ROTLLO Street Ice Cream di Lake Garden Taiping

7:10:00 PM Kak Sue 1 Comments

Assalamualaikum,hari nie Kak Sue nak kongsi sejenis ais krim yang lain dari yang lain.Ahad lepas kebetulan Kak Sue keluar sekejap ke bandar Taiping nak beli baju putih untuk Abang dan Adik.Lepas siap cari barang kami pusinng-pusing kat Lake Garden Taiping,saja cuci mata sambil tu Kak Sue ajak Abang Man belanja Ley Che Kang kat satu food court D'garden area Lake Garden Taiping


Sampai sana,tak ada la pulak ley Che Kang yang Kak Sue nak,jadi kami order aja air lain dan Laksa.Meriah jugak kali nie,semua stall yang kat tepi-tepi dah bukak lagi banyak pilihan makanan lah.Selesai makan Kak Sue terpandang satu sign board berdepan dengan tempat Kak Sue makan.Nampak ada adik nie macam buat sesuatu yang menarik perhatian Kak Sue...
Kak Sue pun singgah tengok apa yang menarik,ROTLOO Street Ice Cream.Pertama kali dengar dan melihat cara penyediaanya,menarik!Kat atas nie ada cara nak order dan harga ais krim tersebut

Memula kita kena pilih flavour dan pilihan buah yang kita nak,nanti Adik tu akan mix kan ais krim tu dengan buah fresh 


Next step gaul sekali semua campuran tadi kemudian di rata-ratakan atas bekas macam mangkuk besar yang dalam gambar nie..


Kemudian potong ais krim pulak,nampak macam senang aja adik tu buat,naik leka tengok..ehehe..

Dah siap potong,ais krim tu di gulung sehingga ke hujung sampai habis semua adunan,tak melekat pulak ye kat bawah bekas tu elok je mengikut ye..


Dah gulung ais krim tu sampai habis,kemudian kita boleh pilih untuk topping pulak,kali nie kami pilih nata de coco dan choc chips


Taraaaaa..siap dah!Menarik kan..ada coklat chip dan buah fresh lagi.Tak sabar nak rasa..


Adik dengan ROTLOO Street Ice Cream perasa vanila dan buah strawberry,topping Adik dan Abang pilih buah strawberry,natta de coco dan choc chip..sedap!Pada korang yang berminat nak rasa boleh singgah ke D'garden Lake Garden Taiping..papai!!

1 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Air Tangan Mak Terbaik!!

7:10:00 PM Kak Sue 1 Comments

Assalamualaikum,hari nie Mak Kak Sue pepagi dah ke pasar.Setiap kali balik kampung Mak selalu sediakan makanan kegemaran Kak sue dan keluarga.Dari sarapan sampai ke minum petang ada aja nak buatnya..semua sedap-sedap belaka..

Menu air tangan Mak minggu nie memang semua kegemaran Kak Sue,sampai tak tau mana satu nak makan semua sedap-sedap belaka.Keluarga Kak Sue memang semua kaki ulam,kalau makan tak ada ulam dan sambal belacan memang tak sah.Jom kita tengok menu yang Mak Kak Sue masak,resepinya nanti bebila Kak Sue masukkan kat blog ye.Resepinya pun mudah dan ringkas aja

Sayur Pucuk Salang dan Betik Muda Tumis Air antara kegemaran Kak Sue.Ada yang ini dengan sambal belacan,ikan goreng garing cukup dah,bertambah Kak Sue makan...ehehe..

Kerabu Pucuk Betik,kalau makan yang ini pulak macam susah nak berenti.Lagi pahit dan pedas,lagi rasa nak makan.Kadang Kak Sue ratah-ratah aja makan..tau-atau habis sepiring..

Ini Sambal Terung Pipit Ikan Bilis,gaul dengan nasi dan ikan goreng sedap gila.Minggu nie banyak pulak Mak masak,dengan sayur,dengan ikannya..Kerabu Daun Selum Kak Sue terlupa nak snap gambar.Terima kasih Mak masak untuk kami sekeluarga,nanti masak sedap-sedap lagi na..sayang Mak!Doa orang setiap hari semoga Mak setiap dalam rahmat Allah,di beri kesihatan yang baik dan di mudahkan semua urusan Mak dunia,akhirat..aamiin ya rabb..

