March 2015 - Shuhaida Kabdy

Monday, March 30, 2015

Kelapa Laut MAN JAVA Produk Keluaran Kami

March 30, 2015 11
Kelapa Laut MAN JAVA Produk Keluaran Kami
Assalamualaikum, hai semua! Hari nie Kak Sue nak bercerita sikit tentang Kelapa Laut MAN JAVA Produk Keluaran kami. Kami dah usahakan mula dari tahun 2002 sampai lah sekarang. Tahun demi tahun kami menambah baik kan Kelapa Laut MAN JAVA produk keluaran kami nie, agar setanding dan mampu bersaing dengan produk air lain yang berada di pasaran. Bukan senang tau, produk orang melayu nak bertahan dan setanding dengan yang lain. Kena banyar sabar dan daya tahan yang sangat kuat tau. Macam-macam ujian dan dugaan yang datang untuk kita terus bertahan..

Produk Kelapa Laut Man Java Produk Keluaran Kami
Produk Kelapa Laut Man Java Produk Keluaran Kami

Produk Kelapa Laut MAN JAVA Produk Keluaran Kami

Produk Kelapa Laut MAN JAVA produk keluaran kami nie, dimasak dan direbus dengan rempah sejukkan badan serta resepi rahsia kami. Amat sesuai diminum dalam cuaca panas, untuk sejukkan badan. Kalau nak minum suam pun boleh sebab kami ada menyediakan air Kelapa Laut yang panas dan suam pada bulan puasa di pasar ramadhan. Sekali cuba, korang pasti nak lagi tau.. ehehe..

Produk Kelapa Laut Man Java Produk Keluaran Kami
Produk Kelapa Laut Man Java Produk Keluaran Kami
Buah Kelapa Laut nie juga boleh dimakan macam tu aja, macam kita makan buah kelapa muda tu korang. Isinya lembut dan manis kalau buah yang muda. Buah Kelapa Laut nie kalau yang dah tua tu agak keras tau, siap boleh buat batu cincin dia punya keras..! Sebab tu buah yang tua, kami jual untuk peniaga-peniaga aja sebab memang tak boleh makan. Kalau kita gunakan untuk 'display' kat depan balang air tu memang okay sangat lah sebab tahan lama.

Produk Kelapa Laut Man Java Produk Keluaran Kami
Produk Kelapa Laut Man Java Produk Keluaran Kami
Produk Kelapa Laut Man Java Produk Keluaran Kami
Produk Kelapa Laut Man Java Produk Keluaran Kami

Kami juga membekalkan produk kami kepada sesiapa yang berminat untuk menjadi agen atau peniaga untuk semua negeri di seluruh Malaysia kecuali Sabah dan Sarawak. Syarat yang kami sediakan ialah setiap satu tempat tak kiralah pasar malam, pasar pagi atau pasar ramadhan hanya seorang peniaga atau agen sahaja dibenarkan. Syarat lain di larang mengubah rasa atau nama produk kami tanpa berbincangan terlebih dulu. Sentiasa lekatkan sticker, banner atau bunting yang pihak kami sediakan ketika berniaga. Kalau pihak kami dapat tahu ada antara peniaga atau agen yang tak mematuhi syarat, bekalan produka akan kami berhentikan serta merta.

Setiap penghantaran produk akan dicajkan wang penghantaran yang akan ditetapkan oleh pihak kami nanti. Untuk kawasan Lembah Klang, kami akan tetapkan 'pick up point' untuk semua pelanggan kami. Bagi yag beminat untuk minum sendiri, minuman untuk sebarang majlis, agen dan peniaga produk kami Kak Sue sertakan detail kat bawah..

Produk Kelapa Laut Man Java Produk Keluaran Kami
Produk Kelapa Laut Man Java Produk Keluaran Kami

MAN JAVA KELAPA LAUT ENTERPRISE

No Tel
012 5854998 / 012 5844736

Email
skabdy@yahoo.com

Terima kasih semua,selamat berniaga...rezeki sama dikongsi.







