Goreng Bilis Masak Tempoyak Petai

December 07, 2012



Assalamualaikum semua..harap kawan-kawan semua sihat belaka ye..baru berkesempatan nak masukkan gambar dan resepi yg di ambil dari adik di FB..Nurul Nadia..resepi yg sangat ringkas dan mudah..kadang2 dok memikir nak masak apa lah untuk esok kan..boleh la mencuba resepi yg Shu dah cuba nie..sedap dan ringkas..bertambah2 Kekasih hati makan nasi hari tu..ehehe..jom tengok resepi nya ye..

bahan2nya:
Ikan Bilis~ikut banyak mana nak buat
Minyak~agak2 untuk menumis
Gula dan garam~utk selera masing2 ye
1 biji~bawang besar..di tumbuk halus
3 sudu tempoyak
1 sudu serbuk kunyit
2 sudu santan
12 biji cili padi~kalau nak pedas boleh tambah ye

Cara2nya:
~Pansakan minyak
~Tumiskan bawang hingga naik bau
~Masukkan serbuk kunyit
~Masukkan petai dan cili padi..kacau rata..
~Masukkan tempoyak..~kalau nak letak lebih pun boleh
~Masukkan santan dan tambah sedikit air supaya tak kering sangat
~Masukkan gula dan garam
~Bila dah mendidih sikit boleh la masukkan ikan bilis tu ye..kacau..siappp..

~Selamat Mencuba~




You Might Also Like

1 ulasan

  1. Nice blog :)
    salam kenal sobat :)
    bagi - bagi motivasi
    semoga bisa jadi semangat
    Senyuman adalah sedekah yang indah, karena dengan sedekah senyuman, manusia takkan pernah merasa berhutang apa-apa dan tak kan membuat orang lain merasa terhina
    ditunggu kunjungan baliknya yaa :) terima kasih ....

    ReplyDelete

Terima kasih sudi singgah dan komen.. datang lagi ya ❤

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com

[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.