1 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Cuti Sekolah Anak Dah Habis

7:10:00 PM Kak Sue 0 Comments

Assalamualaikum,hari nie cuti sekolah anak-anak dah habis.Dari pagi Kak Sue sibuk nak siapkan barang-barang anak,segala baju dan stok makanan.Sedih pulak nak berpisah lagi dengan anak-anak,tapi memikirkan anak-anak nak pergi menuntut ilmu dunia dan akhirat Ibu redhakan lah hati nie.Lepas nie kata dah tak ada cuti dah,dekat nak raya esok baru cuti..
Untuk minggu nie kata Abang Man,Adik sambung cuti lagi.Nak kena ke sekolah depa la nak mintak izin Ustaz Ishak.Nak pastikan Adik betul-betul dah sihat dan sembuh luka.Dapatlah Ibu sambung manja-manja lagi dengan Adik lagi seminggu..ehehe..
Kira hari nie hantar Abang aja balik asrama dulu,minggu depan Adik pulak.Buat masa sekarang kena berkorban demi anak-anak.Berulang alik ke asrama setiap dua minggu akan di kurangkan sebulan sekali selepas nie.Harap tak ada apa-apa masalah timbul kat sana lah.Semoga anak-anak Ibu sentiasa berada dalam rahmat dan perlindungan Allah,di permudahkan semua urusan dunia dan akhirat nanti..aamiin ya rabb..Sayang anak-anak Ibu..muahhh!

0 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Jom Buat Baik

7:07:00 PM Kak Sue 1 Comments

Assalamualaikum semua,buatlah kebaikan yang terus hidup walaupun setelah kita mati.Kita sebagai umat islam percaya apa yang kita buat,baik atau buruk pasti akan dapat balasan samada kita masih hidup atau telah mati..dan.....

Setelah kita mati cuma tiga perkara yang kita bawa,iaitu sedekah jariah,ilmu yang bermafaat dan anak yang soleh.Jadi jom kita buat kebaikan supaya waktu kita hidup atau setelah mati kita sentiasa berada dalam rahmat dan keampunan Allah..aamiin ya rabb

1 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Amalan Baik Sebelum Tidur

11:23:00 PM Kak Sue 4 Comments

Assalamualaikum semua,selamat malam jumaat.Dah baca AlKahfi atau Yassin..?Sebelum kita tidur jom kita amalkan empat amalam baik sebelum kita tidur.Semoga bermafaat untuk semua ya..Selamat bobok,papai!

4 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Koleksi Gambar Bunga 2

11:22:00 PM Kak Sue 0 Comments

Assalamualaikum semua,hari nie Kak Sue nak kongsikan koleksi gambar bunga.Gambar nie semua Kak Sue ambik menggunakan handphone aja,tapi Kak Sue ada edit sikit guna Snapseed macam Kak Sue pernah kongsikan sebelum nie.Jom kita tengok..







Nanti Kak Sue kongsikan lagi ye,hasil hobi Kak Sue yang satu nie..Papai!

0 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Cara Mengubati Sakit Kepala Yang Kronik

10:49:00 PM Kak Sue 1 Comments

Assalamualaikum,apa khabar semua.Sekarang nie cuaca agak panas kan boleh akibatkan sakit kepala kalau terkena haba panas secara berterusan.Kak Sue pun kadang-kadang sakit kepala,dengan cuaca yang panas dan tidur yang tak menentu.Kena minum air kosong banyak dan tidur yang secukupnya selepas nie kan..

Biasanya kalau sakit kepala Kak Sue makan panadol dan tidur sekejap,InsyaAllah hilanglah sakitnya nanti.Bagi yang sakit kepala kronik,Kak Sue kongsikan kat sini gambar dan cara mengubati yang telah di kongsikan oleh kawan di whatapps hari tu.Kak Sue pun dah lupa siapa yang kongsikan.Terima kasih pada yang kongsikan gambar nie ye,semoga bermafaat untuk korang semua.Selamat mencuba,papai!






1 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Buka Smart Klamp

10:48:00 PM Kak Sue 0 Comments

Assalamualaikum,hari nie ada temujanji buka Smart Klamp Adik.Sebelum ke klinik Adik di mintak berendam selama dua,tiga jam.Apalagi Adik awal-awal dah tak sabar nak berendam main air.Sambil buat kerja rumah Kak Sue pantau-pantau jugak Adik kat depan rumah,kang lain pulak di buatnya..


