Resepi Puding Roti Marble

8:39:00 AM Kak Sue 1 Comments

Assalamualaikum semua..berjumpa kita lagi kali ini.Hari nie masih lagi resepi tentang Puding..maklum lah cuaca agak panas sekarang,petang-petang tu kalau pekena Puding atau agar-agar sedap jugak kan.Kak Sue pun merayau la kat Blog salah sorang idola Kak Sue kak Siti Delima.Ronda punya ronda nampak resepi Puding Roti Marble kebetulan masih ada balance roti kat dapur dan resepi pun mudah dan ringkas,bahan bahan pun dah sedia ada.Boleh terus buat dah kan.Kak Siti kata dia tak marblekan puding nie,cuma lapiskan aja jadi Kak Sue pun lapiskan aja.Jom kita tengok resepi Puding Roti Marble nie jom..

puding roti marble
Puding Roti Marble

Puding Roti Marble

Sumber Resepi : Siti Delima

Bahan-bahan: 
Hidangan untuk satu loyang
4 keping roti - di siat-siat
8 gram serbuk agar
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula - boleh di kurangkan
3 1/2 cawan air
170 ml susu cair
2 s/b majerin/butter - cairkan
2 s/b serbuk koko - boleh juga guna choc emulco
*kalau nak tukar pun boleh*

puding roti marble
Puding Roti Marble

Cara-cara:
Didihkan 3 cawan air,serbuk agar-agar dan gula dalam periuk
Blend roti,telur,susu pekat,susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn)
Kemudian masukkan ke dalam periuk agar2 yang di didih tadi
Masukkan butter/majerin dan kacau sehingga mendidih.matika api
Bahagikan adunan kepada dua bahagian,satu adunan asal dan satu masukkan serbuk koko@ choc emolco,atau perisa dan warna kegemaran masing-masing
Kacau cepat-cepat dan sebati sehingga serbuk koko tak berketul-ketul
Tuang ke dalam acuan berselang seli.sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat
Ulang sehingga habis na..masa nak melapis/memarbelkan hendak lah dengan CEPAT sebab puding/agar-agar nie mudah sejuk dan membeku.
Dah siap bolehlah disimpankan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya sejam.Sedap oww makan sejuk-sejuk
Selamat mencuba.












1 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Puding KokTail

8:29:00 AM Kak Sue 4 Comments

Assalamualikum..Selamat Pagi,Salam Jumaat hari yang penuh keberkatan.semoga kita semua sentiasa dalam rahmat dan lindungan Allah.Pagi nie saya nak kongsi resepi puding paling senang dan ringkas tapi sedap..ehehe..maklum lah sekarang nie cuaca agak panas pada tengahari membawa ke petang,bila malam kadang2 hujan..wahh..macam ramalam cuaca la pulak.bila tengahari tu bila dapat membasahkan tekak ngan puding nie wahh..nyaman rasanya.okay lah tanpa membuang masa marilah kita tengok resepi yang ringkas dan mudah nie..

Puding Koktail
Sumber resepi~My Resepi

Bahan
1 peket Serbuk agar-agar(11gram saya tambah dalam 15gram)
2 biji Telur
4 cawan Air(saya tambah lagi 1/2 cawan)
1 cawan Gula
1/2 tin Susu Cair(saya masukkan 1 tin)
2-3 s/b Tepung Kastard
1 tin Fruit Koktail

Cara-caranya
Masak agar-agar dengan gula dan air hingga larut
Pukul telur dan campurkan tepung kastard,kacau rata dan ketepikan
Bila campuran agar-agar tadi larut,masukkan susu cair
Bila mendidih masukkan campuran telur dan kastard dan masukkan fruit koktail
Tutup api.Masukkan kedalam acuan atau loyang kegemaran.Sejukkan..lepas tu boleh la dihidangkan ya..*Sentiasa kacau bancuhan tau*

~Selamat Mencuba~papai...

4 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Kek Lumut

6:07:00 PM Kak Sue 0 Comments


Assalamualaikum,Selamat Petang semua..Jumpa lagi kita kali nie di Blog Kak Sue yang tak seberapa nie..harap semua ceria dan sihat-sihat aja di samping keluarga tersayang..Resepi yang Kak Sue nak kongsi kali nie adalah Kek Lumut..hijooo gitu..my pebret colour hokay..ehehehe..dah berapa hari nak buat,tapi penyakit M begitu menebal dalam diri nie aih..Resepi nie Kak Sue ambil dari kawan FB Kak Sue Noraslinda Bungal..TQ ya sharing resepi,Kak Sue mintak izin nak share di Blog Kak Sue pulak na..so mari kita tengok bahan-bahannya ya kawan-kawan..

Kek Lumut
Sumber Resepi: Noraslinda Bungal
Bahan2nya:
10 biji Telur Gred A
200 gram Mentega
3 cawan Tepung Naik Sendiri/Tepung Superfine
2 cawan Gula Kastor
1 cawan Horlicks
1 cawan Nestum (saya tak letak pon)
1 tin susu pekat(boleh kurangkan jika x suka manis)
1 s/t  Esen Vanila
Pewarna Hijau

Cara2nya:
Pukul telur sehingga kembang
Masukkan gula kastor sedikit demi sedikit dan pukul lagi
Kacau mentega di dalam bekasa lain dulu,kemudian masukkan ke dalam adunan telur tadi
Masukkan tepung yang telah di gaul bersama Horlick dan Nestum 9saya x gaul sekali pun)
Masukkan susu pekat,esen vanila dan pewarna hijau,pukul sebati
Tuang adunan ke dalam loyang dan kukus selama 1 jam atau sehingga masak
Loyang size 8..atau kegemaran awak semua la no..ehehe




           Selamat mencuba ye kawan-kawan semua,Papai!!

0 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com

[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.