Nasi Lemak Antarabangsa Kampung Baru Jom singgah

March 30, 2015 6
Nasi Lemak Antarabangsa Kampung Baru Jom singgah
Assalamualaikum, salam sejahtera dan selamat malam semua. Smoga sentiasa dalam keadaan sihat, ceria dan berbahagia bersama family tersayang sambil meluangkan masa di hujung minggu nie ye. Malam nie Kak Sue nak bercerita pasal Nasi Lemak Antarabangsa Kampung Baru yang pasti orang dah kenal dan cukup tau dah kan. Semalam Kak Sue berkesempatan join team #KelabbloggerBenAshaari bersantai dan berkenalan dengan ahli kelab ,sambil menjamu selera kat sana. Satu pengalaman yang sangat menyeronokkan dapat berkenalan dengan ahli kelab yang lain. Terima kasih pada KBBA dan pemilik Restoran Encik Abdul Halim dan isteri Roshidah Ahmad yang sudi menjemput kami makan-makan di Nasi Lemak Antarabangsa Kampung Baru

Nasi Lemak Antarabangsa Kampung Baru - Jom Singgah
Bercerita tentang Nasi lemak Antarabangsa Kampung Baru pula, ia dibuka setiap hari selama 18 jam dari 5.00 pm sehingga 12.00pm tengahari keesokkanya. Korang boleh lah datang bersarapan, makan malam atau petang bersama keluarga dan kawan-kawan. Tak kira lah pada hari minggu atau hari bekerja boleh aja datang sini ramai-ramai. Nak makan lewat malam pun boleh kat sini tau, sebab masa operasi tu panjang. Menu nasi lemak berlauknya ada berbagai pilihan lauk pauk yang disediakan, tinggal pilih aja mana yang berkenan kat tekak, ehehe! Semua sedap dan menyelerakan, antaranya ada Rendang Ayam, Sambal Sotong dan juga Soto serta Nasi Impit Kuah Kacang. Selain dari tu ada Otak-Otak dan Kuih Kochi juga. Kuih Kochi nie memang kesukaan Kak Sue, sedap sangat kuih Kochi kat sini terasa santan semua. Kak Sue siap tapau bawa balik lagi..




Untuk pilihan air pula,ada bermacam jenis air nak di minum,tapi kak Sue nak rasa air Kelapa VIP,kebetulan semalam Kak Sue sampai agak lewat,jadi tak dapat lah nak merasa Kelapa VIP yang sedap itu,dah sedap kan cepatlah abis..tapi tak apa next time pasti akan repeat lagi ke sini.Walaupun agak lewat sampai tapi Kak Sue nampak masih ramai pelanggan yang beratur untuk menjamu selera di restoran ini.Lokasinya juga mudah untuk kita cari dan datang.Masuk je kawasan Kampung Baru,belok masok ke pintu gerbang,terus je,lepas tu ambik sebelah kiri nanti nampak la Restoran Nasi lemak Antarabangsa tu ye.senang je cari,InsyaAllah jumpa nanti.Ini ha gambar kat bawah Kak Sue pinjam gambar blogger lain jap ye..Pasal parking pun jangan risau,dekat je  dan murah dengan bayaran lima hengget aje..


Pada kawan-kawan yang memang gemar dengan Nasi Lemak dan mencari kelainan menu yang pelbagai serta harga yang sangat berbaloi dan layanan mesra dari tuan punya restoran Encik Halim dan isteri serta pembantu mereka pasti tidak mengecewakan kawan-kawan semua.Tunggu apa lagi datang la beramai-ramai..Jom Singgah...Nasi Lemak Antarabangsa Kampung Baru!!


Jumpa lagi...papai!




