Puding Susu Longan

8:26:00 AM Kak Sue 4 Comments



Assalamualaikum,Selamat pagi semua kawan-kawan semoga semua sentiasa dalam lindungan dan rahmat Allah.Selamat Hari Guru jugak untuk Guru di seluruh Malaysia,jasa mu di kenang.Pagi nie saya nak kongsi resepi yang saya ubah sikit ja dari resepi asal,mudah dan ringkas,..sedap di makan dengan cuaca yang panas sekarang nie.Cuaca sangat panas sekarang nie ya..pagi-pagi pun dah berpeluh,kena banyak-banyak minum air kosong.okay lah jom kita tengok resepi

~Puding Susu Longan~
Bahan
10 gram Agar-agar serbuk
1 cawan Gula
1 liter Air (boleh di kurangkan kalau suka )
1 tin Susu Cair
1 tin Buah Longan

Caranya
Masak agar-agar dan air hingga mendidih
Masukkan gula dan kacau hingga hancur
Masukkan air longan,sikit je..kemudian masukkan susu cair
Kacau dan bila mendidih sikit tutup api
Tuangkan ke dalam loyang,basahkan loyang dulu sebelum tuang adunan tu ya
Kemudian sejukkan dalam peti ais,dan hidangkan bersama buah longan tadi





~Selamat Mencuba..~Papai..







4 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Kek Red Velvet Cheese

8:28:00 AM Kak Sue 0 Comments

Assalamualaikum..Selamat pagi semua kawan-kawan..harap kawan-kawan semua sihat di sampaing keluarga tersayang.Cuaca 2,3 hari nie tak berapa menentu kadang panas terik,kadang hujan,tu yang ada batuk,ada yang sakit tekak dan selsema..Selamat menjaga kesihatan ya semua....macam pagi nie rasa berbahang ja,kering rasa tekak,nak kena minum air kosong banyak hokay..Hari nie saya nak share resepi Kek Red Velvet Cheese dari kak Chahaya Shiela kita..rasa macam teruja nak cuba..hamboi teruja no..ehehe..pasai resepi nie ada yogurt tentu rasa lain dari yg lain kan..yang pasti memang sedap..Tq ya kak Shiela sebab kongsi resepi,saya kongsikan ya dengan kawan-kawan..Jom la kita tengok resepi no..

~Kek Red Velvet Cheese~
Sumber resepi~Chahaya Sheila
Bahan
250gm High Grade Butter(used SCS..tapi saya pakai butter biasa ja)
1/2 cawan Minyak jagung
2 sudu besar Serbuk Koko
200ml Natural Yogurt
1 1/4 cawan Gula Kastor
2 biji Telur Grade A
2 Cawan Tepung Kek
1 sudu teh Pure Vanila estrak
1 sudu teh Soda Bicarbonate
1 sudu teh Cuka/Lemon Juice
1 sudu teh Wilton Red gel paste

Note dari kak Sheila:Tepung Cake BUKAN tepung Naik Sendiri ye..Jangan SILAP nanti lain texturenya.Sebaiknya buat sendiri,bagi sukatan 1 cawan,masukkan 2 sudu besar Tepung Jagung dan penuhkan selebihnya dengan tepung Gandum.Ayak sebelum di gunakan ye.Kandungan tepung jagung dalam cake membuat rasanya lebih sedap.Selain itu pastikan menggunakan bahan yang berkualiti untuk mendapatkan  Cake yang betul betul sedap..

Caranya
Cairkan mentega dan minyak jagung (guna kaedah double boiler) hingga cair dan sejukkan sebentar.Ayak tepung cake yang kita buat tadi bersama serbuk koko.Dengan menggunakan mixer,pukul gula kastor dan telur sehingga sebati.kemudian masukkan yogurt yang telah di bancuh dengan gel pewarna merah,pukul sebentar hingga mesra.Selepas itu,masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di adun hingga sekata.Tuang vanila extract,gaul rata dan asingkan la adunan dalam 2,3 sudu untuk di buat corak nanti ye.Akhir sekali campurkan soda dan cuka/lemon juice di dalam bekas kecil,kacau dan tuang cepat cepat dalam adunan.Gaul rata dengan pantas,tuang dalam loyang 4 segi bersegi 9"x9" atau 10"x10" dan terus bakar dalam40-50 minit pada suhu 175c(bergantung pada oven masing2)atau sehingga brownies masak.Sementara tunggu brownies masak tu,kita boleh la buat adunan cheese pulak..



Bahan Lapisan Cheese

350gram cream Cheese (saya guna 250 ja)
1 cawan Gula Ising
1 Biji Telur Gred A
1 Sudu Besar Lemon

Dengan menggunakan mixer,putar cream cheese hingga berkrim.Masukkan gula icing dan pukul sehingga sebati.kemudian masukkan jus lemon dan puterkan lagi.Tuangkan atas brownie yang telah di masak tadi dan ratakan.Tak perlu sejukkan brownies tu.isikan adunan brownies yang dia singkan tadi dalam piping beg dan buat corak ikut kerativiti memasing.lepas tu bakar lagi dalam 30 minit atau hingga masak.Biarkan betul sejuk baru di potong dan di hidangkan..siap dah..

~Selamat Mencuba hokay..papai!!~




0 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com

[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.