Puding Bunga Kasih Bertaut

10:01:00 PM Kak Sue 2 Comments

Assalmualaikum..mggu nie mmg mencuba puding aje..semua dari resepi Che CT..tq ye Che CT coz share resepi yg mudah dan sedap..nie dah buat kali kedua dah sebab suka dgn rasa nye..kat bawah nie sue akan masukkan resepi nye ya..

Puding Bunga Kasih Bertaut
bahan2nya:
1/2 peket serbk agar2@ 2 sudu kecil agar2
1/2 cawan gula
1 biji telur A
300 ml air
200 ml santan
2 @ 3 jenis pewarna(dan juga perisa jika suka..sue x buat pun)

Cara-cara:
1.Masukkan agar2,air dan gula..masak hingga larut smua
2.Pecahkan telur dlm santan dan pukul sikit dgn garfu.Tuang ke dlm periuk berisi larutan tadi dan kacau sehingga sebati dan masak dgn api yg perlahan saja.Setelah mendidih tutup api.
3.Bahagikan larutan kepada 2 @3 bahagian dan tambahn kan pewarna dan perisa jika suka(sue x tambah perisa pun)kacau sebati tiap bahagian dan tuang dlm acuan kecil kesukaan.Biarkan ia keras dlm peti sejuk
4.Setelah keras keluarkan agar2 dari acuan tadi dan jika mengunakan acuan yg lebih besar,blh lah di potong kecil2 ye dan masukkan dlm acuan agar2 yg lebih besar yg lain.Ketepikan.

Bahan B:
1 paket agar2~10 gram
1 liter air
1/2 cawan gula pasir
100 gram gula melaka atau nise(sue guna 2 sudu je )
2 helai daun pandan di simpul

Cara-cara:
Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga larut dan mendidih dgn api sederhana.Tutup api dan tapis larutan agar2..

Cara menyediakan puding:
Tuang larutan agar2 B perlahan2 ke dalam acuan yg berisi agar2 A.Biarkan keras dan sejukkan dlm peti ais..

2 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Puding Peach Bersusu

9:37:00 PM Kak Sue 0 Comments

Assalamualaikum..apa khabar kwn2 semua..lama x jengok kat blog nie..maklum la sibuk berniaga(mcm bisnes besar2 plk kan~miahahaha)..x dan nak menjengok ke sini..asal ada kelapangan pasti nak mencuba jgk resepi yg baru..tambah plk skang nie cuaca agak panas..ptg2 mkn puding sejuk2 kuar dari peti ais sedap jgk kan..so kat bawah nie ..sue akan masukkan resepi yg sue ambik dari @Che CT...


Bahan2nya:
1 peket agar2 serbuk~(sue letak dlm 2 sudu besar)
1 sudu kecil esen vanila
1 1/2 sudu besar tepung jagung(campor dgn 2 sudu air~di gaul sebati)
3/4 cwn gula pasir
500 ml air
500 ml susu sejat
Beberapa titik pewarna kuning
Buah peach dlm tin

cara2nya:
1.Basahkan acuan dan susun buah peach(ptg nipis buah peach tu ye)
2.Didihkan air,masukkan gula dan serbuk agar..kcau hinnga larut dgn api yg sederhana
3.Masukkan susu cair,esen vanila dan pewarna kuning kacau sebati
4.Masukkan pula tpg jagung tadi..kacau hingga didih,angkat dan tuang ke dalam acuan perlahan2
5.Sejukkan pada suhu bilik..kemudian blh la simpan dlm peti sejuk..






                                ~Selamat Mencuba~

0 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com

[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.