Friday, March 27, 2015

Cheese Cake

March 27, 2015 0
Cheese Cake

Assalamualaikum,Salam sejahtera untuk kawan-kawan semua.Terima kasih pada kawan-kawan yang sudi datang melawat Blog Kak Sue yang tak seberapa nie.Semoga kita sentiasa dalam rahmat dan perlindungan Allah,di beri kesihatan yang baik dan berbahagia bersama keluarga tersayang.Untuk resepi hari ini Kak Sue nak sharing resepi Cheese Cake yang Kak Sue dapat dari kawan lama yang telah di anggap sebagai keluarga sendiri iaitu Chef Afendi semasa Kak Sue dan Abang Man sama-sama bekerja satu tempat dulu.Jangan tak tau ye Abang Man merupakan bekas Chef masakan jugak ye,tapi masakan lauk pauk dan Italian saje,desert dan kek memang ke laut..hihihi..Jangan marah ye Yang!Kak Sue pulak bekerja sebagai Cashier kat situ,kan Kak Sue suka kira duit,sampai la nie suka kira duit..miahahaha!!!Di situ jugaklah cinta berputik dengan Abang Man..hamboi..haahaha,dah kisah cinta pulak ye..dan di sebabkan anak dara Kak Sue suka sangat dengan Cheese Cake jadi Kak Sue pun mencubalah resepi ini..Jom kita tengok resepinya ya..sedap tau..

Cheese Cake
Bahannya:
500 gram Cream Cheese
137.5 gram Gula aising              
23.5 gram Tepung jagung
2 biji Telur
22 gram Susu segar
125 gram Whipping cream
3 nos Air lemon

Meringue:
70 gram Telur putih
70 gram Gula kastor

Sugar Dough (tapak kek)
500 gram Sugar dough (Kak Sue kurangkan)
150 gram Butter

Appricot Glaze
100 gram Air
100 gram Appricot
50 gram Gula
50 gram Glukos

Caranya:
Utk Sugar dough
Kak Sue gunakan 250 gram biskut, hancurkan dan di gaulkan dengan butter,biarkan sejuk dalam peti ais.

Untuk Cream Cheese
Putar cream cheese dan gula aising hingga kembang
Masukkan Tepung jagung,putar lagi dan masukkan telur satu persatu
Kemudiam masukkan susu segar,putar lagi dah agak sebati masukkan whpping cream,akhir sekali masukan perahan lemon

Di bekas lain
Putar telur putih dan gula putih sehingga menjadi soft peak

*campurkan kedua-dua bahan ini,gaul sebati*

Masukkan bancuhan cheese ke dalam loyang yang berisi sugar dough tadi dan bakar pada suhu 150C selama I jam..Biarkan sejuk,boleh la sapu apricot glaze dia atas cheese kek tu ye..


~Selamat Mencuba...Papai..~                                



Thursday, March 26, 2015

Cheese Tart

March 26, 2015 2
Cheese Tart



Assalamualaikum,Selamat petang semua..dah makan tengahari belum nie,dah pukul berapa kalau belum melampau la ye...ehehehe..Petang nie Kak Sue nak share resepi Cheese Tart memandangkan ramai kawan-kawan yang tanya jadi Kak Sue share kat sini ye.Resepi nie Kak Sue tak ingat dah sapa punya tapi campur-campur,ada yang dari cousin Kak Sue,ada yang ambik kat FB,Kak Sue together-getherkan resepinya...Mari kita tengok resepinya ye..



Resepi Cheese Tart
Bahannya:
Untuk shell
250 gram Butter
100 gram Gula Kastor
475 gram Tepung gandum
1 biji Telur
1 sudu Esen Vanila

Caranya
Putar butter dan gula kastor sehingga kembang
Kemudain masukkan telur,putar lagi sehingga sebati.
Akhir sekali masukkan tepung dan uli hingga tak melekat di tangan,simpan dalam peti sejuk selama 5 minit.kemudian boleh la mula mencanai shell tart.
Bakar pada suhu 170C selama 20 minit

Bahan Cheese
250 gram Cream cheese
60 gram Gula kastor
1 sudu Butter
1 biji Telur
Sedikit Lemon juice

Caranya:
Putar butter dan gula kastor,masukkan telur dan putar lagi,kemudian masuukan lemon satu sudu teh,putar sehingga gebu...Siap..!!!

*boleh letak filling kegemaran memasing ye*

Selamat Mencuba...Papai...