Siap tiga jam berendam terus bersiap nak ke klinik.Sampai di klinik Adik ke bilik air kemudian terus di panggil masuk ke bilik rawatan.Memula masuk senyap aja macam hari tu,tetiba dengar Adik menjerit cakap Ya allah,sakitnya!Sebaknya dengar anak Ibu merintih sakit,Ibu tak henti-henti doa semoga di kurangkan sakit Adik.Tak lama tu Abang Man dan Adik keluar,sekejap aja buat benda tu,Adik yang takut lebih..cehhh,buat Ibu risau aja Adik nie tau..hahahaha.Mungkin Adik rasa ngilu dan takut mak buka Smart Klamp tu,maklum lah dah seminggu,jadi bila nak buka dengan luka yang belum baik sepenuhnya,terasa sakit la sikit.macam gigit semut kata doktor..hihihi..Adik..Adik..
Pada yang nak khatan kan anak-anak,Kak Sue syorkan berkhatan cara Smart Klamp.Bagi Kak Sue mudah nak jaga dan anak pun selesa,nak pakai seluar pun boleh.Cuma kita kena ikut lah saranan doktor dan berpantang dengan betul.Kak Sue ada berbual dengan seorang makcik nie,katanya ada pengalaman dengar budak yang berkhatan yang datang nak bukak Klamp tu menjerit-jerit sebab mungkin tak di basahkan Smart Klamp tu dulu jadi susah nak tarik buka,mungkin lah kan.Alhamdullilah,selesai dah buka Smart Klamp Adik,balik tinggal jaga pantang sikit lagi untuk sembuh sepenuhnya.Dah besar anak Ibu,Ibu doakan semoga Adik cepat sembuh ya nak..aamiin ya rabb.. 


0 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Majlis Doa Selamat Adik Berkhatan

9:35:00 PM Kak Sue 0 Comments

Assalamualaikum semua,selamat berhujung minggu.Hari nie Kak Sue dan Abang Man buat majlis doa selamat Adik berkhatan.Kami buat di rumah mertua Kak Sue di Kampung Tanjung Keramat,Langkap,Perak.Kami buat majlis sebelah pagi untuk tetamu perempuan dan tetamu lelaki sebelah tengahari.Majlis di mulakan dengan bacaan Yassin oleh tetamu perampuan di pimpin oleh mak mertua Kak Sue

Sebelah tengahari giliran tetamu lelaki dengan tahlil dan bacaan doa selamat pulak.Boleh tahan jugak tetamu lelaki ramai jugak,alhamdullilah..


Selesai bacaan Yassin,tahlil dan doa selamat tetamu di jemput menjamu selera kuih muih,semetara menyiapkan makanan tengahari.Gambar lauk pauk tak dan nak ambik sebab tengah kalut masa tu..hihihi.Kuih muih tradisional semua sedap-sedap belaka di order dari Bik Yot.Terima kasih bibik sedap semua kuih terutama pulut panggang,sedap!


Ini namanya Bubur Sum Sum,selalunya bubur nie di buat selepas kenduri kahwin dan di agih-agihkan kan ke seluruh kampung.Bubur nie di buat menggunakan tepung beras,santan dan beberapa bahan lagi,di kacau di dalam kuali sehingga pekat.Dah siap kita masukkan ke dalam bekas dan di biarkan sejuk,lepas tu boleh la makan dengan gula merah..memang sedap tambah lagi di makan sejuk...


Nasi Ambeng,makanan tradisional orang jawa.Di kampung Abang Man masih lagi di titik berat makanan dan tradisi orang jawa.Sedap tau nasi ambeng,paling Kak Sue suka sambal goreng jawa..ratah pun sedap..ehehehe..

Alhamdullilah,Mak Kak Sue pun datang ke majlis nie walau tak berapa sihat.Terima kasih Mak..sayang mak!Lepak-lepak kat pondok aja kena angin luar,sambil makan-makan.Nak ambik gambar adik beradik pun tak sempat,memasing tengah menjamu selera dengan ada yang tak sihat lah.Terima kasih na hangpa sudi mai kenuri orang.. ;)


Nur Zahra Aressa,anak buah Kak Sue yang paling kecil.Penyejuk hati dan penceria suasana..ada aja yang nak di buat nya,budak bijak kan..sayang Zahra jugak..


