Kek Pisang Coklat

10:31:00 AM Kak Sue 2 Comments

Assalamualaikum,kali nie buat kek pisang coklat plk ..sesaje nak try di tambah kwn plk mtk tlg buatkan so dok la melilau mencari resepi ke sana kemari..last2 jumpa kat blog CT..sue adjust sikit resepi nya...

~Kek Pisang Coklat~
Bahan2nya:
8 biji pisang berangan di ptg2 kck
180gm minyak jagung/myk masak
2 biji telur gred A
11/2 cwn tpg kek
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh bikarbonat
 2 sudu besar serbuk koko                                                                           

Cara2nya:
Pansakan ketuhar selama 15 minit dgn 160C                                                                                         Pisang di ptg kecil,telur,minyak jagung dan gula di satukan kemudia di blender sehingga halus selama10 saat                                                                                                                 
Tuangkan bahan yg di blender ke kemudian masukkan campuran tpg yg di ayak tadi
(jgn lama sangat ya sekadar bercampur saja)
 kaup balik sehingga adunan rata..                                                                                                             Tuang adunan ke dlm loyang yg diglis dan alas kertasminyak.
Bakar sehingga 1 jam atau sehingga masak                                                                                                                                                     
                                                                             
                                                                                 
                                                                               
                                                                             
                                                                               
                                                                                 
                                     


                                                             

                                                         
                                                                               

2 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Oreo Cheese Nuts Cupcake

10:59:00 PM Kak Sue 0 Comments

Assalamualaikum semua,Tak habis-habis lagi dengan cheese.Dalam dok melawat blog sana sini terjumpa resepi nie..rasa nak cuba pulak.Simple ja resepi nya dan anak-anak pun tentu suka.Resepi nie Kak Sue ambik dari Bakery 2 Embroidery..tq ye for sharing..

Oreo Cheese Nuts Cupcake
Bahan2 A
250gm cream cheese
1 biji telur gred AAA
2 tbsp tepung gandum
2 tbsp tepung jagung
11/2 tbsp jus lemon
21/2 tbsp air
6-7 tbsp susu pekat manis~ikut citarasa nak manis mcm mana

Bahan2 B
Biskut oreo secukup nya~buang krim nya
Biskut coklat kekacang..chipsmore tu
kekacang aka guna walnut n almond..panggang dlm oven~grg tanpa minyak pun blh
Papercups secukupnya~yg muat dasar nak letak oreo tu ye..

Cara2nya
Pukul semua bahan A..kecuali telur
Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati dan kembang~agak2 dlm 2 minit
Masukkan sekeping oreo dlm papercup
Masukkan adunan cheese atas biskut oreo tadi~masukkan hingga hampir penuh
Taburkan dgn kekacang dan bakar dlm oven dlm 30 minit pada suhu 170'C.~kaedah bain marie..
Pada 20 minit pertama guna api bawah dan 10 minit terakhir guna api atas bawah
Check je cupcakes dah masak ke belum..kl belum  tambah je masa membakar

~Selamat Mencuba~

0 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Kek Lapis Kukus Cream Cheese

9:30:00 PM Kak Sue 0 Comments

 Hari nie nak try resepi dari satu page yg share resepi dari blog..tgk simple gak resepi nya..anak plk suka cheese..resepi utk bekas kck je..so try lah..Al'dullilah menjadi jgk..resepi nya kat bwh nie ye..

