Resepi Ayam Lemon Dan Kentang

8:14:00 PM Kak Sue 3 Comments

Assalamualaikum,hai apa khabar semua hari nie? Alhamdullilah hari nie anak-anak dah mula bersekolah.Jerebu pun makin kurang di kawasan perumah Kak Sue nie.Hari nie mood nak ke dapur,Kak Sue nampak resepi yang dikongsi di facebook Laila Mee Udang nampak sedap dan menarik je resepi Ayam Lemon dan Kentang.Bahan-bahan dalam resepi ayam lemon dan kentang nie pun ringkas dan mudah kita nak dapatkan.Yang mana tak ada tu Kak Sue gantikan dengan bahan yang lain.Kerja nak menderhaka resepi aja ye..ehehe..Okaylah jom kita tengok bahannya dan cara nak masak resepi nie..


resepi ayam lemon dan kentang
Ayam Lemon dan Kentang

Resepi Ayam Lemon dan Kentang


Resepi Asal - Page Resepi Kek & Biskut Raya
Bahan-bahan :
3 sudu minyak zaitun (Kak Sue guna minyak jagung je)
6 ketul paha ayam (Kak Sue guna lebih)
1 biji bawang holand (di hiris kasar)
2 ulas bawang putih (di cincang,Kak Sue guna 3 biji)
6 biji kentang (di hiris halus,Kak Sue guna 3 biji je)
1 cawan rebusan stok ayam (Kak Sue guna satu kiub ayam dan 2 cawan air)
2 sudu perahan lemon
1/2 epal cider
Garam dan lada hitam
Beberapa batang rosemary (Kak Sue gantikan dengan bay leaves)
Sedikit Asparagus

Bahan Perhiasan
1/2 hirisan keju parmesan
6-10 hirisan lemon

resepi ayam lemon dan kentang
Antara bahan resepi Ayam Lemon dan Kentang

Cara-caranya :
Panaskan minyak dalam pan dengan api sederhana
Perapkan ayam tadi bersama garam dan lada hitam beberapa minit
Bakar ayam tadi sehingga keperangan,kemudian asingkan ayam tersebut
bekas minyak tadi boleh la,mula menumis bawang besar selama 1 minit
Masukkan bawang putih,gaulkan sebentar
Kemudian masukkan kentang dan taburkan lada hitam dan garam
Masukkan air dan stok ayam tadi,serta masukkan epal cider tadi
Gaul rata,masukkan daun bay
Biarkan mendidih sembentar dan masukkan ayam,dan tutup periuk
Setelah ayam dan kentang sudah empuk,bolehlah masukkan asparagus dan lemon tadi
Kak Sue tak masukkan keju,dah siap untuk di hidangkan
Selamat mencuba...Papai!!



Anda Juga Mungkin Meminati

3 comments:

  1. Menyelerakan, nampak sgt berkhasiat tau kak sue...nak cuba lah sbb nampak mudah betul

    ReplyDelete

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com

[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.