Dah selesai semua majlis,Abang Man dan adik beradik menjamu selera Nasi Ambeng yang ini special untuk keluarga aja,jangan tak tau hokay..hahaha.Seronok tau makan dalam talam,kalau tak percaya cuba lah bebila time nak makan tu.Kak Sue pun kalau kat rumah selalu jugak buat macam nie,selera aje makan.Selesai sudah majlis doa selamat Adik.Terima kasih untuk semua yang datang dan tolong terutamanya kaum keluarga Abang Man.Terima kasih daun keladi,lain kali kita buat kenduri lagi ye..ehehe..Papai!

0 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Balik Kampung Kenduri

9:34:00 PM Kak Sue 0 Comments

Assalamualaikum semua,hari nie Kak Sue sekeluarga nak balik kampung Abang Man.Esok ada nak buat kenduri doa selamat bersempena Adik berkhatan.Semoga semua berjalan lancar esok.Kak Sue dan Abang Man tempah catering aja,malas nak menyusahkan mak dan bapak mertua serta adik beradik yang lain maklum lah semua pakat dah tak berapa larat dah.Tahu aja kenduri kalau sikit-sikit pun,jenuh jugak nak siapkan macam-macam kerja.Kalau boleh tak mau lah susahkan sesapa kan..

Harap esok mak dan adik-adik Kak Sue pun dapat datang ke majlis doa selamat Adik.Kami buat ringkas aja,tapi rasa lebih meriah kalau kaum keluarga datang kan.Segala menu dah di tetapkan,samada lauk pauk dan kuih muih.Semua order aja,cuma ada sejenis lauk kami masak untuk stand by,begitu jugak dengan Bubur Sum Sum makanan tradisional orang jawa kami kacau adik beradik berjemaah..ehehe..Kak Sue memang suka sangat dengan bubur sum sum nie,nanti Kak Sue kongsikan resepi mak mertua Kak Sue ye.Jumpa lagi nanti,papai!

0 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Khasiat Ikan Haruan

9:14:00 PM Kak Sue 2 Comments

Assalamualaikum semua,salam jumaat.Hari nie menu orang berpantang kat rumah nie hari keempat Ikan Haruan Goreng Garing dan Brokoli Tumis Air.Dah beberapa hari cari ikan haruan susah betul nak dapat,kalau ada pun mahal gila..ehehe.Hari nie nak jadikan rezeki Adik dapatlah empat ekor Ikan Haruan dari kawan Abang Man.Memang dah pesan kalau mancing,dapat ikan haruan suruh simpankan.
Ikan haruan nie kita semua tau keberkesanan dalam mengubati luka dalaman terutama untuk ibu-ibu selepas bersalin.Kak Sue dulu pun dalam pantang hari-hari mengadap ikan haruan nie.Kak Sue sebenarnya tak berapa minat dengan ikan haruan nie,tapi nak baik punya pasal..gagahkan lah menelan..huhuhu..
Ikan haruan dari hasil pembacaan Kak Sue,hasil penyelidikan mendapati daging ikan haruan mengandungi sejenis asid iaitu asid arachidonis yang mampu menyembuhkan luka dalaman dengan cepat.Selain itu ia kaya protein dan asid amino yang di perlukan untuk pertumbuhan badan.Jadi tak hairan lah bila ada sesiapa dalam keluarga kita berpantang tak kira lah bersalin,pembedahan atau berkhatan memasing sibuk cari ikan haruan kan,rupanya memang ada khasiat tersendiri.Sekian dulu perkongsian kali ini,semoga bermafaat..papai!

2 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Kelapa Laut MAN JAVA | Pembekal Di Taiping

8:18:00 PM Kak Sue 0 Comments

Assalamualaikum semua,hari nie Kak Sue nak buat pengumuman sikit.Pada peniaga atau peminat Kelapa Laut MAN JAVA di kawasan Taiping,Perak boleh lah mendapatkan stok dari pembekal yang Kak Sue dan Abang Man lantik iaitu Tina dan Atikah.Sebenarnya mereka nie adik-adik Kak Sue yang tinggal di Batu Kurau.Kepada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan produk kami dan untuk keterangan lanjut boleh hubungi ke 013 4550660.Sekian,terima kasih,Papai!

