Melty Hershey's Chocolate

8:52:00 PM Kak Sue 0 Comments

Assalamualaikum semua..harap semua berada dalam keadaan yang sihat dan ceria di samping keluarga tersayang..Dalam beberapa hari nie cuaca agak tak menentu sekejap panas,sekejap hujan,pagi hingga tengahari panas terik,tiba petang hujan lebat pulak.Kadang-kadang pulak seharian hujan,saya paling risaukan kain baju,kalau sehari tak kering,jenuh laaahh,nak kena menyidai dalam rumah la plk,terutama baju sekolah anak-anak..penting tuu!!..ehehehe..dah melalut ke kain baju la pulok..Harap kita semua dapat menjaga kesihatan kita dan keluarga tersayang dalam keadaan cuaca tak menentu nie..kannn..

Okaylah sebelum saya melalut pasai lain pulak mari kita  tengok resepi apa hari nie saya nak kongsikan.MELTY HERSHEY'S hokay..ehehehe..Sebelum nie kecoh jugak pasai resepi nie kan,macam-macam versi ada.Saya macam biasa la ambik yang paling simple..ehehe..saya ambik dari kawan FB saya..Noraslinda Bugal,nampak sangat menarik dan mudah.TQ ya share resepi nie,saya kongsikan ya resepi nie kat sini.Jom la kita tengok bahan-bahannya ya..kalau tak dak kat rumah laju laju pegi beli..ehehe..

Sumber Resepi Dari:Norhaslinda Bugal
Bahan
Bahan A
250 ml UHT whpping cream(saya pakai Flavor Right)
250gram Cream Cheese
200ml Susu pekat Manis(kurangkan kalau tak suka manis)
Bahan B
Syrup Coklat jenama Hershey's(nak guna yg perisa strawberry,Nutella atau apa2 jenis fiiling pun boleh)
Biskut Marie atau Biskut Oreo
Bahan Hiasan
Gula2 M&M's.Coklat Chips,Kekacang,Cheddar Cheese(di sagat atau di parut)

Cara
Satukan semua bahan A,pukul sehingga pekat dan tidak berketul
*saya pukul whpping cream dulu hingga soft peak*
Cara Melapis
Ambil bekas dan sendukkan satu adunan cheese dan tuangkan ke dalam bekas
Susun/patahkan biskut Marie/Oreo
Picit syrup Hersey's dan ratakan
Taburkan Coklat Chips(saya tak letak pun..)
Ulang step2 di atas sehingga habis
Lapisan atas sekali,tuang adunan Cheese dan picit syrup Hersey's
Tabur Bahan Hiasan mengikut kreaktiviti masing2
Sejukkan beberapa jam sebelum di hidangkan





~Selamat mencuba~papai...

0 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Resepi Lagsagna

9:27:00 AM Kak Sue 0 Comments

Assalamualaikum,Selamat pagi semua.Hari tu teringin nak makan Lasagna jadi pepagi dah mencari barang-barang nak buat Lasagna nie.Kali pertama mencuba kulitnya agak keras sebab terus masak ja,kali nie Kak Sue cuba resepi dari Blog CaHaya CiNta Ku.Terima kasih ya kongsi resepi,Kak Sue cuba resepi lagsana awak pula kali nie..Jom kita tengok resepinya

resepi lagsana

Resepi Lagsana

Sumber resepi:CaHaya CiNta Ku
Bahan-bahan :
200 gram Kepingan Lasagna (celur sat ja na)
400 garam daging cincang
1 botol Sos Preego
5 ulas bawang besar dan putih(di ptg dadu)
Cendawan butang~di tos air dan di ptg dadu(saya guna cendawan kering)
Serbuk Black Pepper dan Serbuk Oregano
Keju Mozerela
Keju Parmesan(saya tak letak pongg..)
Soso Cili 1 sudu besar(saya tak letak pong..)
Garam secukup rasa
*saya campurkan sikit cili benggala dan carrot sikit*

Bahan untuk Sos putih
2 s/b butter
2 s/bTepung Gandum
2 keping keju Cheddar(saya pakai keju cheesedale ja)
250ml Susu Segar
Garam secukup rasa

Cara membuat inti daging
Masukkan 4 sudu besar minyak masak
Tumiskan bawang yg kita cincang tadi hingga naik bau
Masukkan daging cincang,masak hingga bertukar warna
Kemudian tuangkan semua sos prego tadi
Gaul sebati,masukkan garam.serbuk oregano,cendawan,cili bengala,carrot dan serbuk pepper
Gaul lagi hingga sebati~siap!!ehehehe..