Wednesday, March 25, 2015

Cara buat Cream & Choc Deco Cake

March 25, 2015 0
Cara buat Cream & Choc Deco Cake
Assalamualaikum,Selamat malam semua..panasnya malam nie kan,berbahang je rasa,musim kemarau dah kut ye..seperti di janjikan kali nie Kak Sue nak share resepi bagaimana cara nak buat Chocolate Ganache dan Cream yang kita gunakan untuk deco cake..resepi nie kak Sue dapat dari Ms Tina yang Kak Sue beritahu di entry sebelum nie.Masing-masing punya cara dan resepi kan,resepi yang ini Kak Sue belajar dari Cikgu Kak Sue Ms Tina....Baiklah mari kita tengok resepinya..mudah aje..

~Chocolate Ganache~
Bahannya:
380 gram Heavy cream
400 gram Choc Button (Callebaut atau jenis lain pun boleh)

Caranya
Panaskan heavy cream dalam microwave selama 1 minit 30 saat,masukkan chocolate dan gaul rata
Simpan sejuk.
*kalau tak de microwave boleh la double boil*



~Cream Cheese Frosting~
Bahannya:
500 gram Creamcheese
250 gram butter
1 3/4 aising sugar (ayak)
1 sudu teh Vanila extract

Caranya:
Masukkan creamcheese dan butter putar sehingga sebati
Masukkan gula aising dan vanila extract,putar lagi sehingga sebati
Tak perlu putar terlalu lama
Simpan sejuk sebentar



~Chocolate Buttercream~
Bahannya:
250 gram buttercup
1/2 cawan serbuk koko(ayak)
1/2 cawang gula aising(ayak)

Caranya:
Putar  butter sehingga sedikit lembut dan masukkan serbuk koko dan aising sugar
Putar lagi sehingga sebati.Siap..



~Butterscotch Sauce~
Bahannya:
2oz butter
1/2 cawan Gula perang
1/2 cawan Heavy cream
1/2 sudu teh garam
1 1/2 vanila extract

Caranya:
Cairkan butter mengunakan api yang perlahan
Masukkan gula,cream dan garam,gaul sehingga sebati
Biarkan ia mendidih seketika selama 5 minit
Tutup api dapur dan masukkan vanila,gaul dan biarkan sejuk sebelum di gunakan..


*dah agak lama sikit bolehlah mula deco kek ye*

~Selamat Mencuba..papai..~



Belgian Chocolate Cake

March 25, 2015 3
Belgian Chocolate Cake
Assalamualaikum,Selamat petang semua..apa kabar kawan-kawan semua,Alhamdullilah Kak Sue rasa semakin sihat..walaupun cuaca agak berbahang petang nie kan..mendung tapi rasa berbahang kena banyak minum air kosong nie kan..okaylah dari Kak Sue melalut ja nanti,hari nie Kak Sue nak kongsikan resepi yang jugak Kak Sue belajar dari seorang yang sangat hebat di Instagram Ms Tina..Kawan-kawan boleh la follow IG beliau ye..Mari kita tengok resepinya dan bahan-bahan yang di gunakan..

Belgian Chocolate Cake
By Ms Tina

Bahan2nya:
4oz Butter (salted SCS)(softened)
2 biji telur gred A
1 1/2 cawan Gula kastor
1 1/2 cawan Tepung kek
1/3 cawan Serbuk koko
1/3 cawan Choc callebaut (melted)
1/2 cawan Air panas
1/2 cawan Susu segar
1 sudu teh Baking soda
1/4 sudu teh Baking powder

Cara2nya:
Gunakan Acuan 7 inch

Panaskan oven 160C(bergantung pada suhu oven masing-masing ye)
Ayak tepung,gula,koko,baking soda dan baking powder dalam satu bekas
Masukkan butter.Putar perlahan hingga semua bahan sebati selama 30 saat lebih kurang
Kemudian naikkan speed dari low ke medium,dan putar hingga sebati lebih kurang seminit
Stop mixer dan tuang melted choc,putar dalam 1 minit,dan dalam kedaan mixer tu masih bergerak tuangkan air panas dan masukkan telur,setiap sebiji pada satu masa sehingga sebati.kemudian boleh la masukkan susu segar.Pada peringkat ini hentikan mixer dan scrape di tepi bowl dan sambung putar lagi dan pastikan telur dan bancuhan semua sebati.
Kemudian bahagikan bancuhan kepada 3,dan masokkan ke dalam 3 acuan,kalau nak satu acuan pun boleh,bakar selama 18-20 minit jika pakai acuan 7 inch tu,bergantung pada kepanasan oven masing2 ye..dan kalau masukkan ke dalam satu acuan tambahkan saja minit kita bakar kek tu ye..