0 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Resepi Asam Pedas Batu Kurau

9:44:00 AM Kak Sue 1 Comments

Assalamualaikum,hari nie Kak Sue nak kongsi resepi ringkas Asam Pedas Batu Kurau.Ada setengah tempat sebut asam rebus,tapi dalam keluarga Kak Sue kami panggil asam pedas aja, sebabkan Kak Sue asal dari Batu Kurau jadi Kak Sue letak lah nama Asam Pedas batu Kurau.Sekarang cuaca agak panas sikit kan,kadang tak selera nak makan.Buat menu gini baru selere sikit nak makan,hirup kuah sedap je..ehehehe..Jom kita tengok resepinya yang mudah dan ringkas..

asam pedas batu kurau
Asam Pedas Batu Kurau

Asam Pedas Batu Kurau

Bahan -bahan :
2 ekor Ikan Sardin
10 biji kacang bendi
11/2 biji bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
2 biji cili besar merah - dikisar
12 biji cili padi - dikisar
1 inci belacan - dikisar
2 batang serai - di ketuk
2 keping asam gelugur
2 biji bunga kantan - kalau tak ada pun tak pe
10 helai daun kesum
2 gelas air - atau ikut kesukaan korang lah nak banyak mana
1 kiub ayam knorr
Garam secukup rasa

Cara - cara :
Cuci ikan hingga bersih,tos dan ketepikan
Maukkan bahan kisar tadi kedalam periuk
Kemudian masukkan dua gelas air,serai dan asam keping dan didihkan
Kemudian masukkan ikan,kacang bendi,bunga kantan dan daun kesum
Masukkan kiub ayam knoor dan garam secukup rasa
Dah siap dah,mudah aje kan,selamat mencuba ye..papai!

1 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Adik Melangkah ke Alam Dewasa

10:31:00 AM Kak Sue 3 Comments

Assalamualaikum semua,hari nie Adik akan melangkah ke alam dewasa,ecey!Hari nie Adik nak berkhatan,Ibu yang dub,dab..dub dab nie dari semalam.Risaunya takut Adik menangis ke apa,Adik kan manja terlebih..huhuhu..Pepagi Abang Man dah suruh Adik berendam sejam kat kolam plastik yang kami beli khas untuk Adik berendam,ehehe..


Selepas sejam Adik berendam kami pun bersiap nak ke Klinik Dr Rosli di Batang Kali,Selangor.Kira dekat jugak lah kalau dari rumah Kak Sue nak ke sana ikut jalan belakang yang nak ke Kuala Selangor.Sampai di klinik dah agak ramai orang,Adik terus ke tandas nak buang air.Selesai semua Adik terus di panggil masuk ke dalam bilik rawatan.Senyap terus,apa pun tak dengar..risau pulak Ibu.Sekali tengok Abah dan Adik keluar dengan muka Adik berkerut dan tersenyum-senyum sama macam Abah.Alhamdullilah lega Ibu semua dah selamat dah..Adik tak nangis langsong hokay..good boy!Ehehehe..


Selesai ambik ubat dan buat temu jani untuk buka Smart Klamp,kami pun terus balik.Kami di beri panduan dan aturan supaya Adik cepat sembuh dengan baik.Adik perlu makan ubat paracetamol selepas satu jam dan setiap enam jam jika perlu.Mandi seperti biasa dan biarkan Smart Klamp tu terkena air.Dah siap mandi kena letakkan ubat cmc ointment di kawasan luka.Untuk mencuci air kencing,ambik picagari dan sedut air biasa dan semburkan melalui corong.Cuci sehingga bersih,takut wei nak buatnya.Abah aja lah yang buat..hahaha..
Selesai sudah urusan mengkhatan kan Adik secara Smart Klamp,semoga Adik cepat sembuh dan membesar sebagai anak yang soleh dan cemerlang dunia,akhirat..aamiin ya rabb..