Resepi dari:DUNIA DAPUR KARMA

~Kek Lapis Kukus Cream Cheese~

Bhn2nya:
Bahan A
250gm cream cheese
60gm gula halus
 25 ml air
1 biji telur
1 sb tpg gandum
                                                                                   
cara2nya;
pukul cream cheese bersama gula
masukkan telur,air dan tpg gandum
biarkan sebentar

Bahan B(kek coklat)
2 biji telur
1 cwn gula halus
1 cwn tpg gandum
1/2 cwn air panas
1/2 cwn susu segar
1/2 cwn myk jagung/masak
2 sb serbuk koko
1 sk vanila esen
1 sk baking soda
1/2 baking powder
sedikit garam

cara2nya:
pukul telur dlm bekas lain bersama gula sehingga kembang..
setelah kembang masukkan vanila dan dikiuti dgn koko dan garam
masukkan air panas, susu dan minyak
setelah itu msukkan tpg gandum,b.soda dan b.powder yg telah di ayak dan gaul sebati
biarkan sebentar dan bahagi kepad dua bahagian

Cara Memasak~
Panaskan kukusan dan balut dgn penutupnya.
sapukan sedikit minyak di loyang dan alas dgn kertas minyak..
letak adunan coklat dan kukus selama 15 minit..
tuang adunan cream cheese dan kukus selama 15 minit jgk
akhir sekali tuang adunan coklat dan kukus lagi selama 20 minit..
sejukkan dan boleh lah di hidangkan...Selamat Mencuba...








                                                                                           



0 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Carrot Cake

9:21:00 PM Kak Sue 0 Comments

Assalamualaikum semua,sekarang nie mood menggila nak cuba buat kek.Nampak resepi yang senang,terus salin dalam buku resepi.Kek nie dikukus dan kek yg dikukus nie rasa lembab sikit..tu yang buat Kak Sue suka tu,suami pun suka kek yg di kukus.Cuma kalau boleh suami suka kek ayang tak ada cream,biar plain je.Simpleaje resepi nya,tapi Kak Sue dah tak ingat dari sape,google je hari tu.Jom kita tengok resepi yang simple dan mudah tapi sedap

Carrot Cake
Bahan2nya:
250gm butter
150gm gula halus
230 gm tpg gandum
200 gm carrot
100gm walnut
3 biji telur gred A
1 sk baking powder
1 s/k esen vanila
1/2  s/k serbuk kulit kayu manis
*walnut di bakar atau di goreng tanpa minyak dan di cincang halus
*carrot di rebus dan di cincang halus

Cara2nya:
Putar butter n gula hingga gebu..
Masukkan telur satu persatu
Masukkan esen vanila
Masukkan tpg gandum,baking powder dan serbuk kulit kayu manis(jgn lupa ayak dulu ye...)
Akhir sekali masukkan carrot dan walnut,gaul sehingga rata,masukkan adunan dlm acuan~kukus 50 minit...

~Selamat Mencuba~

0 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

Kek Kukus Susu Rintik

9:02:00 PM Kak Sue 0 Comments

Assalmualaikum~Cubaan pertama menjadi jgk buat kek nie..simple je resepi nya..ambik dari blog Azlita Masam Manis..tq ye sue ambik resepi nya ye..

Bahan2 nya:
250gram butter
1 cawan gula halus
6 biji telur
1 sudu teh esen vanila
3 cawan tepung naik sendiri
1 cawan susu pekat
1/2 cawan air~gantikan dgn susu segar pun blh
1 sudu teh oveltte
1/2 cawan gula bermanik
Cara2nya;
~panaskan kukusan dan sediakan loyang 9 inci~
~oles loyang dgn sedikit butter dan lapik dasar loyang dgn baking paper~
~pukul butter dan gula hingga kembang memutih~
~masukkan ovelltee dan pukul lagi hingga rata~
~masukkan telur sebiji demi sebiji,tambah esen vanila~gaul lagi hingga rata~
~masukkan susu pekat manis dan terus memutar~tutup mixer~
~masukkan tepung berselang seli dgn susu segar,kaup balik hingga adunan bergaul sempurna~
~tuangkan manik gula dan gaul rata~proses nie kena buat cepat2 supaya manik tu x turun warnanya~
~tutup loyang dgn aluminium foil  dan kukus selama 45 minit hingga 1 jam~
~bila kek dah masak tggu sehingga sejuk dan blh lah di kelurkan dari loyang~


0 ulasan:

Terima kasih sudi singgah dan komen..datang lagi ya :)

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com

[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.