*Untuk hiasaan kek,Kak Sue share entry akang datang okay..*

~Selamat Mencuba..~Papai...


Sunday, March 22, 2015

Kek Mentega

March 22, 2015 0
Kek Mentega


Assalamualaikum,Selamat malam kawan-kawan...Kak Sue rasa tak berapa sihat dua,tiga hari nie..maklumlah dengan cuaca yang tak menentu..kejap panas,kejap hujan.Tido pun tak menentu masa akhir sekali selsema dan sakit tekak sekali pakage batok..seksanya lah..tunggu nak demam ja nie..harap kawan-kawan semua jaga diri ya,minum banyak air kosong.okay lah malam nie Kak Sue nak share resepi seperti biasa,Kek yang simple jugak,dan merupakan kegemaran Mak Tersayang..resepi nya Kak Sue ambik dari blog Che Mat Gebu iaitu Kek Mentega,Kak Sue ambik ye resepi nya ye Che Mat ...mari kita tengok resepinya dan cara membuatnya...


Kek Mentega~Che Mat Gebu
Bahannya:
125 gram Mentega berkualiti tinggi (Che Mat guna Anchor)
90 gram Gula kastor
125 gram Tepung gandum
1 sudu teh Baking powder (*di satukan dan di ayak)
1 sudu teh esen vanila (Che Mat guna butter vanila)
2 sudu besar Susu Cair
Badan keping untuk hiasan
Dusting powder @ Gula Aising untuk hiasan

Caranya
Panaskan oven pada suhu 175C (api bawah sahaja)lenser tinbulat berukuran 7 incidengan mentega.Alas dasar tin dengan kertas minyak,lenser jugak kertas tadi.Ketepikan.
Putar mentegadan gula kastorhingga gula hancur dan bancuhan menjadi putih.masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan kembang.Jarak masa sebelum di masukkan telur dalam adunan ialah 1 minit.
Pada kelajuan perlahan,masukkan tepung berselang seli dengan susu segar.Putar rata.Akhir sekali tambah esen vanila.Gaul rata dengan spatula.
Tuang dalam tin,ratakan dan  kepingan badam dan bakar selama 1 jam (sebab Che Mat guna acuan berlubang tengah,masa membakar kurang lebih 50 minit),lepas 45 minit,bakar kek tadi dengan api atas dan bawah,guna suhu yang sama.Bila kek masak,sejukkan sekejap dan keluarkan dari acuan.Biar sejuk sebelum di hidangkan...


~Selamat Mencuba..~Papai..

Friday, March 20, 2015

Resepi Brownies Versi Kedut

March 20, 2015 8
 Resepi Brownies Versi Kedut
Assalamualaikum.Selamat malam semua,malam ni Kak Sue nak kongsi resepi yang Kak Sue belajar online hari tu By Kiswonderbake kat Instagram (IG).Belajar kek pun ada online sekarang baq hang,dunia dah maju janji ada duit semua boleh jadi..ehehe.Hari nie nak kongsi resepi Brownies Versi Kedut.Pada permukaan kek tu ada "kedut-kedut" gitu,rasa pun yummy dan trending kut sekarang.Kalau kita tengok dekat IG tu,semua Brownies Kedut aja kan,tertanya-tanya macam mana nak dapatkan kedut tu kan.Okay lah jom kita tengok resepi Brownies Versi Kedut yang simple dan mudah,cuma perlu ikut langkah yang betul,InsyaAllah dapatlah kedut yang kita nak tu ya..

resepi brownies versi kedut
Brownies Versi Kedut - Meriah kedut kan..