3 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Tempah Tarikh dan Check Up Adik

10:30:00 AM Kak Sue 0 Comments

Assalamualaikum,semalam Kak Sue dan Abang Man dah tempah tarikh untuk Adik.Ye lah Adik kan sibuk mintak nak berkhatan,dah alang-alang cuti sekolah dua minggu nie kami pun setuju lah dengan permintaan Adik.Memula nak buat tempahan kat area taman perumahan Kak Sue aja,tapi semua tak buat waktu biasa,cuma cuti sekolah aja dan tak buat Smart Klamp.Terpaksa la cari kat tempat lain..

Kami akhirnya buat tempahan di Klinik Dr. Rosli kat Batang Berjuntai tempat Abang berkhatan dulu.Memula klinik nie pun tak buat berkhatan pada waktu biasa,tapi Kak Sue bagi tau Adik bersekolah di tahfiz.Jadi dapatlah kelonggaran untuk berkhatan kat situ.Kami pun buat temujanji dulu dan tarikhnya adalah esok.Alhamdullilah hari nie Kak Sue dan Abang Man bawak Adik untuk check up Adik sebelum berkhatan esok.Semuanya okay dan tak ada masalah,doktor pesan suruh datang awal esok.

Semoga di mudahkan urusan esok,Kak Sue pulak yang dub dab..dub dab,maklumlah Adik tu manja sikit orangnya.Esok Adik akan melangkah ke alam dewasa..dah boleh jadi imam bak kata Adik..ehehe..kita jumpa esok ye,papai!

0 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Makan-Makan Di Wangsa Maju

10:29:00 AM Kak Sue 2 Comments

Assalamualaikum semua.Selamat berhujung minggu bersama keluarga,buat apa hari nie? Kak Sue memula plan nak masak-masak aja kat rumah.Maklumlah anak-anak semua ada kat rumah nie seronok nak memasak makan ramai-ramai.Tetiba kakak Abang Man,Kak Jam jemput kami sekeluarga datang makan-makan kat rumah beliau.Sambil tu nanti kata nak pergi jalan-jalan kat Wangsa Walk,tak pernah pergi lagi pun walau pun dekat aje dengan rumah Kak Jam,jalan kaki pun sampai..

Kami sampai kat Wangsamaju ngam-ngam waktu zohor,Kak Jam pun dah siap masak semua,tinggal nak menjamu selera aje lepas solat nanti.Kalau datang rumah Kak Jam memang berselera aja makan,lepas tu lepas satu,satu menu di hidangkan semoga Kak Jam sekeluarga sentiasa di murahkan rezeki ye..sedap menu-menu semua..

Mee Hoon Sup,bertambah-tambah Kak Sue dan anak-anak makan.Abang Man memang bukan kaki makan semangkuk pun kenyang sampai malam,sebab tu slim je,ehehe..

Puding Malasan,siap desert lagi.Puding nie wajib ada kat rumah Kak Jam,sedap aje lalu kat tekak dah la cuaca tengah panas kan..sedap!

Ais Krim Kelapa,Bukit Dinding Coconut..yang nie Kak Jam belanja.Punya la ramai orang beratur sampai luar kedai,lepas tu nak duduk pun tak ada tempat kosong kena sabar menunggu.Sedap tau ais krim nie patot la ramai orang.Nanti bebila free Kak Sue datang sini lagi,Kak Sue review kat korang ye,nak cuba menu yang lain kat sini jugak.Nampak ada laksa,mee bandung dan memacam lagi..

Terima kasih Kak Jam,selalu menjamu dan belanja kami dengan makanan yang sedap-sedap,semoga Kak Jam sentiasa dalam rahmat Allah,di murahkan rezeki selalu,sayang akak..muahhh!Lain kali ajak lagi tau..hahaha..papai!

2 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Cuti Sekolah Bermula Sudah

10:27:00 AM Kak Sue 1 Comments

Assalamualaikum semua,Kak Sue dan Abang Man terima mesej dari Abang yang sekolah Abang dan Adik bermula cuti untuk penggal pertama bermula hari ini.Kelam kabut jugak lah semalam sebab kami baru aja datang melawat depa minggu lepas dan tak di beritahu apa pun oleh Ustaz.Patutnya ambik semalam,tapi Abang Man ada kerja mintak tolong acik Tikah lah ambikkan dulu.Tq ye acik banyak dah tolong Kak Da.. ;)

