Talam Roti Paun

9:49:00 AM Kak Sue 0 Comments




~Assalamualaikum..Selamat pagi semua..semoga kita semua sentiasa dalam keberkatan dan lindungan Allah ya..pagi nie Shu nak kongsi resepi Talam Roti Paun yg di ambil dari blog Sinar Kehidupanku..terima kasih ya kongsi resepi..mai kita tengok resepi nya di bawah..

Talam Roti Paun
Lapisan Bawah
Bahannya
13 kepng Roti Putih Gardenia~di carik2
2   biji telur
50 gram Raisin~Shu tak letak pon..
1/2 cawan Gula halus
1/2 s/k Garam
1/4 Vanila essence
150ml Santan pekat
300ml air

Cara~caranya
Satuka semua bahan-bahan dan rendamkan roti selama 30 minit (sehingga lembut)
Masukkan ke dalam loyang 10x10x2"(sapu minyak dulu keliling loyang dan alas plastik)
Kukus selama 25 minit
Apabila masak,angkat dan cakar dengan garfu
Jika terdapat air kat permukaan loyang tu sengetkan sikit loyang,buang air guna sudu atau tisu ye,pastu baru masuk kan lapisan tengah..

Lapisan Tengah
1/2 cawan Tepung gandum
1/2 cawan Gula halus
1/2 s/k Garam
2 Biji telur
100ml Santan pekat
300ml Air
~sedikit pewarna hijau
~sedikit perisa pandan

Cara~cara
Satukan semua bahan2,kacau rata dan tapis ke dalam periuk
Masak hingga naik wap,guna api sederhana je..dan kacau pakai whisk je..masak jangan terlalu pekat atau cair,adunan tu seolah2 mcm susu cair je..Shu guna kaedah double boilt..
Tuang ke atas lapisan bawah dan kukus selama 25 minit.(dah masak,cakar dengan garfu ye)

Lapisan Atas
1/2 cawan Tepung kastard
1/2 cawan Gula halus
1/2 sk garam
1/8 sk Vanila essence
3 biji Telur
100ml Santan pekat
300ml Air
sedikit pewarna kuning/oren(tak letak pun x pe)

Cara~cara
Sama mcm lapisan tengah..Satukan semua bahan2 dan tapiskan
Masak jangan terlalu pekat atau cair,guna api sederhana dan sentiasa kacau supaya tak berketul2
Tuang adunan ke atas lapisan tengah dan kukus selama 25 minit jugak
Sentiasa lap tutup pengukus..Shu pun lap penutup pengukus..kalau nak senang balut ja penutup pngukus ngan kain..
Dah masak,angkat dan sejukkan.Bila sejuk boleh la di potong..

Selamat mencuba ya..







0 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Puding Labu Berlapis Cendol

9:43:00 PM Kak Sue 1 Comments

Assalamualaikum...apa khabar kawan-kawan semua hari nie..moga ceria saja hari nie no..ptg tadi terasa nak makan Puding la pulak..teringat pernah cuba resepi yang di ambil dari blog Kak Yah sebelum nie..so hari nie nak repeat la Puding Labu Berlapis Cendol ..tanpa berceloteh panjang mai la kita tgk resepinya..Shu adjust sikit resepi tang agar-agar tu no..pasal Shu guna agar-agar serbuk..maaf na Kak Yah menderhaka sat kat resepi..TQ jugak no share resepi nya..ehehe..

Bahan2~
Lapisan Bawah

10 gram Agar2 Serbuk
31/2 Mug air
3/4 Mug gula
1/2 Biji Labu~di rebus
1/2 Tin Susu Cair
1 sudu besar tepung kastard
2 biji Telur

Caranya
Labu di blender bersama susu cair,telur,tepung kastard dan sedikit garam sehingga hancur
Masak agar2 tadi hingga hancur..kemudian masukan gula
Lepas tu bila dah hancur bolehlah di masukkan bahan yg di blender tadi
Masak sehingga mendidih..Shu basahkan acuan dengan air supaya senang nak keluarkan agar2 nanti.
sejukkan ke dalam loyang atau bekas (ikut suka la nak mcm mana no)biar adunan beku sikit..

