari para peniaga cuma kami belum ada modal yang cukup pada masa itu.Memandang kami tidak ada buat apa-apa pakej,jadi modal menempah bunting di tanggung oleh pihak kami sedikit dan bayaran yang amat berpatutan akan dikenakan bagi peniaga yang berminat untuk bunting dan banner pada tahun ini.

Semua bunting,banner dan order akan mula di agihkan bermula hujung minggu nie.Pada semua peniaga diharap dapat memberi kerjasama dan menepati masa dan tempat yang telah ditetapkan.Terima kasih pada semua agen dan peniaga yang masih memberi kepercayaan kepada produk kami.Selamat datang dan selamat berniaga kepada peniaga-peniaga baru juga ya.Semoga kita sentiasa dimurahkan rezeki dan dipermudahkan semua urusan tahun nie.Kami MAN JAVA Kelapa Laut Enterprise menngucapkan selamat berniaga dan selamat menyambut puasa...

0 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

D'Kayangan Grill & Barbeque Steamboat Shah Alam

9:27:00 AM Kak Sue 0 Comments

Assalamualaikum semua,semalam Kak Sue berkesempatan ke D'Kayangan Grill & Barbeque Steamboat untuk preview buffet ramadhan yang akan menjelma tak lama lagi bersama dengan ahli KBBA9.D'kayangan Steamboat ini terletak di bangunan Acapella,Syeksen 13,Shah Alam.Kak Sue pertama kali kesini dan tak tahu pulak ada tempat makan yang menarik kawasan nie,pada hal selalu dok lalu lalang kat sini..ehehe..


Sempena bulan ramadhan nanti D'Kayangan menyediakan makanan yang berkonsepkan 3 dalam1 iaitu grill + Stimbot + BBQ secara buffet.Korang boleh pilih sama ada nak makan dalam restoran atau di luar restoran,cuma kat dalam restoran kawasan agak terhad sikit lah kalau nak selesa boleh makan kat luar ye..








Antara Menu skewer dan BBQ Istimewa ialah Ayam Skewer Berempah,Ayam Skewer Kunyit,Ayam Skewer Cilantro,Daging Skewer Hitam Manis,Sotong Skewer Pedas Cilantro,Sotong Skewer Berempah,Ikan Dory Skewer Brempah,Udang Skewer Cilantro Pepper,Kambing Skewer Hitam Manis,Otak-otak dan Pari Asam Nyonya.

Untuk steamboat pula,kita diberi pilihan antara sup ayam atau tomyam sebagai kuah rebusan.Kak Sue memang pengemar steamboat dan setiap kali kemana-mana steamboat pilihan Kak Sue kuah tomyam.Di sini ada pelbagai pilihan makanan laut,bebola,sayur-sayuran,aneka mee dan juga fucuk.Terdapat juga pelbagai pilihan sos yang dibuat sendiri oleh Chef Shahnizam dan yang paling Kak Sue suka ialah sos lada hitam..sedap dan kena dengan tekak Kak Sue..

Menu Istimewa kat sini pula ialah Kambing Panggang,ikut selera Kak Sue memang sedaplah kambing panggang nie lembut aja bila kita kunyah,makan pula dengan sos lada hitam memang ngamlah sangat kan.Selain dari itu menu sitimewa yang lain ialah Nasi Beriayni Gam,Ayam Kampung Goreng Berempah,Gulai Kawah Daging Cincang,Gulai Kawah Ayam,Sup Tulang dan Ikan Patin Masak Tempoyak.




Untuk desert pulak ada Bread & Butter Puding With Vanila Sauce,aneka kek,krim puff mini,round cake cut,brownies coklat,agar-agar dan juga aneka buah-buahan.Pelbagai jenis aiskrim,ABC dan juga minuman sejuk dan panas pun disediakan..

Pada korang yang berminat nak datang sini boleh booking awal untuk berbuka puasa nanti.Untuk info lanjut korang boleh tengok detail kat bawah nie ya..

D'Kayangan Grill & Barbeque SteamBoat
Dewasa - RM49.90+
Kanak-kanak - Rm24.00+ (5 hingga 11 tahun)
Facebook
Instagram
Alamat
No 1, Apartment Servis Sri Acapella
Jalan Lompat Tinggi 13/33,Seksyen 13
Shah Alam,Selangor
No Telefon
012 2971091 / 017 5076274
03 55234979

0 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com

[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.