Cara buat sos putih
Cairkan butter
Masukkan 2 sudu besar tepung gandum,gaul sebati..guna api kecik na..
Masukkan susu segar dan masukkan garam kacau sampai nampak likat
Tutup api..siap!!

resepi lagsana

Cara Melapis Lagsagna
Ambik loyang yang sesuai(saya pakai loyang 7')
Susun kepingan Lasagna tu sampai tutop semua bahagian loyang tu na
Lepas tu masukkan inti daging tadi,tuangkan sos putih,tutop semua inti daging tadi
Taburkan Cheese Parmesan dan Mozella tadi
Ulang balik cara yang sama,suka hati nak berapa lapis na
Tapi standart 3 layer ja bak kata tuan punya resepi nie na..
Akhir sekali mesti Sos Putih yang di taburkan Cheese,kl suka Cheese latak banyak-banyak..ehehe
Masukkan dalam oven,pastikan di pansakan dulu oven tu dengan suhu 180c(saya punya oven pakai 150c ja)bakar sampai keju tu agak-agak perang atau masak,dalam 30-40 minit,api atas bawah
Siap dah..






0 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Kuah Rojak Buah Kak Sue

12:53:00 PM Kak Sue 4 Comments

Assalamualaikum..Salam ceria semua..apa khabar kawan-kawan semua..harap semua sihat la ye dalam cuaca yang tak menentu nie kan..hari nie Saya nak kongsi resepi yang di ambik dari Cik Suami..punya la dok google resepi,pilih yang mana mudah dan sedap..last-last baik punya Cik Suami cakap..Abang tau buat..tapi Abang malas nak buat.Laaaa..banggggg... bak mai la resepi tuuu..miahahaha..dengan penuh semangat la mencuba resepi Kuah Rojak Man Java tu,nak tambah-tambah menu kat gerai depan rumah nie ha..ringkas dan cepat..jom kita tengok resepi nya ya..

resepi kuah rojak
Kuah Rojak Buah Kak Sue

Kuah Rojak Buah Kak Sue

Bahan2nya
1/2 Botol Kicap (Saya guna kicap kipas udang)
1/2 Botol Sos Cili(Saya guna Maggi punya)
1 Mangkuk Cili Kering
20 Biji Cili Padi
5 s/b Gula Pasir
4 s/b Gula Merah
6 s/b Tepung Jagung
30 gram Belacan

Cara2nya

Blenderkan cili kering,cili padi dan belacan hingga hancur
Campurkan semua bahan dan bahan yg di blender kecuali tepung jagung
Masak dengan api kecil sehingga mendidih
Setelah mendidih boleh masukkan tepung jagung dan serbuk perasa jika suka
Kacau dan biarkan sejuk

Selamat mencuba kawan-kawan..papai!!

4 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Resepi Kuih Talam Suji

11:43:00 AM Kak Sue 0 Comments

Assalamualaikum semua,salam ceria.Kali nie Kak Sue nak kongsi resepi Kuih Talam Suji pula yang saya ambil dari MyResepi tengok macam mudah nak buat,jadi nak cubalah.Alhamdullilah elok kejadian nya cuma agak lembik di bahagian atas tapi masih sedap dan tak berapa manis sangat..Hubby Kak Sue memang minat kuih talam nie,apa-apa talam janji jangan manis sangat.Jom kita tengok resepi kuih talam suji jom..

resepi kuih talam suji
Kuih Talam Suji

Kuih Talam Suji

Bahan lapisan bawah :
1 1/2 cawan tepung Suji
4 cawan Santan (Kak Sue pakai santan kotak KARA)
1 cawan Gula pasir (atau secukup rasa)
sedikit Garam
sedikit pewarna kuning

Bahan lapisan bawah :
4 cawan Santan
1 cawan Tepung Gandum
1 cawan Gula merah
2 s/b Gula
2 s/b Tepung kastard

Cara- cara :
Masukkan semua bahan lapisan bawah dalam periuk
Masakkan secara double boil di atas api yang perlahan sehingga nampak agak pekat adunannya
Masukkan dalam loyang dan ratakan.Kukus 15-20 minit
Selepas itu boleh la kita masukkan pula semua bahan bahagian lapisan atas
Seperti tadi masak secara double boil dia tas api yang sederhana sehingga nampak agak pekat
Kemudian boleh la di tuangkan ke atas lapisan bawah.Kukus lagi selama 20 minit
Kak Sue buka penutup kukusan dan biarkan selama 3 minit utk keringkan permukaan kuih
Sejukkan dan boleh la dipotong dan dihidangkan