Resepi Brownies Versi Kedut

Bahan A
320 gram semi sweet choc chip
113 gram butter
20 gram cocoa powder

Bahan B
3 biji telur grade A
200 gram gula castor
1 sudu vanila extract

Bahan C
95 gram rising flour
30 gram walnut~optional

Cara -caranya :
Bahan A
Teknik double boiled - Panaskan air dalam periuk dan letak mangkuk diatas
Choc chip,butter & cocoa powder
(ketepikan dan biarkan sejuk sekejap)

Bahan B
Dalam bekas lain
Pukul gula,esen vanila dan telur pada kelajuan max(jangan lama sangat agak-agak satu minit memandai)

Bahan C
Ayak tepung.biar dimangkuk sendiri
Masukkan bahan A ke dalam bahan B, guna spatula (mix/fold sahaja) sebati satu arah sahaja
Jangan kacau laju-laju,jangan overmix.Kacau perlahan sahaja ye
Kemudian masukkan bahan C,juga mix satu arah aja dan kacau perlahan
Kemudian boleh masukkan walnut atau chop chips jika perlu~optional
Akhir sekali,masukkan ke dalam loyang yang tersedia.Loyang berukuran 8x8
Bakar selama 35-40 minit pada suhu 165-170(sama seperti suhu congo bars)

Peringatan:Lain oven,lain suhu dan masa

Selamat mencuba ya kawan-kawan,papai!!

Wednesday, March 11, 2015

Cerita Seram Mata Tak Berhijab

March 11, 2015 0
Cerita Seram Mata Tak Berhijab
Assalamualaikum,Selamat malam semua! Malam nie Kak Sue nak bercerita mengenai kisah seram, berani kau memalam nak bercerita kisah seram. Itupun sebab ada yang temankan, hahaha! Ada yang minat dengan kisah seram tak..? Kak Sue memang minat dengan kisah seram baik menonton di TV, movie atau bacaan memang suka layan walaupun penakut sebenarnya..lagi takut lagi nak tengok dan baca. Semalam berborak dengan kawan-kawan baru dialam maya sempat lah berkongi cerita mengenai  Blog Mata Tak Berhijab jadi tadi Kak Sue pun baca Blog Zulkifli Ahamd Idrus  penulis kepada Blog Mata Tak Berhijab nie. Jalan cerita memang menarik, sampai terasa macam kita berada dalam situasi tu tau..

Cerita Seram Mata Tak Berhijab
Cerita Seram Mata Tak Berhijab

Cerita Seram Mata Tak Berhijab

Sangat menarik ceritanya dan rasa lepas satu tajuk nak ke tajuk yang lain pulak walaupun dah mula rasa seram..Kisah seram yang di tulis merupakan pengalaman beliau sendiri dalam situasi yang berbeza beza..dan kisah-kisah yang di tulis nie di bukukan juga oleh beliau, boleh la nanti cari di kedai-kedai buku ya. Katanya dah ada tiga siri nak masuk empat pulak, hebat kan. Okay lah itu saja untuk malam nie yang nak dikongsi oleh Kak Sue. Mata pun dah mengantok, esok nak mulakan rutin harian. Selamat menyeramkan diri ya semua.. Selamat bobok, jumpa lagi nanti..



Tuesday, March 10, 2015

Im Back - Intro Sikit Dulu

March 10, 2015 6
Im Back - Intro Sikit Dulu

Assalamualaikum semua..lama betul Kak Sue tak menjenguk blog Kak Sue yang tak seberapa nie, rasa macam nak berblogging balik lah. Hari nie dapat berkenalan dengan blogger-blogger yang hebat tapi sangat friendly. Naik semangat nak berblogging semula tau.. ehehe!

Terima kasih pada kawan-kawan yang follow blog Kak Sue ye,nanti Kak Sue follow uols back hokay. Nanti kita keep in touch dan sharing recipes, knowledge pasal blog ye. Harap biarlah blog kita semua memberi manfaat pada semua dan berpanjangan di kunjungi walau kita tak ada lagi nanti. Itu sajalah setakat ini,nanti sambung lagi next time. Selamat bobok semua...Papai!!
[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com


[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini. Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri. Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.