Lapisan Atas

10 gram Agar Serbuk
31/2 Mug Air
1/2 Tin Susu Cair
1/2 Mug Gula
Sebungkus Cendol
Sedikit Garam

Caranya
Masak agar2 hingga hancur dan masukkan gula
Masukkan Cendol (yang telah di bunag airnya dan di toskan)
Kacau perlahan-lahan
Masukkan susu cair dan sedikit garam
Masak hingga mendidih
Boleh lah di angkat dan msukkan ke dalam lapisan labu tadi perlahan-lahan no..Biarkan beku..
Dah sejuk dan beku boleh la di potong..Selamat Mencuba...







1 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

SeriMuka Hijau

5:53:00 PM Kak Sue 0 Comments

Assalamualaikum..hai semua..lama betul tak up date blog Shu yang tak seberapa nie..maklumlah sibuk dengan anak2 yg bersekolah..dengan keje2 rumah..nak tolong suami niaga lagi depan rumah..sampai tak nyempat nak up date blog dah..ehehe..hari nie Shu nak kongsikan resepi yg di ambil dari blog kak Chahaya Shiela..kuih Serimuka salah satu kuih kegemaran Shu..biaq berseri2 muka bila makan no..miahahaha..okey lah..mari kita tengok bahan2 nya kat bawah nie ye..TQ jugak utk Kak Shiela yg kongsi resepi nie ye..

SeriMuka Hijau
Bahan2nya:
Lapisan Atas:
200ml Santan Kotak(Shu pakai santan kotak KARA)
4 biji telur
1 cawan Gula Pasir
2 cawan air
3/4 Cawan Tepung Gandum
1 sudu besar Tepung Jagung  
10 helai Daun Pandan
secubit Garam
sedikit Pewarna hijau
sebatang Kulit Kayu Manis(kalau suka no)

Lapisan Bawah:
3 cawan Beras Pulut Susu(Shu pakai beras pulut biasa je)
1 cawan Air
200ml Santan Kotak
Garam secukup rasa(lebih kurang dua sudu kecil..)

Cara Bahagian Bawah:
Tosakan beras pulut yang di rendam tadi,Shu rendam dalam sejam lebih..kalau pulut susu bak kata kak Shiela tak payah lama2 cukup sejam je,lepas tu masukkan dalam loyang dan ratakan.Masukkan santan,air dan garam lepas tu kacau dan kemudia masukkan ke dalam pulut tadi.Kukus lebih kurang 15-20 minit atau sehingga pulut masak dan kembang betul.Lepas tu dia nagkat keluar dari kukusan,tekan2 dan mamptakan pulut.Ketepikan dulu no..

Cara Bahagian Atas:
Blend daun pandan bersama 2 cawan air dan kulit kayu manis (jika suka),Shu pakai perisa pandan je..tapi kalu guna daun pandan lagi sedap..ehehe..satukan santan,gula,telur,garam,air daun pandan dan pewarna hijau kacau sehingga sebati.Kemudian masukkan tepung gandum dan tepung jagung kacau sehingga sebati..lepas tu masak sekejap secara double boilt hingga agak pekat ye.Lepas tu baru tuang atas pulut yg di mampatkan tadi..kalau berketul2 blh tapis ye..Kukus dalam 30 minit.Api kukusan jangan kuat sangat takut air kukusan tu jatuh kat atas permukaan kuih tu dah tak lawa kuih kita kan..kalau boleh balut kan dengan kain atau tuala bersih penutup kukus tu ye..Shu lap je..terlebih rajin la katakan..ehehe..Bila dah masak jangan terus tutupkan apinya,biar dikukus sekejap dengan penutupnya  terbuka lebih kurang 10 minit untuk mengeringkan air yang ada di permukaan kuih kita tu.Sejukan dulu betul2 baru di potong no..baru cantik kuih kita..Selamat Mencubaaa...

0 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com

[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.