~Selamat Mencuba~


0 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Kuih Lapis Tiga Warna

6:41:00 PM Kak Sue 0 Comments


Assalamualaikum,Selamat petang semua..hari nie tetiba rajin la pulak nak buat kuih..lepas ja masak tengahari tadi terus la bancuh buat Kuih Lapis 3 Warna nie..agak mudah resepi nya yang saya ambik dari Blog kak CT Delima..Tq ye kak sharing resepi..nie kali kedua dah buat nie..so tak payah la berceloteh banyak..lagi pun saya bukan reti sangat nak tulih panjang..ehehehe..kita tengok resepi di bawah ye..

Kuih lapis 3 Warna
Resepi: Che CT

Bahan
2 cawan Tepung gandum
1/4 cawan Tepung jagung
1/2 cawan Tepung beras
3/4 cawan Gula pasir
3 1/2 cawan santan~tambah jika perlu
1 camca teh garam
1 sudu kecil pewarna kuning + 1/2 sudu teh perisa pisang
1 sudu kecil pewarna hiajau + 1/2 sudu kecil pandan emulco
*saya letak perisa pandan je..*

Cara
Panaskan periuk kukus.Sapukan loyang 7/8 inci dengan minyak dan alaskan dengan plastik.
*Saya tak letak pun plastik..ehehehe
Campurkan semua bahan kecuali pewarna dan perisa.Kacau dengan whisk hingga larut
Tapiskan adunan dalam mangkuk lain dan bahagikan kepada tiga bahagian..sama banyak ye
Satu adunan diwarna kan kuning,hijau dan satu biarkan plain saja na..
Mulakan dengan adunan warna putih dan kukus 7-8 minit atau sehingga masak
Buat berulang2 hingga habis adunan dan akhir sekali kukus selama 15 minit,balut penutup pengukus dengan kain bersih..sekali lagi Shu tak balut pun..tapi Shu lap penutup pengukus setiap 5 minit..konon rajin la sangat tu..ehehehe
Bila dah siap 15 minit,buka tutup kukusan dan biarkan adunan dalam periuk kukusan 3 minit lagi
Kemudian baru di tutp api dan angkat kuih tu ya..
Sejukkan betul-betul dulu,baru potong..
Selamat mencuba ya kawan-kawan...

0 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Kek Coklat Moist Lagi

8:48:00 AM Kak Sue 2 Comments


Assalamualaikum,Selamat Pagi Semua dan Selamat Berhujung Minggu..semalam merupakan Hari yg Istimewa untuk anak teruna Shu yg no2..Mohd Syazwan Fathi..Alhamdullilah dah 11 tahun anak Ibu..Ibu doakan moga Abang menjadi anak yang soleh,baik akhlaknya serta cemerlang dunia dan akhirat..rajin-rajin belajar dan mengaji ya nak ya..Ibu Sayang Abang sangat-sangat..

Bila tiba hari jadi orang tersayang mula lah memikir nak buat kek apa..(macam la pandai sangat no..ehehehe)anak-anak dan suami pulak..tak minat sangat kalau kek yg bercream nie..nie pun siap tanya Abang nak kek apa..Abang suka kek Coklat yang Ibu pernah buat tu..so mudahkan la sikit..dah la Ibu nie masih terkedek-kedek belajar buat kek..buat la Kek Coklat Moist..yang deco birthday boy..anak yang nie memang kreaktif sikit..sempena birtday dia..nahhh..Abang deco la Kek Abang nie..seronok dia..Jom kita resepi kek nie no..

Kek Coklat Moist Kukus
Sumber dari Nor Azua Zainal

Bahan A
1 cawan Minyak masak
1 cawan Susu cair
1 cawan Gula
3/4 Serbuk koko
*masak secara double boil bahan2 dia atas~ketepikan

Bahan B
11/2 cawan Tepung gandum
  1/2 cawan Susu Pekat
1 sudu kecil Soda bikabornat
1 sudu kecil Esen vanila
2 biji telur

Caranya
Masukkan semua bahan B tadi dalam mangkuk,gaul sebati
Kemudian bahan B di campurkan dengan bahan A..gaul rata hingga sebati dengan whisk
Dah sebati boleh la kukus dengan api perlahan selama 45 minit

~Mudahkan.. Selamat Mencuba ya~



2 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com

[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.