Puding Peach Bersusu

June 29, 2012

Assalamualaikum..apa khabar kwn2 semua..lama x jengok kat blog nie..maklum la sibuk berniaga(mcm bisnes besar2 plk kan~miahahaha)..x dan nak menjengok ke sini..asal ada kelapangan pasti nak mencuba jgk resepi yg baru..tambah plk skang nie cuaca agak panas..ptg2 mkn puding sejuk2 kuar dari peti ais sedap jgk kan..so kat bawah nie ..sue akan masukkan resepi yg sue ambik dari @Che CT...


Bahan2nya:
1 peket agar2 serbuk~(sue letak dlm 2 sudu besar)
1 sudu kecil esen vanila
1 1/2 sudu besar tepung jagung(campor dgn 2 sudu air~di gaul sebati)
3/4 cwn gula pasir
500 ml air
500 ml susu sejat
Beberapa titik pewarna kuning
Buah peach dlm tin

cara2nya:
1.Basahkan acuan dan susun buah peach(ptg nipis buah peach tu ye)
2.Didihkan air,masukkan gula dan serbuk agar..kcau hinnga larut dgn api yg sederhana
3.Masukkan susu cair,esen vanila dan pewarna kuning kacau sebati
4.Masukkan pula tpg jagung tadi..kacau hingga didih,angkat dan tuang ke dalam acuan perlahan2
5.Sejukkan pada suhu bilik..kemudian blh la simpan dlm peti sejuk..






                                ~Selamat Mencuba~

You Might Also Like

0 ulasan

Terima kasih sudi singgah dan komen.. datang lagi ya ❤

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di skabdy@yahoo.com

[PENAFIAN] www.shuhaidakabdy.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.