Apalagi berbunga la hati Kak Sue,tak sabar-sabar dah rasa nak jemput anak-anak.Dok kira jam ja nak balik Batu Kurau nak jemput anak-anak.Kami bertolak malam jumaat seperti kebiasaan,sampai sana kalau tak hampir subuh atau dah subuh.Kadang singgah pasar borong terus beli barang,kadang balik terus ke rumah mak Kak Sue

Cuti sekolah agama nie rupanya tak sama setiap sekolah.Macam sekolah anak-anak Kak Sue sepatutnya bermula awal bulan mac selama dua minggu tapi di cepatkan sebab Ustaz Ishak nak pergi umrah.Jadi untuk bulan mac nanti anak-anak Kak Sue tak ada cuti lah.Sebelum cuti panjang semua pelajar di minta membersihkan dorm memasing,patutlah Abang tido letih semacam..ehehe,macam pengsan dah.Untuk kebersihan dan kebaikan para pelajar jugak kan. 

Kak Sue suka macam tu,pelajar-pelajar diajar berdislpin dan kebersihan,baru la lega sikit hati nie.Kadang dok terpikir macam mana la anak-anak punya kebersihan dan displin kat asrama,huhuhu..Ya lah kan ramai pelajar kat asrama,yang datang dari latar belakang keluarga yang berlainan supaya selalu keep tidy and clean,ehehe..Kak Sue memang tekankan semua benda tu pada anak-anak Kak Sue,jadi anak-anak dah terbiasa macam tu.Di kesempatan cuti sekolah nie jugak kami semua plan nak khatankan Adik.Adik sibuk sangat nak berkhatan katanya nak jadi imam..seronok dan sejuk hati Ibu dengar,nak..Harap semua urusan berjalan lancar dan di mudahkan nanti..aamiin ya rabb..





1 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Nikmat Dunia Dan Akhirat

9:13:00 PM Kak Sue 0 Comments

Assalamualaikum semua,salam Jumaat.Ingatan untuk kita semua..Kalau kita terpesona dengan nikmat dunia yang sementara,kita akan terlepas nikmat akhirat yang kekal selamanya...semoga kita sentiasa dalam rahmat Allah..

0 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Jalan-Jalan ke Sabak Bernam

8:22:00 AM Kak Sue 0 Comments

Assalamualaikum semua,hari nie Kak Sue temankan Abang Man ke Sabak Bernam.Ada urusan projek Kelapa Laut.Kalau kat rumah tu pun tak ada buat apa,baik temankan Abang Man dapat la jugak hilangkan boring atau ngantok Abang Man.Lagi pun Abang Man nie kalau ke mana-mana kalau boleh nak Kak Sue sentiasa ada dengan dia,loving la konon..hahaha..

Dalam perjalanan nak  ke tempat yang nak di tuju tu,kami singgah ke kilang Nata De Coco.Selalu kalau lalu sini,kerap jugak lah singgah,sebab anak-anak Kak Sue memang suka makan nata de coco nie.Letak dalam peti ais makan sejuk-sejuk,wallahhh..sedapnya lalu kat tekak.Ada bermacam pilihan perasa kat sini dan harga pun murah dari tempat lain.Masa Kak Sue sampai,ada jugak lah dua tiga orang dok memborong jugak..
Selesai memilih dan membeli kami teruskan perjalanan kami.Cuaca pun agak terik hari nie,plan nak makan cendol bila selesai kerja nanti.Selesai semua kerja hari dah agak petang,kami tengah fikir nak singgah mana nie nak minum cendol.Area sini banyak betul orang meniaga cendol,kita tinggal pilih nak singgah gerai mana..

Akhirnya kami singgah di Cendol Durian Borhan,katanya sedap jadi kami nak cuba lah.Bagi Kak Sue boleh tahan la cendol kat sini,cuma rasa tawar sikit.Selain itu kat sini ada berbagai pilihan makanan dan pilihan air yang lain jugak.Okay jugaklah suasana kat kedai cendol nie tepi jalan senang nak cari dan parking.Ada di sediakan toilet dan surau bagi orang yang memerlukan.Jadi kita pun tak terkejar-kejar boleh relak-relaks minum cendol sambil borak.Kalau korang lalu area sini boleh la cuba nanti ye..Papai!

0 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com

[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.